Contactează-ne

Actualitate

Combaterea consumului de alcool la tineri, între formalism și greva din învățământ

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ din cauza celor trei săptămâni de grevă a angajaților din Educație și DSP s-a rezumat la bifarea formală a acțiunii de combatere a consumului de alcool la tineri, dând doar sfaturi ■ conform evidențelor DSP, în anul 2022, medicii de familie au raportat 142 de cazuri noi de tulburări mintale ■

Luna iunie este perioada în care Direcția de Sănătate Publică desfășoară, de regulă, o campanie de informare, conștientizare și educare a tinerilor despre efectele nocive ale consumului de alcool. Anul acesta sloganul campaniei este „Consumul de alcool îți afectează  sănătatea, mai ales dacă ai vârsta sub 25 de ani. Nu risca! Infomează-te!”.

Cum trei săptămâni din ultima perioadă, atenția opiniei publice a fost acaparată de greva generală din învățământ și grupul țintă a cam fost liber să mișune și prin baruri. Așa că anul acesta campania a fost cam degeaba și este puțin probabil ca tinerii să fi fost preocupați de tema acesteia: „Prevenirea consumului de alcool și a efectelor sale la tineri”.

Într-un comunicat de presă al DSP se face  referire la faptul că, vârsta adolescenței  este o perioadă critică de dezvoltare, când riscurile asociate abuzului de substanțe este în mod particular ridicat și de aceea se fac din nou câteva recomandări. Asta în condițiile în care unul din cinci adolescenți de 15 ani din Europa a fost în stare de ebrietate cel puțin de două ori în viața lor. Și alte date sunt relevante pentru dimensiunea fenomenului.

Frecvența consumului excesiv de alcool în România este de 33% la bărbați și 15,4 % la femei, comparativ cu media UE, de 20,1 % la bărbați și respectiv 10 % la femei. Conform unui studiul al YRBSS 2022 , 6 din 10 liceeni din România (15-18 ani) au raportat că au consumat alcool cel puțin una-două zile, în ultimele 30 de zile. Și unul din 10 băieți și una din 20 de fete de 15 ani din România au fost în stare de ebrietate de cel puțin 2 ori în viața lor.

Conform informațiilor oferite de DSP Neamț numai în anul 2022, când instituția a centralizat ultima oară datele despre dimensiunea fenomenului în județ, medicii de familie au raportat 142 de cazuri noi de tulburări mintale şi de comportament, legate de consumul de alcool, din care 18 la femei. În mediul rural au fost raportate 86 de cazuri, din care 15 la femei, iar în mediul urban 56 de cazuri, din care 3 la femei.

Nu mai puțin de 107 persoane, din care 23 de femei, au fost diagnosticate în anul 2022 cu boala alcoolică a ficatului, din care  în mediul rural 76 de persoane. Dintre acestea 20 au fost femei. În mediul urban, 31 de persoane au primit diagnosticul amintit, dintre acestea 3 fiind femei. Aceeași instituție precizează faptul că tot în anul 2022 în Neamț au fost internate 543 persoane pentru tulburări mintale şi de comportament legate de consumul de alcool sau afecțiuni determinate de alcool.

Dintre 369 de persoane consumatoare de alcool, 95 erau femei, cu domiciliul în mediul rural și 174 persoane, din care 40 de femei, aveau domiciliul în mediul urban. În același an de referință au fost înregistrate 12 decese având cauză directă  consumul de alcool sau având  boli determinate de consumul de alcool. La sfârșitul lunii martie 2023, polițiștii Biroului de Siguranță Școlară și Poliția Târgu Neamț au depistat nu mai puțin de 88 de elevi care-și făceau veacul prin barurile din oraș

 

 

 

 

Citește știrea
2 comentarii

2 Comments

  1. NutraExpert

    19 iunie 2023 at 12:31 AM

    Consumul alcoolului in randul tineriilor a crescut la cote alarmante si nu este normala aceasta musamalizare a degradarii oamenilor tineri.

  2. Marian Dionisie Vargau

    7 septembrie 2023 at 9:40 AM

    Vai, ce situație alarmantă! 😱 Greva din învățământ a acaparat atât de mult atenția, încât campania despre pericolele consumului de alcool la tineri a fost cam trecută cu vederea. 🤦‍♀️

    Mă întreb cum ar putea fi abordată mai eficient această problemă, având în vedere că statisticile sunt îngrijorătoare. 🤔 142 de cazuri noi de tulburări mintale legate de alcool doar în 2022? Asta e serios!

    Și ce să zic despre faptul că 88 de elevi au fost depistați în baruri? Unde sunt părinții, autoritățile, comunitatea? 🤷‍♀️

    Sper că aceste cifre vor fi un semnal de alarmă pentru toți cei implicați. Alcoolul nu e o joacă, mai ales pentru tineri. 🚨

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending