Arhivă 2005-2017
Colegiul Tehnic „Miron Costin“, emblemã a învãtãmîntului romascan
Un colegiu pentru Europa
• institutia de învãtãmînt pune la dispozitia tinerilor o ofertã scolarã diversificatã
Una dintre cele mai cunoscute institutii de învãtãmînt din municipiul Roman, Colegiul Tehnic „Miron Costin“, a lansat o ofertã de scolarizare, pentru anul 2007-2007, în mãsurã sã satisfacã dorintele a foarte multi dintre absolventii de gimnaziu. Institutia a gîndit, conform planului managerial coordonat de directorul Alexandru Leoreanu, patru filiere de învãtãmînt. În primul rînd, legat de ruta directã, de calificare – admitere în clasa a IX-a la învãtãmîntul liceeal de zi, conducerea Colegiului Tehnic „Miron Costin“ a decis continuarea ambelor filiere, teoreticã si tehnologicã. Legat de primul aspect, la profilul real urmeazã a fi înfiintatã o clasã cu 28 de locuri, la profilul matematicã-informaticã. Tinerii care vor sã urmeze filiera tehnologicã au de ales între douã profile, servicii si tehnic. În toate cazurile, la „Miron Costin“, clasele vor avea cîte 28 de locuri. La profilul Servicii a fost decisã înfiintarea unor clase pentru „tehnician în turism, tehnician în activitãti financiare si comerciale, tehnician în activitãti de postã si tehnician în administratia publicã“. Adolescentii interesati sã urmeze profilul tehnic vor putea opta pentru clase cu specializãri de „tehnician operator tehnici de calcul, tehnician în automatizãri, tehnician mecatronist si tehnician de senator pentru constructii si instalatii“. La Scoala de Artã si Meserii (SAM), Colegiului Tehnic „Miron Costin“ are o ofertã pentru clase din domeniul mecanic – specializarea „lucrãtor în mecanicã de motoare“ si domeniul turism si alimentatie cu specializarea „lucrãtor în hoteluri“. Si aici, de altfel, clasele au cîte 28 de locuri. Învãtãmîntul SAM este reprezentat la institutia mentionatã si la clasa a XI-a – an de completare. Aici, tinerii romascani pot obtine nivelul II de calificare în domeniile: „tehnic mecanic“ – specializarea mecanic auto, „tehnic electric“ – specializarea electrician electronist auto si „turism si alimentatie“ – specializarea ospãtar (chelner), vînzãtor în unitãti de alimentatie. Pe lîngã acestea, Colegiului Tehnic „Miron Costin“ mai organizeazã scolarizare si pentru ruta progresivã de calificare, la liceul de zi, destinatã, în primul rînd, absolventilor SAM. Din acest punct de vedere, conducerea institutiei a obtinut aprobare pentru organizarea cîte unei clase în domeniile „tehnic – specializãrile tehnician transporturi si tehnician în constructii si lucrãri publice“, precum si în domeniul „servicii – specializarea tehnician în hotelãrie“. Si aceste clase vor avea cîte 28 de locuri.
Elevi pe mãsura profesorilor
• Colegiul Tehnic „Miron Costin“ este o institutie care a format atît intelectuali de valoare, cît si foarte buni meseriasi
Colegiul Tehnic „Miron Costin“ îsi desfãsoarã activitatea în trei corpuri de clãdire, însumînd o suprafatã de peste 80.000 de metri pãtrati, dintre care 11.660 de metri pãtrati o reprezintã numai suprafata construitã. Cu aceastã bazã materialã vastã si cu aportul unor dascãli dedicati elevilor, institutia condusã de cãtre directorul Dan Laurentiu Leoreanu si adjunctii Ina Manuela Dãscãlita si Lorica Nelia Havrici va constitui, mai ales în aceastã perioadã, în care tinerii absolventi de gimnaziu se gîndesc la drumul pe care îl doresc în viatã, un punct important de interes. „Consider cã unitatea scolarã Colegiului Tehnic «Miron Costin» Roman si-a cîstigat reputatia de scoalã de prestigiu, atît în judet cît si la nivel national. Prin rezultatele obtinute la examenele nationale, olimpiadele scolare, concursurile profesionale si concursurile interjudetene, scoala si-a prezentat o largã paletã de valori, care au confirmat si confirmã an de an. Absolventii nostri reusesc, în marea lor majoritate, sã urmeze cursuri ale facultãtilor de renume din tarã sau sã ocupe locuri de muncã în societãti comerciale si unitãti economice care se declarã multumite de competentele si abilitãtile dobîndite de absolventi, pe parcursul anilor de scoalã“, a declarat Laurentiu Leoreanu, directorul Colegiului Tehnic „Miron Costin“ Roman. Acesta a mai mentionat cã o carte de vizitã realã a liceului nu ar fi completã fãrã aportul personalului didactic, pregãtit foarte bine sã ofere tinerilor un act de învãtãmînt la cel mai ridicat standard de calitate. De altfel, baza de la care porneste ideea de valoare a institutiei sînt cîteva cugetãri simple, însã pline de învãtãminte: „Profesorii valorosi stiu cã nimeni nu persevereazã dacã nu are succes“; „Opera este întotdeauna mult mai bogatã decît crede sau vrea creatorul ei“; „Sîntem printre cele mai inteligente popoare, dar face prea putin cu inteligenta si însusirile noastre“; „Simtul datoriei este cea mai luminoasã dovadã de sãnãtate a unui suflet“ si „O carte este o usã redeschisã spre libertate“.
Dotãri de invidiat
• institutia de învãtãmînt are la dispozitie cea mai diversificatã bazã materialã din municipiul Roman
Cei aproape 2.000 de elevi ai Grupului Scolar „Miron Costin“ sînt instruiti de 118 cadre didactice, liceul dispunînd de 20 sãli de clasã, 21 de ateliere, 18 laboratoare, din care douã de informaticã, cu 60 calculatoare, un cabinet de fizicã, un cabinet de chimie, un cabinet de biologie, trei cabinete motoare, douã de organe masini, un cabinet de protectia muncii, douã cabinete de legislatie rutierã, un cabinet contabilitate, unul de confectii textile, douã de constructii si lucrãri publice, unul de electrotehnicã, un atelier service-auto, modern, o bibliotecã cu salã de lecturã si 50.000 volume, douã cãmine internat cu 300 locuri de cazare si o cantinã la care pot servi masa 100 persoane pe serie. Parcul auto al liceului e dotat cu autoturisme Dacia, camioane SRD, un ARO 244, o autoutilitarã TV, douã remorci auto, un vagon auto transport persoane si douã autoturisme ARO-12 TT. Scoala dispune si de alte masini si utilaje agricole necesare procesului instructiv-educativ. Colegiul functioneazã în douã clãdiri situate în strada Stefan cel Mare Nr.268, pe soseaua E-85, fiind amplasat la o distantã relativ micã fatã de garã si autogarã, permitînd frecventarea cursurilor si de cãtre elevii care fac naveta din cele 28 comune, care tin de Oficiul Prefectural Roman. De asemenea, dupã unificarea prin absorbtie cu Scoala Profesionalã Nr. 6, liceul are un corp de clãdire si în strada Mihai Eminescu. Spatiile de învãtãmînt sînt adunate ca într-un campus, în care sînt amplasate si spatiile de cazare si masã, cît si spatiile destinate instruirii practice, parcul auto, baza sportivã care contine un teren de fotbal. Liceul are si o microfermã. Grupul scolar mai dispune si de un poligon auto. Conducerea liceului s-a preocupat, permanent, de îmbogãtirea bazei materiale, fiind datã în folosintã, la corpul din strada Mihai Eminescu, si o salã de spectacole.
Grupul Scolar „Miron Costin“ a fost înfiintat, din initiativã privatã, în luna martie 1880, ca „scoalã de meserii de ambele sexe“. De atunci, institutia si-a schimbat denumirea, rînd pe rînd, chemîndu-se: Scoalã Inferioarã de Meserii – gradul al II-lea, Liceu Industrial de Bãieti, Scoalã Medie Tehnicã de Mecanicã si Siderurgie, Scoalã Medie Tehnicã de Mecanizare a Agriculturii, Centrul Scolar Agricol Nr. 2, Liceu Mecanic Agricol, Liceu Industrial Nr. 5. Din 1991, unitatea a primit numele de Grup Scolar Agricol, ca, în prezent, sã se numeascã, multumitã rezultatelor deosebite ale elevilor si dascãlilor, si a modernizãrii continue, Grupul Scolar „Miron Costin“. De mentionat cã ideea înfiintãrii unei scoli de meserii la Roman a fost vehiculatã încã din perioada discutiilor pentru deschiderea Gimnaziului „Roman-Vodã“, în cadrul sedintei Consiliului local din 12 ianuarie 1872, cînd consilierul local Anton Baloson, fãcînd elogiul dezvoltãrii industriale a Romanului, a propus înfiintarea unei scoli de meserii pentru bãieti. Institutorii Stefan Mavriche si Gheorghe Sandu au reusit sã convoace o adunare cetãteneascã, pe 6 decembrie 1879, care a aprobat, cu entuziasm, ideea înfiintãrii scolii de meserii. A fost ales, atunci, un comitet în acest scop, iar Stefan Mavriche a umblat cu o listã de subscriptii în toatã tara, strîngînd suma necesarã pentru dotarea scolii cu unelte si încadrarea de personal calificat. Înfiintarea a fost favorizatã si de consilierul Ion Stroi, care a donat o casã si suma de „7000 lei noi“. Deschiderea oficialã a scolii a avut loc pe 2 martie 1880, în cadru festiv, scoala fiind recunoscutã de Ministerul Instructiunii Publice, aceasta trecînd, apoi, în 1882, în subordinea comunitãtii locale, urmînd ca, pe 1 noiembrie 1901, sã treacã în subordinea statului. De atunci, liceul a devenit emblematic pentru municipiul Roman, avînd o bazã materialã extinsã si numeroarse corpuri de clãdire, în care s-au format, de-a lungul anilor, atît intelectuali care fac cinste orasului, cît si specialisti recunoscuti în tarã si peste hotare.
-
Actualitate24 de ore,
MARSAT SA Roman
-
Actualitate2 săptămâni,
Erori considerabile în calcularea pensiilor
-
Actualitate2 săptămâni,
Viitura de pe Dunăre va ajunge în România pe 28-29 septembrie
-
Actualitate7 zile,
Demisie surprinzătoare a primarului Cristian Baciu
-
Prima paginăo săptămână,
Diamantele pământului, captură realizată în parcarea unui centru comercial
-
Actualitate2 săptămâni,
Triton la Clinica Crismed din Piatra Neamț
-
Actualitate2 zile,
21 de milioane de euro pentru pădurea lui Eric Sturza
-
Actualitate2 săptămâni,
Cei 52 de salvatori nemțeni au revenit acasă