Contactează-ne

Actualitate

„Colectiv 2“ sau… „n“?!?

Știre publicată în urmă cu

în data de

Scurt-circuit? Nici poveste, domnule ministru. Doar de treizeci

de ani, suntem pe scurt-circuit. Numai pe scurt-circuit. Modus vivendi. Asigurat şi întreţinut cu rară străşnicie de administraţie, politicieni şi conducători.

Nu, nici vorbă, circuitele în discuţie sunt lungi, nesfârşite. De analfabeţi, furi, impostori şi ticăloşi de drumul mare. Pe legi, pe valoare, pe cultură, educaţie, învăţământ şi aşa mai departe.

Sănătatea? Cum putea să rămână afară din rând? Fără spitale demne de vremea noastră, fără programe, temelii şi perspectivă, fără fabrici de medicamente şi de vaccinuri, fără cercetare şi susţinere materială şi strategică ; numai cu improvizaţii, tras pe sfoară, milionari de carton şi interlopi. Totul asezonat cu limbă de lemn, mai ceva ca pe vremea împuşcatului. Vreţi o mostră? Vă servesc mai multe: „România este cea mai bine pregătită ţară dintre statele europene pentru aderarea la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică“. Cum adică? Cum s-a pregătit ţara noastră? Ajungând cea mai săracă membră a UE? Grăbindu-se să marcheze cel mai ridicat grad de corupţie sau cel mai scăzut nivel de trai? Silită să-şi vândă forţa de muncă la străini, mai pe nimic? „În următorii 10 ani, România va dispune de 3.000 de km de autostrăzi şi drumuri expres rapide şi de 2.500 de km de cale ferată modernă“ (un premier la întâlnirea cu mediul de afaceri de la Paris). Când n- am fost în stare, în 30 de ani, să unim două puncte de graniţă printr-o autostradă de Doamne ajută.

Dacă încă nu am dispărut ca naţie (nici prea departe nu suntem) este doar minune. Fiindcă scurt-circuitele au şi ele legile lor. Nu acţionează simultan decât rareori. Când, totuşi, se petrece aşa ceva, ce să mai facem ? Numărăm morţii, cerem anchete, întocmim dosare care nu vor duce nicăieri. Suntem ostaticii unor formulări capcană: „Faptele nu există“, „Lipsa probelor“, „… cu suspendare….“, „… cu prescriere…“ şi toată familia posibilă de sentinţe. Catastrofele cu nume de „Colectiv“ se înşiruiesc ca mărgelele pe aţă. Şi încă e de mirare că nu sunt mai frecvente. Cineva de sus ne apără!

Pentru catastrofa de la Piatra Neamţ, scurt-circuitele şi-au dat mâna, pornite de la o siringă automată, banală, alimentată dintr-o reţea suprasolicitată şi, de la sine înţeles, croită ca şi celelalte repere: autorizaţie de funcţionare, manageri (8 pe an), atmosferă suprasaturată de antiseptice, echipamente învechite, improvizaţii tehnice, oxigen, absenţa senzorilor şi a stingătoarelor automate de incendiu, supraaglomeraţie, pacienţi în stare precară, fără posibilităţi de mobilizare şi aşa mai departe.

Este suficient să priveşti o singură imagine de la locul nenorocirii ca să-ţi dai seama că nu a fost vorba de un incendiu, de un foc izbucnit într-un punct şi propagat din aproape în aproape. Nu, totul s-a produs instantaneu, într-o singură fracţiune de secundă, într-o explozie nimicitoare ca a oricărei bombe.

Să nu ne îmbătăm cu apă de ploaie. Asemenea bombe, cu sau fără ceas, există în orice sector deATI, sală de operaţie sau spaţii obişnuite de cazare.

În sâmbăta fatală de 14 noiembrie, la ceas de amiază, rosteam în biserică, oraţia funebră la căpătâiul unui prieten: „Traversăm o vreme apocaliptică. Trăim şi murim apăsaţi de povara unei plăsmuiri diavoleşti, a unui duşman perfid şi necunoscut, împotriva căruia nu avem nici o armă, căreia i-am dat un nume şi număr, dar care nu are asemănare în istoria omenirii. Poate, doar, cu Potopul lui Noe (…) Nici moartea nu mai e cum a fost, nici viaţa nu mai este în aşezările ei, aşa cum am ştiut-o şi am apucat-o (…) Renunţăm la tradiţii şi obiceiuri, ne rupem unii de alţii, ne ascundem în case, fiecare în bârlogul lui, fără să ştim dacă îmbrăţişarea filială, părintească sau întâmplătoare, nu ne aduce pieirea (…) Şi, mai mult şi mai mult, suntem învrăjbiţi, asmuţiţi unii împotriva celorlalţi, ca într-un Turn Babel fără ieşire“. Greşeam, dând totul pe seama pacostei COVID.

Sigur, ne vom întrece în mesaje de condoleanţe şi promisiuni de rezolvare a „tutulor“ problemelor medicinii noastre, vor curge valuri de acuze şi de scuze, vom mobiliza procurorii care au făcut lumină (?!?) în dosarul „Colectiv“, vom aprinde mii şi mii de lumânări şi candele la locul nenorocirii şi ne vom întoarce, de mâine, la campania electorală, în aşteptarea altor scurt-circuite. Dar vom merge mai departe, în aceleaşi condiţii de improvizaţii şi soluţii de moment, fără suflu, fără orizont, fără progrese. Va venu Uscăciunea Sa, CT Popescu şi ne va vorbi de satana.

Nu-l cunosc pe mai tânărul coleg, Cătălin Denciu, tată a doi copii, Dumnezeu să-l ocrotească ! Altă generaţie. Dar ca unul căruia nu-i este indiferent ce se petrece la poalele Pietricicăi, unde mi-am petrecut jumătate din viaţă, îmi ajunsese în auz, din vorbele unora sau altora, că este „Un tip de nota 10!“. Mă bucuram că spiţa din care se trage nu s-a stins şi că va duce mai departe bunele tradiţii ale medicinei nemţene, la care au ostenit, de-a lungul timpului, cu chemare pentru profesie şi dragoste de semeni, multe generaţii. Nu mă miră că a sărit să-şi salveze pacienţii şi s-a topit în salopeta care trebuia să-l apere de COVID.

Un alt medic ATI, Pavel Borş, a suferit arsuri limitate la mâini şi, posibil, să-şi fi pierdut un deget în explozie, iar o asistentă are, de asemenea, arsuri de gradul I.

Apropo, oare salopetele astea nu trebuie ignifugate? Contactul cu o flacără nu este o eventualitate rară pentru mediile în care se folosesc şi scăpare nu poate exista. S-a gândit cineva la pericolele la care se expun cei ce sunt nevoiţi să le folosească ?

Să nu-i uităm prea repede pe cei care şi-au pierdut viaţa, tocmai acolo unde trebuia ocrotită, şi nici pe cei cărora le-au sărit în ajutor. Să încercăm să ne desprindem din tirania scurt-circuitului aducător de moarte şi de suferinţe fără seamăn. Viaţa nu poate continua în scurt-circuite.

Citește știrea
Un comentariu

Un comentariu

  1. Tzucky Ioan Todiroae

    15 noiembrie 2020 at 6:24 PM

    Lacrimi.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Un nemţean la comanda Poliţiei Bacău

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ comisarul Dragoş Balău, şeful Poliţiei Roman, şi-a preluat funcţia de împuternicit adjunct la comanda Inspectoratului de Poliţie Bacău, începînd de vineri, 5 februarie ■ el îl va seconda pe comisarul Toader Buliga ■ numirea comisarului romaşcan s-a făcut în contextul scandalului de la Oneşti, în ”criza ostaticilor ■

Comisarul Dragoş Bălău, comandantul Poliţiei Roman a fost ”uns” în funcţia de împuternicit adjunct al şefului Inspectoratului de Poliţie Bacău, comisarul Toader Buliga, şi el împuternicit de către Ministerul de Interne la comanda Poliţiei Bacău, în cursul zilei de joi, 4 martie. Numirea a fost făcută, evident, în contextual crizei ostaticilor de la Oneşti, unde doi muncitori au fost sechestraţi şi schingiuiţi de către Gheorghe Moroşanu, un recidivist de 68 de ani, din cauza unor frustrări legate de pierderea unui apartament în oraşul Oneşti, acum 11 ani, cumpărat de Combinatul de la Borzeşti, de la un lichidator judiciar. ”Este adevărat că de vineri, 5 martie, am preluat prerogativele de adjunct al inspectorului şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bacău şi acum mă aflu în drum spre Oneşti. Dar informaţii legate de această numire pot fi obţinute doar de la IGPR. Ceea ce pot să vă spun este faptul că această împuternicire vine în contextul a ceea ce s-a întîmplat la Oneşti, la începutul acestei săptămîni. La Roman locul meu va fi preluat, tot prin împuternicire,  de către actualul adjunct, colegul meu, Costel Radu”, au fost declaraţiile, succinte, ale comisarului Dragoş Bălău.    La solicitarea redactorilor ”Monitorul”, purtătorul de cuvînt al IGPR, inspectorul principal Bogdan Ghebaur ne-a confirmat numirea şi ne-a remis conţinutul unui comunicat de presă, în acest sens. ”Cu data de 5 martie 2021, prin ordin al ministrului afacerilor interne, comisarul şef de poliţie Toader Buliga a fost împuternicit să exercite, pentru 3 luni, atribuţiile funcţiei de inspector şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bacău. Comisarul şef de poliţie Toader Buliga are peste 25 de ani de experienţă în structurile Ministerului Afacerilor Interne, din anul 2009 exercitînd atribuţii manageriale în mai multe structuri, printre care, în perioada 2016 – 2018, la nivelul conducerii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava.

 

În perioada 2018 – 2020 a ocupat funcţii de conducere în cadrul Corpului de Control al ministrului, iar, din luna august 2020 şi pînă în prezent, a ocupat funcţia de director general adjunct în cadrul Direcţiei Generale Management Resurse Umane din M.A.I.

Cu aceeaşi dată, din dispoziţia inspectorului general al Poliţiei Române, comisar şef de poliţie  Constantin Dragoş Balău a fost împuternicit să exercite, pentru 3 luni, atribuţiile funcţiei de adjunct al inspectorului şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bacău. Comisarul şef de poliţie,  Constantin Dragoş Bălău, are peste 23 de ani de experienţă în structurile Ministerului Afacerilor Interne, din anul 2005 fiind şef al Poliţiei Muncipiului Roman”, se precizează în comunicatul Centrului de Informare şi Relaţii Publice al IGPR.

Comisari de poliţie ”decapitaţi”

Reaminitim faptul că în urma tragediei de la Oneşti, de luni, 1 martie, în care au murit doi muncitori, luaţi ostateci de Gheorghe Moroşanu, ministrul Lucian Bode şi conducerea IGPR au luat decizia ”decapitării” conducerii Inspectoratului de Poliţie Bacău, unde au fost înlocuiţi din funcţie fostul şef al IPJ Bacău, chestorul Vasile Oprişan, cît şi adjunctul său, Adrian Tuluc, cărora li s-au reproşat grave greşeli de management a ”crizei ostaticilor”. Tot cu pierderea funcţiei au plătit acelaşi tip de greşeli manageriale şi şefii Poliţiei din Oneşti, Cristinel Andrieş şi adjunctul acestuia. De reamintit şi faptul că principalul suspect în cazul crizei de la Oneşti, Gheorghe Moroşanu, era recidivist şi avea la activ alte cîteva condamnări penale pentru furt, vătămare corporală şi pentru conducere sub influenţa alcoolului şi drogurilor. Victimele sale, Silviu Iştoan (36 de ani) şi Dan Pătatu (52 de ani) au fost legate cu mîinile la spate şi înjunghiate de mai multe ori  în spate şi în torace, de către criminal, care-şi pierduse, orbit de furia răzbunării,  şi ultima brumă de raţiune.În prezent acesta se află internat în spital, sub pază, urmînd a răspunde în faţa anchetatorilor pentru crimele comise, după externare.

Citește știrea

Actualitate

Se întoarce iarna!

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ meteorologii anunţă valori termice în scădere şi precipitaţii sub formă de nea ■ la mijlocul săptămînii viitoare vor fi temperaturi diurne de 1 grad ■ în cea mai rece noapte se vor înregistra -5 grade ■

Primăvara ne-a păcălit şi după cîteva zile foarte frumoase, cu soare şi valori termice peste media perioadei, pare că iarna se întoarce. Meteorologii anunţă o răcire accentuată şi precipitaţii sub formă de zăpadă. În cea mai rece zi de săptămîna viitoare, cu greu se va atinge o maximă de 1 grad, iar în cea mai rece noapte mercurul din termometre se opreşte la 0 grade.

Aşa stînd lucrurile, ziua de ieri a fost frumoasă, iar la ora 10:00, termometrele indicau 3 grade la Roman, 6 grade la Piatra Neamţ, iar la Tîrgu Neamţ deja erau 9. Cel mai frig era în vîrf de munte, pe Toaca, unde erau valori negative de -3 grade. Din cauza vîntului, indicele de răcire arăta -26 de grade. Cald va mai fi doar azi, 5 martie, cînd se anunţă 13 grade. Minima nopţii ajunge la 1 grad.

De sîmbătă, 6 martie, se răceşte dramatic, cu vreo 10 grade, nu vor fi mai mult de 3 grade şi ar putea ninge. Noaptea trecem la valori negative, de -1 grad. Condiţiile meteo se mai redresează niţel duminică, 7 martie, cînd reapare soarele şi s-ar putea înregistra 7 grade. După lăsarea întunericului se face frig şi ar putea fi – 4 grade. Luni, 8 martie, va fi soare dar nu mai mult de 7 grade, iar noaptea -2 grade. Cea mai rece zi din această primăvară pare a fi cea de marţi, 9 martie. Meteorologii spun că revin norii şi sînt anunţate precipitaţii sub formă de nea la o minimă de numai 1 grad. Se păstrează minimele negative şi vor fi -3 grade.

Cu începere de miercuri, 10 martie, începe să se încălzească, dar greu şi treptat. Nu scăpăm de nori, dar scăpăm de precipitaţii. Maxima diurnă creşte anemic pînă la 4 grade, însă noaptea va fi cea mai rece din acest sezon, iar mercurul din termometre se opreşte la -5 grade. Pînă joi, 11 martie, temperaturile diurne se dublează, se ajunge la 8 grade, dar din păcate nu zărim soarele. Se mai îmbunează şi noaptea care aduce o minimă la limita îngheţului, -1 grad.

Vineri, 12 martie, am putea vedea soarele în răstimpuri, iar maxima ajunge la 9 grade, în timp ce minima nocturnă va fi de 0 grade. Cam la fel va fi vremea şi sîmbătă, 13 martie, cu excepţia faptul că trecem la o minimă nocturnă pozitivă, de 2 grade. Duminică, 14 martie, cerul va fi acoperit, nu sînt anunţate precipitaţii, maxima diurnă ajunge la 10 grade, în timp ce minima nocturnă saltă la 3 grade.

Citește știrea

Actualitate

Încătuşată pentru o ţeapă de 2.500 de euro

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ o femeie de 37 de ani, din Tîrgu Neamţ a scos garsoniera la vînzare ■ a încasat de la victimă 2.500 de euro, apoi nu a mai putut fi contactată ■ de urma ei au dat poliţiştii care au reţinut-o ■

O femeie de 37 de ani, din Tîrgu Neamţ a fost reţinută pentru 24 de ore şi ar putea fi arestată preventiv pentru o ţeapă de 2.500 de euro. Ea a oferit la vînzare o garsonieră, dar după ce a încasat un avans de jumătate din suma cerută, nu a mai putut fi contactată de cumpărătorul de bună credinţă.

„O femeie de 37 de ani, din Tîrgu Neamţ, bănuită că ar fi indus în eroare o femeie de 60 de ani, de la care a primit 2.500 de euro, sub pretextul vînzării unui imobil, a fost reţinută de poliţiştii de investigaţii criminale din cadrul Poliţiei oraşului Tîrgu Neamţ“, conform unui comunicat al Poliţiei Neamţ.

Femeia a fost reţinută pe 3 martie 2021, bănuită fiind de săvîrşirea infracţiunii de înşelăciune. Cercetările efectuate în cauză au concluzionat că faptele ar fi avut loc în perioada 4 – 17 februarie 2021, cînd femeia în cauză ar fi indus în eroare şi prejudiciat o femeie de 60 de ani.

În concret, făptuitoarea a promis spre vînzare o garsonieră din oraşul de sub Cetate, pentru care a cerut suma de 5.000 de euro. Persoana vătămata i-ar fi înmînat jumătate din banii ceruţi. Ulterior vînzătoarea nu a mai putut fi contactată, iar prejudiciul rezultat în urma săvîrşirii acestei infractiuni a fost stabilit la 2.500 de euro.

În baza probatoriului administrat, femeia în cauză a fost reţinută de poliţişti pentru 24 de ore. Ea urma a fi prezentată în faţa unui procuror din cadrul Parchetului de pe lîngă Judecătoria Tîrgu Neamţ, cu propunere de luare a unei măsuri preventive.

Avînd în vedere toate aceste considerente, oamenii legii atrag atenţia asupra faptului că infracţiunile de înşelăciune îmbracă forme diferite de manifestare, modurile de operare folosite de cei care încearcă să obţină bani sau alte bunuri de valoare prin mijloace ilicite sînt din ce în ce mai complexe.

Pentru a nu deveni victima acestui gen de fapte, poliţiştii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Neamţ atenţionează cetăţenii să fie prudenţi atunci cînd sînt abordaţi prin orice mijloace de persoane necunoscute, care le ofera diverse bunuri sau servicii.

În cazul în care aţi fost victima unei astfel de infracţiuni vă rugăm să vă adresaţi celei mai apropiate unităţi de Poliţie sau să apelaţi numărul unic de urgenţă 112, în cel mai scurt timp posibil, pentru a spori şansele ca infractorul să fie identificat şi prejudiciul recuperat.

Citește știrea

Trending