Contactează-ne

Actualitate

„Colectiv 2“ sau… „n“?!?

Știre publicată în urmă cu

în data de

Scurt-circuit? Nici poveste, domnule ministru. Doar de treizeci

de ani, suntem pe scurt-circuit. Numai pe scurt-circuit. Modus vivendi. Asigurat şi întreţinut cu rară străşnicie de administraţie, politicieni şi conducători.

Nu, nici vorbă, circuitele în discuţie sunt lungi, nesfârşite. De analfabeţi, furi, impostori şi ticăloşi de drumul mare. Pe legi, pe valoare, pe cultură, educaţie, învăţământ şi aşa mai departe.

Sănătatea? Cum putea să rămână afară din rând? Fără spitale demne de vremea noastră, fără programe, temelii şi perspectivă, fără fabrici de medicamente şi de vaccinuri, fără cercetare şi susţinere materială şi strategică ; numai cu improvizaţii, tras pe sfoară, milionari de carton şi interlopi. Totul asezonat cu limbă de lemn, mai ceva ca pe vremea împuşcatului. Vreţi o mostră? Vă servesc mai multe: „România este cea mai bine pregătită ţară dintre statele europene pentru aderarea la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică“. Cum adică? Cum s-a pregătit ţara noastră? Ajungând cea mai săracă membră a UE? Grăbindu-se să marcheze cel mai ridicat grad de corupţie sau cel mai scăzut nivel de trai? Silită să-şi vândă forţa de muncă la străini, mai pe nimic? „În următorii 10 ani, România va dispune de 3.000 de km de autostrăzi şi drumuri expres rapide şi de 2.500 de km de cale ferată modernă“ (un premier la întâlnirea cu mediul de afaceri de la Paris). Când n- am fost în stare, în 30 de ani, să unim două puncte de graniţă printr-o autostradă de Doamne ajută.

Dacă încă nu am dispărut ca naţie (nici prea departe nu suntem) este doar minune. Fiindcă scurt-circuitele au şi ele legile lor. Nu acţionează simultan decât rareori. Când, totuşi, se petrece aşa ceva, ce să mai facem ? Numărăm morţii, cerem anchete, întocmim dosare care nu vor duce nicăieri. Suntem ostaticii unor formulări capcană: „Faptele nu există“, „Lipsa probelor“, „… cu suspendare….“, „… cu prescriere…“ şi toată familia posibilă de sentinţe. Catastrofele cu nume de „Colectiv“ se înşiruiesc ca mărgelele pe aţă. Şi încă e de mirare că nu sunt mai frecvente. Cineva de sus ne apără!

Pentru catastrofa de la Piatra Neamţ, scurt-circuitele şi-au dat mâna, pornite de la o siringă automată, banală, alimentată dintr-o reţea suprasolicitată şi, de la sine înţeles, croită ca şi celelalte repere: autorizaţie de funcţionare, manageri (8 pe an), atmosferă suprasaturată de antiseptice, echipamente învechite, improvizaţii tehnice, oxigen, absenţa senzorilor şi a stingătoarelor automate de incendiu, supraaglomeraţie, pacienţi în stare precară, fără posibilităţi de mobilizare şi aşa mai departe.

Este suficient să priveşti o singură imagine de la locul nenorocirii ca să-ţi dai seama că nu a fost vorba de un incendiu, de un foc izbucnit într-un punct şi propagat din aproape în aproape. Nu, totul s-a produs instantaneu, într-o singură fracţiune de secundă, într-o explozie nimicitoare ca a oricărei bombe.

Să nu ne îmbătăm cu apă de ploaie. Asemenea bombe, cu sau fără ceas, există în orice sector deATI, sală de operaţie sau spaţii obişnuite de cazare.

În sâmbăta fatală de 14 noiembrie, la ceas de amiază, rosteam în biserică, oraţia funebră la căpătâiul unui prieten: „Traversăm o vreme apocaliptică. Trăim şi murim apăsaţi de povara unei plăsmuiri diavoleşti, a unui duşman perfid şi necunoscut, împotriva căruia nu avem nici o armă, căreia i-am dat un nume şi număr, dar care nu are asemănare în istoria omenirii. Poate, doar, cu Potopul lui Noe (…) Nici moartea nu mai e cum a fost, nici viaţa nu mai este în aşezările ei, aşa cum am ştiut-o şi am apucat-o (…) Renunţăm la tradiţii şi obiceiuri, ne rupem unii de alţii, ne ascundem în case, fiecare în bârlogul lui, fără să ştim dacă îmbrăţişarea filială, părintească sau întâmplătoare, nu ne aduce pieirea (…) Şi, mai mult şi mai mult, suntem învrăjbiţi, asmuţiţi unii împotriva celorlalţi, ca într-un Turn Babel fără ieşire“. Greşeam, dând totul pe seama pacostei COVID.

Sigur, ne vom întrece în mesaje de condoleanţe şi promisiuni de rezolvare a „tutulor“ problemelor medicinii noastre, vor curge valuri de acuze şi de scuze, vom mobiliza procurorii care au făcut lumină (?!?) în dosarul „Colectiv“, vom aprinde mii şi mii de lumânări şi candele la locul nenorocirii şi ne vom întoarce, de mâine, la campania electorală, în aşteptarea altor scurt-circuite. Dar vom merge mai departe, în aceleaşi condiţii de improvizaţii şi soluţii de moment, fără suflu, fără orizont, fără progrese. Va venu Uscăciunea Sa, CT Popescu şi ne va vorbi de satana.

Nu-l cunosc pe mai tânărul coleg, Cătălin Denciu, tată a doi copii, Dumnezeu să-l ocrotească ! Altă generaţie. Dar ca unul căruia nu-i este indiferent ce se petrece la poalele Pietricicăi, unde mi-am petrecut jumătate din viaţă, îmi ajunsese în auz, din vorbele unora sau altora, că este „Un tip de nota 10!“. Mă bucuram că spiţa din care se trage nu s-a stins şi că va duce mai departe bunele tradiţii ale medicinei nemţene, la care au ostenit, de-a lungul timpului, cu chemare pentru profesie şi dragoste de semeni, multe generaţii. Nu mă miră că a sărit să-şi salveze pacienţii şi s-a topit în salopeta care trebuia să-l apere de COVID.

Un alt medic ATI, Pavel Borş, a suferit arsuri limitate la mâini şi, posibil, să-şi fi pierdut un deget în explozie, iar o asistentă are, de asemenea, arsuri de gradul I.

Apropo, oare salopetele astea nu trebuie ignifugate? Contactul cu o flacără nu este o eventualitate rară pentru mediile în care se folosesc şi scăpare nu poate exista. S-a gândit cineva la pericolele la care se expun cei ce sunt nevoiţi să le folosească ?

Să nu-i uităm prea repede pe cei care şi-au pierdut viaţa, tocmai acolo unde trebuia ocrotită, şi nici pe cei cărora le-au sărit în ajutor. Să încercăm să ne desprindem din tirania scurt-circuitului aducător de moarte şi de suferinţe fără seamăn. Viaţa nu poate continua în scurt-circuite.

Citește știrea
Un comentariu

Un comentariu

  1. Tzucky Ioan Todiroae

    15 noiembrie 2020 at 6:24 PM

    Lacrimi.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Toamna îşi intră în drepturi

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ meteorologii au emis o informare de ploi şi vijelii ■ de săptămîna viitoare se răceşte dramatic ■ maximele diurne vor fi cuprinse între 13 - 15 grade, iar minimele nocturne scad pînă la 3 grade ■

Vremea schimbă foaia şi de la zile însorite şi temperaturi de 25 de grade, maximele diurne scad săptămîna viitoare pînă la 13 grade. Şi nopţile vor aduce temperaturi mult prea mici pentru acest moment al anului şi avem promisiunea unei minime de infarct, 3 grade.

Toate acestea se vor întîmpla săptămîna viitoare, însă pînă atunci meteorologii au emis o informare de vreme rea, valabilă toată ţara, de ieri, 16 septembrie, de la ora 19:00, care expiră sîmbătă, 18 septembrie, la ora ora 10:00 şi anunţă instabilitate atmosferică temporar accentuată şi intensificări ale vîntului.

„În intervalul menţionat în vestul, centrul şi nordul ţării, precum şi în zonele de munte vor fi perioade în care instabilitatea atmosferică va fi accentuată şi se va manifesta prin averse, descărcări electrice şi izolat căderi de grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor depăşi 15…25 l/mp, iar pe alocuri, 30…40 l/mp, îndeosebi la munte.

Temporar vîntul se va intensifica în majoritatea regiunilor, cu viteze, în general, de 45…50 km/h, iar în zona montană înaltă, de peste 70 km/h. Astfel de fenomene se vor semnala începînd din după-amiaza zilei de vineri (17 septembrie) pe arii restrînse şi în restul teritoriului“, conform ANM.

Chiar de azi, 17 septembrie, vremea intră în declin şi pe lîngă ploi şi furtuni valorile termice scad şi se opresc la 24 de grade ziua şi 15 grade peste noapte. Plouă în aversă şi sîmbătă, 18 septembrie, dar în răstimpuri vedem şi soarele. Maxima diurnă nu mai trece de 21 de grade, în timp ce minima nocturnă scade pînă la 13 grade. Duminică, 19 septembrie, va fi o zi cu cer variabil şi soare, însă se face din ce în ce mai rece, astfel încît toamna îşi intră în drepturi la finele celei de-a doua decade a lunii, iar la amiază nu vor fi mai mult de 18 grade. Şi noaptea se răcoreşte binişor şi vor fi minime de 10 grade.

Frigul adevărat vine de la începutul săptămînii viitoare. Aşa se face că luni, 20 septembrie, va fi soare, dar cu dinţi, pentru că în cel mai cald moment nu vor fi mai mult de 13 grade. Acest lucru influenţează şi regimul termic nocturn, iar minima scade la doar 7 grade. Nu sînt schimbări notabile nici pe parcursul zilei de marţi 21 septembrie. Va fi tot o zi cu soare, dar nu mai mult de 14 grade în termometre.

Noaptea va fi deosebit de rece, cu o minimă de 4 grade. Cam la fel se anunţă vremea şi miercuri, 22 septembrie, cer variabil cu soare, dar o maximă care ajunge cu greu la 13 grade. Urmează cea mai rece noapte din intervalul de prognoză, iar minima scade dramatic pînă la 3 grade. Pînă spre finele săptămînii nu sînt noutăţi, 13 grade ziua, cer acoperit şi 3 pînă la 6 grade se anunţă peste noapte. Mai bine va fi duminică, 26 septembrie, cînd va fi soare şi cam 17 grade la prînz.

Citește știrea

Actualitate

Fraude cu subvenţii la angajare, fără clemenţă

Știre publicată în urmă cu

în data de

Cei trei inculpaţi arestaţi preventiv pentru fraudă cu subvenţii pentru angajare nu s-au consolat cu cătuşele şi au contestat privarea de libertate la Curtea de Apel Bacău. Nu au convins instanţa care i-a păstrat după gratii, iar demersul inutil i-a costat pe fiecare dintre inculpaţi cîte 250 de lei.

„În baza art.425/1 alin.7 pct.1 lit.b C.pr.pen., raportat la art.204 C.pr.pen., respinge contestaţiile formulate de contestatorii – inculpaţi Samoilă Raul Cristian, Blaj Alin Ionuţ şi Bacoşcă Adrian împotriva încheierii nr. 90/U din 10.09.2021 pronunţată în dosarul nr. 2404/103/2021 al Tribunalului Neamţ. În baza art. 275 alin. 2 C.pr.pen. obligă contestatorii inculpaţi la plata a cîte 250 lei fiecare, cheltuieli judiciare avansate de stat. Definitivă“, conform încheierii de şedinţă de la Curtea de Apel Bacău.

În cauză sînt acuze de fraudare a bugetului de stat prin acordarea de subvenţii pentru angajări fictive. Pentru 140 de noi angajaţi doar pe hîrtie, acuzaţii ar fi obţinut ilegal 1,44 milioane de lei. Pe 9 septembrie 2021, poliţişti Serviciului Economic din Poliţia Neamţ, sub supravegherea unui procuror de la Parchetul Judeţean, au efectuat 9 percheziţii, din care 4 avînd loc în Neamt, 3 în Dîmboviţa şi cîte una la Iaşi şi Ilfov. În vizor au fost persoane bănuite de constituirea unui grup infracţional organizat, obţinerea ilegală de fonduri şi tentativă la această acuzaţie şi fals în înscrisuri sub semnatură privată.

„Au fost puse în executare cinci mandate de aducere, iar după audieri trei persoane au fost reţinute pentru 24 de ore. Persoanele bănuite s-ar fi constituit într-un grup infracţional organizat care, în perioada octombrie 2020 – iunie 2021, ar fi înfiinţat trei societăţi cu sedii în Neamţ, Dîmboviţa şi Ilfov, în cadrul cărora ar fi angajat fictiv 140 de persoane“, a transmis Poliţia Neamţ. Ulterior, membrii grupului ar fi solicitat de la agenţii pentru ocuparea forţei de muncă din Neamţ, Dîmboviţa şi Ilfov subvenţii în baza prevederilor legle. Prin activitatea infracţională s-ar fi cauzat un prejudiciu estimat la peste 1.439.000 lei.

Citește știrea

Actualitate

„Profii de sex”, înapoi la catedră?!

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ începînd cu 13 septembrie profesorul Constantin Pipirigeanu s-a întors la catedră ■ instanţa a decis reintegrarea în învăţămînt şi plata retroactivă a salariilor ■ şi profesorul de sport de la Rediu a participat la concursul de ocupare a unui post prin suplinire ■ el are nevoie de un certificat de integritate comportamentală ■

Sistemul de învăţămînt românesc se confruntă cu imposibilitatea de a înlătura de la catedră cazurile de cadre didactice care, prin comportamentul lor inadecvat, au adus prejudicii de imagine grave sistemului de educaţie şi au revoltat, la culme, părinţii. La nivelul judeţului Neamţ este de notorietate sentinţa dată de instanţa de judecată în cazul profesorului de matematică Constantin Pipirigeanu, implicat în scandalul cu tentă sexuală de la Liceul „Dimitrie Leonida” din Piatra Neamţ.

El a fost reclamat de o elevă de la seral pentru avansurile sexuale pe care i le-ar fi făcut pe o reţea de socializare. De la liceul în cauză se ştie că a demisionat, imediat după izbucnirea scandalului, dar titular fiind la Şcoala Dumbrava Roşie şi la Şcoala „Regina Maria” din Bicaz, i s-a desfăcut contractul de muncă fiind înlăturat din învăţămînt, încă de anul trecut. Surprinderea tuturor a fost aceea că instanţa de judecată a dispus reîntoarcerea sa la catedră, începînd cu data de 13 septembrie, precum şi plata retroactivă a salariilor pentru perioada în care a fost înlăturat din învăţămînt, instanţa constatînd faptul că membrii CA-urilor de la cele două şcoli nu ar fi respectat prevederile Codului Muncii, de sancţionare graduală, ceea ar fi presupus, mai întîi, diminuarea cu 15% a salariului şi ulterior alte sancţiuni care ar fi condus la desfacerea contractului de muncă.

Atît conducerile celor două şcoli cît şi Inspectoratul Şcolar şi-au rezervat dreptul de a ataca cu recurs sentinţa Tribunalului Neamţ apreciind, în continuare, că faptele care i-au fost puse în sarcină profesorului Pipirigeanu sînt incompatibile cu prevederile Statutului cadrelor didactice. Inspectorul şcolar general Mihai Obreja a declarat că, pentru moment, îşi rezervă dreptul de a nu comunica mai mult pe acest subiect delicat.

Reamintim că în spaţiul public a apărut informaţia că profesorul îi cerea elevei sale poze nud. „Doar sîntem adulţi, Sîntem discreţi, ce naiba. Ai peste 18 ani? Şi eu! Ce coincidenţă! De ce te ascunzi după deget? O poză „incendiară” ar mai înfrumuseţa zilele mele de om trecut de 45. Mai am oleacă… vreo 20 de de ani şi aştept pensia”. În schimb i se sugera elevei că nu va avea probleme la matematică: „La mate nu am pus niciodată 2 şi 3 la elevele frumoase. Cel puţin nota 6, întotdeauna”. Şi revine cu alt mesaj: „Mulţumesc, apreciez… dacă vorbeai sincer, deja trimiteai o poză. Dar aşa… Ţi-e frică de mine, probabil. Sau de soţ. Sau de amant… Eu ştiu?”. Răspunsul e următorul: „Nu mi-e frică de nimeni”, replica fiind: „Atunci?… eu de ce nu văd nici o poză?”. La un moment dat, exasperată de insistenţele cadrului didactic, tînăra l-a reclamat la conducerea şcolii, iar cazul a devenit ulterior public.

Şi proful de sport vrea înapoi la catedră

Nici în cazul profesorului de sport de la Şcoala Rediu, Ştefan Burlacu, acuzat şi el că a hărţuit sexual, tot prin interemediul unei reţele de socializare, mai multe fetiţe, cu vîrste cuprinse între 10- 11 ani, care au primit de la cadrul didactic mai multe mesaje ce aveau conotaţii sexuale şi care chiar a fost arestat preventiv, în data de 5 iulie, lucrurile nu sînt mai simple.

Deşi nu e titular şi nici nu a promovat examenul de definitivat, învăţămîntul nu poate scăpa aşa uşor nici de el, întrucît acesta s-a prezentat la concursul de selecţie, din această toamnă, pentru suplinire. Reintegrarea acestuia în învăţămînt depinde, însă, în cazul său, de un certificat de integritate, pe care acesta trebuie să-l obţină de la Poliţie. La solicitarea redactorilor Monitorul, Serviciul de comunicare al IJP Neamţ ne-a informat că a fost eliberat un asemenea document.

„Urmare a solicitării adresate Serviciului Cazier Judiciar, Statistică şi Evidenţe Operative, persoanei în cauză i-a fost eliberat certificatul de integritate comportamentală, ce conţine măsurile penale, dispuse în conformitate cu dispoziţiile Legii 118 din 2019 privind Registrul Naţional automatizat cu privire la persoanele care comit infracţiuni sexuale, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor”.

Pe fondul unei legislaţii neunitare pe acest subiect, legiuitorii cred că este nevoie de acte normative mai clare, care să facă lumină în astfel de situaţii delicate. „A trecut de Senat şi a ajuns la Camera Deputaţilor o iniţiativă legislativă a PNL potrivit căreia va exista tolereanţă zero pentru orice fel de abuzuri de natură sexuală sau fizică asupra minorilor.

Numai că trebuie foarte mult atenţie în elaborarea legii pentru a nu permite abuzuri în desfacerea contractului de muncă al unor cadre didactice, de exemplu. Trebuie făcută clar distincţia între astfel de persoane cu un comportament deviant şi majoritatea cadrelor didactice, oameni devotaţi sistemului, cu merite în formarea unor generaţii întregi de copii”, a precizat deputatul nemţean Dan Laurenţiu Leoreanu.

Citește știrea

Trending