Contactează-ne

Actualitate

„Colectiv 2“ sau… „n“?!?

Știre publicată în urmă cu

în data de

Scurt-circuit? Nici poveste, domnule ministru. Doar de treizeci

de ani, suntem pe scurt-circuit. Numai pe scurt-circuit. Modus vivendi. Asigurat şi întreţinut cu rară străşnicie de administraţie, politicieni şi conducători.

Nu, nici vorbă, circuitele în discuţie sunt lungi, nesfârşite. De analfabeţi, furi, impostori şi ticăloşi de drumul mare. Pe legi, pe valoare, pe cultură, educaţie, învăţământ şi aşa mai departe.

Sănătatea? Cum putea să rămână afară din rând? Fără spitale demne de vremea noastră, fără programe, temelii şi perspectivă, fără fabrici de medicamente şi de vaccinuri, fără cercetare şi susţinere materială şi strategică ; numai cu improvizaţii, tras pe sfoară, milionari de carton şi interlopi. Totul asezonat cu limbă de lemn, mai ceva ca pe vremea împuşcatului. Vreţi o mostră? Vă servesc mai multe: „România este cea mai bine pregătită ţară dintre statele europene pentru aderarea la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică“. Cum adică? Cum s-a pregătit ţara noastră? Ajungând cea mai săracă membră a UE? Grăbindu-se să marcheze cel mai ridicat grad de corupţie sau cel mai scăzut nivel de trai? Silită să-şi vândă forţa de muncă la străini, mai pe nimic? „În următorii 10 ani, România va dispune de 3.000 de km de autostrăzi şi drumuri expres rapide şi de 2.500 de km de cale ferată modernă“ (un premier la întâlnirea cu mediul de afaceri de la Paris). Când n- am fost în stare, în 30 de ani, să unim două puncte de graniţă printr-o autostradă de Doamne ajută.

Dacă încă nu am dispărut ca naţie (nici prea departe nu suntem) este doar minune. Fiindcă scurt-circuitele au şi ele legile lor. Nu acţionează simultan decât rareori. Când, totuşi, se petrece aşa ceva, ce să mai facem ? Numărăm morţii, cerem anchete, întocmim dosare care nu vor duce nicăieri. Suntem ostaticii unor formulări capcană: „Faptele nu există“, „Lipsa probelor“, „… cu suspendare….“, „… cu prescriere…“ şi toată familia posibilă de sentinţe. Catastrofele cu nume de „Colectiv“ se înşiruiesc ca mărgelele pe aţă. Şi încă e de mirare că nu sunt mai frecvente. Cineva de sus ne apără!

Pentru catastrofa de la Piatra Neamţ, scurt-circuitele şi-au dat mâna, pornite de la o siringă automată, banală, alimentată dintr-o reţea suprasolicitată şi, de la sine înţeles, croită ca şi celelalte repere: autorizaţie de funcţionare, manageri (8 pe an), atmosferă suprasaturată de antiseptice, echipamente învechite, improvizaţii tehnice, oxigen, absenţa senzorilor şi a stingătoarelor automate de incendiu, supraaglomeraţie, pacienţi în stare precară, fără posibilităţi de mobilizare şi aşa mai departe.

Este suficient să priveşti o singură imagine de la locul nenorocirii ca să-ţi dai seama că nu a fost vorba de un incendiu, de un foc izbucnit într-un punct şi propagat din aproape în aproape. Nu, totul s-a produs instantaneu, într-o singură fracţiune de secundă, într-o explozie nimicitoare ca a oricărei bombe.

Să nu ne îmbătăm cu apă de ploaie. Asemenea bombe, cu sau fără ceas, există în orice sector deATI, sală de operaţie sau spaţii obişnuite de cazare.

În sâmbăta fatală de 14 noiembrie, la ceas de amiază, rosteam în biserică, oraţia funebră la căpătâiul unui prieten: „Traversăm o vreme apocaliptică. Trăim şi murim apăsaţi de povara unei plăsmuiri diavoleşti, a unui duşman perfid şi necunoscut, împotriva căruia nu avem nici o armă, căreia i-am dat un nume şi număr, dar care nu are asemănare în istoria omenirii. Poate, doar, cu Potopul lui Noe (…) Nici moartea nu mai e cum a fost, nici viaţa nu mai este în aşezările ei, aşa cum am ştiut-o şi am apucat-o (…) Renunţăm la tradiţii şi obiceiuri, ne rupem unii de alţii, ne ascundem în case, fiecare în bârlogul lui, fără să ştim dacă îmbrăţişarea filială, părintească sau întâmplătoare, nu ne aduce pieirea (…) Şi, mai mult şi mai mult, suntem învrăjbiţi, asmuţiţi unii împotriva celorlalţi, ca într-un Turn Babel fără ieşire“. Greşeam, dând totul pe seama pacostei COVID.

Sigur, ne vom întrece în mesaje de condoleanţe şi promisiuni de rezolvare a „tutulor“ problemelor medicinii noastre, vor curge valuri de acuze şi de scuze, vom mobiliza procurorii care au făcut lumină (?!?) în dosarul „Colectiv“, vom aprinde mii şi mii de lumânări şi candele la locul nenorocirii şi ne vom întoarce, de mâine, la campania electorală, în aşteptarea altor scurt-circuite. Dar vom merge mai departe, în aceleaşi condiţii de improvizaţii şi soluţii de moment, fără suflu, fără orizont, fără progrese. Va venu Uscăciunea Sa, CT Popescu şi ne va vorbi de satana.

Nu-l cunosc pe mai tânărul coleg, Cătălin Denciu, tată a doi copii, Dumnezeu să-l ocrotească ! Altă generaţie. Dar ca unul căruia nu-i este indiferent ce se petrece la poalele Pietricicăi, unde mi-am petrecut jumătate din viaţă, îmi ajunsese în auz, din vorbele unora sau altora, că este „Un tip de nota 10!“. Mă bucuram că spiţa din care se trage nu s-a stins şi că va duce mai departe bunele tradiţii ale medicinei nemţene, la care au ostenit, de-a lungul timpului, cu chemare pentru profesie şi dragoste de semeni, multe generaţii. Nu mă miră că a sărit să-şi salveze pacienţii şi s-a topit în salopeta care trebuia să-l apere de COVID.

Un alt medic ATI, Pavel Borş, a suferit arsuri limitate la mâini şi, posibil, să-şi fi pierdut un deget în explozie, iar o asistentă are, de asemenea, arsuri de gradul I.

Apropo, oare salopetele astea nu trebuie ignifugate? Contactul cu o flacără nu este o eventualitate rară pentru mediile în care se folosesc şi scăpare nu poate exista. S-a gândit cineva la pericolele la care se expun cei ce sunt nevoiţi să le folosească ?

Să nu-i uităm prea repede pe cei care şi-au pierdut viaţa, tocmai acolo unde trebuia ocrotită, şi nici pe cei cărora le-au sărit în ajutor. Să încercăm să ne desprindem din tirania scurt-circuitului aducător de moarte şi de suferinţe fără seamăn. Viaţa nu poate continua în scurt-circuite.

Citește știrea
Un comentariu

Un comentariu

  1. Tzucky Ioan Todiroae

    15 noiembrie 2020 at 6:24 PM

    Lacrimi.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Piața Ștefan cel Mare din Piatra-Neamț – zonă de promenadă în fiecare weekend

Știre publicată în urmă cu

în data de

În această vară, strada din fața Parcului Central, între Teatrul Tineretului și sensul giratoriu de la Grand Hotel Ceahlău a fost transformată într-o zonă exclusiv pietonală pe durata weekend-urilor.

Această măsură s-a bucurat de foarte multă apreciere din partea dumneavoastră. Mai mult, faptul că în această perioadă este nevoie de zone pietonale mai mari pentru a se putea asigura distanțarea fizică, ne-a determinat să vă cerem părerea în ceea ce privește oprirea circulației în zona menționată în fiecare sfârșit de săptămână, indiferent de anotimp.

Primarul Andrei Carabelea: „Numărul foarte mare de opinii, fără echivoc majoritar, care au susținut această propunere ne-a ajutat să luăm decizia ca din această săptămână  circulația rutieră pe tronsonul stradal din fața Parcului Central să fie oprită începând de vineri seara, până duminică noaptea, iar partea carosabilă să fie transformată în loc de promenadă, mișcare în aer liber, plimbare cu bicicleta pentru copii și adulți, practicarea sporturilor sau a diferitor jocuri. Astfel, închiderea de circulație va fi valabilă pe toată durata anului viitor.  Invit cluburile sportive și asociațiile locale care derulează activități ce s-ar preta acestei zone pietonale, să propună evenimente sociale sau sportive, cu respectarea reglementărilor privind protecția sanitară a populației. Îi asigur de tot sprijinul municipalității pietrene!”

Citește știrea

Actualitate

Elevi, părinţi, directori şi primari, telefoane pentru consilierea lor

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ la nivel naţional şi judeţean au fost înfiinţate numere de telefon, în sistem telverde, pentru consiliere pedagogică şi psihologică

Conducerea Inspectoratului Şcolar este conştientă de necesitatea existenţei unei comunicări cît mai eficiente, pe probleme ce ţin de consilierea didactică sau psihologică, în perioada de criză pandemică, motiv pentru care la nivelul Ministerului Eucaţiei, cît şi în plan local, au fost deschise mai multe linii telefonice.

„Pentru comunicare în această perioadă de criză, legată de pandemia de coronavirus, există un Telverde la Ministerul Educaţiei – 0800.672.031, pentru părinţi şi elevi şi altul pentru directori şi conducerile unităţilor administrative -0800.672.032. La nivel judeţean există mai multe telefoane gratuite. Este vorba de un număr, 0800.816.233, care este afişat şi pe site-ul Inspectoratului Şcolar Neamţ, dar şi unul la Centrul Judeţean de Resurse Educaţionale (CJRAE) – 0371.092.511. Tot la această instituţie, la care am păstrat cele 69,62 norme didactice, se pot transmite solicitări şi pe adresa de e-mail consiliere@cjrae-neamt.ro. La toate telefoanele anunţate şi la adresa de poştă electronică elevii, părinţii, cadrele didactice sau primarii pot solicita informaţii de ordin metodologic, referitoare la şcoala on-line“, a declarat inspectorul şcolar general, Mihai Obreja.

Ministerul precizează că la telefonul destinat directorilor de şcoli şi primarilor se poate acorda consultanţă privind achiziţia de tablete pentru uz şcolar, cu acces la internet sau pentru alte echipamente electronice necesare desfăşurării activităţii didactice în mediul on-line.

Telefoanele amintite, gratuite, funcţionează de luni pînă vineri, între 08.00 şi 16.00. La telefonul destinat părinţilor şi elevilor se pot transmite plîngeri referitoare la relaţia elev-părinte-profesor. Am sunat la numărul de telefon afişat pe site-ul ISJ Neamţ, la care a răspuns o voce feminină. Am fost curioşi să aflăm cît de des este apelat acest număr de telefon şi vocea de la capătul firului a recunoscut că „nu prea des“.

Citește știrea

Actualitate

Maşini furate, permise false şi percheziţii DNA

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ 67 de descinderi au avut loc la nouă instituţii publice, sediile unor firme şi persoane fizice ■ ancheta a pornit de la Suceava ■ este vorba de maşini înmatriculate ilegal şi permise de conducere obţinute tot ilegal ■ acestea din urmă ar fi „costat“ între 5.000 şi 7.000 de euro ■

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Suceava, au descins, pe 26 noiembrie, la mai multe instituţii publice, dar nu numai, din cîteva judeţe, inclusiv Neamţ. În cauză sînt acuze de săvîrşire a unor infracţiuni de corupţie, dar şi spălare de bani sau constituire a unui grup infracţional organizat. Faptele ar fi avut loc în perioada 2018 – 2020.

„Sînt efectuate percheziţii domiciliare în 67 de locaţii situate pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţelor Suceava, Bistriţa – Năsăud, Botoşani, Neamţ şi Bacău, din care nouă sînt instituţii publice, restul reprezentînd domiciliile unor persoane fizice şi sediile unor societăţi“, conform DNA.

Se pare că ar fi vorba de permise de conducere obţinute ilegal, precum şi de înmatricularea frauduloasă a unor autoturisme furate din ţări ale UE. Din aceste motive instituţiile publice vizate de anchetă ar fi serviciile de Permise şi Înmatriculări, dar şi RAR. Poliţia Română a anunţat că au fost puse în executare aproximativ 60 de mandate de percheziţie.

„Printre suspecţi sînt şi angajaţi ai Serviciului de Permise şi Înmatriculări Suceava, dar şi alte persoane fără calitate specială implicate în activitatea ilegală de obţinere a permiselor şi înmatriculare a vehiculelor. Vreau să subliniez faptul că structurile Ministerului Afacerilor Interne au participat activ la instrumentarea acestui dosar, depunînd toate eforturile pentru identificarea persoanele vinovate, astfel încît acestea să fie trase la răspundere. Probele administrate au evidenţiat crearea unei reţele de intermediere a obţinerii permisului de conducere prin fraudarea probei teoretice şi a celei practice în schimbul unor sume cuprinse între 5.000 şi 7.000 euro pentru un permis“, anunţa Monica Dajbog, purtătorul de cuvînt al MAI.

Neoficial, se pare că în timpul percheziţiilor, anchetatorii ar fi găsit la suspecţi sume impresionante, circa un milion de euro. Banii era ţinuţi în seifuri, pereţi, ligheane sau găleţi. Se pare că în Neamţ ancheta ar fi avut loc la RAR.

Citește știrea

Trending