Contactează-ne

Actualitate

„Colectiv 2“ sau… „n“?!?

Știre publicată în urmă cu

în data de

Scurt-circuit? Nici poveste, domnule ministru. Doar de treizeci

de ani, suntem pe scurt-circuit. Numai pe scurt-circuit. Modus vivendi. Asigurat şi întreţinut cu rară străşnicie de administraţie, politicieni şi conducători.

Nu, nici vorbă, circuitele în discuţie sunt lungi, nesfârşite. De analfabeţi, furi, impostori şi ticăloşi de drumul mare. Pe legi, pe valoare, pe cultură, educaţie, învăţământ şi aşa mai departe.

Sănătatea? Cum putea să rămână afară din rând? Fără spitale demne de vremea noastră, fără programe, temelii şi perspectivă, fără fabrici de medicamente şi de vaccinuri, fără cercetare şi susţinere materială şi strategică ; numai cu improvizaţii, tras pe sfoară, milionari de carton şi interlopi. Totul asezonat cu limbă de lemn, mai ceva ca pe vremea împuşcatului. Vreţi o mostră? Vă servesc mai multe: „România este cea mai bine pregătită ţară dintre statele europene pentru aderarea la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică“. Cum adică? Cum s-a pregătit ţara noastră? Ajungând cea mai săracă membră a UE? Grăbindu-se să marcheze cel mai ridicat grad de corupţie sau cel mai scăzut nivel de trai? Silită să-şi vândă forţa de muncă la străini, mai pe nimic? „În următorii 10 ani, România va dispune de 3.000 de km de autostrăzi şi drumuri expres rapide şi de 2.500 de km de cale ferată modernă“ (un premier la întâlnirea cu mediul de afaceri de la Paris). Când n- am fost în stare, în 30 de ani, să unim două puncte de graniţă printr-o autostradă de Doamne ajută.

Dacă încă nu am dispărut ca naţie (nici prea departe nu suntem) este doar minune. Fiindcă scurt-circuitele au şi ele legile lor. Nu acţionează simultan decât rareori. Când, totuşi, se petrece aşa ceva, ce să mai facem ? Numărăm morţii, cerem anchete, întocmim dosare care nu vor duce nicăieri. Suntem ostaticii unor formulări capcană: „Faptele nu există“, „Lipsa probelor“, „… cu suspendare….“, „… cu prescriere…“ şi toată familia posibilă de sentinţe. Catastrofele cu nume de „Colectiv“ se înşiruiesc ca mărgelele pe aţă. Şi încă e de mirare că nu sunt mai frecvente. Cineva de sus ne apără!

Pentru catastrofa de la Piatra Neamţ, scurt-circuitele şi-au dat mâna, pornite de la o siringă automată, banală, alimentată dintr-o reţea suprasolicitată şi, de la sine înţeles, croită ca şi celelalte repere: autorizaţie de funcţionare, manageri (8 pe an), atmosferă suprasaturată de antiseptice, echipamente învechite, improvizaţii tehnice, oxigen, absenţa senzorilor şi a stingătoarelor automate de incendiu, supraaglomeraţie, pacienţi în stare precară, fără posibilităţi de mobilizare şi aşa mai departe.

Este suficient să priveşti o singură imagine de la locul nenorocirii ca să-ţi dai seama că nu a fost vorba de un incendiu, de un foc izbucnit într-un punct şi propagat din aproape în aproape. Nu, totul s-a produs instantaneu, într-o singură fracţiune de secundă, într-o explozie nimicitoare ca a oricărei bombe.

Să nu ne îmbătăm cu apă de ploaie. Asemenea bombe, cu sau fără ceas, există în orice sector deATI, sală de operaţie sau spaţii obişnuite de cazare.

În sâmbăta fatală de 14 noiembrie, la ceas de amiază, rosteam în biserică, oraţia funebră la căpătâiul unui prieten: „Traversăm o vreme apocaliptică. Trăim şi murim apăsaţi de povara unei plăsmuiri diavoleşti, a unui duşman perfid şi necunoscut, împotriva căruia nu avem nici o armă, căreia i-am dat un nume şi număr, dar care nu are asemănare în istoria omenirii. Poate, doar, cu Potopul lui Noe (…) Nici moartea nu mai e cum a fost, nici viaţa nu mai este în aşezările ei, aşa cum am ştiut-o şi am apucat-o (…) Renunţăm la tradiţii şi obiceiuri, ne rupem unii de alţii, ne ascundem în case, fiecare în bârlogul lui, fără să ştim dacă îmbrăţişarea filială, părintească sau întâmplătoare, nu ne aduce pieirea (…) Şi, mai mult şi mai mult, suntem învrăjbiţi, asmuţiţi unii împotriva celorlalţi, ca într-un Turn Babel fără ieşire“. Greşeam, dând totul pe seama pacostei COVID.

Sigur, ne vom întrece în mesaje de condoleanţe şi promisiuni de rezolvare a „tutulor“ problemelor medicinii noastre, vor curge valuri de acuze şi de scuze, vom mobiliza procurorii care au făcut lumină (?!?) în dosarul „Colectiv“, vom aprinde mii şi mii de lumânări şi candele la locul nenorocirii şi ne vom întoarce, de mâine, la campania electorală, în aşteptarea altor scurt-circuite. Dar vom merge mai departe, în aceleaşi condiţii de improvizaţii şi soluţii de moment, fără suflu, fără orizont, fără progrese. Va venu Uscăciunea Sa, CT Popescu şi ne va vorbi de satana.

Nu-l cunosc pe mai tânărul coleg, Cătălin Denciu, tată a doi copii, Dumnezeu să-l ocrotească ! Altă generaţie. Dar ca unul căruia nu-i este indiferent ce se petrece la poalele Pietricicăi, unde mi-am petrecut jumătate din viaţă, îmi ajunsese în auz, din vorbele unora sau altora, că este „Un tip de nota 10!“. Mă bucuram că spiţa din care se trage nu s-a stins şi că va duce mai departe bunele tradiţii ale medicinei nemţene, la care au ostenit, de-a lungul timpului, cu chemare pentru profesie şi dragoste de semeni, multe generaţii. Nu mă miră că a sărit să-şi salveze pacienţii şi s-a topit în salopeta care trebuia să-l apere de COVID.

Un alt medic ATI, Pavel Borş, a suferit arsuri limitate la mâini şi, posibil, să-şi fi pierdut un deget în explozie, iar o asistentă are, de asemenea, arsuri de gradul I.

Apropo, oare salopetele astea nu trebuie ignifugate? Contactul cu o flacără nu este o eventualitate rară pentru mediile în care se folosesc şi scăpare nu poate exista. S-a gândit cineva la pericolele la care se expun cei ce sunt nevoiţi să le folosească ?

Să nu-i uităm prea repede pe cei care şi-au pierdut viaţa, tocmai acolo unde trebuia ocrotită, şi nici pe cei cărora le-au sărit în ajutor. Să încercăm să ne desprindem din tirania scurt-circuitului aducător de moarte şi de suferinţe fără seamăn. Viaţa nu poate continua în scurt-circuite.

Citește știrea
Un comentariu

Un comentariu

  1. Tzucky Ioan Todiroae

    15 noiembrie 2020 at 6:24 PM

    Lacrimi.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Cronica pisălogului: Groapa, ediţie romaşcană

Știre publicată în urmă cu

în data de

Constantin Bîrjoveanu (1934-2000) ), scriitor, pictor, caricaturist şi vorbitor de esperanto dădea viaţă, în urmă cu două decenii şi ceva, unor apreciate tablete umoristice publicate în hebdomadarul vremii, Gazeta de Roman. În numărul de astăzi iată o nouă cronicuţă în care, cu ironie fină satirizează decizia oficialilor comunişti, care au distrus clădirile de pe vechea Stradă mare, zonă supranumită Lipscaniul Romanului. Aici evreii, mulţi la număr atunci, făceau comerţ nu glumă. Zona a fost demolată de comunişti în anii „70, pentru a o transforma într-un ansamblu architectonic tipic vremii, care, din păcate, nici după cinci decenii nu a fost finalizat. A apărut un centru comercial, astăzi mort, pentru care autorităţile post revoluţionare tot caută soluţii de reînviere. Se încearcă proiecte „futuriste“, un cinematograf pe pînză de apă şi tot felul de soluţii pentru ca doar-doar lumea va reveni în acest loc, alădată paradisul comerţului.

Vizitaţi Groapa cu ulei, că dacă o vizitaţi fără lei vă alegeţi numai cu privitul. Vizitaţi Groapa, e foarte bine aprovizionată şi de aceea îi spuneam unui bătrîn: „Nene, în Groapă găseşti de toate“. „Am auzit, zice el, tocmai că-i povesteam babei că atunci cînd o să fim şi noi în Groapă n-o să ne mai lipsească nimic“.

Cum s-a născut Groapa? Sistematizarea a dus la distrugerea a ceea ce era specific în arhitectură, nu numai la noi, ci în toate oraşele din fostul lagăr socialist. A avut şi orăşelul nostru un fel de Lipscani sub care se găsea beci, sub beci şi dedesupt se găsea alt beci. Şubrezenia locului pentru fundaţii a făcut ca noile fundaţii să fie turnate cît mai jos posibil şi… aşa s-a născut Groapa.

Ce e Groapa în fond? E un fel de canal veneţian din care apele Adriaticei s-au retras undeva departe. Nu sînt 400 de poduri cîte are Veneţia, ci doar patru, pe Canal Grande, unul dintre ele amintind de Puntea suspinelor, care lega tribunalul de puşcărie. La noi această punte leagă Casa pensiilor (CARP – n.r.) şi o parte din oraş cu piaţa şi cu cealaltă parte.

De ce Puntea suspinelor? Pentru că, întorcîndu-te din piaţă vezi că ai cheltuit o groază de bani şi nu ai luat mare lucru. De ce Puntea suspinelor? Pentru că suspini după portofelul cu bani şi acte pe care o mînă dibace l-a „volatilizat“. De ce Puntea suspinelor? Pentru că te gîndeşti că pe basarabenii care au venit în talcioc cu lucruri folosite nevoia i-a trimis. Seara n-auzi plînsetul pescăruşilor şi cîntecul gondolierilor, ci doar, uneori, un glas de adolescent pigmentat care recită: „Dă-le Doamne, la români/ Cancer negru la plămîni!“.

Deci Groapa e o Veneţie fără apă. Cîteva zile n-au avut bieţii veneţieni nici apă de băut şi nici turiştii. Şi sînt turişti mulţi. Na, ca la Veneţia. Mai ales că în ultimul timp au venit cu ocazia carnavalului, pardon, a bîlciului anual. Vizitaţi Veneţia! Acum cînd nu e apă, că dacă se înfundă gurile de canal şi fluxul e mare , atunci veţi spune: „Cine boala i-o fi pus pe ăia să strice Strada Mare?“

Nota Redacţiei: Rubrică realizată cu sprijinul cabinetului parlamentar al senatorului Eugen Ţapu

Citește știrea

Actualitate

Nemţeanul dispărut în Slovacia a fost găsit

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ tînărul din Tîrgu Neamţ dispăruse într-o localitate de la graniţa dintre Slovacia şi Ungaria ■ i-a spus soţiei că pleacă să cumpere apă şi nu s-a mai întors la maşină ■ a fost găsit la o fermă ■

Cazul lui Petrişor Pipirigeanu, un tânăr din oraşul Târgu Neamţ, care fusese dat dispărut de către familie, are un deznodământ fericit. Ieri seară, 22 iunie, românul despre care nu se mai ştia nimic de pe 20 iunie a fost depistat de poliţiştii slovaci, conform Antena 3.

El a fost găsit la o fermă dintr-o localitate situată la câţiva kilometri de locul de unde fusese dat dispărut de către soţie, aproape dea graniţa dintre Slovacia şi Ungaria. Nu se ştie motivul pentru care tânărul a plecat din autoturismul în care se afla partenera sa şi în ce împrejurări a ajuns la fermă. Odată depistat, a fost preluat de o ambulanţă şi transportat la o unitate medicală, deoarece se simţea slăbit.

Despre nemţean nu s-a mai ştiut nimic din seara zilei de 20 iunie, când era în localitatea slovacă Veky Kamenec, în apropierea vămii cu cealaltă ţară menţionată. Tânărul venea din Marea Britanie spre România, fiind însoţit de soţia sa. În jurul orei 22.00, a coborât din maşină, spunându-i partenerei câ merge să cumpere o sticlă de apă, dar nu a mai revenit la autoturism. În atare condiîii a fost dat dispărut, iar rudele s-au mobilizat şi au postat pe reţelele de socializare mesaje în care cereau ajutor celor care puteau da relaţii despre tânărul din Neamţ.

„Distribuiţi vă rog! Dispărut de 12 ore la graniţa dintre Slovenia şi Ungaria, la aproximativ 5 kilometri de graniţă, între localităţile Velki Kamene din Slovacia şi Pecin, din Ungaria. Se numeşte Petrişor Pipirigeanu. Poartă un tricou albastru deschis Adidas şi pantaloni de trening verzi trei sferturi. Venea din Anglia spre România. Dacă treceţi prin zonă şi îl vedeţi anunţaţi poliţia sau contactaţi familia la numerele de telefon 0771/050.029 sau 0752.987.301. Vă mulţumim!”, scrisese pe Facebook naşa lui Petrişor Pipirigeanu.

Citește știrea

Actualitate

Dealeri de droguri pietreni (re)arestaţi

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ şapte inculpaţi, între care şi o femeie, au fost arestaţi preventiv ■ pentru probarea dealerilor au avut loc 16 percheziţii în patru judeţe ■ la audieri au ajuns 30 de persoane ■ printre arestaţi sînt inculpaţi cu antecedente în domeniul stupefiantelor ■

Acţiunea procurorilor DIICOT Neamţ de pe 21 iunie 2021, cînd patru judeţe au fost răscolite de forţele de ordine şi 30 de persoane au ajuns la audieri, s-a soldat cu arestarea a şapte indivizi. Între cei care au ajuns după gratii, pentru următoarele 30 de zile este şi o femeie, aceasta, plus alte persoane, avînd antecedente în afacerile cu stupefiante, fiind condamnate pentru fapte similare.

În şedinţa de pe 22 iunie, Tribunalul Neamţ a dispus arestarea preventivă a lui Mantu Gabriel, Mantu Elena Marsilia, Zâru Marian, Oborocianu Constantin, Săbiută Vasile Grigore, Gabor Bogdan Ilie şi Mantu Alexander Mario. De menţionat este faptul că primii doi inculpaţi sînt soţi, iar instanţa a sesizat Protecţia Copilului pentru a lua măsurile de ocrotire pentru copiii minori, care au rămas fără nici unul dintre părinţi.

Decizia instanţei de fond nu este definitivă şi poate fi atacată la Curtea de Apel Bacău. În cauză s-a reţinut faptul că, începînd cu 2018 şi pînă în prezent, membrii grupului infracţional au procurat şi comercializat droguri de risc, de mare risc şi substanţe susceptibile a avea efecte psihoactive, către consumatori de pe raza Neamţului, devenind principalii furnizori de astfel de substanţe din judeţ.

Pe 21 iunie 2021, forţele de ordine, poliţişti şi procurorul DIICOT au efectuat 16 percheziţii domiciliare, pe raza judeţelor Neamţ, Suceava, Bacău şi Iaşi, în urma cărora au fost ridicate 30 de grame de cannabis, 2 grame de cocaină, 3 grame de rezina de cannabis, 4 plante de cannabis, 200 de grame de substanţe psihoactive, sumele de 2.500 de lei şi 500 de euro, un cîntar electronic, 3 dispozitive electrocasnice utilizate pentru prepararea substanţelor psihoactive, un dispozitiv de supraveghere GPS confecţionat artizanal, 3 laptop-uri, o tabletă, 200 de grame de aur, 2 dispozitive de mărunţit şi 2 recipiente confecţionate special pentru disimularea drogurilor.

La final, cele şapte persoane cu vîrste cuprinse între 17 şi 36 de ani, au fost reţinute, iar mai apoi, arestate preventiv. În cauză sînt acuze de săvîrşire a infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de droguri de risc şi de mare risc, în vederea consumului propriu, punerea la dispoziţie a unui imobil pentru consumul ilicit de droguri şi efectuarea fără drept de operaţiuni cu produse susceptibile de a avea efect psihoactiv.

Afaceri de familie

Soţii Mantu, Elena Marsilia şi Gabriel, nu sînt la prima abatere pe linia traficului de droguri, iar pentru fapte similare, împreună cu alţi inculpaţi, au fost condamnaţi, tot de Tribunalul Neamţ, în urmă cu circa doi ani şi jumătate, în noiembrie 2018.

Atunci, Gabriel Mantu a fost condamnat la 2 ani de închisoare, cu executare, iar Elena Marsilia, a fost judecată în libertate şi a primit o sancţiune de fără executare, de un an şi 11 luni, plus 80 de zile de muncă în folosul comunităţii. Alţi inculpaţi din dosar au primit pedepse între 3 ani şi o lună şi 2 ani şi 4 luni de închisoare. Acuzaţii au pierdut prin confiscare drogurile găsite asupra lor în momentul descinderii forţelor de ordine.

De la Marsilia Mantu s-au confiscat 10.500 de lei şi un autoturism BMW, iar soţul, Gabriel Mantu, a rămas fără 38.000 de euro. De la ambii soţi instanţa de fond a dispus confiscarea unei garsoniere de pe strada Grigore Ureche evaluată la 11.700 de euro. De la un alt acuzat din proces a fost conficat un BMW şi un imobil.

Grupul a fost destructurat pe 22 februarie 2018, cînd au avut loc descinderi la Blocul 40 din Piatra Neamţ, pe Aleea Ulmilor. Acţiunea s-a soldat cu patru arestări, încarceraţi pentru 30 de zile fiind Gabriel Mantu, Gheorghe Antonio Bozu, Andrei Ionuţ Mantu şi Vlad Ştefan Fundătură, acuzaţiile fiind constituirea unui grup infracţional organizat, efectuarea de operaţiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, altele decît cele prevăzute de actele normative în vigoare, fără a deţine autorizaţie, în formă continuată, trafic de droguri de risc în formă continuată şi deţinere de droguri de risc în vederea consumului.

În acelaşi dosar, în arest la domiciliu a fost plasată Elena Marsilia. Pe 22 februarie, poliţiştii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate, sub coordonarea procurorilor DIICOT Neamţ au prins în flagrant delict trei tineri cu vîrste între 19 şi 29 de ani, toţi din Piatra Neamţ. Asupra lor au fost găsite trei grame de cannabis şi 30 de grame de substanţe susceptibile a avea efecte psihoactive, ce urmau a fi comercializate.

Ulterior au avut loc percheziţii domiciliare, patru la locuinţele bărbaţilor şi una la femeia de 34 de ani. Au fost găsite şi ridicate aproximativ 50 de grame de cannabis, 2 kilograme de substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive, mai multe cîntare, laptopuri, tablete, telefoane mobile stick-uri de memorie, dar şi importante sume de bani – 38.000 de euro şi 22.500 de lei.

Dintre cei arestaţi recent, nici Marian Zâru nu este uşă de biserică, iar la acest moment are pe rolul Tribunalul Neamţ un alt proces în care este acuzat de fapte similare. A fost arestat o vreme, ulterior fiind plasat sub control judiciar.

Citește știrea

Trending