Contactează-ne

Actualitate

Codurile colorate de vreme rea, reînnoite

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ meteorologii au emis o nouă informare de vreme rea, valabilă pînă sîmbătă ■ jumătatea de vest a judeţului este sub atenţionare cod galben ■ ne putem aştepta la ninsori moderare cantitativ ■

Codurile colorate de vreme rea se ţin lanţ, şi deşi astăzi, 18 martie, ar fi trebuit să expire valabilitatea acestora, meteorologii au emis noi avertizări. Este vorba de o informare meteorologică care anunţă ninsori pînă sîmbătă, 20 martie, la ora 10:00.

Simultan, jumătatea vestică a judeţului este sub cod galben pentru aceleaşi fenomene. Defalcat, cea mai mare parte a ţării, precum şi jumătatea estică a Neamţului este sub o informare meteo valabilă de azi, 18 martie, de la ora 06:00, pînă sîmbătă, 20 martie, la ora 10:00, anunţîndu-se precipitaţii predominant sub formă de ninsoare, în general, moderate cantitativ.

„În intervalul menţionat, aria precipitaţiilor va cuprinde cea mai mare parte a ţării. La munte va ninge, în sudul Banatului, în Transilvania, în Maramureş, în cea mai mare parte a Moldovei precum şi în zona subcarpatică a Olteniei şi a Munteniei treptat vor predomina ninsorile, iar în rest vor fi mai ales ploi. Local se vor acumula cantităţi de apă ce vor depăşi 15-20 l/mp şi pe arii restrînse 25 l/mp, îndeosebi în zona de munte“, conform ANM.

În acelaşi interval de timp, jumătatea vestică a judeţului este sub avertizare cod galben care anunţă ninsori însemnate cantitativ în zona montană şi strat de zăpadă în creştere semnificativă. Specialiştii anunţă că în zona de munte va continua să ningă, temporar însemnat cantitativ şi se va depune strat nou de zăpadă peste cel foarte important deja depus. Aşa stînd lucrurile, nu scăpăm de vremea rea şi de lapoviţă sau ninsoare nici pe parcursul zilei de azi, 18 martie, cînd mercurul din termometre nu trece de 3 grade în cel mai cald moment.

Minima nocturnă va fi la limita îngheţului. Ziua de vineri, 19 martie, nu prea aduce nici o noutate. Din nou va fi lapoviţă, dar şi episoade cu ninsoare şi nu vor fi mai mult de 3 grade. În schimb, noaptea va fi mai rece decît precedenta şi trecem la o minimă negativă de -2 grade. În prima zi de week- end, sîmbătă 20 martie, rămînem cu precipitaţiile mixte, în cel mai bun caz, -3 grade la amiază şi o minimă nocturnă de -3 grade. Ceva schimbări în registrul meteo sînt aşteptate abia duminică, 21 martie.

Dacă meteorologii au dreptate, norii se risipesc şi vedem soarele după o bună perioadă de timp. Din acest motiv va fi sensibil mai cald, iar la prînz mercurul din termometre saltă pînă la 5 grade. Totuşi noaptea va fi cea mai rece din această săptămînă, iar minima se opreşte la -4 grade.

Citește știrea
Un comentariu

Un comentariu

  1. Ioan I. TODIROAE

    18 martie 2021 at 4:08 PM

    《, -3 grade la amiază şi o minimă nocturnă de -3 grade.》

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Demisie surprinzătoare de la şefia Publiserv

Știre publicată în urmă cu

în data de

George Triboi a demisionat de la conducerea Publiserv, societate subordonată Consiliului Local Piatra Neamţ. Acesta şi-a motivat gestul prin aceea că nu se mai simţea dorit în echipă şi a negat orice presiune ce s-ar fi făcut asupra sa pentru a recurge la acest gest.

În urmă cu ceva timp, primarul municipiului Piatra Neamţ, Andrei Carabelea, i-a cerut demisia lui George Triboi, motivat de faptul că s-ar fi intervenit cu întârziere pentru îndepărtarea poleiului de pe străzile din oraş, în urma unui scurt episod de iarnă. Atunci, Triboi a refuzat să îşi dea demisia, susţinând că s-a intervenit conform contractului încheiat între Publiserv şi primărie. Iată că la câteva săptămâni distanţă, acesta a ales să plece din funcţia de director, afirmând că este mulţumit de ceea ce lasă în urmă şi că a reuşit să stabilizeze financiar societatea, aflată în dificultate în momentul preluării, şi să reducă din cheltuieli, inclusiv cu personalul “neproductiv”.

Director interimar al Publiserv este Marius Ghineţ, iar în ceea ce îl priveşte pe George Triboi acesta va ocupa postul de city-manager al oraşului Roznov.

Citește știrea

Actualitate

Directorii de şcoli şi factorul politic…

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ contractele actualilor directori expiră în august ■ dacă situaţia epidemiologică o va permite, concursul va avea loc în iulie, iar dacă nu, în octombrie - noiembrie ■ din comisile de examen vor face parte reprezentanţi ai consiliilor profesorale şi părinţi ■

Ministrul Educaţiei Naţionale, Sorin Cîmpeanu, a anunţat intenţia de a organiza, cît mai repede, concursurile de ocupare a posturilor de conducere din unităţile şcolare, examene în care vor avea o puternică implicare colectivele didactice dar şi părinţii.

„Conform declaraţiilor publice ale domnului ministru, Sorin Cîmpeanu, după întîlnirea pe care a avut-o vineri, 9 aprilie, la Cotroceni, cu preşedintele Klaus Iohannis, se va trece la organizarea de concursuri pentru ocuparea posturilor de directori şi directori adjuncţi, în şcolile din întrega ţară.Vom vedea cînd se va întîmpla acest lucru.

Un prim termen gîndit de conducerea ministerului, în cazul în care contextul epidemiologic o va permite, este în luna iulie, respectiv între 4 şi 9, în care ar urma să aibă loc proba scrisă, la nivel naţional. La acest concurs ar putea să se înscrie toţi cei care doresc să ocupe o asemenea funcţie şi care vor obţine minim 7, la proba scrisă, obţinînd dreptul de a participa la interviu, care ar urma să se desfăşoare în perioada 26 şi 30 iulie.

După cea de a doua probă, cea a interviului, urmează declararea cîştigătorilor , care vor ocupa de la 1 septembrie 2021 posturile de conducere din şcoli. Urmează ca la nivelul MEN să se elaboreze normele metodologice de ocupare a posturilor, care vor trebui să stipuleze o serie de criterii de participare (nota minimă 7, obligativitatea apartenenţei la corpul naţional al experţilor educaţionali, etc. – n.r.)“, a declarat inspectorul şcolar general, Mihai Obreja.

În situaţia în care contextul epidemiologic nu va permite organizarea acestor concursuri în această vară, aşa încît de la 1 septembrie să fie numiţi noii şefi din şcoli, se va avea în vedere organizarea examenlor în toamnă, în perioada octombrie – noiembrie. Şeful ISJ Neamţ a confirmat intenţia MEN de a limita imixtiunea politicului în selecţia şi numirile de directori de şcoli, dar şi dorinţa ministrului Sorin Cîmpeanu ca aceste concursuri să fie organizate, de preferinţă, înainte de expirarea mandatelor actualilor directori, respectiv în august 2021, în condiţiile în care se vor ridica restricţile sanitare.

Citește știrea

Actualitate

„Mincinoşii“, atenţie! A început prohibiţia

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ pescarii trebuie să cam uite de undiţe pînă pe 7 iunie, inclusiv ■ cei care ignoră interdicţiile pot fi sancţionaţi cu amenzi de pînă la 1.000 de lei ■

Jandarmii nemţeni reamintesc pescarilor că a început perioada de prohibiţie, iar pînă la data de 7 iunie, inclusiv, nu au voie pe rîuri.

„Interzis la pescuit pe o durată de 60 de zile începînd cu 9 aprilie, în toate habitatele piscicole naturale. Pe durata prohibiţiei, pescuitul recreativ poate fi practicat doar pe apele şi bălţile concesionate. Pentru protejarea fondului piscicol, jandarmii nemţeni vor intensifica acţiunile de verificare a respectării măsurilor de prohibiţie“, se arată într-un comunicat al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Neamţ.

Prin Ordinul nr. 58/462/2021, din 12 martie 2021, privind stabilirea perioadelor şi zonelor de prohibiţie a pescuitului, precum şi a zonelor de protecţie şi refacere biologică a resurselor acvatice vii în anul 2021, a fost stabilită perioada de prohibiţie generală. Astfel, au fost instituite măsuri de prohibiţie pentru pescuitul în scop comercial, recreativ, sportiv şi familial al oricăror specii de peşti, crustacee, moluşte şi alte vieţuitoare acvatice vii în habitatele piscicole naturale, pe o durată de 60 de zile, în perioada 9 aprilie – 7 iunie inclusiv, iar în apele care constituie frontieră de stat, pe o durată de 45 de zile, în perioada 24 aprilie – 7 iunie inclusiv, cu unele excepţii.

Nerespectarea prevederilor ordinului menţionat se sancţionează potrivit dispoziţiilor O.U.G. 23/2008 privind pescuitul şi acvacultura, cu modificările şi completările ulterioare. Pescuitul recreativ/sportiv în habitatele piscicole naturale, prin orice metode şi mijloace, al peştilor şi al altor vieţuitoare acvatice, în perioada de prohibiţie şi în zonele de protecţie constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 600 lei la 1.000 lei şi cu reţinerea şi suspendarea pe o perioadă de 90 de zile a permisului sau autorizaţiei.

De asemenea, pescuitul comercial în perioadă de prohibiţie constituie infracţiune şi se sancţionează cu amendă de la 6.000 lei la 10.000 lei şi interzicerea dreptului de a pescui între 1 şi 3 ani. Protecţia şi conservarea biodiversităţii din habitatele piscicole naturale şi combaterea braconajului reprezintă priorităţi ale jandarmilor nemţeni, complementare misiunilor de asigurare sau menţinere a ordinii şi siguranţei publice.

Acţiunile jandarmilor au ca scop conştientizarea pescarilor în ceea ce priveşte conservarea biodiversităţii şi prevenirea faptelor de braconaj piscicol în habitatele piscicole naturale din judeţul Neamţ.

Citește știrea

Trending