Contactează-ne

Actualitate

Coduri roşii de prăpăd. E jale!

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ avertizările cod roşu de precipitaţii abundente au curs una după alta ■ locuitorii din judeţ au fost avertizaţi prin RoAlert ■ un octogenar a murit lovit de fulger ■ intervenţiile pompierilor au fost fără număr ■ mai multe persoane au fost evacuate, au fost peste 100 de curţi şi case inundate, poduri rupte de ape şi drumuri impracticabile ■

Orele nesfîrşite de ploi torenţiale din ultima zi a lui Cireşar pînă în zorii primei zile a lui Cuptor au produs pagube însemnate, iar un bătrîn şi-a pierdut viaţa. A plouat aproape neîntrerupt de pe 30 iunie, de la ora 16:00 şi pînă ieri, 1 iulie, la ora 09:00, iar precipitaţiile abundente şi fenomenele meteo periculoase, tunete, fulgere şi căderi de grindină, au făcut prăpăd.

Bilanţul este „negru“ pentru că un octogenar a fost ucis de fulger, mai multe persoane au fost evacuate din casele inundate, au fost drumuri blocate de copacii doborîţi de vînt ori de aluviunile aduse de torenţi, în unele cazuri podurile au fost luate de ape, dar au fost şi drumuri impracticabile. Tot judeţul a fost răvăşit de ploi, iar meteorologii au emis vreo patru coduri roşii de prăpăd. Pentru toate aceste pericole nemţenii au fost avertizaţi prin mesaje Ro Alert, unul dintre mesajele care anunţau potopul fiind în crucea nopţii, în jurul orei 01:00.

Cel mai grav a fost evenimentul soldat cu moarte de om. S-a întîmplat în după amiza de 30 iunie 2021, în localitatea Stejaru, din comuna Pîngăraţi. Tragedia s-a produs la o stînă din localitate, cel care a sunat la 112 fiind chiar proprietarul, care anunţa că un bărbat de 84 de ani a fost găsit decedat sub un copac. Au intervenit atît pompierii militari, cît şi salvatorii de la Ambulanţa Neamţ.

Cînd au ajuns la locul indicat de apelant, medicii au stabilit că nu se mai poate face nimic, victima neprezentînd semne vitale, fiind decedată după ce a fost lovită de fulger. Raportul autorităţilor emis ieri dimineaţă a arătat amploarea pagubelor făcute de ploi. Forţele de intervenţie au fost solicitate după ce mai mulţi copaci au căzut pe firele efectice sau pe carosabil în mai multe puncte din judeţ între care amintim Tîrgu Neamţ, Filioara – Agapia, Tîrgu Neamţ, iar în localitatea Dăneşti 3 stîlpi de telefonie au căzut pe DJ 157 H.

Incidente similare au avut şi în localităţile Ion Creangă, Secuieni, Romasn, Lunca – Oniceni, iar acoperişul unei locuinţe din Pildeşti, comuna Cordun a fost pur şi simplu luat pe sus de vijelie, şi în acest caz intervenind pompierii. Zeci de curţi şi gospodării au fost inundate de ploile torenţiale şi furtunile care nu mai conteneau, iar militarii din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ au intervenit ore în şir.

Au fost inundate 7 curţi în localitatea Stînca, comuna Pipirig, alte 4 curţi s-au umplut de apă la Roman, iar incidente similare s-au înregistrat la Turtureşti – Girov, Bodeştii de Jos, alte 12 curţi au fost inundate în localitatea Ştefan cel Mare, iar exemplele de acest fel pot continua. În mai multe localităţi au avut loc incidente de acest fel Tîrpeşti, Oşlobeni, Războieni, Rădeni – Păstrăveni, Ceahlău.

Adulţi şi copii salvaţi din calea puhoaielor

În unele cazuri mai multe persoane au avut nevoie de ajurorul salvatorilor pentru a fugi din calea puhoaielor. Conform ISU Neamţ o mamă şi doi copii au fost ajutaţi de pompieri pentru a se salva, eveniment fiind înregistrat în localitatea Sagna. În alt caz, o altă femeie a fost salvată cu barca din locuinţa înconjurată de ape în localitatea Bodeşti. Alte 4 persoane au fost evacuate din calea puhoaielor dezlănţuite dintr-o locuinţă din Valea Seacă, comuna Bălţăteşti.

„Pensiunea Pădurea de Smarald din localitatea Agapia este izolata şi a fost inundată (5 persoane – proprietari şi o familie de turişti cu un copil)“, anunţau autorităţile în zorii zilei de ieri. Pentru salvarea celor aflaţi în pericol au intervenit pompierii militari, dar şi cei voluntari.

De menţionat este faptul că pentru sutele de intervenţii la care au intervenit militarii din cadrul ISU Neamţ, în afară de cei care erau deja la muncă, au fost chemaţi în ajutor şi cei aflaţi în timpul liber. Trebuie spus că la toate misiunile ce au avut loc în atîtea ore de foc, forţele profesioniste au fost sprijinite de pompierii voluntari din toate localităţile afectate. Ploile au adus aluviuni pe numeroase drumuri, iar altele au fost blocate de copacii doborîţi de furtună.

Aici amintim DN 15 blocat în localitatea Bistricioara, DN 15 D blocat în localitatea Crăieşti, DJ 156 A blocat în loc. Boţeşti – Girov, ori DC 113 A Baratca – Vlădiceni din comuna Bîrgăoani. Mai trebuie spus faptul că în comuna Grinţieş un pod de tuburi peste rîul Grinţieşul Mare a fost distrus, fiind luate de ape. Aproximativ 100 de persoane au rămas izolate, fără acces auto, în acest moment fiind acces doar pietonal. Un alt pod a fost luat de ape în localitatea Crăcăoani, însă în acest caz accesul se poate face pe alt pod, care permite şi traficul auto.

Poliţia Neamţ vine cu recomandări utile pentru conducătorii auto care au drum în zonele menţionate. Aceştia trebuie să fie atenţi şi să adapteze viteza la condiţiile de drum şi trebuie să ia în calcul faptul că spaţiul de frînare creşte substanţial pe carosabilul umed. Delgaz Grid a intervenit pentru îndepărtarea de arbori căzuţi pe liniile electrice şi pentru remedierea defecţiunilor. „În urma fenomenelor meteo la ora 06:00 erau 11 localităţi nealimentate cu energie electrică cu 55 PT şi 6.935 consumatori nealimentaţi“, conform raportului autorităţilor.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Drama familiei Smicală fără sfârşit? “Coșmarul nostru nu s-a terminat”

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ Camelia Smicală anunţă că este din nou trimisă în judecată ■ motivul e halucinant: şi-ar fi “furat” copiii şi a făcut public cazul ■ Mihai şi Maria vor să fie alături de mama lor şi au spus public în mod repetat acest lucru ■

Drama familiei Cameliei Smicală pare a fi una fără sfârşit. Recent, doctoriţa născută în Piatra Neamţ a anunţat că este din nou trimisă în judecată de autorităţile finlandeze, pe “cauză penală”.

Deşi termenul cel mai potrivit ar fi că este, de mulţi ani, hăituită penal. Motivul este unul halucinant: şi-ar fi furat propri copii. Pe Mihai şi pe Maria, cei care, cu lacrimi în ochi, rugau autorităţile din Finlanda să îi lase alături de mama care astăzi este acuzată că i-ar fi… furat. Şi că ar mai fi făcut şi publică întreaga dramă.

După ani buni de procese şi după ani buni în care Camelia Smicală s-a luptat cu un întreg stat care mima că e preocupat de protecţia copiilor, dar de fapt chinuia nişte copii, încercând să se răzbune pe o mamă care nu renunţa la luptă, se părea că lucrurile au intrat în ordinea normală: Mihai şi Maria erau redaţi familiei, erau lăsaţi, aşa cum au cerut, să fie alături de mama lor, după ce fuseseră ţinuţi, împotriva voinţei lor, în instituţii finlandeze de aşa-zisă protecţie socială, de fapt nişte “lagăre” pentru minori.

“Minunea”, care a fost posibilă după ce mulţi români, dar nu numai, au ieşit în stradă pentru Maria, Mihai şi Camelia, a ţinut doar câteva luni. Prin sentinţă judecătorească, după numeroasele acţiuni de solidarizare cu familia Smicală, copiii au fost reîncredinţaţi mamei de lângă care au fost smulşi atât de brutal. Însă, din păcate, se pare că instituţiile nu renunţă: vor să reînvie coşmarul.

“Se pare că nu au terminat cu noi. Sunt trimisă din nou în judecată (pe cauză penală) pe motiv că aș fi furat copiii în 2019 și că am făcut public cazul . În procesul penal copiii sunt în postura de victime (ale mele), dar copiilor li se refuză dreptul la avocatul ales de ei (le-a fost numit un avocat din oficiu, același care nu le-a apărat drepturile în anul 2015 când au fost agresați de către executorii judecătorești) și li se refuză dreptul de a fi ascultați (în calitate de „victime”, sic) în instanță.

Menționez că am fost deja condamnată de câteva ori pentru faptul că am făcut public cazul, deși drepturile omului prevăd că o persoană nu poate fi condamnată de mai multe ori pentru aceeași faptă.

Dincolo de faptul că nu au absolut nici o probă împotriva mea (pe drept penal, mă refer), nu înțeleg ce urmăresc . Coșmarul nostru nu s-a terminat”, este postarea, recentă, de pe Facebook, a Cameliei Smicală.

Concluzia e una singură: Maria, Mihai şi Camelia au nevoie din nou de sprijinul sufletesc care a făcut posibil să fie din nou împreună. Şi sunt sigur că îl vor primi. În stradă şi oriunde va mai fi nevoie.

Citește știrea

Actualitate

Stimulente financiare pentru nou-născuţi, episodul pe Roman

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ un grup de şapte consilieri locali a depus un proiect de hotărîre de interes social ■ ei propun acordarea din bugetul local a unor indemnizaţii pentru nou-născuţi ■ acestea ar urma să stimuleze natalitatea şi aşa scăzută la Roman ■

Grupul de consilieri PSD, consilierul Pro România Dragoş Barcă şi colegul lor consilierul Dragoş Viorel Moroşanu (PPU-SL) au iniţiat şi depus, luni, 20 septembrie, la Biroul Unic un proiect de hotărîre referitor la acordarea, începînd cu luna noiembrie 2021, a unui stimulent financiar pentru copiii nou-născuţi.

„Ştiut fiind faptul că declinul demografic afectează întreaga Europă, dar cu preponderenţă statele slab dezvoltate, state între care se regăseşte, evident, şi România, politicile publice ar trebui să se axeze pe politici economice, de ocupare a forţei de muncă şi de protejare a familiei. Mă refer aici la adoptarea unor politici publice care să fie un cadru stabil pentru deciziile privind maternitatea şi să contribuie la asigurarea securităţii sociale pentru numărul crescut de mame singure, respectiv să asigure diverse facilităţi în îngrijirea copiilor.

În acest context, chiar dacă la noi, în România, actuala coaliţie de guvernare nu a avut nici voinţa şi nici putinţa de a găsi banii necesari pentru mărirea alocaţiilor copiilor, pentru a se ajunge la un cuantum decent, măcar pe plan local să încercăm să încurajăm şi să stimulăm natalitatea. Fideli ideii de politică bazată pe principii social-democrate, grupul consilierilor locali PSD format din consilierii: George-Alexandru Bălan, Andreea-Alexandra Broască, Ionuţ-Liviu Ciocoiu, Radu-Cătălin Curpăn, Iulia Havrici Tomşa (PSD), alături de Dragoş Viorel Moroşanu PPU-SL, împreună cu George-Dragoş Barcă, Pro România, am înregistrat astăzi la Biroul Unic referatul de aprobare privind acordarea unui stimulent financiar pentru nou-născuţi, însoţit de metodologia privind acordarea acestui stimulent” a precizat liderul consilierilor PSD, George Bălan.

Proiectul presupune acordarea, începînd cu luna noiembrie anul 2021, a unui stimulent financiar pentru copiii nou-născuţi, cuantumul acestuia fiind stabilit după cum urmează: pentru primul născut – 1.000 lei net; pentru al doilea născut – 1.200 lei net; pentru al treilea sau următorii născuţi – 1.500 lei net, cu menţiunea că este necesar a fi îndeplinite obligatoriu o serie de condiţii, stipulate de altfel în documentele elaborate.

Iniţiatorii speră ca propunerea lor legislativă să fie materializată într-un proiect de hotărâre ce se va regăsi pe ordinea de azi a proximei şedinţe ordinare a Consiliului Local Roman, rămînînd la latitudinea şi conştiinţa celor 21 aleşi locali să voteze proiectul sau nu. Aleşii PSD şi ai celorlalte două formaţiuni speră însă ca proiectul lor să obţină sprijinul consilierilor avînd în vederea că majoritatea sînt părinţi, indiferent de înregimentarea lor politică. De spus că un proiect identic a fost votat în CL Piatra Neamţ, dar nu este încă aplicabil pentru că secretarul municipiului reşedinţă de judeţ nu a contrasemnat de legalitate şi se aşteaptă în prezent o decizie a Prefecturii Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Nici 500 de cereri de personal

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ în continuare, zona Roman oferă cele mai multe oportunităţi de angajare ■ la polul opus se află Tîrgu Neamţ şi localităţile limitrofe ■

Piaţa muncii nu dă semne de redresare nici în ultima decadă a lunii septembrie, iar angajatorii au raportat la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Neamţ un număr total de 485 de job-uri. În continuare, zona Roman oferă cele mai multe oportunităţi de angajare, iar pe piaţă sînt 269 de locuri de muncă vacante.

Descrescător, urmează zona Piatra Neamţ, cu 178 de oportunităţi de angajare, iar la Tîrgu Neamţ pot obţine un contract de muncă doar 38 de persoane. Trebuie spus faptul că personalul de înaltă calificare nu are prea multe oportunităţi, iar în principal se caută ingineri.

Astfel, la Piatra Neamţ se recrutează, dacă s-ar găsi, un proiectant inginer construcţii, mai este de lucru pentru un inginer zootehnist, precum şi un economist sau doi directori de vînzări. În rest, ar fi nevoie de 6 persoane calificate ca şi lăcătuş mecanic, mai este nevoie de 7 lucrători comerciali, se mai recrutează 15 manipulanţi mărfuri, ori 10 montatori pereţi şi plafoane din gips-carton.

Pentru cei care nu au nici un fel de calificare sînt pe piaţă 17 posturi, dar alte 9 posturi sînt pentru operator prelucrare mase plastice, 6 şoferi, 6 sudori sau 8 tîmplari şi 12 zidari. Mai multe relaţii despre cererea de personal din zona reşedinţei de judeţ pot fi obţinute la sediul Agenţiei locale pentru ocuparea forţei de muncă Piatra Neamţ.

La Roman este nevoie de mai mulţi ingineri, între care 4 specializaţi în electrotehnică, un inginer responsabil vînzări, la care se mai adaugă cîte un post pentru un inspector măsură contor gaz natural, un inspector resurse umane sau un inspector specializat în sănătatea şi securitatea în muncă. La polul opus, pentru cei care nu au nici un fel de calificare sînt libere 74 de posturi din care cele mai multe în industria uşoară.

Alte 34 de job-uri sînt pentru cei care pot presta ca şi confecţioneri – asamblori articole textile, dar s-ar mai putea angaja în această săptămînă 4 faianţari şi tot atîţia fierari – betonişti, 8 persoane calificate ca lăcătuş mecanic, 6 manipulanţi mărfuri sau 10 operatori producţie ceramişti. În multe alte calificări sînt mai puţine cereri de personal. La Tîrgu Neamţ este numai un post pentru personal de înaltă calificare şi se caută un inginer constructor. Mai este de lucru pentru bucătari, cameriste, confecţioneri textilişti, gaterişti, muncitori necalificaţi, ospătari sau sudori.

Citește știrea

Trending