Contactează-ne

Actualitate

Cod portocaliu de furtuni, vijelii şi grindină. Pe ce perioadă este valabilă avertizarea transmisă de meteorologi

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ atenţionarea a intrat în vigoare de astăzi, 6 iulie ■ în intervale scurte de timp sau prin acumulare cantităţile de apă vor depăşi local 35 - 40 l/mp şi pe arii restrînse, 50 - 80 l/mp ■

Meteorologii anunţă o depreciere abruptă a registrului meteo, iar judeţul Neamţ este sub cod portocaliu de vreme rea. Avertizarea a intrat în vigoare azi, 6 iulie, de la ora 12:00 şi expiră mîine, 7 iulie, la acelaşi moment, anunţîndu-se instabilitate atmosferică accentuată, cantităţi însemnate de precipitaţii şi vijelii.

„În jumătatea de nord a Moldovei, local în Transilvania, Muntenia şi nord-estul Olteniei vor fi averse torenţiale, vijelii (rafale de peste 70 – 89 km/h, frecvente descărcări electrice şi grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantităţile de apă vor depăşi local 35 – 40 l/mp şi pe arii restrînse, 50 – 80 l/mp“, conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie.

Pînă la intrarea în vigoare a atenţionării a fost deosebit de cald, iar la ora 12:00 termometrele indicau 30 de grade în Piatra Neamţ şi Tîrgu Neamţ, la Roman erau deja 31 de grade, iar la staţia meteorologică de pe Ceahlău – Toaca era 14 grade. Temperatura resimţită era cu mult mai mare, 36 de grade la Roman, 35 de grade la Tîrg, 34 de grade în reşedinţa de judeţ şi 17 grade se resimţeau pe munte.

De menţionat este faptul că una din cele mai fierbinţi zile din ultima perioadă de timp a fost cea de marţi, 5 iulie, cînd mercurul din termometre s-a oprit la 36 de grade la Roman, 33,8 grade au fost la Piatra Neamţ, la Tîrgu Neamţ s-au înregistrat 33,3 grade, iar pe munte au fost 21,3 grade. Acestea au fost valorile măsurate în condiţii standard de meteorologi, la umbră şi fără vînt.

În plin soare s-au resimţit temperaturi aproape de pragul de 40 de grade. Mîine, 7 iulie, se răcoreşte bine, iar în miezul zilei în zona noastră nu se vor înregistra mai mult de 25 de grade şi sînt aşteptate ploi. Se mai răcoreşte şi după lăsarea întunericului vor fi 17 de grade. Acest episod nu ţine mult şi se pare că vineri, 8 iulie, soarele prinde putere din nou.

În zona noastră sînt aşteptate valori termice ce saltă pînă la pragul de 30 de grade. Sîmbătă, 9 iulie, revin furtunile şi mercurul din termometre face din nou un salt, de această dată negativ, iar la amiază vor fi temperaturi plăcute, de 25 de grade. Noaptea se vor înregistra 18 grade. Duminică, 10 iulie, la finele primei decade a lui Cuptor, cerul va fi acoperit.

Va ploua întreaga zi, iar la amiază vor fi cam 26 de grade. Minima nocturnă se opreşte la 17 grade. Dacă prognoza de acum se adevereşte, din a doua parte a săptămînii viitoare se încălzeşte din nou, iar spre finele celei de-a doua decade a lui iulie, ne putem aştepta ca în zona noastră să revină canicula şi să se înregistraze temperaturi de pînă la 33 de grade.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending