Prima pagină
Clopote noi, turnate în Austria, la Catedrala arhiepiscopală

■ la sfințirea celor șase clopote au participat preoții din Protopopiatul Roman, maici, enoriași, fiind invitați și reprezentanții autorităților locale
IPS Ioachim a săvârșit slujba de sfințire, alături de un sobor de preoți, a celor șase noi clopote ale Catedralei arhiepiscopale Sfânta Cuvioasă Parascheva din Roman, confecționate în Turnătoria Grassmayr din Innsbruck, Austria, slujbă care a fost oficiată în altarul de vară al arhiepiscopiei. Au participat preoți din Protopopiatul Roman și maici.
Li s-au adăugat elevii Liceului Teologic „Episcop Melchisedec” din Roman, dar și numeroși pelerini veniți pentru rugăciune. De față au fost reprezentanții autorităților locale, în frunte cu primarul Leonard Achiriloei. Realizate la renumita turnătorie austriacă, cele șase noi clopote împlinesc o nevoie liturgică a Catedralei arhiepiscopale, cele vechi fiind nefuncționale din cauza gradului mare de uzură.
Erau fisuri, fiind și numeroase reparații survenite de-a lungul timpului la inelul de sunet și buza clopotelor, avarii care au condus la propagarea unui sunet deteriorat impropriu rânduielilor specifice cultului ortodox. Având încrustate pe suprafața exterioară chipul unor ierarhi, noile clopote au primit astfel o identitate ce exprimă specificul istoriei ecleziastice locale.
Cele șase clopote urmează a fi așezate în Turnul clopotniță ctitorit de Episcopul Melchisedec, un reper simbolic pe harta monumentelor romașcane. „Prin sunetele lor prelungi, clopotele marchează momentele importante ale slujbelor și ale vieții creștinului, cheamă viii și plânge morții și asigură măsurarea timpului liturgic, introducând pe credincios în timpul lui Dumnezeu, care nu se măsoară cu instrumentele specifice umane”, a spus IPS Ioachim.
Noile clopote vor fi montate în turnul clopotniță de o echipă condusă de Corneliu Revencu, inginer electronist, reprezentantul Turnătoriei Grassmayr în România, dispozitivele acestora fiind acționate electronic în conformitate cu normele în vigoare, astfel încât propagarea sunetului să îndeplinească cerințele liturgice ale cultului ortodox și să nu afecteze structura de rezistență a monumentului.
În turnul clopotniță ctitorit în anul 1882 de către Episcopul Melchisedec Ștefănescu (care continuă lucrarea începută de Episcopul Leon), edificiul ce străjuiește impunător intrarea în ansamblul arhitectural eparhial, la nivelul întâi, pe un eșafodaj de lemn, au fost fixate cinci clopote mari și alte șase de mici dimensiuni, inscripționate în limba slavonă. Primele două clopote au fost donate de domnitorul Ștefan cel Mare în anul 1477, iar altul de către Ștefan al II-lea, fiul lui Alexandru cel Bun.
A fost înnoit de Episcopul Agaton al Romanului la 1585, apoi returnat de către Episcopul Gherasim la anul 1817. Alt clopot a fost donat de episcopul Meletie al Romanului în anul 1831, iar al cincilea este donat de episcopul Melchisedec Ștefănescu în anul 1881. Alături de acestea, patru mai mici sunt donate de episcopul Melchisedec, de arhimandritul Valerian Ștefănescu, de preotul Ioan Stupcanu și de preotul Vasile Stupcanu.
Din cauza uzurii lor, cele cinci clopote au suferit avarii care au condus în timp la deteriorarea sunetelor și la afectarea funcționalității lor liturgice. Clopotele vechi au fost scoase din Turnul clopotniță și depuse la Muzeul „Veniamin” din incinta ansamblului arhitectural al Centrului eparhial de la Roman, pentru a putea fi văzute de pelerinii și credincioșii care vor vizita Catedrala arhiepiscopală.
La inițiativa IPS Ioachim, pe suprafața exterioară a noilor clopote au fost zugrăvite chipurile unor ierarhi care au păstorit pe scaunul de la Roman și care au fost declarați sfinți de către Sinodul Bisericii Ortodoxe Române: Sfântul Ioan de la Râșca și Secu, Sfântul Ierarh Dosoftei, Sfântul Pahomie de la Gledin și Sfântul Ierarh Teodosie de la Brazi. Acestora se adaugă chipul Sfântului Antipa de la Calapodești, a Sfintei Cuvioase Parascheva, ocrotitoarea Catedralei arhiepiscopale și a Eparhiei Romanului și Bacăului și cel al Episcopului Melchisedec Ștefănescu, ctitorul Turnului clopotniță.

-
Actualitate4 zile,
De ce mai sărbătorim Ziua Națională?
-
Prima pagină4 zile,
Frizerul cu tricolorul în suflet. „Noi nu apreciem noțiunea de patriotism decât la zile festive. Foarte mulți nici nu știu ce înseamnă să fii român”
-
Actualitate2 săptămâni,
La psiholog venim doar ”de bună voie și nesiliți de nimeni”
-
Prima pagină2 săptămâni,
Sindicaliștii de la APIA amenință cu proteste de amploare la București și Bruxelles
-
Actualitateo săptămână,
Sătenii din Nemțișor se tem de efectele instalării antenei 5G
-
Actualitate5 zile,
Un proiect Erasmus pentru viitori asistenți medicali
-
Actualitate5 zile,
Ziua Naţională a României, manifestare organizată în parteneriat de Liceul de Arte Victor Brauner şi Colegiul Naţional de Informatică
-
Actualitateo săptămână,
Și totuși se fac angajări la stat