Contactează-ne

Actualitate

Clemenţă chiar dacă şi-a lăsat familia pe drumuri

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ inculpatul a încălcat ordinul de protecţie care-i apăra consoarta şi i-a dat foc la casă ■ femeia cu patru copii a rămas pe drumuri ■ bărbatul a fost condamnat la închisoare fără executare ■

Judecătoria Piatra Neamţ s-a pronunţat în dosarul în care un sătean din Oşlobeni a încălcat ordinul de protecţia care-i apăra nevasta, i-a dat foc la casă şi a lăsat-o pe drumuri pe cu patru copii. Magistraţii au dat dovadă de clemenţă, iar Nicolae Lalău, de 50 de ani, a fost condamnat la 2 ani şi 2 luni de închisoare pentru distrugere şi nerespectarea hotărîrii judecătoreşti.

Pentru pedeapsă s-a dispus suspendarea sub supraveghere, iar inculpatul a fost pus în libertate, după ce fusese încarcerat în decembrie 2020. Decizia nu este definitivă. Pe 2 decembrie, printr-un apel la 112, înregistrat în dispeceratul ISU în jurul orei 15:45, se anunţa că flăcările au cuprins un imobil Oşlobeni.

Pentru localizarea şi lichidarea incendiului au intervenit pompierii pietreni, cu două autospeciale de stingere cu apă şi spumă şi o ambulanţă SMURD. Cînd militarii au ajuns la locul indicat de apelant, incendiul se manifesta la acoperişul locuinţei şi la o magazie lipită de casă. Forţele de intervenţie au lichidat incendiul în urma căruia a ars acoperişul casei pe o suprafaţă de aproximativ 60 mp şi o magazie cu suprafaţa de 14 mp.

La final pompierii au ajuns la concluzia că nu a fost vorba de un accident şi că focul a fost pus în mod intenţionat. A mai fost un pas pentu prinderea făptaşului, pentru că în aceeaşi zi, oamenii legii din cadrul Secţiei de Poliţie Rurală Gîrcina au fost sesizaţi de către o tînără de 22 de ani, cu privire la faptul că la locuinţa sa a izbucnit un incendiu.

„Din cercetările efectuate a reieşit că, în ziua de 2 decembrie, un bărbat de 50 de ani, ar fi pătruns în imobil, în mod repetat, ameninţînd cu incendierea locuinţei, încălcînd astfel măsurile dispuse prin ordinul de protecţie emis de Judecătoria Piatra Neamţ, la data de 12 octombrie 2020, prin care s-a dispus evacuarea acestuia din locuinţă şi păstrarea unei distanţe minime de 100 de metri faţă de soţia acestuia, de 48 de ani“, conform Poliţiei Neamţ.

Acesta ar fi iniţiat foc în zona unei magazii, anexă a locuinţei, ulterior flăcările extînzîndu-se la casă. În baza probatoriului administrat, bărbatul a fost reţinut de poliţişti pentru 24 de ore, fiind cercetat sub aspectul comiterii infracţiunilor de încălcarea ordinului de protecţie şi distrugere.

Ulterior piromanul a fost arestat. Pentru a veni în sprijinul mamei cu patru copii care nu mai unde locui în urma incendiului, pe Facebook a fost postat un mesaj umanitar.

„Deoarece ne dorim să venim în sprijinul mamei cu 4 copii – care au rămas fără casă prin incendiul de ieri (2 decembrie – n.r.) chiar acum, în plină iarnă şi pentru ca sprijinul comunităţii noastre şi al dvs, al tuturor celor care doriţi să faceţi un gest de suflet să fie cât mai unitar, legal şi eficient gestionat, am apelat din nou la sprijinul Monicăi Sofron, de la Asociaţia Umanitară Codrin, cu care colaborăm de 4 ani, pentru a găsi soluţii financiare, materiale sau medicale la sute de cazuri sociale ale comunei noastre.

Asociaţia a pus la dispoziţie conturi în lei, euro, dolari sau lire, pentru efectuarea unitară şi facilă de donaţii de la persoane fizice şi sponsorizări de la firme. Extrase vor fi publicate săptămânal pentru transparenţă. Rugămintea e ca în momentul când faceţi depunerea să menţionaţi: pentru Caz casă arsă mama Lalău, sat Oşlobeni. Asociaţia Umanitară Codrin, Banca Transilvania, SWIFT: BTRLRO22. Conturile IBAN sunt: Lei: RO70BTRL02801205U02233XX; euro: RO63BTRLEURCRT00U0223301 lire: RO31BTRLGBPCRT00U0223301; dolari: RO06BTRLUSDCRT00U0223301“.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Nu vine primăvara. Se strică vremea!

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ meteorologii anunţă o depreciere dramatică a registrului termic ■ cele mai mari diferenţe sînt la temperaturile diurne ■ nu mai vedem soarele cel puţin pînă la finalul săptămînii, pentru că ploile vor face legea ■

Numai cîteva zile a fost timp frumos şi dacă am crezut că primăvara s-a instalat definitiv, pare că ne-am înşelat. Deoosebit de cald va fi numai astăzi, 13 aprilie, iar cu începere de miercuri, 14 aprilie, vremea schimbă foaia.

Meteorologii anunţă o depeciere dramatică a registrului termic, iar în cîteva zile zile temperaturile de acum se înjumătăţesc. În cea mai rece zi, spre jumătatea primăverii calendaristice, se vor atinge cu greu 9 grade, în timp ce minimele nocturne vor ajunge spre finele acestei săptămîni pînă la valoarea de 3 grade Celsius.

Aşa stînd lucrurile, trebuie spus că una din cele mai calde zile din ultima perioadă de timp se anunţă a fi cea de azi, 13 aprilie. Va fi cer absolut senin, iar în lipsa norilor mercurul din termometre saltă voiniceşte pînă la valoarea de 19 grade. Din acest motiv nici noaptea nu va mai fi la fel de rece, valorile termice nocturne cresc cu două grade faţă de intervalul precedent, iar în zori se vor înregistra cam 6 grade.

Atît ţine vremea bună pentru că, începînd de miercuri, 14 aprilie, vremea schimbă foaia, şi se întoarce vremea urîtă. Nu mai vedem soarele, cerul ve fi acoperit şi plouă mai toată ziua, va fi un salt termic important, iar la amiază cu greu se ajunge la o maximă de 11 grade.

Deocamdată regimul termic nocturn nu prea are de suferit şi minima rămîne cantonată la 6 grade. Cea mai rece zi din intervalul de prognoză va fi cea de joi, 15 aprilie, iar la jumătatea primăverii calendaristice cu greu vor fi vreo 9 grade. De menţionat este faptul că norii rămîn cantonaţi la noi şi continuă ploile. Se depreciază şi regimul termic nocturn şi minima scade la 4 grade. Va continua să plouă şi pe parcursul zilei de vineri, 16 aprilie, iar din punct de vedere termic nu sînt schimbări notabile.

Maxima diurnă nu trece de 10 grade, în timp ce noaptea va fi cea mai rece din acesată săptămînă pentru că minima se opreşte la 3 grade. Cam la fel va fi vremea şi în week-end. Sîmbătă, 17 aprilie, rămînem cu cerul acoperit dar se pare că nu mai plouă. Peste zi se ajunge la cel mult 10 grade, iar minima nocturnă rămîne la 3 grade.

Duminică, 18 aprilie, norii nu se risipesc şi se întorc şi precipitaţiile, însă termic nu sînt noutăţi, cel mult 10 grade în cel mai cald moment al zilei, şi vreo 3 grade după lăsarea întunericului. De menţionat este faptul că vremea rece şi ploile, vor continua cam pînă în a doua parte a săptămînii viitoare.

Abia de joi, 22 aprilie, vremea se mai îmbunează, ploile se opresc, revedem soarele şi în week-end putem spera la temperaturi mai bune, dar nu mai mult de 14 – 15 grade.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ, sub procentul naţional de vaccinare

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ din peste 7.200 de salariaţi din învăţămînt s-au vaccinat doar 2.600, ceea ce înseamnă sub 30% ■ a fost lansată campania Vaccinare pentru testare ■ inspectorul şcolar general şi-ar dori ca pînă la finele anului şcolar să se vaccineze cel puţin 60% din personal ■

Şi la Piatra Neamţ s-a lansat, vineri 9 aprilie, campania Vaccinare pentru testare, în condiţile în care procesul de imunizare al personalului didactic din Neamţ este sub cel pe ţară. „Campania de impulsionare a vaccinării personalului care lucrează în învăţămînt a fost lansată de Ziua Mondială a Sănătăţii în prezenţa domnului secretar de stat Kallos Zoltan, a reprezentanţilor asociaţiilor de părinţi, elevi şi a domnul doctor Bogdan Mahu, coordonatorul campaniei de vaccinare din Neamţ.

Au mai fost prezenţi, on-line şi 25 de directori de şcoli, pentru că s-a impus respectarea regulilor de distanţare socială. Întrunirea a constat într-o dezbatere cu întrebări şi clarificări, din partea organelor sanitare. Avem convingerea că va fi o campanie de succes, în condiţiile în care ne vom implica total, de la conducerea MEN, la cea a inspectoratului şi a unităţilor şcolare. Deocamdată, în această etapă se pune problema vaccinării cadrelor didactice, a personalului auxiliar şi a personalului nedidactic.

E drept că vaccinarea e voluntară şi fiecare e liber să opteze pentru a se imuniza sau nu, dar cu cît vom fi mai mulţi vaccinaţim cu cît vom testa mai mulţi elevi, vom putea beneficia de o imunizare mai bună, care să ne permită dezideratul numărul 1 al şcolii, acela ca elevii să se întoarcă, cît mai curînd, în bănci. Spun asta pentru că învăţămîntul on-line şi-a arătat limitele şi a însemnat piederi majore în ceea ce înseamnă însuşirea cunoştinţelor, pe care ne străduim să le recuperăm prin programul Şcoala după şcoală. Asta în condiţiile în care, repet, elevii se vor întoarce, cît mai curînd, în bănci. Încep examenele naţionale, pentru care trebuie să ne pregătim“, a declarat Mihai Obreja, inspector şcolar general.

De la debutul campaniei de vaccinare, în Neamţ s-au imunizat 2.600 cadre didactice, personal nedidactic şi auxiliar, din aproximativ 7.200 de persoane, ceea ce înseamnă că judeţul se află, sub media de vaccinare pe ţară.

„Ne dorim să ajungem cît mai repede la un procent de imunizare de cel puţin 60%, care, repet, va fi garanţia că elevii se vor putea întoarce în bănci şi că vor avea sentimentul de siguranţă“, a adăugat profesorul Obreja.

În conformitate cu informaţiile furnizate de DSP Neamţ, au fost confirmate pozitiv 124 cadre didactice, 143 elevi şi 15 din rîndul personalului auxiliar şi au fost suspendate cursurile, pentru o perioadă de 14 zile, la 58 clase din înţământul primar, procesul de predarea la acestea continuînd on-line. A fost depistat un focar Covid-19 la o şcoală din Piatra Neamţ. În total au fost infectate patru persoane, din care trei elevi.

Pentru 825 de persoane sub 19 ani a fost dispusă măsura carantinei la domiciliu. În prezent, 306 de persoane confirmate sînt internate în Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ, din care în secţia ATI 13 şi 55 în Secţia Covid a Spitalului de Pneumoftiziologie Bisericani. În secţia ATI a Spitalului Municipal de Urgenţă Roman sînt internate, în secţia ATI, trei persoane confirmate.

Citește știrea

Actualitate

Instalaţiile electrice din şcoli sînt un real pericol

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ 97 dintre tablourile electrice vor fi înlocuite în regim de urgenţă ■ costurile materialelor se ridică la 250.000 de lei ■ înlocuirea acestora va fi făcută cu electricienii primăriei ■

Una dintre problemele pe care le întîmpină primăriile din toate localităţile este cea legată de infrastructura învechită a instituţiilor publice, fie că e vorba despre şcoli, spitale sau altele, care datează din anii Epocii de aur, unele chiar şi dintre cele două războaie mondiale, în cazul clădirilor de patrimoniu.

Viceprimarul Radu Samson, la vizitele făcute în şcoli a făcut aceste consatări pe care le-a adus la cunoştinţa primarului, în vederea rezolvării lor. „La vizitele pe care le-am făcut la începutul anului în mai multe unităţi de învăţămînt am constatat că una din problemele majore este vechimea tablourilor electrice din majoritatea şcolilor, construite în anii 1960 – 1970 – 1980.

Din cauza vechimii lor, multe din acestea prezintă un potenţial risc de izbucnire a unor incendii. În acest sens am discutat cu domnul primar şi cu salariaţii de la serviciile de investiţii şi s-a decis trecerea, urgentă, la înlocuirea a acestor tablouri electrice. Am făcut un calcul preliminar şi am stabilit că trebuie înlocuite 97 tablouri electrice din 14 şcoli. S-a estimat că e nevoie de 250.000 de lei numai pentru materiale, urmînd ca înlocuirea tablourilor să se facă de către electricienii Direcţiei de Servicii Edilitare din Primăria Roman, ceea ce va duce la diminuarea costurilor cu manopera“, a precizat viceprimarul Radu Samson.

Numai că, după incendiul de Spitalul Judeţean din Piatra Neamţ s-a constatat că nu toţi electricienii din instituţile bugetare sînt autorizaţi de Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei. Contactat telefonic primarul Leonard Achiriloaei a declarat că administraţia are angajaţi cîţiva electricieni, iar şeful de formaţie, Valentin Mocanu, deţine acest document din partea ANRE, care să-i permită coordonarea lucrărilor de înlocuire a tablourilor electrice din şcoli.

Citește știrea

Trending