Contactează-ne

Actualitate

Clemenţă chiar dacă şi-a lăsat familia pe drumuri

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ inculpatul a încălcat ordinul de protecţie care-i apăra consoarta şi i-a dat foc la casă ■ femeia cu patru copii a rămas pe drumuri ■ bărbatul a fost condamnat la închisoare fără executare ■

Judecătoria Piatra Neamţ s-a pronunţat în dosarul în care un sătean din Oşlobeni a încălcat ordinul de protecţia care-i apăra nevasta, i-a dat foc la casă şi a lăsat-o pe drumuri pe cu patru copii. Magistraţii au dat dovadă de clemenţă, iar Nicolae Lalău, de 50 de ani, a fost condamnat la 2 ani şi 2 luni de închisoare pentru distrugere şi nerespectarea hotărîrii judecătoreşti.

Pentru pedeapsă s-a dispus suspendarea sub supraveghere, iar inculpatul a fost pus în libertate, după ce fusese încarcerat în decembrie 2020. Decizia nu este definitivă. Pe 2 decembrie, printr-un apel la 112, înregistrat în dispeceratul ISU în jurul orei 15:45, se anunţa că flăcările au cuprins un imobil Oşlobeni.

Pentru localizarea şi lichidarea incendiului au intervenit pompierii pietreni, cu două autospeciale de stingere cu apă şi spumă şi o ambulanţă SMURD. Cînd militarii au ajuns la locul indicat de apelant, incendiul se manifesta la acoperişul locuinţei şi la o magazie lipită de casă. Forţele de intervenţie au lichidat incendiul în urma căruia a ars acoperişul casei pe o suprafaţă de aproximativ 60 mp şi o magazie cu suprafaţa de 14 mp.

La final pompierii au ajuns la concluzia că nu a fost vorba de un accident şi că focul a fost pus în mod intenţionat. A mai fost un pas pentu prinderea făptaşului, pentru că în aceeaşi zi, oamenii legii din cadrul Secţiei de Poliţie Rurală Gîrcina au fost sesizaţi de către o tînără de 22 de ani, cu privire la faptul că la locuinţa sa a izbucnit un incendiu.

„Din cercetările efectuate a reieşit că, în ziua de 2 decembrie, un bărbat de 50 de ani, ar fi pătruns în imobil, în mod repetat, ameninţînd cu incendierea locuinţei, încălcînd astfel măsurile dispuse prin ordinul de protecţie emis de Judecătoria Piatra Neamţ, la data de 12 octombrie 2020, prin care s-a dispus evacuarea acestuia din locuinţă şi păstrarea unei distanţe minime de 100 de metri faţă de soţia acestuia, de 48 de ani“, conform Poliţiei Neamţ.

Acesta ar fi iniţiat foc în zona unei magazii, anexă a locuinţei, ulterior flăcările extînzîndu-se la casă. În baza probatoriului administrat, bărbatul a fost reţinut de poliţişti pentru 24 de ore, fiind cercetat sub aspectul comiterii infracţiunilor de încălcarea ordinului de protecţie şi distrugere.

Ulterior piromanul a fost arestat. Pentru a veni în sprijinul mamei cu patru copii care nu mai unde locui în urma incendiului, pe Facebook a fost postat un mesaj umanitar.

„Deoarece ne dorim să venim în sprijinul mamei cu 4 copii – care au rămas fără casă prin incendiul de ieri (2 decembrie – n.r.) chiar acum, în plină iarnă şi pentru ca sprijinul comunităţii noastre şi al dvs, al tuturor celor care doriţi să faceţi un gest de suflet să fie cât mai unitar, legal şi eficient gestionat, am apelat din nou la sprijinul Monicăi Sofron, de la Asociaţia Umanitară Codrin, cu care colaborăm de 4 ani, pentru a găsi soluţii financiare, materiale sau medicale la sute de cazuri sociale ale comunei noastre.

Asociaţia a pus la dispoziţie conturi în lei, euro, dolari sau lire, pentru efectuarea unitară şi facilă de donaţii de la persoane fizice şi sponsorizări de la firme. Extrase vor fi publicate săptămânal pentru transparenţă. Rugămintea e ca în momentul când faceţi depunerea să menţionaţi: pentru Caz casă arsă mama Lalău, sat Oşlobeni. Asociaţia Umanitară Codrin, Banca Transilvania, SWIFT: BTRLRO22. Conturile IBAN sunt: Lei: RO70BTRL02801205U02233XX; euro: RO63BTRLEURCRT00U0223301 lire: RO31BTRLGBPCRT00U0223301; dolari: RO06BTRLUSDCRT00U0223301“.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Hoţ extrădat în Germania

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ un pietrean este acuzat că ar fi jefuit bătrîni în supermarketuri, furînd din buzunare sau genţi ■ faptele au avut loc pînă la începutul anului trecut ■

Un pietrean în vîrstă de 49 de ani, urmărit la nivel internaţional după ce a prădat bunici prin supermarket-urile din Germania, se întoarce în ţara în care a comis fărădelegile. Faptele sînt mai vechi, de prin 2017 şi au încetat la debutul pandemiei, în ianuarie 2020. Atunci pietreanul s-a lăsat de meserie şi s-a întors acasă.

Nemţii însă nu s-au lăsat şi au anchetat pînă ce au dat de urma şuţului, dar cînd autorul furturilor a fost identificat, el nu mai era în Germania. Aşa stînd lucrurile, autorităţi judiciare din ţara străină au emis pe numele lui un mandat european de arestare, pe care l-au trimis în România. Pe 16 iulie 2021 poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Neam l-au depistat pe hoţul transfrontalier pe o strada din municipiul Piatra Neamţ.

„Pe numele acestuia era emis un mandat european de arestare de catre autorităţile judiciare din Germania. În fapt, în perioada aprilie 2017 – ianuarie 2020, în timp ce se afla pe teritoriul Germaniei, s-ar fi deplasat la supermarketuri din diferite localităţi, unde ar fi comis mai multe furturi din buzunare şi din genţi, în dauna unor persoane vătămate în vîrstă“, anunţa la acea vreme într-un comunicat Poliţia Neamţ.

Individul a fost prezentat de poliţişti procurorului din cadrul Parchetului de pe lîngă Curtea de Apel Bacău, care a dispus reţinerea acestuia pentru 24 de ore, fiind încarcerat în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă din cadrul I.P.J. Bacău. A doua zi judecătorii au dispus privarea de libertate pe o perioadă de 15 zile, timp în care procurorii trebuiau să traducă actele străine în limba română.

Un nou termen de judecată a fost stabilit pentru data de 28 iulie, cînd magistraţii de la Curtea de Apel bacău au decis extrădarea inculpatului.

„Admite cererea formulată autoritatea judiciară emitentă, respectiv judecătorul din cadrul Tribunalului Districtual din Darmstadt (Amstgericht Darmstadt), Republica Federală Germania, privind executarea mandatului european de arestare emis la data 09.06.2021, în dosarul cu număr de referinţă 25 Gs 1050/21 împotriva persoanei solicitate (…). Dispune predarea persoanei solicitate autorităţilor judiciare din Republica Federală Germania. Conform art.98 alin.2 din Legea nr.302/2004 privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală, predarea se face sub condiţia ca, în cazul în care se va pronunţa o pedeapsă privativă de libertate de către autorităţile din Republica Federală Germania, persoana predată să fie transferată în România pentru executarea pedepsei. Dispune arestarea preventivă a persoanei solicitate în vederea predării către autorităţile din Republica Federală Germania, pentru o durată de 30 zile, începînd cu data de 01.08.2021 şi pînă la data de 30.08.2021 inclusiv“, conform instanţei.

Citește știrea

Actualitate

Fără clemenţă pentru corupţie

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ un nemţean condamnat definitiv pentru obţinerea de finanţări necuvenite a cerut revizuirea cauzei ■ acţiunea a fost respinsă ca nefondată ■

Un bărbat condamnat definitiv pentru finanţări europene ilegale, a solicitat magistraţilor din cadrul Tribunalului Neamţ revizuirea cauzei. Judecătorii au respins acţiunea ca nefondată, iar demersul lui Gheorghe Trifan l-a făcut să scoată din buzunar 150 de lei.

Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată la Curtea de Apel Bacău. Nemţeanul a fost acuzat de procurorii DNA de folosire sau prezentare cu rea credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al UE sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei. Prin senţinţă definitivă, la final de 2018 a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare. Prin aceeaşi hătărîre, Trifan a fost obligat la plata pagubei, 3.919.616 lei, plus accesorii fiscale, către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură, cel mai probabil acest aspect al deciziei magistraţilor fiind miza revizuirii.

Conform actelor de urmărire penală, faptele au avut loc în perioada 2010 – 2012 cînd Gheorghe Trifan, în calitate de reprezentant al unei asociaţii de crescători de animale din Borca, a depus la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură mai multe documente falsificate, în scopul de a obţine injust sume de bani în cadrul schemelor unice de plată pe suprafaţă, plăţi compensatorii pentru zona montană defavorizată şi plăţi de agromediu. „Concret, documentele respective conţineau date nereale, în sensul că persoanele menţionate ca fiind membre ale asociaţiei fie nu şi-au manifestat consimţămîntul pentru a deveni membri, fie nu şi-au dat acordul ca inculpatul Trifan Gheorghe să depună cererea de sprijin în numele asociaţiei şi nu au semnat acele înscrisuri“, conform unui comunicat al DNA, postat pe site-ul instituţiei.

Anchetatorii au mai arătat că prin acţiunile sale inculpatul a obţinut pe nedrept fonduri nerambursabile în valoare de 3.919.165,68 de lei. APIA s-a constituit parte civilă cu o sumă ceva mai mare decît prejudiciul calculat de procurori, respectiv 4.454.763 lei noi (44,5 miliarde de lei vechi), însă judecătorii au apreciat că paguba este cea stabilită prin actul de inculpare. Atît procurorii anticorupţie, cît şi inculpatul, au contestat decizia Tribunalului Neamţ, la Curtea de Apel Bacău, însă acţiunile au fost respinse ca nefondate, astfel că hotărîrea a devenit definitivă la 12 decembrie 2018.

Citește știrea

Actualitate

Modificări de posturi la Spitalul Roman

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

Consilierii locali au aprobat, în şedinţa ordinară a lunii iulie, acte normative ce vizează activitatea Spitalului Roman. La Compartimentul de evaluare şi statistică medicală s-a decis transformarea a două posturi vacante de registrator principal în registrator medical debutant. La Laboratorul de analize s-a aprobat transformarea a patru posturi vacante de asistent principal, în posturi de asistent medical debutant specialitatea medicină generală, iar la Endocrinologie a fost necesară transformare unui post vacant de asistent principal, în post vacant de medic specialist în specialitatea Diabet zaharat, Nutriţie şi Boli metabolice.

Consilierii au fost de acord cu modificarea Serviciului MCIM, care de acum se va numi Serviciul de Management al Calităţii Serviciilor de Sănătate. La Farmacia cu circuit închis a fost transformat un post vacant de farmacist, cu drept de liberă practică, în post de farmacist specialist. Solicitările făcute de conducerea spitalului au fost justificată ca fiind o necesitate a adaptării structurii organizatorice la cerinţele asigurării cu personal , ţinînd cont şi de vacantarea unor posturi prin pensionare, precum şi de oferta de pe piaţa muncii.

Citește știrea

Trending