Prima pagină
Clasa politică, o adunătură din care suntem obligaţi să ne alegem conducătorii
Actualei clase politice, care diferă net de cea a ultimului deceniu al secolului XX, i se pot reproşa multe lucruri, printre care predomină lipsa de onestitate şi clarviziune. Încâlcita bătălie electorală, care se proiectează în anul acesta, are menirea să ne bage mai adânc în tunelul întunecos al unui labirint, în care suntem obligaţi să votăm pe bâjbâite, căutând disperaţi cu ochii luminiţa de la capătul tunelului.
În bezna totală, în care nu mai ştim cine suntem şi încotro ne îndreptăm, nu suntem singuri. Suntem însoţiţi de chipurile perverse ale candidaţilor din postere, care vor să ne fie călăuze în căutarea „ţării făgăduinţei”, dându-ne indicaţii aiuritoare, precum „100% pentru voi!”, „Alegeţi româneşte!” sau „Nu-i lăsaţi să vă fure viitorul!”.
Aceste aiureli vor a fi indicatoarele noastre, care să ne călăuzească pe un drum fără o ţintă concretă. Aiureli care sunt doar nişte făclii aruncate în abisul spre care suntem împinşi din spate, dar care se sting înainte de a atinge fundul, pentru a nu afla niciodată când ne vom opri din cădere şi unde.
De abia după despuierea urnelor de vot, în data de 9 iunie, fiecare partid sau partidă, aflând care îi este electoratul fidel, pe care va putea conta, va porni în căutarea ieşirii din labirint. Niciunul dintre candidaţii la Primăria Piatra Neamţ sau la preşedinţia Consiliului Judeţean nu reuşeşte să aprindă vreo lumânare în bezna promisiunilor, pentru a vedea care le sunt priorităţile mandatului.
Aceştia se limitează doar în a ne recita pe întuneric slogane şi generalităţi din ciclul : „O să paşti murgule iarbă verde” sau „N-ar fi rău să vă fie bine!”. Doar unul ca Andrei Carabelea are avantajul că este singurul care aleargă în competiţia electorală stând cu fundul pe scaunul de primar, înodându-şi promisiunile actuale la ghemul încâlcit al promisiunilor primului mandat.
Ceilalţi candidaţi doar bat câmpii, înarmaţi cu puşti fără muniţia necesară pentru a ne demonstra că ştiu să le folosească, sau că le-au mai folosit vreodată. Mulţi candidaţi, dintre care majoritatea chibiţi, au rezemat pereții pe la mai multe partide, în încercarea de a căpăta îndemânări de uşieri, de purtători de valize diplomatice pentru strângerea dărilor sau de deschizători de umbrele liderilor ocazionali.
Andrei Carabelea poate fi bănuit că a acumulat ceva experienţă, după un curs lung de patru ani, în care a fost lăsat să se joace cu oraşul, ca un copil în groapa de nisip, cu găletuşe şi lopățele. Ceilalţi candidaţi şi nu puţini, la fel ca şi predecesorii lor, ne plictisesc de moarte, recitându-ne acelaşi slogan răsuflat cu „transformarea oraşului Piatra Neamţ, într-un oraş turistic”.
Ne-am pricopsit şi la alegerile din anul acesta. Pentru funcţia de primar al municipiului Piatra Neamţ, fief tradiţional liberal, au apărut 11 candidaţi, opt bărbaţi şi trei femei. Spre deosebire de alegerile din 2020, au apărut noi forţe politice care, fiind la început de drum, se consideră îndreptăţite să administreze oraşul, precum SOS (partidul Dianei Șoșoacă), PP (Partidul Progresist), ARS (Alianţa România Socialistă) şi PUSL (Partidul Umanist Social Liberal), la care se adaugă de data aceasta şi trei independenţi.
Bătălia principală va fi între candidaţii celor două partide, aliate la guvernare şi duşmane de moarte în teritoriu, PSD şi PNL. Nu sunt excluse surprize din partea electoratului căruia i se pare providenţial un partid ca AUR. Să ne fie clar de la început, pentru a nu ne face prea multe iluzii. Cei trei independenţi nu au nicio şansă, adunând de regulă voturile rudelor, a amicilor şi ale vecinilor de bloc sau de stradă.
Doar expesedista Florentina Luca Moise poată să smulgă câteva procente din zestrea lui Adrian Nită, nu în măsura în care a lăsat loc de bună ziua prin organizaţia PSD la plecare, ci în măsură de antipatia pesediștilor faţă de Niță Adrian. Cei şase candidaţi, de pe listele de partid, altele decât PSD şi PNL, pot rupe voturi din dreptul lui Carabelea şi Niță, funcţie de sictirul electoratului acestor două partide faţă de candidații lor.
Am să risc o afirmaţie fermă, aceea că niciun primar nu a fost ales la Piatra Neamţ pentru că ar fi făcut vreo promisiune concretă. Niciunul dintre ei nu a trecut în campania sa electorală, de pragul promisiunii că „o să fie mai bine”, dedicată pentru naivi sau de pragul promisiunii că „va conduce municipiul altfel”, dedicată progresiştilor.
Singurii primari care au ştiut exact, încă din timpul campaniei electorale, cum vor conduce oraşul, au fost cei care s-au ales ulterior cu dosare penale. Aserţiune valabilă şi în cazul preşedinţilor de Consiliu Judeţean. Dacă un candidat mai scapă printre vorbe vreo promisiune concretă, uită să adauge şi cum o va duce la îndeplinire, lăsându-ne pradă propriilor noastre fantezii.
Dacă îl vom realege pe Andrei Carabelea pentru încă patru ani, obsesia lui va fi acelaşi controversat Plan de Mobilitate Urbană, cu care şi-a propus să ne civilizeze, dar nu a reuşit decât să demoleze oraşul, de parcă ne-ar fi călcat ruşii. Mă gândesc că dacă pierde bătălia, Carabelea va deveni simplu pieton şi se va blestema singur că a montat semafoare la fiecare trecere de pietoni.
Nu am văzut încă vreun oraş de provincie cu atâtea restricţii pentru pietoni. Pietonul trebuie să aştepte la semaforul fiecărei treceri, pierzându-şi bruma de prioritate faţă de vehicule, prioritate asigurată prin lege. Pietonii trebuie să se înghesuie pe trotuarele îngustate, pentru a face loc pistelor de biciclete. Biciclete care lipsesc din peisaj, inclusiv cele ridesharing, cu care am fost ameninţaţi.
În opera de demolare a oraşului am avut noroc cu constructorii, care au fost ceva mai serioşi, realizând în termene rezonabile construcţia sau repararea unor poduri şi podețe, ori înlocuirea unor conducte. Andrei Carabelea a reuşit să taie castanii oraşului, desființând titulatura consacrată de peste 100 de ani, de „Oraş al castanilor”. Şi-a făcut ambiţia de a redenumi Piatra Neamţ ca „Oraş al celor 1.000 de magnolii”. Că atâtea au ieşit după numărătoarea efectuată de un Pristanda al Primăriei.
Pentru a nu ne lăsa pradă nostalgiei după castanii tăiaţi, primarul Carabelea a hotărât să urce buştenii sus pe Cozla, la Trei Coline, din care să se cioplească nişte personaje de-ale lui Creangă. Musai vor trebui ataşate la personajele cioplite nişte tăbliţe explicative, pentru a se putea afla pe cine reprezintă.
Cireaşa pe tortul alegerilor vor s-o pună candidaţii Adrian Nită şi Vasile Panaite. Adrian Nită declară că, dacă va fi ales primar, îl va desemna ca administrator public pe Dragoş Chitic, fost primar, fost PNL, fost… La rândul său, Vasile Panaite plusează, declarând că dacă va fi ales el primar, îl va desemna ca administrator public pe Gheorghe Ştefan (Pinalti).
Pe cale de consecinţă, putem presupune că la următorul mandat, cel din 2028, dacă îl va obţine, Vasile Panaite îl va desemna ca administrator public pe Ionel Arsene, aşa pentru continuitate. „Au înebunit salcâmii şi tu vrei să fiu cuminte?” Bun rapsod mai este Tudor Gheorghe, ar fi de preferat primar la Piatra Neamţ.
Bilanţul unui mandat semiratat la Primăria Piatra Neamţ
Anul 2020 a fost anul în care soarta a aruncat zarurile pentru pietreni cu ochii închişi, stabilind astfel câştigătorul potului cel mare, Primăria din Piatra Neamţ. Ne-am pricopsit astfel cu Andrei Carabelea ca primar, care dacă îl prindea legea alegerii în două tururi, cine ştie pe unde ar fi fost acum. Ţin minte că, într-o duminică din septembrie 2020, mă plimbam cu soţia pe lângă castanii bulevardului Republicii şi ne-am intersectat cu o echipă de tineri, care împărţeau pliante electorale.
Unul dintre ei, posesor al unui barbișon, ne-a oferit un pliant, precizându-ne că speră să-l alegem ca primar. Ne-am uitat lung la el, în timp ce ceilalţi jucau rolul de vornicei. Tipul a insistat, vrând să ne smulgă o confirmare cu privire la intenţia noastră de vot. I-am mărturisit sincer că nu ştiu cine este şi, pe cale de consecinţă, nu am habar ce îl recomandă pentru funcţia de primar, pe care o ocupaseră până atunci nişte indivizi de care abia scăpaserăm.
Politicos, tipul s-a prezentat şi ne-a spus că are un mare proiect privind mobilitatea urbană, cu care doreşte să ridice oraşul din starea deplorabila în care a fost lăsat de predecesori. Am aflat că se numeşte Andrei Carabelea şi candidează din partea PNL, dar ştiind că predecesorii lui au fost Gheorghe Ştefan şi Dragoș Chitic, a trebuit să fac un efort și să-mi reprim mirarea.
Fiind familiarizat cu Planul de Mobilitate Urbană, un proiect bruxellez, l-am întrebat dacă este conştient de complexitatea acestuia, ştiind mai ales că este extrem de controversat în lume. Mi-a răspuns că stăpâneşte destul de bine subiectul, fiind şi profesor de limba franceză la Liceul Auto de pe Carlomanul. Răspunsul lui nu a avut darul să-mi spulbere îndoielile, dar fiind un om relativ civilizat i-am urat succes în alegeri.
Surprinzător, dar succes a avut, fiindu-i facilitat de o lege idioată, aceea a alegerii primarilorîntr-un singur tur de scrutin, ocazie cu care marea majoritate a primarilor aleşi nu au o legitimitate care să asigure stabilitatea administrativă a localităţii. În acel dialog scurt, Andrei Carabelea ne-a spus că este liberal, dar nu ne-a spus şi că este nepotul predecesorului „Pinalti”, ceea ce putea constitui o recomandare că funcţia de primar trebuie să rămână în „familie”.
Din prima zi a primarului Carabelea, grija acestuia a fost să nu fie ratat proiectul lansat de predecesori şi mai ales să nu se piardă banii dedicaţi acestui proiect. Planul de Mobilitate Urbană Durabilă, pe lângă lucrări de oportunitate imediată, conţine şi multă utopie de sorginte bruxelleză, cu care ne-au pricopsit conducătorii noştri vremelnici.
Primarul dovedeşte acum, spre finalul mandatului său, că a avut două mari obiective. În primul rând, să fie cheltuiţi cu orice preţ toţi banii oferiţi, atacând simultan toate lucrările proiectului, punând întregul oraş la dispoziţia tuturor executanţilor, pentru a-i fideliza astfel.
În al doilea rând, să nu facă săpături în primărie, pentru a da de urma jafului produs de predecesorii liberali, subiect tabu primit ca breloc la cheile biroului său. Dar a existat şi acel scop subiectiv izvorât din snobismul cu iz electoral al primarului, care şi-a propus să ne oblige a locui într-un oraş artificial, după interesele Bruxelles-ului, nu după interesele noastre, taxate de mai multe ori ca fiind excesiv prea tradiţionale.
Grădina Publică, care nu este gata, va fi un kitch modern
Grădina Publică, care se construieşte în Parcul Cozla, după cum ne este prezentată, nu are nimic tradiţional, doar clişee decupate de prin cataloage, abundând în obiective din beton şi oțel, cu pretenţia de a reprezenta modernismul.
Singurul lucru bun care se apropie de finalizare în Parcul Cozla este reabilitarea drumului care duce spre vârf. Un drum care practic nu duce nicăieri, spre nici un spaţiu în care o familie să-şi poată organiza un picnic la iarbă verde, cum asigura fostul Parc, construit în 1900 de Nicu Albu.
Paradoxul modernizării drumului de pe Cozla constă în faptul că înainte de modernizare, pe marginea drumului, existau barem nişte bănci din loc în loc, pentru popas. Acum băncile au fost înlăturate de lamele buldozerelor, accesul fiind destinat doar celor tari de inimă.
Se impunea ca pe traseul spre Trei Coline, în locurile existente deja, să fie amplasate câteva pavilioane de popas sau picnic, în stilul tradiţional al celor construite de Nicu Albu, care culmea, sunt afişate ostentativ pe gardul viitoarei Grădini Publice. Nu înţeleg de ce proiectanţilor Grădinii Publice nu li s-au pus în față imaginile fostei grădini, pentru inspiraţie.
Ceea ce se realizează va avea în mod negreşit un efect de placebo, cel puţin asupra pietrenilor tradiţionalişti. Încă de la lansarea sa în 2020, pentru a ajunge primul la scaunul de primar, Andrei Carabelea ne-a prezentat mult prea fumatul Plan de Mobilitate Urbană, făcându-ne să credem că el este autorul acestui proiect, care mai avea şi atuul că se realiza cu fonduri europene obţinute de el.
Andrei Carabelea are pretenţia de a fi considerat unicul autor, pentru ca la alegerile din 9 iunie să culeagă singur niște lauri pe care consideră că-i merită. Dacă nu-l vom alege, ne merităm soarta de a rămâne cu oraşul în halul în care se află, conform dictonului „După mine potopul!”, rostogolit de la curtea regelui Franţei, Ludovic al XV-lea.
Nici Consiliul Judeţean nu se simte mai bine
Pentru preşedinţia Consiliului Judeţean s-au înscris şapte candidaţi. Toţi cu carnet de partid în buzunarul de la piept. Şansele acestor candidaţi, pentru a obţine funcţia de preşedinte CJ, nu le-ar fi profețit nici Pythia mai bine, decât le-a prevăzut ordinea acestora pe buletinele de vot.
Cu ceva şanse candidează Daniel Vasilică Harpa (PSD), George Lazăr (PNL), Sorin Lavric (AUR) şi Maria Apostol (Dreapta Unită). Vasilică Harpa demonstrând că a parcurs treptele unor avansări, de la ofiţer de poliţie, la primar la Târgu Neamţ, consideră firesc să se aşeze acum în scaunul judeţean, care s-o fi răcit de la plecarea lui Ionel Arsene.
George Lazăr nu este preocupat de menţinerea în stare de funcţionare a actualului Spital Judeţean de Urgenţă, ci ne promite de-a dreptul un nou spital şi ca bonus, drumul expres Piatra Neamţ – Bacău. Pentru cele două obiective, George Lazăr, fie că nu are timp şi bani, fie că nu are atribuţii în fişa postului.
Guvernul Ciolacu i-a furat pontul, anunțând zilele acestea că și-a proiectat să construiască el Spitalul Județean de Urgență Neamț. Scriitorul Sorin Lavric, senator AUR, este licenţiat în filozofie şi medicină, discipline care cam lipsesc de pe panoplia cu CV-uri ale foştilor preşedinţi ai Consiliului Judeţean Neamţ. Ne oprim aici, că se face noaptea minţii dacă mai continuăm.
-
Actualitateo zi,
MARSAT SA Roman
-
Prima paginăo săptămână,
Trafic ilegal de câini care-s „exportați”? A fost declanșată o anchetă
-
Actualitate2 săptămâni,
GALERIE FOTO: Leii nemţeni, pe podium şi în “casa” olimpicilor
-
Actualitate2 săptămâni,
Expofashion 2024 la Roman
-
Actualitate2 săptămâni,
Tinerii din Ansamblul „Mlădițele Farcașei” au explorat Masivul Ceahlău
-
Actualitate2 săptămâni,
Fața și reversul lumii digitale
-
Actualitate2 săptămâni,
Ministerul Sănătății a autorizat, prin DSP, furnizorii de servicii de îngrijiri la domiciliu
-
Prima pagină2 săptămâni,
Culmea cinismului guvernamental: mii de amărâți sunt somați să restituie o parte din subvențiile pentru încălzire