Contactează-ne

Actualitate

Ciolaniada pentru toţi. Şi fără perdea

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ avem vice de Piatra: Marius Irimia ■ PRO România “NU” e cu fundul în două luntrii, dar a votat cu PSD la Neamţ şi cu USR la Piatra... Neamţ ■ politică, nu vorbe ■

Daciada a fost o competiţie polisportivă ce avea loc la fiecare doi ani în Republica Socialistă România, menită să încurajeze participarea în masă la sportul de amatori – sursa Wikipedia.

Ciolaniada este o mizerie, numită competiţie, politică ce are loc măcar o dată la patru ani în România, republică mai socialistă decât pînă în ’89, menită – sau mai corect spus având drept unic scop – să încurajeze participarea în masă a amatorilor, politici şi nu numai, la accesarea unor funcţii, publice sau măcar plătite gras din banul public, la alegerile locale, parlamentare şi în general la orice fel de alegeri care se lasă cu ciolane de împărţit – sursa… adunată din popor.

Ciolaniada, ediţia 2021, amânată de pandemia… politică probabil, pentru că ar fi trebuit să se producă imediat după alegerile locale din septembrie 2020, pare să se fi încheiat în Neamţ. Dincolo de câştigătorii de anul trecut, Ionel Arsene, campion de consiliu judeţean, şi Andrei Carabelea, campion de primărie de municipiu de judeţ, recent am aflat şi ultimii câştigători la faza pe vici. Vicepreşedinţi de CJ şi viceprimari de Piatra.

“Vicii” au fost stabiliţi cu greu după o probă de maraton de împărţit ciolane, concurs de sărit gardul/garduri când e vorba de fugit de la şedinţe de CJ şi CL unde nu poţi avea majoritate, exerciţii de revenit măcar în şezut dacă nu în picioare după o demisie la care ai renunţat la nici două ore după ce ai anunţat-o şi alte probe şi concursuri cum ar fi împărţit funcţii viteză şi aranjat concursuri la… minut. Nu la Protecţia Copilului, ferească Sfântul.

Oricum, de vineri, 19 februarie, putem răsufla uşuraţi. Că oricum ne-au uşurat politicienii de tot ce (mai) aveam. După ce ne-am căpătat cu doi vici de CJ, de vineri avem şi al doilea vice la Piatra. În persoana lui Marius Irimia, de la USR. Aşadar, vici la CJ Dragoş Chitic şi Mădălina Ciubotaru, PMP şi PRO, vici la Piatra Alin Lehăduş şi Marius Irimia, PRO şi USR. Noroc că PSD şi PNL au prins funcţii în prima etapă a ciolaniadei, aia pe voturi de la cetăţeni, că altfel te-ai fi gândit că nici nu au participat la aceste alegeri, dacă deschideai tembelizorul doar când se difuza etapa pe “vici”.

Premiul special, din partea publicului, evident, al acestei ediţii a ciolaniadei merge la Pro România Neamţ, care a stabilit un nou record galactic la canotaj viteză, categoria fundul în două luntrii, doi vâslaşi şi aproape fără cârmaci. Partea cu fără cârmaci e relativă pentru că înţelegem că Liviu Harbuz a revenit asupra deciziei de a demisiona de la coordonarea luntrii. Partea cu fundul e clară: un fund e în luntrea PSD la CJ, iar al doilea e în luntrea PNL-USR la CL Piatra Neamţ.

Cine dintre cei doi vâslaşi, Lehăduş sau Ciubotaru, va vâsli mai tare, că e clar că vor vâsli în sens opus, se va stabili în urma unui concurs separat de vâslit pe Bistriţă. Va fi evitat tronsonul în care Bistriţa trece prin Roznov, pentru a nu-l defavoriza evident pe Lehăduş, pentru că e clar că Ciubotaru ştie mai bine meandrele politicii din “sectorul” amintit.

Premiul a fost suflat la mustaţă, vorba vine că nici Harbuz, nici Dulamă nu au (încă) mustaţă, de la umaniştii din CJ. Cei care au punctat la fugit/sărit garduri de la şedinţa CJ în care nu primeau nimic, revenind abia la proba de sărituri peste obstacole puse în calea unei funcţii şi dresat comisia de examinare pentru obţinut post de şef, “decât” adjunct, că doar atât s-a putut, la Protecţia Copilului. Acum pe bune, ce vină “are” copiii?

Aşa ar suna o ştire neserioasă scrisă de un ziarist care a demisionat din postura de cetăţean.

Ştirea “serioasă”: Marius Irimia, USR, e noul viceprimar de Piatra Neamţ. El a fost votat în urma unei şedinţe extraordinare care a semănat cu una de îndată convocată vineri, 19 februarie. El va face echipă cu mai vechiul viceprimar, Alin Lehăduş, de la Pro România. Ei vor face echipă cu primarul ales Andrei Carabelea, PNL, pentru a duce municipiul Piatra Neamţ pe noi culmi de progres şi civilizaţie.

Judeţul Neamţ va fi dus pe aceleaşi culmi de domnul preşedinte al CJ Neamţ, Ionel Arsene, PSD, şi de vicepreşedinţii Dragoş Chitic, PMP, şi Mădălina Ciubotaru, PRO. Cei de la judeţ trebuie să se grăbească să urce pe culmi din motive de… procuratură.

Fără nicio legătură cu ceea ce s-a votat la judeţ, dar poate totuşi îl sună cineva şi pe domnul Dulamă să îl liniştească, vă comunicăm că la concursul pentru funcţia de director general adjunct al DGASPC Neamţ, proba scrisă, candidatul cu numărul de dosar (nu la Secu!!) 4815/09.02.2021 a luat 84.85 puncte şi a fost declarat admis – corespondenţă dintr-un judeţ devenit capitală a Ciolaniadei, odată un judeţ din care românii primeau ordinul să treacă Prutul.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Coronavirus: Neamţ – 110 cazuri noi. Naţional – 4.271 cazuri noi

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la Neamţ rata de infectare este de 1,3 la mia de locuitori ■ la nivel naţional, în ultimele 24 de ore au fost raportate 98 de decese ■

Până pe 4 martie, pe teritoriul României, au fost confirmate 816.589 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).

749.673 de pacienți au fost declarați vindecați. În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 4.271 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv. Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 832 de persoane au fost reconfirmate pozitiv. Până astăzi, 20.684 persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

În intervalul 03.03.2021 (10:00) – 04.03.2021 (10:00) au fost raportate 98 de decese (58 bărbați și 40 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Argeș, Arad, Bacău, Brăila, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brașov, Buzău, Caraș-Severin, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Gorj, Hunedoara, Ialomița, Iași, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Olt, Prahova, Satu Mare, Sălaj, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Vaslui, Vâlcea, Vrancea, Ilfov și București.

Dintre acestea, 1 deces a fost înregistrat la categoria de vârstă 20-29 de ani, 2 decese la categoria de vârstă 30-39 ani, 6 decese la categoria de vârstă 40-49 ani, 12 decese la categoria de vârstă 50-59 ani, 22 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 33 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 22 decese la categoria de peste 80 de ani.

94 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, iar 4 pacienți decedați nu au prezentat comorbidități.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 9.035. Dintre acestea, 1.070 sunt internate la ATI.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 6.105.686 de teste RT-PCR și 334.027 de teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 26.410 teste RT-PCR (16.885 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 9.525 la cerere) și 9.539 de teste rapide antigenice.

Pe teritoriul României, 44.712 persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 13.011 persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 50.327 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 120 de persoane.

 În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 3.667 de apeluri la numărul unic de urgență 112 și 589 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ziua de 3 martie, 5.389 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 980.985 de lei.

De asemenea, prin structurile abilitate ale Poliției, a fost întocmit, ieri, un dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută și pedepsită de art. 352 Cod Penal.

Reamintim cetățenilor că Ministerul Afacerilor Interne a operaționalizat, începând cu data de 04.07.2020, o linie TELVERDE (0800800165) la care pot fi sesizate încălcări ale normelor de protecție sanitară.

Apelurile sunt preluate de un dispecerat, în sistem integrat, și repartizate structurilor teritoriale pentru verificarea aspectelor sesizate.

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 23.469 de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu SARS – CoV – 2 (coronavirus): 2.539 în Italia, 16.772 în Spania, 195 în Marea Britanie, 125 în Franța, 3.116 în Germania,  93 în Grecia, 49 în Danemarca, 37 în Ungaria, 28 în Olanda, 2 în Namibia, 4 în SUA, 7 în Suedia,  137 în Austria, 22 în Belgia, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 43 în Elveția, 3 în Turcia, 2 în Islanda, 2 în Belarus, 7 în Bulgaria, 12 în Cipru, 2 în India, 2 în Ucraina, 8 în Emiratele Arabe Unite, 13 în Republica Moldova, 3 în Muntenegru, 218 în Irlanda, 2 în Singapore, 3 în Tunisia  și câte unul în Argentina, Luxemburg, Malta, Brazilia, Kazakhstan, Republica Congo, Qatar, Vatican, Portugalia, Egipt, Pakistan, Iran, Slovenia, Federația Rusă și Croația. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 186 de cetățeni români aflați în străinătate, 34 în Italia, 19 în Franța, 43 în Marea Britanie, 60 în Spania, 14 în Germania, 2 în Belgia, 3 în Suedia, 4 în Irlanda, 2 în Elveția, unul în SUA, unul în Brazilia, unul în Republica Congo, unul în Grecia și unul în Iran, au decedat. Dintre cetățenii români confirmați cu infecție cu noul coronavirus, 798 au fost declarați vindecați: 677 în Germania, 90 în Grecia, 18 în Franța, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Namibia, unul în Luxemburg, unul în Tunisia și unul în Argentina.

Citește știrea

Actualitate

We have… architect. Şef

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ Andrei Ciubotaru este noul arhitect şef al municipiului Piatra-Neamț ■ el a trecut o probă de... limba engleză ■

Andrei Ciubotaru este noul arhitect şef al municipiului Piatra-Neamţ. Aşa ar suna o banală ştire, scrisă după un banal comunicat de presă emis de Primăria Piatra Neamţ pe tema menţionată.

Ce nu mai e banal e că, după cum citim în comunicatul pe care îl vom prezenta integral, noul arhitect şef a avut de trecut o probă de… limba engleză. Bravo lui ca a trecut de ea, despre cei care au gândit o astfel de probă pentru un astfel de post… ne abţinem să comentăm.

Probabil Piatra-Neamţ se va transforma din Perla Moldovei în Perla… Albionului. Noroc că nu s-au gândit noii edili să construiască… zigurate la Piatra-Neamţ că ar fi trebuit săracii candidaţi la postul de arhitect şef să facă declinări şi conjugări în… limba persană. Vă prezentăm în cele ce urmează comunicatul primăriei şi mai precizăm doar că pe 2 martie a fost organizat concursul pe post:În vârstă de 52 de ani, Andrei Ciubotaru este absolvent al Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” și a profesat în mediul privat timp de 25 de ani. Este membru al Registrului Urbaniștilor din România.

„Această mutare reprezintă pentru mine o ieșire din zona de confort, respectiv partea de proiectare în care am profesat 25 de ani și, în același timp, o încercare de a aduce un suflu nou în ceea ce privește relația proiectant – administrație locală, dar și cetățean – primărie.  Pornesc cu foarte mult entuziasm pe acest drum și îmi doresc să eficientizez activitatea Direcției de Urbanism” a declarat arh. Andrei Ciubotaru.

„Am încredere în arhitectul Andrei Ciubotaru pentru că este genul care știe să îmbine arhitectura modernă cu cea clasică. Cred că este omul potrivit să pună pe planșă și în aplicare conceptul de =nouaPiatra. Aici, de cealaltă parte a baricadei, va avea ocazia să vină cu soluții, să le implementeze, alături de provocarea de îmbunățire a colaborării dintre municipalitate și proiectanți. Îl felicit și îi doresc mult succes și multă putere de muncă. Pornește la acest drum cu o mare responsabilitate, în condițiile în care pietrenii au așteptări mari de la noua noastră echipă” a declarat primarul Andrei Carabelea.

Concursul pentru ocuparea acestei poziții a constat în patru probe, respectiv probă de limba engleză, probă de competențe în aplicații grafice pentru module de arhitectură, proba teoretică și interviul. Andrei Ciubotaru își va începe activitatea la Primăria Piatra-Neamț la sfârșitul lunii martie”.

Understood?

Citește știrea

Actualitate

Prefectul a fost numit… prefect

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ George Lazăr este “noul” prefect de Neamţ ■ subprefecţii sunt de la USR ■ plus sau minus ■

Odată cu transformarea prefecţilor şi subprefecţilor din înalţi funcţionari publici în demnitari, care pot avea culoare politică, era necesară “reconfirmarea” pe post a celor care ocupau aceste “dregătorii”. Sau nu. În funcţie de cromatica politică.

Oricum, la Neamţ reconfirmarea s-a produs în ceea ce priveşte prefectul, căruia îi stă bine în galbenul liberal. Aşa că prefectul George Lazăr a fost numit prefect, începând cu data de 4 martie, printr-o hotărâre de guvern pe care nici nu s-a uscat bine cerneala. Conform noilor modificări la Codul Administrativ, care vin mănuşă, evident întâmplător, după ce alianţa de guvernare “a trebuit” să-şi împartă inclusiv prefecturile, la Neamţ vom avea doi subprefecţi. “Algoritmul” politic a zis că de la USR – PLUS. Sau minus.

Deci e clar că fostul subprefect nu se încadra în nuanţa politică necesară, aşa că noii subprefecţi sunt Florin Zaharia – dacă n-a fost să fie “vice” la CJ, măcar “sub” la Prefectură – şi Ioan Meraru, care n-a fost să fie decât… “sub”. De la colegii din presă am aflat că numirea subprefecţilor a fost anunţată de USR, plus sau minus, printr-un comunicat de presă. În condiţiile în care acest comunicat nu a fost transmis subsemnatului sau pe e-mailul redacţiei Monitorul, l-am citit de la colegi. Comunicatul.

Şi am reţinut că domnul Meraru zice ceva de genul: “Numirile politice, acolo unde avem nevoie de oameni profesionişti, trebuie să înceteze şi să fie înlocuite cu un proces transparent de selecţie a resursei umane”. Mi-au dat lacrimile când am citit această declaraţie venită tocmai din partea unuia numit subprefect după ce a fost modificată legea tocmai pentru ca subprefecţii să poată fi… oameni politici. În rest, am mai reţinut că domnul Meraru vrea să colaboreze bine cu toate organele. Administraţiei publice locale, evident, ceea ce e de bine.

Am sărit apoi la declaraţia domnului Zaharia: “Ca cetăţean…” atât am citit şi m-am oprit înainte de a mai asista complice la vreo altă “violentare” a limbii române. Oricum sunt convins că restul nu era doar o “cacofonie” de declaraţie, ci una plină de bune intenţii.

Şi mi-am amintit că domnul preşedinte Arsene, Ionel, făcea furori la începuturile carierei sale politice cu celebrul său “că când”. Şi a ajuns preşedinte. Dacă îl imită măcar la exprimare şi domnul Zaharia are şanse să iasă din postura de “sub”. Subprefect.

Citește știrea

Trending