Contactează-ne

Prima pagină

„Ciocoii vechi și noi”, la Prefectura Neamț. Greva în Educație continuă, dascălii sunt de neînduplecat

Știre publicată în urmă cu

în data de

„Nu înțelegem de ce nu se găsesc bani pentru învățământ, atâta timp cât pentru angajații din primării s-au găsit și salariile primarilor au fost majorate recent cu sume consistente. La fel s-a întâmplat și cu alte categorii de bugetari“, a declarat Gabriela Grigore, secretarul general al FSLI Neamț

Și în județul Neamț, ca în întreaga țară, dascălii aflați în grevă sunt deciși să continuie acțiunile de protest până în momentul în care Guvernul va găsi soluții de rezolvare a principalelor revendicări legate de salarizare. Detalii despre situația din județ a dat, pentru „Monitorul“, Gabriela Grigore, secretarul general al FSLI Neamț.

Joi, 25 mai, la ora prânzului, se contabilizaseră datele privitoare la numărul de greviști, care rămâne același, de aproximativ 4.700. „Ne aflăm în continuare în grevă generală. Nu avem semnale că ar exista un număr important de membri de sindicat care să vrea să renunțe la protest. Colegii noștri resping categoric oferta guvernamentală apreciată ca o bătaie de joc la adresa corpului didactictic și a tuturor angajaților din sistem.

Suntem deciși să rezistăm până când Guvernul va găsi resursele pentru satisfacerea revendicărilor noastre legitime, care se referă doar la respectarea grilelor salariale,  prevăzute în Legea 153 din 2017. În cursul zilei de miercuri, 24 mai, în fața Prefecturii Neamț au fost prezenții 500 de greviști care au fost primiți de către domnul prefect, Adrian Niță.

Am fost asigurați de acesta că va transmite Guvernului doleanțele noastre și ne-a asigurat că este solidar cu noi, recunoscând existența unor inechități flagrante, acumulate în ani”, a declarat Gabriela Grigore. Aceasta spune că, la mitingul de miercuri, greviștii de la Școala Gimnazială nr.3 din Piatra Neamț au lăsat pe scările Prefecturii câteva lucruri sugestive.

Între ele romanul „Ciocoii vechi și noi”, cel scris de Nicolae Filimon, care are puternice conotații legate de parvenitismul unor categorii sociale. „Există însă o situație particulară, respectiv aceea a cadrelor didactice care funcționează în mai multe școli, cu fracțiuni de normă, care fac grevă la ambele unități, ceea ce modifică numărul de greviști raportați. Procentul de sindicalizare în județul Neamț este de 89%”, a spus Gabriela Grigore.

Liderii de sindicat primesc, zilnic, întrebări de ordin juridic, fiind rugați să clarifice noțiunea de contract individual de muncă (CIM) suspendat. Conform Codului Muncii, care este o lege generală, se stipulează că acest contract se suspendă, la inițiativa angajatului. „Noi ne aflăm acum sub incidența legii dialogului social, unde se vorbește de suspendarea CIM, de drept, pe perioada cât durează greva.

Este aceeași situație ca în cazul în care un angajat se află în concediu medical”, susține secretarul general al FSLI Neamț, care dă asigurări că anul școlar nu va fi înghețat și că mediile vor fi încheiate, după soluționarea revendicărilor sindicale. „Nu stau în picioare și nici nu ne privesc pe noi argumentele referitoare la îngrădirile UE față de costurile majorărilor, care trebuie suportate din PNRR.

Se vorbește despre faptul că Legea salarizării ar trebui să primească acordul Băncii Mondiale. Sunt lucruri tehnice, care nu ne privesc pe noi, ci pe guvernanți care au gestionat catastrofal resursele financiare ale acestei țări. Nu vorbim doar de neaplicarea Legii salarizării 153/2017 pentru personalul din Educație, ci de nerespectarea procentului de finanțare a învățămâtului, prevăzut în Legea educației.

Există o lipsă de asumare politică a problemelor din sistem. Nu înțelegem de ce niciodată nu se găsesc bani pentru învățământ, atâta timp cât pentru angajații din primării s-au găsit și salariile primarilor au fost majorate recent cu sume consistente. La fel s-a întâmplat și cu alte categorii de bugetari, la fel se întâmplă cu risipa de fonduri pentru instituții centrale.

Președinție, Guvern, Parlament, cheltuieli pentru înarmare, etc, pe care ni le bagă pe gât străinii”, a precizat Gabriela Grigore. Este convinsă că povestea cu „Educația, prioritate națională” este cea mai cinică minciună politică și de faptul că că, în România, e vorba de o proastă gestionare a resurselor. Liderul sindical este mulțumit de faptul că s-au primit semnale de solidaritate din parte Consiliului Național al Elevilor.

”Ceea ce putem să-i asigurăm pe elevi și pe părinți este faptul că examenele naționale se vor da, fie și mai târziu. Nu e periclitată admiterea nici la liceu, și nici în învățământul superior. Un guvern responsabil ar fi găsit până acum soluții de rezolvare a crizei din Educație și ar trebui să se preocupe de starea gravă a situației economice”, a conchis secretarul general al FSLI Neamț.

 

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending