Contactează-ne

Actualitate

Cioban dispărut în condiţii suspecte

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ tînărul de 24 de ani, din Vaslui, a lucrat cioban în Neamţ ■ a plecat spre casă pe 14 martie, dar nu a mai ajuns ■ se cere ajutor pentru găsirea acestuia ■

Un tînăr de 24 de ani, din Vaslui, care a lucrat la o stînă din Neamţ, a plecat spre casă în urmă cu vreo 10 zile, dar nu a mai ajuns, astfel că familia îl caută cu disperare şi a apelat la ajutorul oamenilor legii pentru a da de urma lui.

Aşa se face că poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale şi cei ai Poliţiei municipiului Piatra Neamţ continuă activităţile de căutare în vederea depistării lui Daniel Scafariu, de 24 de ani, din judeţul Vaslui. „Poliţiştii din cadrul Poliţiei municipiului Piatra Neamţ au fost sesizaţi la data de 15 martie a.c., de către o tînără de 22 de ani, din judeţul Vaslui, despre faptul că, la data de 14 martie 2021, fratele său Scafariu Daniel, de 24 de ani, a plecat în mod voluntar din municipiul Piatra Neamţ spre judeţul Vaslui, însă nu a mai luat legătura telefonică cu aceasta şi nu cunoaşte locaţia unde s-ar putea afla“, conform unui comunicat al Poliţiei Neamţ.

Cel căutat are o înălţime de de 1,70 m, greutate de aproximativ 70 de kilograme, păr blond, tuns scurt, ochi albaştri, fără semne particulare. La momentul dispariţiei, acesta era îmbrăcat cu un hanorac de culoare închisă, pantaloni gri, fiind încălţat cu cizme din cauciuc verde, iar pe cap purta un fes din ţesătură multicolora.

Poliţiştii au efectuat verificări pe raza municipiul Piatra Neamţ şi a localităţilor limitrofe, în vederea depistării acestuia, însă fără folos, astfel că cer ajutorul populaţiei entru depistarea tînărului vasluian. Orice persoană care poate oferi informaţii ce pot conduce la depistarea persoanei căutate, este rugată să apeleze numărul unic de urgenţă 112, ori să anunţe cea mai apropiată unitate de poliţie. De menţionat este faptul că cea care a reclamat dispariţia tînărului chiar de pe 15 martie, este sora sa, Mădălina Aipătioaiei. Aceasta a susţinut faptul că fratele ei i-a cerut să vină să-l ia acasă cu maşina, pentru că nu mai doreşte să lucreze la stîna la care prestase pînă atunci.

„Nu am găsit maşină atunci să merg după el, iar Daniel a plecat singur spre casă. Cînd am reclamat dispariţia lui mi s-a spus că în acea zi chiar Daniel a sunat la numărul unic de urgenţă 112, era în Roznov, la o staţie de carburant şi nu ştia cum să ajungă la gară. Am fost pusă în legătură cu un poliţişt, care mi-a spus că el l-a luat pe Daniel din staţia de carburant şi l-a dus la gară, să vină spre casă, dar de atunci nu mai ştiu nimic de el, parcă a intrat în pămînt. Imediat cum nu am mai dat de el la telefon, dar nici nu a ajuns acasă, am anunţat dispariţia lui şi facem toate demersurile să îl găsim. Trebuie să fie undeva, nu se poate“, a declarat sora tînărului dispărut.

Aceasta mai susţine că la momentul în care fratele a plecat de la stînă, a sunat-o cînd a ajuns în Roznov. Nu avea credit pe telefon, aşa că a apelat la ajutorul unor localnici, cărora le-a cerut telefonul pentru a o apela. „Eu am resunat pe numărul de pe care am vorbit cu Daniel, iar cei care l-au ajutat să mă sune au spus că fratele meu era confuz, iar pe haine era plin de noroi şi de sînge. Poate i s-a întîmplat ceva, de asta fac toate demersurile.

Nu putem aştepta ca dispărutul să vină singur acasă, trebuie să-l căutăm şi facem tot ce putem atît eu, cît şi un alt frate al nostru“, a mai susţinut sora lui Daniel Scafariu. Simultan cu demersurile familiei şi oamenii legii continuă căutările şi fac apelul public pentru ca în cazul în care cineva l-a zărit sau ştie ceva de tînărul vasluian ce nu a mai dat nici un semn de viaţă de vreo 10 zile, să-i sesizeze.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Nu vine primăvara. Se strică vremea!

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ meteorologii anunţă o depreciere dramatică a registrului termic ■ cele mai mari diferenţe sînt la temperaturile diurne ■ nu mai vedem soarele cel puţin pînă la finalul săptămînii, pentru că ploile vor face legea ■

Numai cîteva zile a fost timp frumos şi dacă am crezut că primăvara s-a instalat definitiv, pare că ne-am înşelat. Deoosebit de cald va fi numai astăzi, 13 aprilie, iar cu începere de miercuri, 14 aprilie, vremea schimbă foaia.

Meteorologii anunţă o depeciere dramatică a registrului termic, iar în cîteva zile zile temperaturile de acum se înjumătăţesc. În cea mai rece zi, spre jumătatea primăverii calendaristice, se vor atinge cu greu 9 grade, în timp ce minimele nocturne vor ajunge spre finele acestei săptămîni pînă la valoarea de 3 grade Celsius.

Aşa stînd lucrurile, trebuie spus că una din cele mai calde zile din ultima perioadă de timp se anunţă a fi cea de azi, 13 aprilie. Va fi cer absolut senin, iar în lipsa norilor mercurul din termometre saltă voiniceşte pînă la valoarea de 19 grade. Din acest motiv nici noaptea nu va mai fi la fel de rece, valorile termice nocturne cresc cu două grade faţă de intervalul precedent, iar în zori se vor înregistra cam 6 grade.

Atît ţine vremea bună pentru că, începînd de miercuri, 14 aprilie, vremea schimbă foaia, şi se întoarce vremea urîtă. Nu mai vedem soarele, cerul ve fi acoperit şi plouă mai toată ziua, va fi un salt termic important, iar la amiază cu greu se ajunge la o maximă de 11 grade.

Deocamdată regimul termic nocturn nu prea are de suferit şi minima rămîne cantonată la 6 grade. Cea mai rece zi din intervalul de prognoză va fi cea de joi, 15 aprilie, iar la jumătatea primăverii calendaristice cu greu vor fi vreo 9 grade. De menţionat este faptul că norii rămîn cantonaţi la noi şi continuă ploile. Se depreciază şi regimul termic nocturn şi minima scade la 4 grade. Va continua să plouă şi pe parcursul zilei de vineri, 16 aprilie, iar din punct de vedere termic nu sînt schimbări notabile.

Maxima diurnă nu trece de 10 grade, în timp ce noaptea va fi cea mai rece din acesată săptămînă pentru că minima se opreşte la 3 grade. Cam la fel va fi vremea şi în week-end. Sîmbătă, 17 aprilie, rămînem cu cerul acoperit dar se pare că nu mai plouă. Peste zi se ajunge la cel mult 10 grade, iar minima nocturnă rămîne la 3 grade.

Duminică, 18 aprilie, norii nu se risipesc şi se întorc şi precipitaţiile, însă termic nu sînt noutăţi, cel mult 10 grade în cel mai cald moment al zilei, şi vreo 3 grade după lăsarea întunericului. De menţionat este faptul că vremea rece şi ploile, vor continua cam pînă în a doua parte a săptămînii viitoare.

Abia de joi, 22 aprilie, vremea se mai îmbunează, ploile se opresc, revedem soarele şi în week-end putem spera la temperaturi mai bune, dar nu mai mult de 14 – 15 grade.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ, sub procentul naţional de vaccinare

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ din peste 7.200 de salariaţi din învăţămînt s-au vaccinat doar 2.600, ceea ce înseamnă sub 30% ■ a fost lansată campania Vaccinare pentru testare ■ inspectorul şcolar general şi-ar dori ca pînă la finele anului şcolar să se vaccineze cel puţin 60% din personal ■

Şi la Piatra Neamţ s-a lansat, vineri 9 aprilie, campania Vaccinare pentru testare, în condiţile în care procesul de imunizare al personalului didactic din Neamţ este sub cel pe ţară. „Campania de impulsionare a vaccinării personalului care lucrează în învăţămînt a fost lansată de Ziua Mondială a Sănătăţii în prezenţa domnului secretar de stat Kallos Zoltan, a reprezentanţilor asociaţiilor de părinţi, elevi şi a domnul doctor Bogdan Mahu, coordonatorul campaniei de vaccinare din Neamţ.

Au mai fost prezenţi, on-line şi 25 de directori de şcoli, pentru că s-a impus respectarea regulilor de distanţare socială. Întrunirea a constat într-o dezbatere cu întrebări şi clarificări, din partea organelor sanitare. Avem convingerea că va fi o campanie de succes, în condiţiile în care ne vom implica total, de la conducerea MEN, la cea a inspectoratului şi a unităţilor şcolare. Deocamdată, în această etapă se pune problema vaccinării cadrelor didactice, a personalului auxiliar şi a personalului nedidactic.

E drept că vaccinarea e voluntară şi fiecare e liber să opteze pentru a se imuniza sau nu, dar cu cît vom fi mai mulţi vaccinaţim cu cît vom testa mai mulţi elevi, vom putea beneficia de o imunizare mai bună, care să ne permită dezideratul numărul 1 al şcolii, acela ca elevii să se întoarcă, cît mai curînd, în bănci. Spun asta pentru că învăţămîntul on-line şi-a arătat limitele şi a însemnat piederi majore în ceea ce înseamnă însuşirea cunoştinţelor, pe care ne străduim să le recuperăm prin programul Şcoala după şcoală. Asta în condiţiile în care, repet, elevii se vor întoarce, cît mai curînd, în bănci. Încep examenele naţionale, pentru care trebuie să ne pregătim“, a declarat Mihai Obreja, inspector şcolar general.

De la debutul campaniei de vaccinare, în Neamţ s-au imunizat 2.600 cadre didactice, personal nedidactic şi auxiliar, din aproximativ 7.200 de persoane, ceea ce înseamnă că judeţul se află, sub media de vaccinare pe ţară.

„Ne dorim să ajungem cît mai repede la un procent de imunizare de cel puţin 60%, care, repet, va fi garanţia că elevii se vor putea întoarce în bănci şi că vor avea sentimentul de siguranţă“, a adăugat profesorul Obreja.

În conformitate cu informaţiile furnizate de DSP Neamţ, au fost confirmate pozitiv 124 cadre didactice, 143 elevi şi 15 din rîndul personalului auxiliar şi au fost suspendate cursurile, pentru o perioadă de 14 zile, la 58 clase din înţământul primar, procesul de predarea la acestea continuînd on-line. A fost depistat un focar Covid-19 la o şcoală din Piatra Neamţ. În total au fost infectate patru persoane, din care trei elevi.

Pentru 825 de persoane sub 19 ani a fost dispusă măsura carantinei la domiciliu. În prezent, 306 de persoane confirmate sînt internate în Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ, din care în secţia ATI 13 şi 55 în Secţia Covid a Spitalului de Pneumoftiziologie Bisericani. În secţia ATI a Spitalului Municipal de Urgenţă Roman sînt internate, în secţia ATI, trei persoane confirmate.

Citește știrea

Actualitate

Instalaţiile electrice din şcoli sînt un real pericol

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ 97 dintre tablourile electrice vor fi înlocuite în regim de urgenţă ■ costurile materialelor se ridică la 250.000 de lei ■ înlocuirea acestora va fi făcută cu electricienii primăriei ■

Una dintre problemele pe care le întîmpină primăriile din toate localităţile este cea legată de infrastructura învechită a instituţiilor publice, fie că e vorba despre şcoli, spitale sau altele, care datează din anii Epocii de aur, unele chiar şi dintre cele două războaie mondiale, în cazul clădirilor de patrimoniu.

Viceprimarul Radu Samson, la vizitele făcute în şcoli a făcut aceste consatări pe care le-a adus la cunoştinţa primarului, în vederea rezolvării lor. „La vizitele pe care le-am făcut la începutul anului în mai multe unităţi de învăţămînt am constatat că una din problemele majore este vechimea tablourilor electrice din majoritatea şcolilor, construite în anii 1960 – 1970 – 1980.

Din cauza vechimii lor, multe din acestea prezintă un potenţial risc de izbucnire a unor incendii. În acest sens am discutat cu domnul primar şi cu salariaţii de la serviciile de investiţii şi s-a decis trecerea, urgentă, la înlocuirea a acestor tablouri electrice. Am făcut un calcul preliminar şi am stabilit că trebuie înlocuite 97 tablouri electrice din 14 şcoli. S-a estimat că e nevoie de 250.000 de lei numai pentru materiale, urmînd ca înlocuirea tablourilor să se facă de către electricienii Direcţiei de Servicii Edilitare din Primăria Roman, ceea ce va duce la diminuarea costurilor cu manopera“, a precizat viceprimarul Radu Samson.

Numai că, după incendiul de Spitalul Judeţean din Piatra Neamţ s-a constatat că nu toţi electricienii din instituţile bugetare sînt autorizaţi de Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei. Contactat telefonic primarul Leonard Achiriloaei a declarat că administraţia are angajaţi cîţiva electricieni, iar şeful de formaţie, Valentin Mocanu, deţine acest document din partea ANRE, care să-i permită coordonarea lucrărilor de înlocuire a tablourilor electrice din şcoli.

Citește știrea

Trending