Contactează-ne

Actualitate

CINSTE LOR: Iniţiativă de suflet pentru ecologizarea lacului de la Pângăraţi. Politicienii îs ocupaţi cu pupat moaşte şi icoane

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ o mână de localnici inimoşi s-au apucat de strâns “gunoaiele” aruncate de “mizeriile” umane în lac sau pe marginea lui ■ “Pe cei dornici să ni se alăture îi aşteptăm cu inima deschisă, iar pe cei care ne critică sau ne iau peste picior îi lăsăm să se ocupe cu lucruri mai importante, cum ar fi campania electorală”, spun inimoşii ■

România pandemicului an 2020. Judeţul Neamţ. Lacul Pângăraţi. Un loc binecuvântat de Dumnezeu, ca multe altele în ţara asta, dar murdărit de nesimţirea unora care confundă lacul cu ghena de gunoi. Un grup de localnici inimoşi, oameni simpli, nu politicieni milogi după voturi în campania electorală, nu “oengişti” milogi după bani publici, au decis că trebuie şi chiar au luat atitudine: au ieşit pe marginea lacului şi au început să cureţe obrazul pătat de nesimţirea unor semeni inconştienţi.

Adulţi şi copii merg o zi pe săptămână şi fac curat, iar mesajul inimoşilor e, în rezumat, unul care ar trebui să ne determine pe fiecare dintre noi să ne uităm în oglindă şi să alegem dacă vrem să fim în tabăra inimoşilor sau în cea a… celor care toată viaţa nu fac decât mizerie în urma lor: “Pe cei dornici să ni se alăture îi aşteptăm cu inima deschisă, iar pe cei care ne critică sau ne iau peste picior îi lăsăm să se ocupe cu lucruri mai importante, cum ar fi campania electorală”.

“Lacul de acumulare de la Pângăraţi, un loc binecuvântat de Dumnezeu, întins pe aproximativ 150 de hectare se transformă, pe zi ce trece, prin “bunăvoinţa” bipezilor într-o nouă groapă de gunoi a judeţului Neamţ. Pentru că iubim şi respectăm natura, recunoscători fiind pentru minunăţiile care ne înconjoară în acest judeţ, implicaţi fiind de-a lungul anilor în numeroase acţiuni de ecologizare, nu am putut rămâne impasibili la iniţiativa dnei Loredana care, în urmă cu trei săptămâni a strigat “ajutor, aşa nu se mai poate”, pe grupul “La noi la Pângăraţi“.

 

Am descoperit o mână de localnici inimoşi dotaţi cu saci menajeri şi mănuşi de unică folosinţă (cumpăraţi de ei, desigur) alături de un grup de copilaşi care se apucaseră serios de treabă… pentru că treabă este destulă, direct proporţională cu gradul de nesimţire al semenilor noştri. Imaginile cred că spun mult mai mult decât o pot face cuvintele. Peturi, cu sutele, haine, sticlă, ceramică, pungi de tot felul, bidoane de la uleiuri, tot ce nu le mai trebuie localnicilor prin curte (resturi de sobe, televizoare) şi tot ce aduc cu ei cei veniţi la picnic sau la plimbare pe malul lacului (de la sticle de băuturi, şerveţele umede, ambalaje de la fast food, prezervative), tot ce vrei şi ce nu vrei. Aruncate în iarbă, pe pietre, băgate între pietre sau pur şi simplu aduse de apă.

Şi între toate aceste grozăvii, într-un contrast desprins parcă dintr-un film de duzină, îşi înalţă maiestos gâturile din apă semeţele lebede. Rămâi prost şi încerci să judeci drept dacă noi, oamenii, ne-am pierdut toate simţurile şi în special bunul simţ (încep să cred că unii nu l-au avut niciodată), dacă mai există vreo urmă de responsabilitate sau dacă îi mai pasă cuiva de ceea ce lasă în urmă (moştenire)…

Loredana, Paul, Andreea, Mioara, Viorica, Tatiana, Claudia, Eduard, Ioan, Laurenţiu sunt pentru început cei care nu renunţă. Nu vrem să demonstrăm decât că se poate. Nu stăm neapărat să judecăm ci mai degrabă vrem să arătam cum se poate repara. Avem promisiuni că vor mai veni şi alţii şi speranţa că aşa va fi, în cele din urmă. Principiul că “faptele bune se fac în linişte şi restul e spectacol” nu se aplică în cazul nostru. Puterea exemplului e cea care ar trebui să îşi arate roadele. Exemplu faţă de generaţia viitoare. Faţă de copiii şi nepoţii noştri care încep să înţeleagă că “gunoaiele nu ar trebui să-şi mai arunce mizeriile la întâmplare!”.

Am fost întrebaţi de ce nu fac nimic autorităţile (Consiliul Judeţean Neamţ prin Direcţia de Administrare a Parcului Naţional Ceahlău, Primăria Pângăraţi, Apele Române, Hidroelectrica – trebuie verificate informaţiile dar eu ştiu că sunt implicaţi în administrare cam toţi), de ce nu sunt scoşi la muncă asistaţii sociali, de ce nu curăţă nimeni de vegetaţie malurile apei, de ce trebuie tot noi să ne ocupăm şi de transportul gunoaielor adunate şi tot aşa. Ni s-a spus că nu vom rezolva nimic pentru că vor continua să arunce, că nu se dau amenzi, că nu doresc a se găsi soluţii eficiente legate de reciclare şi tot aşa. S-a râs de noi, la propriu, am fost aplaudaţi, încurajaţi, unii ne-au privit ca pe nişte nebuni care nu au treabă acasă… dar toate astea nu contează.

Ştiţi de ce? Atât timp cât copiii noştri ne urmează exemplul şi se mândresc cu noi e cea mai importantă răsplată. Sub sloganul #creştemoameni ne întâlnim în fiecare miercuri de la 17.00 la 19.00, atât cât vremea ne va permite, pe malul Lacului Pângăraţi să arătăm că se poate. Cu mănuşi, saci menajeri, (cumpăraţi tot de noi desigur), cu drag de muncă dar mai ales cu iubire şi respect pentru natură şi pentru minunile cu care am fost binecuvântaţi. Nu vom renunţa… răsplătiţi fiind de fiecare dată de imaginea acestor păsări maiestoase, lebedele, care se leagănă în bătaia valurilor în jurul nostru. Pe cei dornici să ni se alăture îi aşteptăm cu inima deschisă, iar pe cei care ne critică sau ne iau peste picior îi lăsăm să se ocupe cu lucruri mai importante, cum ar fi campania electorală. Să auzim numai de bine!”, este mesajul Claudiei Mihăilă, o doamnă care a ales tabăra inimoşilor.

Noi ce tabără alegem? Politicienii sunt cel mai probabil asurziţi de mizerabila hărmălaie electorală, dar noi, oamenii simpli, auzim mesajul şi îndemnul inimoşilor?

 

Actualitate

De Florii şi de Paşte, iată cum va fi vremea

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ nu va fi atît de cald pe cît ne-am dori ■ cu greu se vor atinge 12, respectiv 15 grade ■ nu sînt excluse nici ceva precipitaţii ■

Administraţia de Meteorologie a publicat estimarea valorilor termice şi a precipitaţiilor pînă pe 2 mai, iar conform previziunilor, nu trebuie să ne aşteptăm la vreme spactaculoasă. Specialiştii spun că în Moldova nu va fi prea cald de Florii, dar nici de Paşte, iar în Neamţ ne putem aştepta la 12, respectiv 16 grade.

„Vremea se va încălzi uşor în primele zile ale intervalului, pînă la 18 grade în 22 aprilie, însă spre finalul săptămînii se va reveni la o medie de 14 grade. Pentru sfîrşitul lunii aprilie şi început de mai, sînt estimate valori termice diurne apropiate de normele climatologice, la o medie de 18-20 de grade.

Minimele termice se vor situa între 4 şi 6 grade, valori mai ridicate urmînd a se înregistra spre finalul perioadei, cînd se vor atinge 8-10 grade. Probabilitatea pentru ploi temporare va fi ridicată“, conform ANM. La munte, pînă în 26 aprilie, vremea se va menţine rece, cu valori diurne ce vor oscila între 4 şi 7 şi minime cuprinse între -4 şi 0 grade. Spre sfîrşitul intervalului de prognoză, se va încălzi treptat, media maximelor urmînd să atingă 10-12 grade, iar minimele 2-4 grade.

Temporar vor fi precipitaţii în cea mai mare parte a intervalului, sub formă de ploaie, iar în zona înaltă şi sub formă de lapoviţă şi ninsoare. Azi, 20 aprilie, nu va fi cald, dar măcar va fi cer variabil cu soare, iar la amiază se vor înregistra 11 grade. După amiază ar putea veni ceva stropi de ploaie. Noaptea aduce o minimă de 6 grade. Zărim soarele miercuri, 21 aprilie, dar vor fi şi ceva furtuni cu toată suita de fenomene specifice, tunete şi fulgere.

Se ajunge la valori termice diurne de 13 grade, însă noaptea va fi mai rece şi minima coboară la 4 grade. Joi, 22 aprilie, va fi cer variabil cu soare şi pare că prepitaţiile încetează. Va fi cea mai caldă zi din întreg intervalul, 16 grade. În schimb se depreciază regimul termic nocturn şi se ajunge la o minimă de infarct pentru final de aprilie, doar 2 grade. Vineri, 23 aprilie, va fi cer senin, dar vin ceva ploi în a doua parte a intervalului. Maxima zilei nu trece de 12 grade, iar minima nocturnă ajunge la 5 grade. Sîmbătă, 24 aprilie, va fi cer variabil cu soare, cel mult 11 grade peste zi şi 0 grade peste noapte. Duminica Floriilor, 25 aprilie, nu aduce ploi, dar cerul va fi acoperit, cu cel mult 12 grade.

Citește știrea

Actualitate

Notele de la simularea Evaluării din acest an, mai bune ca în alţii

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la Neamţ, promovabilitatea este de 65,53% ■ după primirea rezultatelor se va realiza o analiză şi se vor stabili măsurile remediale ■ cei 11 elevi de la Bîra, localitate aflată în carantină, la vremea simulării vor participa la o simulare, separat ■

Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Neamţ a realizat o centralizare a rezultatelor obţinute la simularea examenului de Evaluare Naţională, în opinia inspectorului şcolar general, Mihai Obreja, rezultatele din 2021 fiind cele mai bune din ultimii cinci ani.

„La nivel de judeţ, procentul de promovabilitate la simulare este de 65,53%, aproximativ la acelaşi procent înregistrat la nivel naţional, care este de 65,6. Este un procent mai bun ca în alţi ani. La Limba română procentul este de 64,38%, ceea ce însemană mai mulţi elevi care au obţinut note peste 5. La Matematică procentul este de 59,81%.

Sînt, repet, rezultate mai bune ca în alţi ani. După ce vom primi rapoartele din şcoli vom face o analiză şi vom stabili un plan remedial pentru a vedea care sînt paşii ce trebuie urmaţi pînă la examenul propriu-zis. A rămas să mai luăm o decizie cu cei 11 elevi de la Bîra, localitate aflată la data simulării în carantină. Vom vedea dacă simularea va avea loc la aceeaşi dată cu ceilalţi elevi din ţară, care nu au susţinut din aceleaşi motive simularea sau dacă ni se va lăsa independenţa de a organiza în plan local“, a precizat Mihai Obreja, care insistă pe ideea că astfel de simulări pun elevii în situaţia concretă a unui examen şi este un exerciţiu care poate contribui la optimizarea rezultatelor din timpul examenului de Evaluare, propriu-zis.

Cele mai bune rezultate au fost obţinute în municipiul Bucureşti (82,1%) şi în judeţele Cluj (77,6%), Argeş (71,5%), Brăila (71,3%) şi Prahova (69,9%). Comparativ cu simulările din anii precedenţi, rezultatele indică o creştere substanţială a mediilor mai mari sau egale cu 5, după cum urmează: în 2016 – 44,05%, în 2017 – 51,47%, în 2018 – 47%, în 2019 – 53,1 %. În 2020 nu s-au organizat simulări, din cauza pandemiei.

Reamintim şi faptul că subiectele la Evaluarea Naţională 2021 sînt noi faţă de anii precedenţi, avînd ca model testele internaţionale, după o programă nouă, constînd într-o broşură cu 10 pagini care trebuie completată în două ore. Examenul de Evaluare Naţională se va desfăşura în perioda 22-25 iunie 2021.

Citește știrea

Actualitate

Bătălie pentru clienţi de energie electrică

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ trecerea la piaţa liberă nu presupune nici un cost şi nu presupune întreruperea furnizării energiei sau a gazului metan ■ una dintre companii a emis un comunicat în care dă cîteva sfaturi privind operaţia de trecere de la un furnizor la altul ■

De cîteva luni, distribuitorii de energie au ieşit la vînătoare de clienţi, folosindu-se de toate mijloacele de atragere a acestora: prin e-mail-uri, SMS, pe Facebook sau prin angajarea de personal care să bată din uşă în uşă, pentru a încheia noile contracte. Asta în condiţiile în care liberalizarea pieţei de energie înseamnă că preţurile la electricitate şi gaze nu mai sînt stabilite de Autoritatea Naţională de Reglementare a Energiei (ANRE), ci de fiecare furnizor.

Compania E-ON a remis un comunicat de presă prin care dă cîteva sfaturi privind operaţia de trecere de la un furnizor la altul. În acest sens, firma spune că un consumator trebuie să verifice dacă se află sau nu în piaţa liberă. „Dacă pe prima pagină a facturii apare Produs de gaze naturale sau Elecricitate Serviciu Universal înseamnă că acel client nu a optat, încă, pentru o ofertă pe piaţa liberă, care se poate face oricînd.

În cazul furnizării gazelor naturale, termenul de 30 iunie înseamnă că, dacă un consumator va opta pentru ofertă concurenţială, pînă la această dată, clientul va fi trecut automat pe piaţa liberă, începînd cu 1 iulie, fiind notificat în acest sens în perioada următoare (în cazul E-ON – n.r.). În cazul furnizării de electricitate, dacă un client are un contract de serviciu universal, termenul de 30 iunie, se referă la data limită pînă la care se poate opta pentru piaţa concurenţială, situaţie în care poate şi să beneficieze de discountul oferit de furnizor, care reprezintă diferenţa între preţul pentru serviciul universal şi cel mai bun preţ din oferta concurenţială a companiei.

După această dată E-ON va aplica preţul de serviciu universal valabil de la 1 iulie 2021“. Un alt sfat dat de specialiştii companiei este legat de evaluarea nevoilor şi descoperirea ofertelor de pe piaţa liberă prin comparatorul de oferte-tip de furnizare afişat pe site-ul ANRE ( www. anre.ro). Clientul trebuie să fie atent la preţurile de furnizare publicate, la perioada de valabilitate a preţurilor (în condiţiile în care furnizorii noi de servicii se grăbesc să lanseze tot soiul de oferte mincinoase, unele n.r). O mare atenţie trebuie acordată şi condiţiilor în care pot fi modificate preţurile oferite. La E-ON, se mai spune în comunicat, se pot alege oferte cu preţ fix sau variabil, produse cu ambele utilitrăţi pe acelaşi contract, pachete cu asistenţă tehnică sau servicii tehnice incluse.

Trecerea la piaţa liberă nu presupune nici un cost, nu presupune întreruperea furnizării energiei electrice sau a gazului metan, operatorul asigurînd intervenţiile tehnice pentru deranjamente şi incidente. O altă precizare se referă la verificarea capacităţii operaţionale şi financiare a furnizorului. Clienţii trebuie să citească cu mare atenţie şi să înţeleagă toate documentele referitoare la noile contracte, la transparenţa preţurilor, cu toate componentele incluse, la termenele de plată, durata contractului, valoarea termenlor de reziliere şi să fie atenţi să nu existe cîmpuri necompletate în noile contracte, care pot lăsa loc de modificări ulterioare. Compania E-ON a elaborat şi un „ABC al liberalizării“ în secţiunea eon.ro/liberalizare.

Citește știrea

Trending