Contactează-ne

Actualitate

Cine vor fi noii cetăţeni de onoare la sub Cetate

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ titlul va fi conferit lui Eugen Doga, un prolific compozitor basarabean şi scriitoarei Gabriela Adameşteanu, cîştigătoare a Premiului Naţional de Proză Ion Creangă Opera Omnia ■ oraşul are peste 60 de cetăţeni de onoare, lista fiind deschisă de un primar francez, în 1993 ■

În galeria personalităţilor care fac cinste urbei de sub Cetate au mai fost adăugate două nume.

Prin hotărîri ale legislativului tîrgnemţean, adoptate pe 11 ianuarie 2022, s-a decis conferirea titlului de Cetăţean de onoare al oraşului reputatului compozitor basarabean Eugen Doga şi scriitoarei Gabriela Adameşteanu, cîştigătoare a Premiului Naţional de Proză Ion Creangă Opera Omnia 2021.

Eugen Doga a susţinut pe 25 septembrie 2021 un concert caritabil la Tîrgu Neamţ, alături de tineri artişti din judeţ, impresionînd publicul adunat în sala Casei Culturii Ion Creangă. El este foarte apreciat în Republica Moldova, dovezi în acest sens fiind prezente şi pe pagina Primăriei Chişinău, unde este postată o hotărîre recentă a Consiliului Municipal prin care 2022 este declarat Anul cultural Eugen Doga, în scopul promovării şi valorificării operei şi personalităţii compozitorului, care va împlini pe 1 martie 85 de ani.

În comunicatul postat pe acest subiect pe pagina Primăriei Chişinău, se menţionează că Eugen Doga este o personalitate unicat, compozitor, academician, profesor, dirijor, membru titular al Academiei de ştiinţe a Moldovei, Artist al Poporului, Cetăţean de onoare al Municipiului Chişinău, autor al melodiei imnului capitaei Republicii Moldova.

La rîndul său, scriitoarea Gabriela Adameşteanu a fost desemnată cetăţean de onoare al oraşului Tîrgu Neamţ ca urmare a unei hotărîri a Consiliului Local, adoptată cu cîţiva ani în urmă, prin care s-a instituit conferirea acestui titlu laureaţilor Premiului Naţional pentru Proză Ion Creangă Opera Omnia, proiect avînd la bază un proiect iniţiat de autorităţile judeţene în 2017.

Autorităţile tîrgnemţene au susţinut demersul, ţinînd cont că că sunt nominalizaţi scriitori de seamă, ei contribuind la prestigiul şi imaginea oraşului. Cărţile Gabrielei Adameşteanu sînt cunoscute atît în ţară, cît şi în lume, beneficiind de traduceri în 16 limbi şi i-au adus autoarei numeroase premii şi distincţii importante.

Premiul Naţional pentru Proză Ion Creangă Opera Omnia a mai fost obţinut de Dumitru Radu Popescu, în anul 2017, Nicolae Breban, în 2018, Eugen Uricaru, în 2019 şi Dan Stanca, în anul 2020. Lista cetăţenilor de onoare ai oraşului Tîrgu Neamţ numără peste 60 de nume, aproape în fiecare an fiind conferite astfel de titluri. Primul a fost omagiat, în 1993, profesorul Bernard Delage, primarul oraşului Panazol din Franţa, înfrăţit cu urbea de sub Cetatea Neamţ. Titlul de Cetăţean de onoare al oraşului de la malurile Ozanei a mai fost conferit patrioţilor români arestaţi şi condamnaţi de regimul regiunii separatiste Tiraspol, Ilie Ilaşcu, Alexandru Lascăr, Tudor Petrov Popa, Andrei Ivanţoc şi Petru Godeac, academicianului Constantin Ciopraga, profesorului universityar Dan Husar, medicului Vladimir Carp, fost deţinut politic, patriarhului Daniel Ciobotea, mitropolitului Teofan Savu, etc.

Celor cu merite deosebite le mai pot fi acordate Titlul Pro Urbe, Titlul de Excelenţă, Titlul Omul Anului, Diploma de onoare, Diploma de fidelitate matrimonială (argint, aur, diamant) pentru cupluri aflate la 25, 50, respectiv 75 de ani de căsătorie, Diploma de centenar. Potrivit regulementului, distincţia poate fi acordată la propunerea primarului, a consilierilor, a persoanelor juridice care-şi desfăşoară activitatea în domeniul în care s-a afirmat cel propus sau a oricăror persoane fizice sau juridice, cu condiţia preluării propunerii ca iniţiativă a primarului sau a unor consilieri locali.

Titlul poate fi conferit şi la propunerea a unui număr de cel puţin 5% din populaţia cu drept de vot a oraşului, cu respectarea cerinţelor legale privind promovarea proiectelor de hotărîri din iniţiativă cetăţenească. Criteriile după care se evaluează candidaţii propuşi sînt următoarele: valoarea, competenţa, moralitatea, compatibilitatea cu domeniul pentru care este propus, contribuţia deosebită în viaţa comunităţii şi la prestigiul oraşului sau a ţării în lume.

Nu pot fi propuse pentru conferirea de titluri sau distincţii următoarele categorii: persoanele condamnate prin hotărîre judecătorească definitivă, pentru infracţiuni contra statului, crime împotriva umanităţii ori alte fapte penale; persoanele care sînt urmărite penal, sînt inculpate în procese penale, în cauze care ar leza imaginea titlului; au încălcat cu bună ştiinţă obligaţiile legale în materia ocrotirii familiei(în cazul diplomei de fidelitate).

Titlul de cetăţean de onoare poate fi retras dacă deţinătorii au fost condamnaţi prin hotărîre judecătorească definitivă sau în situaţia în care au produs prejudicii de imagine sau de altă natură oraşului ori cetăţenilor acestuia.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Un colonel veteran, aniversat la 101 ani

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

Primarul municipiului Roman, Leonard Achiriloaei, şi-a rezervat o parte din ziua de lucru de luni, 17 ianuarie, pentru a face o vizită unui veteran de război, Vasile Găitan, care a ajuns la venerabila vîrstă de 101 ani.

În opinia edilului şef, „adevăratele poveşti de viaţă se creionează prin muncă şi dragoste de ţară! La vîrsta de 101 ani, domnul Găitan Vasile, veteran de război, ne reaminteşte de adevăratele valorile pe care nu trebuie să le ignorăm. I-am trecut pragul casei din municipiul Roman, pentru a ne strînge din nou mîna, aşa cum ne-am promis cu prilejul fiecărei aniversări.

M-a primit cu bucurie şi mi-a transmis fără prea multe cuvinte să ne cinstim tara, jertfa si sacrificiul celor care au cunoscut cele mai devastatoare şi violente încleştări militare din istoria noastră. Am înţeles că nu va uita niciodată preţul greu plătit de Armata Română pentru generaţiile viitoare“, a declarat primarul.

Acesta reaminteşte faptul că Vasile Găitan a fost încorporat în anul 1943 la Regimentul 15 Curtea de Argeş, a urmat cursurile Şcolii de Subofiţeri de Artilerie şi a participat în luptele de pe front, iar după 23 August 1944 a fost trimis să lupte pe frontul de Vest. „Domnule colonel în rezervă, respect şi mulţi ani! Să ne revedem cu bine!“ i-a mai urat edil.

Citește știrea

Actualitate

Necazuri de la vînt

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ rafalele au lăsat fără energie electrică cîteva mii de consumatori ■ din cauza vîntului şi salvamontiştii au avut probleme, o antenă fiind doborîtă ■

Avertizările cod galben şi portocaliu de vînt puternic s-au adeverit, iar rafalele au făcut pagube în seara de 17 ianuarie 2022.

Localităţile Dumbrava, Urecheni, Păstrăveni, Rădeni, Ţibucani, Ţibucanii de jos, Lunca Moldovei, Davideni şi Podoleni au fost afectate din punct de vedere al alimentării cu energie electrică.

În jurul orei 22:00 un număr de 4.510 de consumatori nu erau alimentaţi cu energie electrică. Ieri, 18 ianuarie, localitatea Dumbrava era afectată, iar 43 de consumatori nu aveau curent electric, lucrîndu-se pentru remedierea defecţiunilor.

Salvamontiştii nemţeni au avut de lucru în week-end. Necazuri au fost atît din pricina vîntului puternic, care a bătut cu rafale de peste 130 de km/h distrugînd echipamentul de comunicare, dar au fost multe alte intervenţii pe pîrtia de la Durău.

„Sfîrşit de săptămînă extrem de aglomerat şi plin de evenimente în Ceahlău. Salvatorii montani au asigurat permanenţa atît în Baza Dochia unde au avut de înfruntat o furtună a cărei intensitate a depăşit 130 km /h ce a distrus echipamentul de comunicaţii, care asigura derularea operaţiunilor noastre pe o rază de 100 de kilometri în jurul Vîrfului Toaca.

În cursul zilei de 17 ianuarie 2022, o ehipă operativă a reuşit să repoziţioneze echipamentele şi să restabilească legăturile radio“, se arată într-un comunicat al Serviciului Salvamont Neamţ.

Pîrtia de la Durău a fost plină de turişti, care nu au putut rata un sfîrşit de săptămînă la schi sau săniuş. Cei mai mulţi s-au bucurat de zăpadă, însă unii au suferit accidente, fiind nouă la număr.

„Din păcate, unii turişti nu înţeleg că viteza exagerată în coborîre şi faptul că plasele de protecţie nu-ţi garantează o siguranţă totală. Ele sînt instalate, la fel ca parapeţii de pe şosele, în scopul reducerii efectelor unui impact cu mediul exterior pistelor.

Rezultatul a constat în nouă intervenţii din care cinci grave , persoanele în cauză suferind comoţie cerebrală, traumatism cranio-crebral, fractură deschise, fractură cominutivă şi ruptură de ligamente încrucişate. Răniţii au fost predaţi serviciului SMURD şi Serviciului Judeţean de Ambulanţă Neamţ“, a mai anunţat Salvamont.

Citește știrea

Actualitate

Hoţi fără Dumnezeu! Au vrut să prade două biserici

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ un major şi un minor au intrat să fure în două biserici, în sediul unei firme şi în două locuinţe ■ la ultima dintre case au fost prinşi în flagrant, dar au reuşit să fugă ■ în scurt timp au fost identificaţi şi încătuşaţi ■

Un minor şi un major au făcut un adevărat tur de forţă într-o singură noapte, încercînd, iar în unele cazuri chiar au reuşit, să prade nu mai puţin de cinci obiective între care două biserici, două locuinţe particulare şi un bar.

În una din case au fost prinşi în flagrant de proprietar, însă au reuşit să fugă. Au fost sesizaţi oamenii legii, care la scurt timp au dat de spărgătorii de 15, respectiv 18 ani şi i-au încătuşat. Prada a fost modică, fiind recuperată şi restituită victimelor.

Totul a ieşit la iveală în zorii zilei de luni, 17 ianuarie 2022. În jurul orei 06:30 poliţiştii din cadrul Secţiei de Poliţie Rurală Săvineşti au fost sesizaţi cu privire la faptul că persoane necunoscute au pătruns într-un lăcaş de cult, din localitatea Zăneşti.

„În baza activităţilor investigative realizate în cauză, poliţiştii au reuşit identificarea şi depistarea persoanelor bănuite de comiterea faptei, un minor în vîrstă de 15 ani şi un tînăr, de 18 ani, ambii din localitatea Zăneşti, care în noaptea de 16 spre 17 ianuarie 2022, ar fi încercat să pătrundă, prin forţarea uşii de acces, în interiorul lăcaşului de cult“, conform unui comunicat al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Neamţ.

În urma anchetei efectuate a reieşit că, în cursul aceleiaşi nopţi, cei doi ar fi pătruns în incinta unei societăţi comerciale din Zăneşti, de unde ar fi sustras mai multe sticle de băuturi alcoolice şi alte bunuri, fiind creat un prejudiciu de aproximativ 2.000 de lei.

Totodată, în noaptea de 16 spre 17 ianuarie 2022, persoanele în cauză ar fi încercat să pătrundă, prin forţarea uşii de acces, în incinta unui alt lăcaş de cult din localitatea de baştină. De asemenea, prin escaladarea gardului, cei doi ar fi pătruns în curtea a două imobile din aceeaşi localitate şi ulterior în incinta locuinţelor, unde ar fi răvăşit mai multe bunuri, moment în care au fost surprinşi de persoanele vătămate, aceştia părăsind locul faptei.

Bunurile sustrase au fost recuperate de anchetatori, fiind restituite persoanelor vătămate. Pe 17 ianuarie, în baza probatoriului administrat, cei doi spărgători au fost reţinuţi pentru 24 de ore, fiind bănuiţi de comiterea infracţiunilor de tentativă de furt calificat şi furt calificat. Ambii urmează a fi prezentaţi în faţa unui procuror din cadrul Parchetului de pe lîngă Judecătoria Piatra Neamţ cu propunerea de luare a unei măsuri preventive.

Citește știrea

Ultimele articole

Advertisement


Trending