Contactează-ne

Actualitate

Cine sunt noii directori de şcoli

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ decizia de confirmare pe funcţie sau de schimbare s-a luat în şedinţa de vineri, 8 ianuarie, în Consiliul de Admnistraţie al Inspectoratului Şcolar ■ aceasta a stat, în mare parte, "în pixul" inspectorului general Mihai Obreja ■

Aşa cum se ştie, în data de 9 ianuarie 2021, a expirat contractul de mandat pentru 108 directori plini sau adjuncţi ai unităţilor şcolare din judeţul Neamţ. Este vorba despre directorii de şcoli care au susţinut concurs în noiembrie 2016. Rezultatul reconfirmării sau numiriii altor directori, pe funcţie, s-a luat în şedinţa Consiliului de Administraţie al Inspectoratului Şcolar al judeţului, de vineri, 8 ianuarie, dar oficial va fi afişată pe site-ul instituţiei, luni 11 ianuarie.

Cum cei din conducerea Inspectoratului Şcolar au preferat să nu dea declaraţii oficiale decît după publicarea numelor celor schimbaţi, redactorii „Monitorul” au aflat, „pe surse”, numele noilor directori. Cele mai puţine schimbări de directori au avut loc la Piatra Neamţ. La Colegiul Tehnic „Gheorghe Cartianu” a fost înlocuită din funcţie, după 17 ani, profesoara Mariana Paleu, care, de luni,11 noiembrie, va trece pe postul de adjunct, cedînd poziţia de director plin colegei sale, Livia Marinela Nicolae, care este nimeni alta decît sora senatorului PNL Eugen Ţapu, al cărui tată a fost şi el inspector şcolar, pe disciplina Educaţie Fizică şi Sport.

Tot la Piatra Neamţ a intervenit o schimbare de echipă la Liceul cu Program Sportiv, unde director plin a fost detaşat „în interesul învăţămîntului” profesorul Neculai Răzvan Caba, pe postul de adjunct fiind numit profesorul Răzvan Alexandru Lupu. Tot la Piatra Neamţ a fost schimbată conducerea Liceului Tehnic „Dimitrie Leonida” unde director plin va fi profesoara Ancuţa Denisa Acuculiţei.

Cele mai multe schimbări, la Roman

Marea „surpriză” apare însă la Roman, unde la cea mai importantă unitate de învăţămînt, Colegiul Naţional „Roman-Vodă” a fost înlocuită întreaga echipă. Pe postul de director plin a fost detaşată, în interesul învăţămîntului, Roxana Iorga, fost viceprimar şi primar interimar, după „debarcarea” din funcţie a lui Lucian Ovidiu Micu. Ea o înlocuieşte în funcţie pe liberala Mihaela Tanovici, care s-a rezumat a ne declara că preferă să se întoarcă la meseria de profesor de istorie, fără alte comentarii, după ce cîţiva ani buni şi ea l-a înlocuit din funcţie pe Viorel Stan. Roxana Iorga este profesor de biologie, titulară la Şcoala Gimnazială „Alexandru Ioan Cuza” şi consilier local PNL. Mihaela Tanovici a fost şi ea consilier PNL, în echipa fostului primar Dan Laurenţiu Leoreanu.

La acest colegiu au fost înlocuiţi şi cei doi directori adjuncţi, cu profesorul de Informatică Florin Moldoveanu şi profesoara de Limba şi literatura română Mihaela Băltoi.

O altă schimbare de echipă va avea loc la Colegiul Tehnic „Petru Poni”, unde locul profesoarei de fizică, Gabriela Dascălu, va fi luat de profesoara de Limba şi literatura Română, Mirela Mihoc, care va face echipă cu profesoara de engleză, Irina Grama. „Este pentru mine o provocare ca, după 20 de ani de activitate în învăţămînt, din care 18 la acest colegiu, să conduc această şcoală. Este a doua mea casă şi sper să fac echipă bună şi unitatea noastră, cu peste 800 de elevi, să rămînă printre unităţile de elită ale învăţămîntului romaşcan” a declarat Mirela Mihoc.

O altă schimbare s-a produs la Roman la conducerea Şcolii Gimnaziale „Vasile Alecsandri”, unde profesoara de fizică Roxana Gabriela Pătrăuceanu va fi înlocuită din funcţia de director plin cu profesoara de matematică Nicoleta Năstase. Schimbări s-au produs şi la Bicaz, unde la Liceul „Carol I” director plin va fi de luni, 11 ianuarie profesoara de limba şi literatura română Elena Gianina Hreniuc, iar postul de adjunct va fi ocupat de profesoara Gabriela Cehan. Schimbare de echipă s-a produs şi la Liceul „Gheorghe Rusett Roznovanu”, unde s-a făcut rocadă între fostul adjunct şi directorul plin, Constantin Stroia.

Cel „mai uşor” au scăpat conducerile de unităţi şcolare „din oraşul de sub Cetate” , unde au fost schimbaţi doar directorii adjuncţi de la Colegiul „Ştefan cel Mare” şi de la Colegiul „Ion Creangă”. Rocadă a fost făcută şi la cîteva şcoli din mediul rural, astfel încît la Şcoala Gimnazială din comuna Ion Creangă a fost detaşat directorul de la Şcoala Gimnazială Pînceşti, la această şcoală fiind numit un director nou. Surse din Inspectoratul Scolar susţin că cele 20% din schimbările suferite la conducerea unităţilor şcolare nu ar ţine de factorul politic, aşa cum spun „gurile rele”, ci de „ineficienţa managementului educativ, în condiţiile crizei pandemice, în care a fost nevoie de luarea celor mai bune decizii pentru sistemul de educaţie”.

Citește știrea
Un comentariu

Un comentariu

  1. Aurel

    11 ianuarie 2021 at 10:59 AM

    Schimbari de directori pe criterii politice! Tot pe criterii politice au fost numiti inspectorul scolar judetean si adjunctii lui! E o jignire pt. elevii si profesorii de la liceul Roman Voda sa fie reprezentati de d-na Iorga, o persoana cu o slaba pregatire profesionala si manageriala!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

“Leii” pietreni, rezultate meritorii la Campionatul Naţional de Pangration Athlima

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ zece medalii de aur şi câte cinci de argint şi bronz au obţinut sportivii pietreni

Sportivii nemţeni de la clubul LIONS BJJ au participat, recent, la Campionatul Naţional de Pangration Athlima 2021. De la competiţia organizată în Poiana Braşov leii pietreni au revenit cu o zestre impresionantă de medalii: zece de aur şi câte cinci de argint şi bronz.

„În acest weekend s-a desfăşurat, în Poiana Braşov, Campionatul Naţional de Pangration Athlima 2021, organizat de Federaţia Română de Pangration Athlima. Clubul LIONS BJJ Piatra Neamţ a înscris în concurs un lot de 13 sportivi care au concurat la patru probe sportive: Kato Pangration (sol), Agon Imiepafis (semicontact), Agon Epafis (full contact) şi Pleris Agon (MMA).

Cea mai căutată a fost, bineînţeles, proba de sol unde avem mai multă experienţă (fiind cea mai apropiată ca regulament de jiu jitsu). În final, am reuşit să ocupăm un onorant loc 4 pe echipe şi o zestre importantă de medalii: 10 medalii de aur, 5 medalii de argint şi 5 medalii de bronz.

Cele mai multe medalii le-am obţinut la proba de Kato (sol) prin : Pavăl Andreea, Mihuţ Ştefan, Bucur Nicuşor, Cofan Raul, Simon Alexandru (aur), Dragomir Andrei , Jărcuţă Alexandru, Deleanu Anton (argint), Covasa Ştefan, Blaj Mihai, Podoleanu Adrian, Simon Cătălin, Bilbor Lorand (bronz)”, a declarat Cătălin Coşarcă, conducătorul clubului pietrean.

.

Citește știrea

Actualitate

Greu şi la vănători din cauza coronavirusului

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ de la izbucnirea epidemie, numărul partidelor de vînătoare s-a redus, putând participa doar 10-15 ■ mai bine de jumătate din cei 300 de vînători din AVPS Roman nu şi-au achitat cotizaţiile anuale ■

Epidemia de coronavirus a afectat şi activitatea asociaţiilor vînătorilor şi pescarilor sportivi, între ele şi cea de la Roman, care administrează nouă fonduri din cele 52 existente în judeţ, diferenţa fiind gestionată de Direcţia Silvică Neamţ şi alte organizaţii. Preşedintele AVPS Roman, inginer Marius Grosu, a detaliat pe marginea subiectului.

„De la izbucnirea pandemiei de SARS Cov 2 şi pînă în prezent au mai fost organizate cam 80 de partide de vînătoare, în grupuri de maxim 10-15 vînători, la căprior, mistreţi, vulpi, viezure, iepuri şi fazani, marea majoritate în cadrul cotelor de recoltare aprobate de Ministerul Mediului, în baza Ordinului 1400 din 13 iulie 2020.

În general, aceste partide se organizează prin prisma reducerii pagubelor pe care animalele le produc. În zonele afectate de pesta porcină africană a fost nevoie nu doar de recoltarea mistreţilor, ci şi a vulpilor şi şacalilor, animale care produc mari pagube populaţiei.

Se ştie că urmare a deciziei Curţii de Apel Braşov, în România a fost interzisă vînătoarea la păsări, care aducea şi cei mai mulţi străini la aceste partide. Dacă în Ungaria există o adevărată industrie a vînătorii, care asigură 2-3% din PIB-ul ţării, la noi domeniul este neglijat, deşi AVPS-urile gestionează cam 60% din fondurile de vînătoare ale ţării, activitate care aduce la buget, din redevenţe, cam 9 milioane euro.

Pandemia a afectat grav activitatea AVPS-urilor, care supravieţuiesc doar din cotizaţiile membrilor. Cert este că mai bine de jumătate din cei 300 de vînători nu şi-au achitat cotizaţia anuală de 1.700 lei, existînd restanţe şi din anii anteriori. În aceste condiţii am acumulat mari restanţe privind plata obligaţilor la buget şi cu greu reuşim să asigurăm salarizarea paznicilor de vînătoare, care au obligaţia să supravegheze cam 10.000 de hectare fond de vînătoare. În acest timp obligaţiile noastre asumate prin lege trebuiesc îndeplinite“, a declarat inginerul Marius Grosu.

Este vorba de monitorizarea speciilor strict protejate prin lege, pisică sălbatecă, rîs, lup, urs, care dacă nu fac obiectul vînătorii nu prezintă interes pentru vînat.

„Lumea crede că AVPS-urile se ocupă doar de partidele de vînătoare, deşi puţini cunosc faptul că doar 10% din activitatea noastră reprezintă acest lucru. Avem mari dificultăţi în acţiunile de pază a fondurilor de vînătoare şi în combaterea braconajului, în monitorizarea şi evaluarea speciilor de vînat, în dar mai ales în asigurarea hranei, singura care poate ţine animalele sălbatice, departe de colectivităţi, pentru prevenirea pagubelor în rîndul animalelor domestice“, a mai detaliat inginerul Grosu.

La aceste greutăţi se adaugă şi lipsa fondurilor necesare activităţilor de reînoire a contractelor cu Ministerul Mediului. Sumele necesare supravieţuirii sînt legate şi de asigurarea unor prestări de servicii către Direcţia Sanitar Veterinară, privind monitorizarea zonelor agricole, atacate de porcii mistreţi.

O gură de oxigen o reprezintă promisiunea Guvernului Cîţu că AVPS-urile vor primi dotări în maşini de teren şi în combustibil din Fondul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

Citește știrea

Actualitate

Ce se mai caută pe piaţa muncii

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ 562 de job-uri sînt în Neamţ, cele mai multe recrutări de personal fiind în zona reşedinţei de judeţ ■ licenţiaţii nu au prea mare căutare ■

În cea de-a doua jumătate a lui Florar, piaţa job-urilor s-a mai animat puţin, fiind 562 de cereri de personal. Cele mai multe angajări ar putea avea loc în zona Piatra Neamţ, unde sînt 373 de slujbe, la Roman angajatorii oferă 133, iar la Tîrgu Neamţ sînt doar 56.

Defalcat, chiar dacă în Piatra Neamţ este cel mai mult de lucru, personalul de înaltă calificare nu are prea multe oportunităţi. Sînt libere 16 job-uri de inginer. Sînt vacante de mai mult timp 7 posturi pentru inginer specializat în industrializarea lemnului. Patru cereri sînt pentru ingineri compartiment calitate şi alte 5 sînt pentru ingineri specializaţi în prelucrarea lemnului.

Se mai recrutează un director de vînzări şi un director de sucursală, plus un consilier inginer horticol. Pentru ceilalţi, sînt libere 26 de job-uri de ambalator manual, 10 filatori, dar e nevoie şi de 37 de lăcătuş mecanic, 10 lucrători montaj feronerie, sau 31 de muncitori necalificaţi pentru mai multe domenii de activitate.

Mai sînt vacante 20 de posturi de operator la maşini unelte cu comandă numerică în prelucrarea lemnului, 10 operator vopsitori, dar se caută şi 14 ospătari. Patronii mai recrutează 38 de sudori, 13 tîmplari universali, sau 21 de tapiţeri. La Roman mediul de afaceri recrutează un bioinginer, 2 ingineri constructori, un inginer proiectant şi un inspector resurse umane, plus un manager echipă vînzări.

La polul opus, pentru cei fără nici un fel de calificare, sînt 25 de posturi pentru muncitori necalificaţi, ar mai fi nevoie de 10 operator producţie ceramist, sau 34 de confecţioner – asamblor articole textile. În multe alte ocupaţii este mai puţin de lucru, mai multe relaţii putînd fi obţinute la Agenţia locală pentru ocuparea forţei de muncă Roman. La Tîrgu Neamţ sînt vacate două posturi pentru inginer constructor, mai este nevoie de un kinetoterapeut şi un sculptor în lemn, post vacant de o bună perioadă de timp.

Pentru ceilalţi sînt libere 12 locuri de muncă ca şi muncitor necalificat, iar în restul ocupaţiilor sînt mai puţine cereri dar şi-ar putea găsi de lucru cei care pot presta ca asistent medical generalist, confecţioner textilist, frezor, gaterist, sudor, strungar, şofer, tîmplar universal sau vopsitor lemn.

Citește știrea

Trending