Contactează-ne

Actualitate

Cine sunt noii directori de şcoli

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ decizia de confirmare pe funcţie sau de schimbare s-a luat în şedinţa de vineri, 8 ianuarie, în Consiliul de Admnistraţie al Inspectoratului Şcolar ■ aceasta a stat, în mare parte, "în pixul" inspectorului general Mihai Obreja ■

Aşa cum se ştie, în data de 9 ianuarie 2021, a expirat contractul de mandat pentru 108 directori plini sau adjuncţi ai unităţilor şcolare din judeţul Neamţ. Este vorba despre directorii de şcoli care au susţinut concurs în noiembrie 2016. Rezultatul reconfirmării sau numiriii altor directori, pe funcţie, s-a luat în şedinţa Consiliului de Administraţie al Inspectoratului Şcolar al judeţului, de vineri, 8 ianuarie, dar oficial va fi afişată pe site-ul instituţiei, luni 11 ianuarie.

Cum cei din conducerea Inspectoratului Şcolar au preferat să nu dea declaraţii oficiale decît după publicarea numelor celor schimbaţi, redactorii „Monitorul” au aflat, „pe surse”, numele noilor directori. Cele mai puţine schimbări de directori au avut loc la Piatra Neamţ. La Colegiul Tehnic „Gheorghe Cartianu” a fost înlocuită din funcţie, după 17 ani, profesoara Mariana Paleu, care, de luni,11 noiembrie, va trece pe postul de adjunct, cedînd poziţia de director plin colegei sale, Livia Marinela Nicolae, care este nimeni alta decît sora senatorului PNL Eugen Ţapu, al cărui tată a fost şi el inspector şcolar, pe disciplina Educaţie Fizică şi Sport.

Tot la Piatra Neamţ a intervenit o schimbare de echipă la Liceul cu Program Sportiv, unde director plin a fost detaşat „în interesul învăţămîntului” profesorul Neculai Răzvan Caba, pe postul de adjunct fiind numit profesorul Răzvan Alexandru Lupu. Tot la Piatra Neamţ a fost schimbată conducerea Liceului Tehnic „Dimitrie Leonida” unde director plin va fi profesoara Ancuţa Denisa Acuculiţei.

Cele mai multe schimbări, la Roman

Marea „surpriză” apare însă la Roman, unde la cea mai importantă unitate de învăţămînt, Colegiul Naţional „Roman-Vodă” a fost înlocuită întreaga echipă. Pe postul de director plin a fost detaşată, în interesul învăţămîntului, Roxana Iorga, fost viceprimar şi primar interimar, după „debarcarea” din funcţie a lui Lucian Ovidiu Micu. Ea o înlocuieşte în funcţie pe liberala Mihaela Tanovici, care s-a rezumat a ne declara că preferă să se întoarcă la meseria de profesor de istorie, fără alte comentarii, după ce cîţiva ani buni şi ea l-a înlocuit din funcţie pe Viorel Stan. Roxana Iorga este profesor de biologie, titulară la Şcoala Gimnazială „Alexandru Ioan Cuza” şi consilier local PNL. Mihaela Tanovici a fost şi ea consilier PNL, în echipa fostului primar Dan Laurenţiu Leoreanu.

La acest colegiu au fost înlocuiţi şi cei doi directori adjuncţi, cu profesorul de Informatică Florin Moldoveanu şi profesoara de Limba şi literatura română Mihaela Băltoi.

O altă schimbare de echipă va avea loc la Colegiul Tehnic „Petru Poni”, unde locul profesoarei de fizică, Gabriela Dascălu, va fi luat de profesoara de Limba şi literatura Română, Mirela Mihoc, care va face echipă cu profesoara de engleză, Irina Grama. „Este pentru mine o provocare ca, după 20 de ani de activitate în învăţămînt, din care 18 la acest colegiu, să conduc această şcoală. Este a doua mea casă şi sper să fac echipă bună şi unitatea noastră, cu peste 800 de elevi, să rămînă printre unităţile de elită ale învăţămîntului romaşcan” a declarat Mirela Mihoc.

O altă schimbare s-a produs la Roman la conducerea Şcolii Gimnaziale „Vasile Alecsandri”, unde profesoara de fizică Roxana Gabriela Pătrăuceanu va fi înlocuită din funcţia de director plin cu profesoara de matematică Nicoleta Năstase. Schimbări s-au produs şi la Bicaz, unde la Liceul „Carol I” director plin va fi de luni, 11 ianuarie profesoara de limba şi literatura română Elena Gianina Hreniuc, iar postul de adjunct va fi ocupat de profesoara Gabriela Cehan. Schimbare de echipă s-a produs şi la Liceul „Gheorghe Rusett Roznovanu”, unde s-a făcut rocadă între fostul adjunct şi directorul plin, Constantin Stroia.

Cel „mai uşor” au scăpat conducerile de unităţi şcolare „din oraşul de sub Cetate” , unde au fost schimbaţi doar directorii adjuncţi de la Colegiul „Ştefan cel Mare” şi de la Colegiul „Ion Creangă”. Rocadă a fost făcută şi la cîteva şcoli din mediul rural, astfel încît la Şcoala Gimnazială din comuna Ion Creangă a fost detaşat directorul de la Şcoala Gimnazială Pînceşti, la această şcoală fiind numit un director nou. Surse din Inspectoratul Scolar susţin că cele 20% din schimbările suferite la conducerea unităţilor şcolare nu ar ţine de factorul politic, aşa cum spun „gurile rele”, ci de „ineficienţa managementului educativ, în condiţiile crizei pandemice, în care a fost nevoie de luarea celor mai bune decizii pentru sistemul de educaţie”.

Citește știrea
Un comentariu

Un comentariu

  1. Aurel

    11 ianuarie 2021 at 10:59 AM

    Schimbari de directori pe criterii politice! Tot pe criterii politice au fost numiti inspectorul scolar judetean si adjunctii lui! E o jignire pt. elevii si profesorii de la liceul Roman Voda sa fie reprezentati de d-na Iorga, o persoana cu o slaba pregatire profesionala si manageriala!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Bărbat mort subit în spital

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ la doar 40 de ani, un nemţean din Zăneşti a decedat la Spitalul Roman ■ bărbatului i s-a făcut rău în timp ce dădea cu vopsea interiorul unei fose ■ transportat la CPU, pacientul a murit după cîteva ore ■ soţia victimei spune că va face o reclamaţie la Colegiul Medicilor, apreciind că victimei nu i-ar fi fost administrat tratamentul adecvat ■

Un bărbat de doar 40 de ani, din Zăneşti, a fost adus în ziua de 22 ianuarie la Spitalul Roman cu o ambulanţă, din cauza unei aparente intoxicaţii cu o vopsea, dar la cîteva ora de la internare a decedat. Soţia bărbatului ne-a povestit împrejurările în care s-a produs tragedia.

„Pe data de 2 martie, soţul meu ar fi împlinit 41 de ani, dar în ziua de 21 ianuarie, după amiază, s-a produs nenerocirea, pierzîndu-şi viaţa. A luat o găletuşă cu o vopsea pe care o aveam din străinătate şi a mers la o casă pe care o aveam în construcţie, pentru a izola o fosă. A luat cu el şi fetiţa, care se juca prin curte. După vreo jumătate de oră am sunat. Nu mi-a răspuns. Am mai încercat după o oră, la fel. După ce s-a întunecat m-au sunat nişte vecini, care mi-au spus că soţului meu i s-a făcut rău. Am ajuns acolo în mai puţin de 5 minute. Un băiat din vecini a încercat să-l scoată, dar nu a reuşit pentru că era un miros foarte toxic în interiorul fosei. Au sunat la ambulanţă şi pînă ce aceasta a ajuns, cu ajutorul altor doi vecini l-au scos la aer. Vecinii mi-au spus că la un moment dat fetiţa a început să ţipe pentru a alarma pe cineva care s-o ajute“, a povestit văduva.

Aceasta mai spune că i-a întrebat pe membrii echipajului de la ambulanţă unde-l duc, după ce l-au conectat la aparate aflînd că merg la Spital de Urgenţă Roman. I s-a mai spus că pacientul avea semne vitale şi că e normal să vomite, pentru că vaporii de vopsea inhalaţi provocau această stare. Nemţeanca mai susţine că soţul meu nu suferea de nici o afecţiune, luînd, din cînd în cînd, un paracetamol.

„Am ajuns la spital, la Roman şi eu am rămas să aştept în stradă. După două ore am sunat la CPU, mi s-a spus că are semne vitale şi că e în regulă. Am întrebat cînd pot să-l văd şi mi-au spus că nu e posibil, dar că e bine să revin a doua zi dimineaţă. Sîmbătă am plecat la servici, dar îngrijorată, preţ de o oră am tot sunat la telefonul mobil al spitalului, la care nu-mi răspundea nimeni; intra mesageria“, rememorează soţia bărbatului decedat.

Mai afirmă că vineri, pe 22 ianuarie, cînd a stat în faţa spitalului a reuşit să vorbească cu el la telefonul mobil, părîndu-i-se că acesta se exprimă foarte greu. I-a spus că este perfuzat şi că vomită continuu, îndemnînd-o să se întoarcă acasă, la Zăneşti. Sîmbătă dimineaţă femeia a plecat la serviciu şi a tot încercat să sune la CPU Roman, pentru a afla veşti despre soţ. După vreo oră de încercări a reuşit să vorbească la CPU şi i s-a dat vestea cumplită a decesului. A încercat să se lămurească despre ce s-a întîmplat, vorbind cu medicul care intrase în gardă, acesta explicîndu-i situaţia.

„La un moment dat am auzit pe fundal o voce, care întreba «Ce-s cu atîtea explicaţii?», după care a luat telefonul şi mi-a spus textual să-mi bag minţile în cap că bărbatul meu a decedat, după care mi-a închis“, mai susţine soţia victimei. Purtătorul de cuvînt al Spitalului Roman a confirmat decesul şi a relatat împrejurările în care bărbatul a fost adus la unitatea menţionată.

„În ziua de 22 ianuarie, la ora 19.36 a fost transportat la CPU cu ambulanţa TIM SMURD un pacient în vîrstă de 40 de ani, din Zăneşti. Acesta prezenta o intoxicaţie involuntară cu o soluţie Icobid Versol. Era confuz, hipotermic. A fost perfuzat şi încălzit cu o pătură caldă şi i-au fost recoltate analizele. La ora 04.45 a devenit inconştient. A fost resuscitat, i s-a administrat adrenalină, a fost intubat, dar pacientul a rămas asistolic pe tot parcursul perioadei de resuscitare şi la ora 05.50 s-a declarat decesul, cu diagnosticul de stop cardio-respirator, rezistent la manevrele de resuscitare“. Soţia pacientului a declarat că este posibil să facă o sesizare la Colegiul Medicilor, apreciind că soţului nu i-au fost acordate îngrijirile medicale specifice stopului cradio-respirator, fiind tratat pentru o intoxicaţie.

Citește știrea

Actualitate

Fraţilor interlopi li s-a urît în detenţie

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ fraţii Tănase, din Roman, au cerut înlocuirea cătuşelor cu o măsură preventivă mai blîndă, dar nu au avut noroc ■ ei au fost încarceraţi prntru acuze de şantaj, camătă, hărţuire, sau grup infracţional organizat ■ inculpaţii au băgat spaima în patronii sălilor de jocuri de noroc, cărora le cereau taxă de protecţie ■

Fraţii Tănase, cei care au băgat spaima în patronii păcănelelor din Roman, s-au săturat de cătuşe după ce au fost încarceraţi de la finele lunii noiembrie a anului trecut.

Recent, cei trei, Sorin Tănase, de 42 de ani, Gheorghe Gabriel Tănase, în vîrstă de 39 de ani, şi Aurel Tănase, 50 de ani, au solicitat înlocuirea arestului preventiv cu o măsură preventivă mai blîndă. Nu au avut noroc, iar magistraţii de la Tribunalul Neamţ au dispus prelungirea detenţiei pînă la data de 21 februarie 2021. Inculpaţii au contestat decizia instanţei de fond însă acţiunea a fost respinsă ca nefondată, astfel încît hotărîrea a devenit definitivă.

Cei trei au ajuns după gratii pentru acuze de constituire a unui grup infracţional organizat, şantaj, camătă, ameninţare sau nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor. Totul a început pe 23 noiembrie, cînd anchetatorii de la DIICOT Neamţ au descins la Roman, vizaţi fiind membrii unei grupări care desfăşura activităţi ilicite.

Din 2017, ei se „ocupau“ de cei care aveau afaceri în domeniul jocurilor de noroc, cărora le cereau taxe de protecţie. În cauză mai sînt cercetate şi alte persoane, fiind acuze de şantaj, camătă, ameninţare, inducerea în eroare a organelor judiciare, influenţarea declaraţiilor, hărţuire şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor. Pentru documentarea activităţii infracţionale, au fost efectuate nouă percheziţii domiciliare, fiind indisponibilizate patru autoturisme, în valoare de 20.000 de euro, 6.700 de lei, 725 de euro, 12 telefoane mobile şi un cuţit.

„În cursul anului 2017, şase persoane, din Roman, s-ar fi constituit într- o grupare infracţională organizată, bazată pe relaţii familiale şi prietenii apropiate, în scopul obţinerii unor foloase injuste, prin ameninţare şi intimidare, de la reprezentanţii unor firme care administrau săli de jocuri de noroc“, conform unui comunicat al IPJ Neamţ.

Aceştia ar fi ameninţat cu acte de violenţă atît angajaţii care îşi desfăşurau activitatea în sălile respective, cît şi clienţii. Prin aceste acţiuni, ar fi determinat reprezentanţii acestor săli să le achite taxe de protecţie. De asemenea, în perioada 2019 – 2020, cinci persoane, membre ale aceleiaşi familii, ar fi oferit bunuri, precum şi diferite sume de bani, cu împrumut, mai multor persoane din oraş.

„Ulterior, datornicii ar fi urmat să returneze banii, cu dobîndă, într-un interval de timp stabilit de membrii grupării, iar, în cazul nerespectării acestuia, ar fi exercitat acte de violenţă fizică şi verbală asupra acestora“, conform aceleiaşi surse. Totodată, în cazul nerecuperării banilor, la termenul stabilit, dobînzile ar fi crescut zilnic, iar persoanele cu datorii ar fi fost ameninţate şi constrînse psihic şi fizic, în vederea efectuării plăţilor.

Citește știrea

Actualitate

Trei incendii în două ore şi jumătate

Știre publicată în urmă cu

în data de

Zi de foc pentru pompierii nemţeni, marţi, 26 ianuarie, aceştia intervenind în interval de două ore şi jumătate la trei incendii. Flăcările au izbucnit de la focul deschis în spaţii deschise, un coş de fum neprotejat termic şi un scurtcircuit electric. Prima alarmă a fost dată în jurul orei 14.

“Prin apel la 112, in jurul orei  14:00, am fost înștiințati despre producerea unui incendiu la o locuință din localitatea Grumăzești. La locul solicitării s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Târgu Neamț cu două autospeciale pentru stingere și o ambulanță SMURD, un echipaj cu ambulanță de la SAJ și pompieri voluntari din cadrul SVSU Grumăzești.

Până la ajungerea forțelor de intervenție, din interiorul locuinței, a fost evacuată de către voluntari o femeie de 91 de ani. Aceasta a primit îngrijiri medicale la locul evenimentului de la echipajul SAJ, după care a fost transportată la CPU Târgu Neamț.

Incendiul se manifesta în interiorul unei camere și la acoperișul locuinței.

Forțele de intervenție au localizat și lichidat incendiul în urma căruia au ars 7 mp din cerdacul din lemn, acoperișul casei pe o suprafață de aproximativ 30 mp, bunuri materiale aflate în interiorul camerei  și aproximativ 500 kg de lemne de foc.

Cauza probabilă de producere a incendiului a fost stabilită ca fiind focul deschis în spații deschise”, au comunicat reprezentanţii ISU Neamţ. După o jumătate de oră, o nouă alarmă, de data aceasta la Sagna.

“Prin apel la 112, în jurul orei 14:30 am fost înștiințati despre producerea unui incendiu la o locuință din localitatea Sagna. La locul solicitării s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Roman cu două autospeciale de stingere și o ambulanță SMURD și pompieri voluntari din cadrul SVSU Sagna.

Incendiul se manifesta generalizat la nivelul unei locuințe,  cu posibilitatea propagării la locuință aflată în imediata vecinătate și o anexă gospodărească.

Proprietara locuinței in vârstă de 43 de ani a suferit atac de panică. Aceasta a primit îngrijiri medicale de la echipajul SMURD la locul evenimentului,  refuzând transportul la spital.

Forțele de intervenție au localizat și lichidat incendiul.

Coșul de fum neprotejat termic față de materialele combustibile a fost cauza probabilă de producere a acestui incendiu”, au transmis cei de la ISU.

Un alt incendiu a izbucnit, în Piatra Neamţ, în jurul orei 16.25.

“În jurul orei 16:25, prin apel la 112, pompierii nemțeni au fost solicitați să intervină pentru stingerea unui incendiu produs la o locuință din municipiul Piatra-Neamț.

Pentru localizarea și lichidarea incendiului au intervenit pompierii din cadrul Detașamentului Piatra-Neamț cu două autospeciale de stingere.

Incendiul se manifesta în interiorul unei locuințe situată pe strada Cetatea Neamțului.

Pompierii au scos din locuința cuprinsă de flăcări o butelie, ce prezenta risc de explozie.

Incendiul a fost localizat și lichidat de forțele de intervenție. În urma incendiului au ars bunurile materiale din interiorul a două camere (obiecte de mobilier, materiale textile, aparate electrice și electrocasnice etc).

Din fericire nu au fost victime.

Scurtcircuitul electric a fost cauza probabilă de producere a acestui incendiu”, au mai transmis reprezentanţii ISU.

Citește știrea

Trending