Contactează-ne

Arhivă 2005-2017

Cine ia mãsuri împotriva Mitropoliei?

Știre publicată în urmă cu

în data de

• „aceastã constructie a primit autorizatie datoritã avizului de la Agentia de Mediu, care este ilegal“, spune inspectorul Corneliu Bursuc despre clãdirea MMB • „singura solutie este instituirea unui commando care sã dãrîme clãdirea într-o noapte“, a declarat profesorul Ion Iordache • „îmi este jenã pentru ceea ce s-a întîmplat de la formarea acestei structuri în cadrul CJ“ a declarat Valeriã Frãtilã despre administratorul PNC •

Asociatia Salvamont Neamt a organizat la sfîrsitul sãptãmînii trecute un work-shop în care au fost prezentate realizãrile acestei asociatii în urma studiilor întreprinse în Masivul Ceahlãu. S-au purtat si numeroase discutii despre cum (nu) este administrat acest parc sau despre constructia pe care o ridicã Mitropolia Moldovei si Bucovinei MMB). În cadrul acestei întruniri s-au fãcut cunoscute si cîteva adevãruri despre unele probleme care frãmîntã zona de ceva vreme. Reprezentantii autoritãtilor au recunoscut cã MMB construieste ilegal si cã administratia parcului nu prea face mare lucru. Trebuie mentionat cã la acest eveniment au luat parte si reprezentantii Guvernului Danemarcei, care au venit sã culeagã informatii referitoare la programele implementate în masiv si care vor fi prezentate finantatorului. Liderul delegatiei daneze a fost Jan Streyffert, consultantul principal NIRAS pentru proiectul derulat în Ceahlãu, iar prezidiul întîlnirii a fost asigurat de profesorul Ion Iordache, presedintele Consiliului Stiintific al parcului.

Blat clar fãcut de APM pentru acordarea autorizatiei de construire pentru MMB O mare parte a discutiilor au fost legate de constructia unei case de pelerini pe care o ridicã MMB în apropiere de Vîrful Toaca, fãrã avizele necesare. Despre acest subiect si-au exprimat pãrerile aproape toti cei prezenti, concluzia fiind cã ceea ce fac preotii va afecta într-o foarte mare mãsurã viitorul Parcului Ceahlãu. Surprinzãtoare a fost declaratia lui Corneliu Bursuc, inspector în cadrul Comisariatului Gãrzii de Mediu Neamt, care a declarat cã este o constructie ilegalã chiar dacã existã o autorizatie de constructie. „Aceastã constructie a primit autorizatie datoritã avizului de la Agentia de Mediu care este ilegal. Trebuiau realizate cîteva studii absolut necesare, iar eu nu cunosc sã se fi fãcut vreunul legat de alimentarea cu apã sau despre evacuarea de ape uzate. Nu stiu. Acest proiect nu a trecut pe la noi, pe la comisia tehnicã de avizare. Au completat o fisã tehnicã, au scris acolo cã procedura de avizare continuã si atît. Este vina Agentiei de Mediu Neamt“, a declarat Corneliu Bursuc. Jan Streyffert, consultantul danez cu ajutorul cãruia s-au efectuat mai multe programe de protectie a biodiversitãtii în PN CEahlãu are o pãrere personalã despre acest subiect: „Eu i-am întrebat pe cei din Consiliul Judetean de ce nu au reactionat la aceastã ilegalitate si nu mi-au rãspuns. Nu am înteles acest aspect deoarece este împotriva legii ceea ce fac preotii“. O pãrere avizatã a oferit-o si profesorul Ion Iordache. „Constructia MMB este total neavenitã deoarece se realizeazã într-o arie protejatã în care legea interzice realizarea unor astfel de investitii. Mãretia acestei constructii, care nu este altceva decît un hotel alpin are ca scop atragerea turistilor într-un loc pentru care MMB nu plãteste impozite. Singura solutie este instituirea unui comando care sã dãrîma clãdirea într-o noapte si sã arunce resturile în hãurile muntelui“, a declarat profesorul Ion Iordache.

Administratia parcului, „o mare gresealã“ O altã laturã a discutiilor s-a axat pe modalitatea în care este fãcutã administrarea acestui parc, dezbatere la care a luat parte si Valericã Frãtilã, vicepresedintele Consiliului Judetean Neamt sau Eleonora Popescu, reprezentantul Ministerului Mediului. Dupã aproape un an si jumãtate de la formarea noii structuri de administrare a parcului, concluziile la care au ajuns cei din Consiliul Stintific, cei de la Minister si chiar reprezentantii CJ Neamt au fost cã s-a fãcut o mare gresealã ce trebuie imediat reparatã. Concluziile au fost trase în urma faptului cã în perioada mentionatã, rangerii din subordinea directorului Ionel Miron nu au fãcut nimic pentru a întretine parcul si s-au limitat doar la tãiat chitante pentru vizitatori. În ultimele trei sãptãmîni gunoaiele nestrînse de angajatii directiei si alte mãsuri care trebuiau luate – marcarea traseelor, reconstructia panourilor sau a locurilor de odihnã au fost realizate tot de angajatii Salvamont care nu au nici o atributie în acest sens. Într-un final si cei de la Garda de Mediu, reprezentanti la aceastã întrunire de Adrian Cãsuneanu, inspector la Comisariatul Regional Suceava si Corneliu Bursuc de la Neamt au adresat întrebãri despre cum este administrat parcul si care sînt atributiile administratorului. „Noi am efectuat un control la administratie si am observat cã nu au nici mãcar un buget si nici mãsuri întreprinse. Nici pînã în acest moment nu au fost delimitate limitele parcului. De ce nu s-a fãcut acest lucru? În cazul în care nu au respectat prevederile legale vor avea mari probleme cei de la administratie si riscã sã piardã contractul de administrare“, a declarat Adrian Cãsuneanu.

„Am vãzut o schimbare totalã în rãu a modului de administrare“ Declaratia bombã a venit din partea vicepresedintelui CJ Neamt, Valericã Frãtilã, care a mentionat cã s-a realizat o mare gresealã cînd a fost formatã aceastã structurã de administrare. „Îmi este jenã pentru ceea ce s-a întîmplat de la formarea acestei structuri în cadrul CJ. Vom lua o hotãrîre în acest sens chiar în prima sedintã a consiliului. Ne-am dat seama acum cã am fãcut o mare gresealã si cã trebuia respectat Ordinului Guvernului 77/2002. O sã ne reprosati cã poate nu am fost putin mai fermi, dar sincer ne dorim rezolvarea situatiei. Ar trebui sã fie o mîndrie pentru noi cã avem un parc natural în administrare“, a declarat Valericã Frãtilã, vicepresedintele CJ Neamt. Acelasi subiect al proastei administrãri a fost dezbãtut si de Jan Streyffert, care a declarat cã este foarte nemultumit de cum decurg lucrurile în acest moment. „Sînt cîteva lucruri incorecte care s-au întîmplat de cînd au preluat administrarea. Nu sînt rangeri, nu sînt pregãtiti si pe deasupra nu-i vezi, nu-i gãsesti în parc, acolo unde ar trebui sã fie. Am vãzut turisti care vin în parc si care fac focuri unde vor. Dupã ce s-a schimbat structura CJ Neamt am vãzut o schimbare totalã în rãu a modului de administrare, iar toate cunostintele pe care le-am transmis sau materialele care le-am achizitionat pentru administratie au fost luate. Am cumpãrat calculatoare, masini si alte materiale pe care ei l-au luat si nu stiu unde le-au dus. Am fãcut mai multe adrese cãtre CJ si cãtre minister în care am solicitat ca acestea sã se întoarcã acolo unde erau destinate sã fie, dar nu am primit nici un rãspuns“, a mentionat Jan Streyffert. Acelasi subiect a fost comentat si de profesorul universitar Ion Iordache, presedintele Consiliului Stiintific al PNC. „Administratia actualã este o pacoste deoarece ei nu stiu ce au de fãcut, iar dupã 9 luni nu au reusit sã-si instaleze oamenii din conducere ca sã poatã dirija activitatea. Dovezi ale lipsei administratorului sînt peste tot în interiorul parcului. Acum sînt vetre de focuri si pe Ocolasul Mare, zonã strict protejatã, grãmezi de gunoi pe toate traseele sau zone în parc în care se practicã pãsunatul. Nu s-a efectuat nici pînã acum delimitarea în teren a parcului, iar acei rangeri au vîrste de peste 40 de ani si nu mai urcã pe munte“ a spus profesorul Ion Iordache.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending