Contactează-ne

Actualitate

Cine este Lupu Merişor, interlopul prins în Italia. „Tu eşti miliţian, eu bandit de meserie“

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ un interlop din Roman era dat în urmărire internaţională şi a fost prins în Italia ■ avea două mandate de arestare emise pe numelelui ■ Merişor Lupu a ultragiat un magistrat în sala de judecată ■ este acuzat că făcea partedintr-un grup infracţional organizat ■

Merişor Lupu, un interlop din Roman, judeţul Neamţ, condamnat şi cercetat penal într-un dosar de criminalitate organizată, era dat în urmărire internaţională şi a fost prins în Italia. Pe numele lui erau emise două mandate europene de arestare. Unul pentru executarea unei pedepse, respectiv arestare preventivă într-un dosar de şantaj.

„Pe 10 august, poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale au desfăşurat activităţi pentru punerea în executare a două mandate, emise pe numele unui bărbat, de 49 de ani, din Roman. Pe baza investigaţiilor proprii şi schimbului de date şi informaţii realizat cu autorităţile italiene, pe 16 august, bărbatul a fost prins în Italia, urmând a fi îndeplinite procedurile de aducere în ţară“, a transmis Poliţia Neamţ.

Merişor Lupu este „posesorul“ mai multor dosare penale, unul dintre acestea fiind soluţionat pe 25 martie 2022, la Curtea de Apel Bacău. El a înjurat un magistrat chiar în sala de judecată, în timpul unui proces de la Judecătoria Tîrgu Neamţ. A fost condamnat la un an şi 20 de zile de închisoare cu executare, fiind găsit vinovat de ultraj judiciar şi încălcarea solemnităţii şedinţei.

A contestat sentinţa fără folos, iar decizia a devenit definitivă. Anterior, el reuşise performanţa de a sta în libertate numai o săptămînă. A fost arestat, plasat mai apoi în control judiciar, dar după ce a petrecut trecerea dintre ani în familie, a călcat strîmb, iar judecătorii nemţeni au dispus încarcerarea la început de 2022. S-a întîmplat în alt dosar, în care a fost inculpat de DIICOT Neamţ pentru şantaj şi camătă.

De menţionat este faptul că, în această cauză, au fost mai multe desinderi care s-au lăsat cu arestări pe final de noiembrie 2020. Doar Lupu Merişor a scăpat pentru că nu a fost găsit. Chiar şi aşa, a fost arestat în lipsă, ulterior fiind dat în urmărire generală. A durat o vreme pînă ce a fost depistat, inculpatul fiind încătuşat pe 7 noiembrie 2021. Atunci magistraţii de la Tribunalul Neamţ au confirmat mandatul de arestare preventivă, iar Merişor a ajuns după gratii.

A contestat măsura fără folos şi în aceeaşi manieră a procedat şi la prelungirea detenţiei. Apoi, judecătorii nemţeni i-au prelungit sejurul după gratii şi imediat inculpatul a contestat decizia instanţei de fond. Cauza a ajuns la judecată, la Curtea de Apel Bacău, pe 28 decembrie 2021, cînd magistraţii au admis contestaţia inculpatului şi din arest l-a plasat în control judiciar pentru 60 de zile.

Acuzat că cerea taxe de protecţie

I-au fost stabilite nişte obligaţii pe care se pare că nu le-a respectat, deoarece pe 3 ianuarie 2022 Tribunalul a dispus, din nou, arestarea. S-a mai „odihnit“ o vreme după gratii, iar pe 25 martie 2022 a fost plasat iarăşi în control judiciar pentru 60 de zile. Apoi a reuşit să părăsească ţara, fiind depistat zilele trecute în Italia. În libertate fiind, îi transmitea unui poliţist că este miliţian, iar el bandit de meserie.

După ajungerea în ţară va fi judecat în dosarul în care a fost inculpat de procurorii DIICOT. Destructurarea grupării a avut loc în zorii zilei de 23 noiembrie 2020, cînd au fost organizate mai multe percheziţii, care au vizat persoane ce percepeau taxe de protecţie. Împreună cu mai multe persoane din Roman, Merişor Lupu a format o grupare de criminalitate organizată bazată pe relaţii de rudenie şi prietenie, al cărei scop a fost obţinerea de taxe de protecţie.

Au fost reţinute atunci patru persoane, Merişor nefiind printre ele, trei bărbaţi şi o femeie, dar cu propunere de arestare au ajuns la Tribunalul Neamţ numai fraţii Tănase, Gabriel, în vîrstă de 39 de ani, Sorin, de 42 de ani şi Aurel, de 50 de ani, care au fost trimişi după gratii.

„Din cercetări a reieşit că, în cursul anului 2017, şase persoane, din municipiul Roman, judeţul Neamţ, s-ar fi constituit într-o grupare infracţională organizată, bazată pe relaţii familiale şi prietenii apropiate, în scopul obţinerii unor foloase injuste, prin ameninţare şi intimidare, de la reprezentanţii unor firme care administrau săli de jocuri de noroc“, comunica Poliţia Neamţ la acel moment.

Cele nouă descinderi imobiliare efectuate de poliţişti şi procurori s- au soldat cu indisponibilizarea a patru autoturisme, a căror valoare este de cîteva zeci de mii de euro, 6.700 de lei, 725 de euro, 12 telefoane mobile şi un cuţit. Anchetatorii susţin că membrii grupării ar fi ameninţat cu acte de violenţă atît angajaţii care îşi desfăşurau activitatea în sălile de jocuri, cît şi clienţii, acţiunile de indimidare determinînd proprietarii spaţiilor să le achite taxe de protecţie.

De asemenea, în perioada 2019 – 2020, cinci persoane, membre ale aceleiaşi familii, din Roman, ar fi oferit diverse bunuri (alimente şi de altă natură), precum şi sume de bani, cu împrumut, mai multor persoane din oraş. În cazul nerecuperării banilor, la termenul stabilit, dobînzile creşteau zilnic, iar persoanele cu datorii erau ameninţate şi constrânse psihic şi fizic, în vederea efectuării plăţilor.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending