Prima pagină
Cine a luat nota 10 la proba scrisă de la Definitivat. Rezultate preliminare în Neamț
■ la examen s-au înscris165 cadre didactice, patru au absentat, iar șapte s-au retras ■ trei candidați au luat nota 10 la scris: Bianca Elena Darabă, de la Liceul „Vasile Conta” Târgu Neamț, Gheorghe Lucian Cucoș - LPS Roman și Mihaela Elena Matei - Școala Posliceală „Moldova” Roman ■ 125 candidați au luat minim media 8 ■ 28 candidați nu au promovat examenul ■ cea mai mică notă la scris a fost de 4,30 ■
Ministerul Educației și centrele de examen au publicat rezultatele preliminarii ale examenului național pentru definitivarea în învățământul preuniversitar. În județul Neamț, s-au înscris un număr de 165 cadre didactice. În urma evaluării rezultatelor inițiale, înainte de contestații, președinta Comisiei județene de examen, inspectorul școlar general adjunct, Dana Păiuș, a apreciat că rezultatele obținute anul acesta sunt relativ bune.
„La examenul național pentru definitivarea în învățământul preuniversitar, sesiunea 2023, am avut înscriși pentru proba scrisă un număr de 165 candidați. Dintre ei, 4 au absentat și 7 s-au retras din examen, din motive personale sau medicale. O lucrare a fost anulată în centrul de examen pentru că nu respecta metodologia de desfășurare a examenului (pentru candidatul de la poziția 115, la disciplina învățământ preșcolar – n.r). Procentul de promovabilitate este unul bun, de 81,69% la numărul de lucrări corectate (peste cel la nivel de țară de 76,97% – n.r). Ne mândrim cu 3 candidați care au obținut la proba scrisă nota 10.
E vorba de colega noastră Bianca Elena Darabă, profesor de Limba franceză la Liceul Vasile Conta, de Gheorghe Lucian Cucoș, profesor de Educație fizică la LPS Roman și de Mihaela Elena Matei de la Școala Postliceală Moldova din Roman, care a luat la proba scrisă media 10, aceasta obținând media generală 9,83. Din păcate există și 28 de candidați care nu au promovat examenul. În schimb, 125 de candidați au promovat cu minim media 8. Candidații picați și după contestațiiu se vor putea prezenta în sesiunea din 2024”, a precizat Dana Păiuș.
De menționat este faptul că dintre candidații picați cea mai mică notă la proba scrisă (4,3) a obținut-o o profesoară de matematică, care a reușit să aibă media finală de 6,01. Majoritatea candidaților care nu au promovat examenul au note destul de mari, respective: 7,97 la Consiliere pedagogică; 7,55 învățământ primar, 7,55 Limba și literatura română; 7,51 învățământ primar; 7,93 învățământ preșcolar; 7,06 Limba și literatura română; 7,30 învățământ preșcolar; 7,69 Educație muzicală; 7,20 (educatoare); 7,90 educatoare, 7, 65 educatoare; și 7, 76 Educație socială.
La nivel național, potrivit Biroului de presă al Ministerului Educației, rata de promovare (medii mai mari sau egale cu 8) în urma desfășurării probei scrise este de 76,97%, în creștere cu 6% față de anul anterior, când a fost de doar 70,80%. Au fost declarați promovați, înainte de înregistrarea și soluționarea contestațiilor, la proba scrisă un număr de 5.905 candidați cu medii între 8 și 10, din care 117 candidați au promovat cu media generală 10.
Pentru a fi declarat promovat un candidat trebuie să obțină minim media 8 ca medie ponderată a notelor obținute la toate probele de examen( inspecția la clasă, portofoliu și lucare scrisă n.r). Nota la proba scrisă are o pondere de 70% în calculul mediei finale, medie care trebuie să fie de cel puțin 8. Proba scrisă a fost susținută în 42 centre de examen la 105 discipline, iar lucrările au fost evaluate în 7 centre la nivel național.
Dintre cei 8.485 candidați înscriși au fost prezenți la proba scrisă 8.008 (94,38%) care au îndeplinit cumulativ condițiile de participare la examen, respectiv: stagiul de predare de cel puțin un an; califiactivul B sau FB, minim 8 media aritmetică la cele două inspecții la clasă și la evaluarea portofoliului profesional,dar note nu mai mici de 7 la fiecare dintre probele respective. 330 candidați s-au retras, 4 au fost eliminați pentru fraudă
Două lucrări au fost anulate în centrele de examen. 131 de candidați au fost evaluați cu 10, iar 421 au primit note între 9,50 și 9, 99. Alte 394 lucrări au fost evaluate cu note sub 5 la scris. Contestațiile se depun în cursul zilei de marți, 25 iulie, până la ora 20 și miercuri, 26 iulie până la ora 12. Rezultatele finale vor fi afișate pe data de marți, 1 august. Cadrele didactice promovate primesc dreptul de practică (predare definitivă) în învățământul preuniversitar.
-
Actualitate2 zile,
MARSAT SA Roman
-
Actualitate2 săptămâni,
”Lebăda neagră” Călin Georgescu își adjudecă județul Neamț
-
Actualitateo săptămână,
Cine a câștigat alegerile prezidențiale la Roman
-
Actualitateo săptămână,
Proiect european în valoare de 1,5 milioane de euro
-
Prima paginăo săptămână,
Îngrijorări majore în sistemul de Sănătate
-
Prima paginăo săptămână,
Cultura Cucuteni, cea mai importantă civilizaţie preistorică europeană. Simpozion internațional la Piatra-Neamț
-
Actualitate2 săptămâni,
Alegeri prezidențiale 2024: Ghid complet pentru votanți
-
Prima paginăo săptămână,
Elena Lasconi pare să-i fi spulberat visurile prezidențiale ale lui Mircea Ciolacu