Contactează-ne

Actualitate

Cine a fost reţinut în ancheta fraudei cu concedii medicale

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ din 12 persoane aduse la audieri, şapte au fost reţinute, iar alte trei au fost plasate în control judiciar ■ au fost încătuşaţi doi medici, doi funcţionari şi rude ale acestora din urmă ■ frauda cu concedii medicale fictive s-ar fi realizat prin intermediul apropiaţilor inculpaţilor ■ prejudiciul cauzat statului de gruparea infracţională se cifrează la 6 milioane de lei ■

Scandalul concediilor medicale fictive prin care o grupare infracţională formată din funcţionari ai statului, medici şi rude sau apropiaţi ai acestora ar fi fraudat statul cu 6 milioane de lei, s-a lăsat cu reţineri.

Din cele 12 persoane care au fost duse la audieri în urma percheziţiilor de pe 24 noiembrie 2021, şapte au fost reţinute pentru 24 de ore, iar alte trei au fost plasate sub control judiciar. Printre cei reţinuţi, care cel mai probabil vor ajunge în faţa judecătorului de drepturi şi libertăţi cu propunere de arestare preventivă, sînt doi medici de familie din Piatra Neamţ, un şef de serviciu din cadrul Casei de Asigurări de Sănătate Neamţ, un fost angajat al aceleiaşi instituţii, dar care acum lucrează tot la o instituţie a statului, precum şi rude ale acestora din urmă.

Rămîne de văzut dacă toţi vor fi ajunge la Tribunalul Neamţ şi ce măsură va lua instanţa de judecată împotriva acestora. Cea mai blîndă măsură preventivă, controlul judiciar, a fost luată împotriva a trei persoane, între care şi un medic pietrean.

Scandalul care a zguduit lumea medicală din Neamţ, dar nu numai, a început pe 24 noiembrie 2021, cînd anchetatorii au anunţat efectuarea unui număr de 16 percheziţii, parte din acestea la instituţii publice. A fost vorba de angajarea fictivă a unor persoane în societăţi create în acest scop, care ar fi decontat concedii medicale pentru boli închipuite.

În schemă erau implicaţi medici specialişti sau medici de familie, care ar fi facilitat atestarea afecţiunilor, rezultatul final fiind decontarea concediilor medicale. În acest fel bugetul de stat a fost fraudat cu 6 milioane de lei.

„Poliţiştii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Neamţ, împreună cu procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Neamţ, efectuează 16 percheziţii domiciliare, dintre care trei la sediile unor instituţii, într-un dosar penal privind un grup infracţional organizat, specializat în săvîrşirea infracţiunilor de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi fals intelectual.

Din cercetări a reieşit că, pe teritoriul României, s-ar fi constituit şi ar fi activat un grup infracţional organizat, ai cărui membri s-ar fi asociat, în scopul comiterii de fraude în dauna bugetului Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, prin inducerea în eroare a reprezentanţilor acestora şi prin implicarea directă, cu prilejul solicitării decontării de concedii medicale ale unor angajaţi ai unor societăţi comerciale, pe care le-ar fi folosit în acest scop“, conform unui comunicat al Poliţiei Neamţ.

Angajarea acestor persoane s-ar fi făcut cu titlu fictiv, societăţile fiind înfiinţate exclusiv în scopul obţinerii acestor sume de bani cu titlu de concedii medicale. Liderii acestui grup infracţional ar fi cunoscut modul de funcţionare al decontării concediilor medicale, astfel încît ar fi folosit diverse metode, inclusiv persoane din sistemul medical sau persoane din familie, respectiv anturajul apropiat, pentru realizarea întregului mecanism, care a dus la obţinerea frauduloasă a sumelor de bani corespondente decontării concediilor medicale.

„Activitatea infracţională a grupului s-ar fi desfăşurat sub mai multe modalităţi, respectiv un palier pe care a avut loc angajarea, cu caracter fictiv, a unor persoane, la anumite societăţi comerciale, pe alt palier obţinerea unor documente medicale, beneficiind de sprijinul unor medici specialişti şi medici de familie, care ar fi atestat, în mod nereal, faptul că persoanele solicitante de concedii medicale prezintă anumite boli“, se mai arată în documentul citat.

Pe palierul final, aceleaşi persoane s-ar fi adresat, concomitent, mai multor case judeţene de asigurări de sănătate, de unde ar fi beneficiat, simultan, în mod fraudulos, de diverse sume de bani. Prejudiciul estimat este de aproximativ 6 milioane de lei.

„Liderii acestui grup infracţional sînt persoane care prin prisma poziţiilor profesionale deţinute, (consilier clasa I – grad superior în cadrul acestui serviciu (coordonator), în perioada 01.01.2006 – 31.10. 2006 şi de şef serviciu CAS Neamţ în perioada 01.11.2006 – 01.01.2013 sau şef Serviciu Evidenţă Asiguraţi, Carduri şi Concedii Medicale din cadrul CAS Neamt) au cunoscut modul de funcţionare al decontării concediilor medicale, astfel încît s-au folosit de toate pîrghiile cunoscute, în conivenţă cu persoane din sistemul medical şi au folosit persoane din familie sau anturajul apropiat pentru realizarea întregului mecanism care a dus la obtinerea frauduloasă a sumelor de bani corespondente decontării concediilor medicale în cauză“, spun procurorii DIICOT.

Un număr de 12 persoane au ajuns la audieri la sediul DIICOT Neamţ, iar la final 7 au fost încătuşate şi cel mai probabil vor ajuge la instanţă. Acţiunea a beneficiat de sprijinul poliţiştilor Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bacău, al poliţiştilor de la IPJ Neamţ şi Iaşi şi a jandarmilor de la Neamţ şi Bacău. Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcţia Operaţiuni Speciale din cadrul Poliţiei Române.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Continuă meciul Primărie vs Prefectură pe tema parcărilor

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ Primăria a zis că problema parcărilor e una... urgentă şi a cerut părerea Prefecturii ■ Prefectura a opinat că nu e nicio urgenţă ■

Meciul Primărie vs Prefectură pe tema parcărilor din Piatra Neamţ continuă.

Primăria, care zice că problema necesită o rezolvare urgentă, a cerut opinia Prefecturii privind scurtarea termenului de consultare publică. Prefectura a opinat că nu e nicio urgenţă. Evident fără nicio legătură cu meciul, trebuie avute în vedere câteva “amănunte”.

Prefectul e PSD, iar primarul PNL. Consultările publice, că au fost 30 sau mai puţine zile, au fost de formă în 99,99% din cazuri. Pe la CJ-ul condus de PSD se fac şedinţe „de urgenţă” pentru nişte teme minore, dar Prefectura nu se mai ofuschează. În rest… totul e administraţie în interesul pietrenilor. Vă prezentăm în continuare comunicatul municipalității.

„În data de 28 aprilie, Primăria Piatra-Neamț a solicitat un punct de vedere Instituției Prefectului – Județul Neamț referitor la oportunitatea invocării caracterului de urgență în problema parcărilor de reședință din Piatra-Neamț.

Concret, interogarea se referea la oportunitatea reducerii termenului de consultare publică, conform art. 7 din Legea nr. 52 / 2003 privind transparența decizională în administrația publică, motivat de incertitudinea cu privire la situația parcărilor în care se află 19 mii de pietreni și familiile lor.

Primarul Andrei Carabelea: „Ne aflăm într-o situație care impune soluții imediate. Pietrenii își doresc rezolvarea cât mai rapidă a acestei crize. Asta ne demonstrează numeroasele reacții primite pe toate canalele de comunicare. Tocmai din această cauză, cu argumente legale, am solicitat Instituției Prefectului un punct de vedere referitor la soluționarea în regim de urgență a crizei parcărilor. După două săptămâni, răspunsul prefectului a venit prin curier, făcând 3 zile de la Prefectură până la Primărie. Mai mult decât atât, răspunsul prefectului transmite sec că situația parcărilor de reședință nu e nici urgentă și nici nu are circumstanțe excepționale. Așadar, pentru a nu risca o altă contestație în instanță doar pentru a bloca activitatea primăriei, așteptăm epuizarea termenului de 30 de zile pentru dezbaterea publică. Apropos de dezbatere publică, 84% dintre pietrenii care au răspuns susțin rezolvarea rapidă a crizei parcărilor prin reducerea termenului de consultare publică… Pietrenii trebuie să știe: noi  găsim soluții la orice problemă, prefectul caută probleme la orice soluție.”

Singura variantă pentru ieșirea cât mai rapid din situația de criză o reprezintă adoptarea unui nou regulament care să nu fie contestat din aceleași motive de procedură, nicidecum de fond.

Proiectul de Hotărâre și Regulamentul sunt postate spre dezbatere publică pe site-ul oficial al Municipiului Piatra-Neamț din data de 02.05.2022, la adresa https://www.primariapn.ro/dezbateri”.

Citește știrea

Actualitate

Seif furat din sediul unei firme. Ce sumă era în „casă“ şi unde au fost descoperiţi suspecţii

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ cercetările efectuate de poliţiştii din Neamţ şi Bacău au dus la identificarea a doi suspecţi ■ urma să se ceară arestarea preventivă ■

Furtul unui seif de la o societate comercială a fost reclamat de reprezentanţii firmei, iar după două săptămâni de cercetări suspecţii au fost identicaţi, fiind vorba despre două persoane din judeţul Neamţ. Sesizarea a fost depusă pe data de 29 aprilie 2022, susţinându-se că în cutia metalică furată erau 40.000 de lei.

Ancheta avea să se concretizeze astăzi, 16 mai, când investigatorii de la serviiciile criminale din cadrul inspectoratelor de Poliţie Bacău, în colaborare cu colegii din Poliţia Neamţ, au efectuat trei percheziţii domiciliare. La descinderi au fost descoperite şi ridicate mai multe mijloace materiale de probă, printre care şi un autoturism, o limuzină Mercedes.

„În baza mandatelor de aducere, doi bărbaţi, de 26 şi 30 de ani (din Roman şi Gâdinţi, judeţul Neamţ), au fost conduşi la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bacău, pentru cercetări, iar, ulterior, au fost reţinuţi, pentru 24 de ore“, au transmis anchetatorii. Cercetările sunt continuate, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt calificat, iar cei doi suspecţi urmează să fie prezentaţi Parchetului de pe lângă Judecătoria Bacău cu propunere de luare a unor măsuri preventive.

Acestea pot fi arest preventiv, la domiciliu sau control judiciar. Acţiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale din Poliţia Română, la misiune participând poliţişti din cadrul Serviciului Criminalistic Bacău, Serviciului pentru Acţiuni Speciale Bacău, Poliţiei Roman şi Postului de Poliţie Gâdinţi din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Neamţ, precum şi cadre de la Gruparea de Jandarmi Mobilă Bacău.

Pe data de 14 mai 2022, poliţiştii nemţeni au rezovat un alt furt. În cazul a patru persoane s-a dispus arestul la domiciliu, iar pentru două controlul judiciar, ele fiind acuzate că, la începutul acestei luni, au sustras 2.300 de litri din rezervoarele camioanelor parcate în curtea unor firme din Târgu Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Arestaţi casnici pentru furturi de combustibil. Tone de motorină au fost sustrase din rezervoarele unor camioane

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ în două rînduri, şase tineri au furat motorină din rezervoarele unor camioane parcate în cuţile unor societăţi ■ la un preţ mediu de 8 lei pe litru, paguba depăşeşte 18.000 de lei ■

Doi tineri au beneficiat de clemenţă şi au fost puşi sub cele mai blînde măsuri preventive, arest la domiciliu şi control judiciar, după ce, în două rînduri, au furat nu mai puţin de 2.300 de litri de motorină pe care au vîndu-o mai apoi la doritorii de chilipiruri.

„Afacerea“ ilicită le-a fost stricată de anchetatori care au documentat activitatea infracţională, iar pe 14 mai 2022, oamenii legii au reţinut şase tineri într-un dosar penal ce vizează săvîrşirea mai multor infracţiuni de furt calificat.

„Investigaţiile au relevat faptul că, în noaptea de 1 spre 2 mai 2022, un număr de şase persoane cu vîrste cuprinse între 18 şi 29 de ani, din localităţile Răuceşti, Timişeşti şi Tîrgu Neamţ, avînd feţele acoperite cu cagule, ar fi tăiat plasa unui gard şi ar fi pătruns în curtea a două societăţi de unde ar fi sustras din rezervoarele camioanelor o cantitate de aproximativ 1.200 de litri de motorină“, anunţă Poliţia Neamţ.

Cercetările au stabilit că o nouă lovitură ar fi avut loc în noaptea de 5 spre 6 mai, cînd aceleaşi persoane ar fi pătruns, din nou, în curtea uneia dintre cele două societăţi comerciale din Tîrgu Neamţ, de unde au sustras o cantitate de aproximativ 1.100 de litri de motorină, din rezervoarele camioanelor.

Ulterior, aceştia ar fi transportat combustibilul pe raza localităţii Răuceşti, unde au vîndut motorina. La data de 14 mai, în urma documentării activităţii infracţionale a celor implicaţi, cei şase tineri au fost reţinuţi pentru 24 de ore. În cursul aceleiaşi zile au fost prezentaţi în faţa unui procuror din cadrul Parchetului de pe lîngă Judecătoria Tîrgu Neamţ, iar faţă de patru tineri, cu vîrste cuprinse între 18 şi 19 ani, a fost dispusă măsura preventivă a arestului la domiciliu.

Alţi doi suspecti, de 19 şi 29 de ani, au scăpat cu cea mai blîndă măsură preventivă, controlul judiciar pentru o perioadă de 60 de zile. La un preţ mediu de 8 lei pentru un litru de motorină, paguba în dauna celor două societăţi comerciale din Tîrgu Neamţ depăşeşte lejer 18.000 de lei.

Citește știrea
Advertisement
Trending