Contactează-ne

Arhivă 2005-2017

Cînd vine vorba de românii din Moldova, Voronin nu vrea presã

Știre publicată în urmă cu

în data de

Ministrul afacerilor externe, Mihai-Rãzvan Ungureanu, si-a început vizita în Republica Moldova avînd o întîlnire, joi dupã-amiaza, cu profesorii scolilor de grafie latinã din Transnistria. Seful diplomatiei române a sustinut, în a doua zi a vizitei, o prelegere cu tema ‘România si Republica Moldova, un parteneriat pentru Europa’, la Universitatea de Stat din Chisinãu. Ministrul de externe al României nu a exersat discursul diplomatic traditional. Discursul dresat studentilor de la Universitatea de stat din Chisinãu a avut ca leit motiv o frazã din apostolul Ioan: „Si adevãrul vã va face liberi“. Un efect secundar al acestui lucru pare sã fi fost brusca eroare apãrutã în programul ziaristilor români: aparent, întîrziasem la presedintele Voronin. Programul arãta cã trebuie sã mergem spre Presedintie între orele 14.15 si 14.25. La 14.14 ni s-a comunicat cã am întîrziat patru minute si nu mai putem fi primiti de cãtre presedintele Voronin. Asa încît, delegatia românã a avut timp sã revada speech-ul despre adevãr adresat studentilor de cãtre ministrul Ungureanu: „Sã nu vã fie fricã de adevãr. Sã spuneti: aceasta e limba mea, aceasta e istoria mea. Cui îi este fricã de adevãr, îi e fricã de propria identitate. Si cînd este asa, vremurile te distrug. Sper sã nu se mai întîmple ca în Moldova sã aparã noi martiraje. Fiti siguri cã vom fi atenti, cã statul român va veghea atît cît îi va sta în puteri. (…) Priviti în jur, nu vã limitati la o unicã lecturã, faceti comparatii. Lecturile diversificate vã scot din încremenirea în proiect. Omul remarcabil care este Andrei Plesu spunea „Oamenii fãrã dileme, oamenii fãrã întrebãri sînt fiare lãsate de oameni printre oameni“. Feriti-vã de cei ce nu-si pun întrebãri si vorbesc în semne de exclamare! Învãtati sã vã întrebati si sã vã îndoiti. Asta vã va ajuta sã fiti deschisi, europeni si egali oricãrui student din Paris, Berlin sau Iasi. (…) Este pentru prima datã cînd vorbesc unor studenti din Chisinãu. Stiu cã întelegeti puterea culturii, a educatiei si a întelegerii oneste în numele acelui adevãr care elibereazã si are, astfel, valoare“.

Casa lor este în Transnistria Pentru românii din Transnistria aceasta nu este zonã ocupatã de osti, de militii. Pentru ei, Transnistria este locul din care nu pleacã: acasã. Iar ei au ales sã rãmînã. La întîlnirea cu ministrul român de externe au fost patru profesori de la patru scoli de limbã românã din Transnistria. Asta înseamnã cã reprezintã 50% dintre scolile românesti de acolo, 4.500 de elevi si 500 de profesori. Cifre în continuã scãdere, sub bocancul separatistilor. Cei patru directori de licee si scoli i-au cerut lui Rãzvan Ungureanu cãrti românesti si cîteva autobuze, sã aducã elevii la scoalã. Elevi care parcurg zilnic 30 de kilometri. Nu au cerut bani de salarii de la statul român. S-au jenat. Primesc un 30% în plus, de la Republica Moldova, pentru cã se aflã în zonã de conflict. De fapt, au cerut ceva: cetãtenie românã. Dar asta era în octombrie 2004. În regim de urgentã. Joi, 16 februarie 2006, nici unul dintre cei patru nu avea încã cetãtenia cerutã: Maria Ungureanu, directoarea scolii internat pentru copii orfani – 250 de copii, Maria Roibu – Liceul „Alexandru cel Bun“ Tighina – 1.300 de elevi, Eugenia Halus – Liceul Teoretic Evrika din Rîbnita, Ion Iovcev – Tiraspol. „Ne-am dorit cetãtenia românã nu ca sã plecãm de aici“, a spus una dintre cele trei directoare, o femeie cu o fatã latã si ochi tari, cãprui. „Am vrut sã se stie cã sîntem români. Republica Moldova nu are nici o putere acolo, sã ne apere“. România nu si-a gãsit încã timpul birocratic sã le acorde cetãtenia. În medie, un moldovean asteaptã patru ani sã obtinã cetãtenie românã. Dacã ar fi cerut cetãtenie rusã, ar fi plãtit 15 dolari si ar fi avut de asteptat doar o lunã sau douã. Ar fi scãpat si de amenintãri, si ei, pãrintii copiilor, si copiii. Scolile din Transnistria nu au spatii. Toate sînt „arendate“. Licentele de functionare au fost înregistrare la presiuni internationale, dar în asa fel încît, la prima supãrare oficialã, sã poatã fi retrase: urmele dispozitiilor speciale ale lui Smirnov, din octombrie 1994, de desfiintare a scolilor de limbã românã si transformarea lor în scoli cu grafie chirilicã. Deranjeazã programa scolarã, cea din Republica Moldova, cu clasici ai literaturii române. Deranjeazã simpla existentã a acestor oameni. La deschiderea festivã a anului scolar, care ar fi trebuit sã fie o sãrbãtoare, sînt înconjurati de separatisti. Nu au costume populare românesti. „Împrumutãm de la rusi“, avea sã spunã Ion Iovcev, director la una din scolile din Tighina. „Cu costumele alea am venit pe 25 decembrie sã tinem spectacol la Ambasada românã din Chisinãu“.

Profesor de limba românã în Transnistria Profesorul Iovcev avea sã povesteascã despre drumurile lor, în cãutarea unui ajutor, de orice fel. Au nevoie de cãrti bune, de literaturã românã clasicã, de dictionare, nu de manuale românesti vechi. Nu le sînt utile, nu „bat“ cu programa lor, sã nu ne supãrãm, a spus Maria Roibu. Erau recunoscãtori pentru invitatia celor de la Consiliul Judetean Cluj sau a celor de la Baia Mare, care au invitat profesori si copii la ei. Erau recunoscãtori cã sînt bine primiti la Amabasada României din Chisinãu. La Ambasada Federatiei Ruse din Chisinãu nu li s-a primit nici mãcar un memoriu: „Postã n-aveti?!“, i-au repezit cei de acolo. Erau recunoscãtori cã, de Crãciun, cineva de la Patriarhia Românã le-a telefonat si i-a anuntat cã li se vor trimite 500 de euro. Încã asteptau banii. Toate lucrurile acestea, exterioare vietii lor de acolo, nu rezolvau fondul. Profesorul Iovcev avea pe telefon mesaje de amenintare cu moartea. „În ’98 m-au luat într-o masinã si douã ore si-au bãtut joc de mine: mi-au pus grenadã în sîn, mi-au stins tigara de frunte…“ Viata normalã a unui dascãl în zona de conflict, printre „pacificatorii“ lui Smirnov.

Simplificarea birocratiei de acordare a vizelor pentru românii din Moldova Ministrul afacerilor externe a declarat cã va solicita Ministerului Justitiei modificarea legislatiei de acordare a cetãteniei române, astfel încît românii din Republica Moldova sã primeascã mai repede aceastã calitate. El a adãugat cã îsi doreste ca în urma acestor modificãri sã poatã fi rezolvate peste 1.500 de dosare de solicitare a cetãteniei, fatã de maximum de 200 cîte se aprobã lunar, în prezent. „Dorinta noastrã sincerã este sã simplificãm procedura birocraticã, nu si continutul juridic al legii“. La întîlnirea cu Andrei Stratan, omologul sãu moldovean, Rãzvan Ungureanu afirma: „Sîntem aproape de a încheia un acord pentru regimul vizelor si al cetãteniei. Nu e un subiect de speculatie politicã!“ Îngrijorarea moldovenilor e de înteles: preconizata integrare europeanã a României ar aduce cu sine si obligativitatea vizelor pentru cetãtenii moldoveni care vor sã ajungã în România, vize conform aquis-ului comunitar. Toti cei care acum lucreazã sau învatã în România se vor confrunta cu o realã problemã. De aici si îngrijorarea generalã. De aici îngrijorarea ministrului de externe român în legãturã cu contextul international, dar si în legãturã cu cel din Moldova. Intentia este mult mai largã: modificãri ale sectiei consulare din Chisinãu, pentru primirea unui numãr mult mai mare de dosare pentru acordarea cetãteniei române. Ar urma sã disparã interminabilele cozi de la poarta consulatului românesc. De asemenea, se urmãreste prelungirea duratei vizelor si gratuitatea acestora: fie la un an pentru elevi, studenti, profesori – categorii cu „risc“ minim de emigrare – si cel mult 5 ani pentru reprezentantii marilor companii.

Transnistria – o problemã de sigurantã nationalã pentru România Transnistria este un subiect separat: „Nu aveti în fatã un ministru multumit de discutiile purtate în formula 5^2“, avea sã declare Rãzvan Ungureanu, în vreme ce Andrei Stratan fãcea o grimasã de neplãcere. „Cît nu existã vointã comunã pentru a rezolva problema Transnistriei, nu ne putem astepta la rezultate. În problema aceasta, lucrurile se deruleazã lent, fãrã transparentã. Prioritatea e rezolvarea situatiei trupelor rusesti din Moldova. Solutii existã: una ar fi instalarea în aceastã zonã a unei forte multinationale de pace. As vrea sã fie limpede pentru toti cei care încearcã sã obtinã un capital politic din asta: cîtã vreme Transnistria este la 200 kilometri de granita româneascã, e o problemã de securitate pentru România. Dupã cum granita Moldovei cu Ucraina înseamnã o preocupare pentru noi. E vorba de tranzit ilegal, de productie si transport de armament. Lucruri care ne intereseazã“. Aflat în ianuarie la Bucuresti, Serghei Savrov avea sã afirme cã armata rusã din Transnistria nu e altceva decît „o fortã pacificatoare“ si cã oricine e interesat de pace ar trebui sã sustinã sederea lui Smirnov si a trupelor rusesti în zonã. „We agree to disagree“, avea sã fie comentariul ministrului de externe român, în genere. Transnistria rãmîne un cutit bine înfipt într-o zonã strategicã, în care se aflã controlul utilitãtilor din Republica Moldova. Un sondaj fãcut în 2005 printre tinerii din Transnistria continea o întrebare referitoare la felul în care vãd ei pozitia României fatã de Republica Moldova: în proportie de 90%, rãspunsul a fost „agresor“. FOTO: Statuia lui Lenin dominã orasul separatist Tiraspol

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Arhivă 2005-2017

Proces şi la Curte în cazul fraudelor de la postliceală

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ procurorii au atacat sentinţa prin care s-au aplicat pedepse cu suspendare şi achitări ■ 19 din cei 96 de inculpaţi au uzat de calea de atac ■ 26 de lucrări au fost anulate de instanţa de fond ■ unii elevi nici nu treceau pe la şcoală, fiind plecaţi în străinătate ■ erau promovaţi contra unor sume de 1.000 de lei ■ unii profesorii-medici pătaţi completau în locul candidaţilor testele tip grilă ■

Procesul fraudelor de la postliceala sanitară continuă la Curtea de Apel Bacău după ce sentinţa instanţei de fond a fost atacată. Au declarat apel atît procurorii cît şi parte din inculpaţi, 19 din totalul din 96, profesori care şi-au pătat onoarea la corectarea tezelor, dar şi elevi care au cotizat pentru a deveni asistenţi medicali. Reamintim că Tribunalul Neamţ a aplicat pedepse cu suspendare, iar parte dintre cei deferiţi justiţiei au fost exoneraţi de răspundere penală, fiind achitaţi. 26 de lucrări ale elevilor „cotizanţi“ au fost anulate de instanţă, titularii rămînînd fără diploma care le atesta studiile. Acuzele de dare şi luare de mită nu au putut fi dovedite nici din probatoriu, nici din interceptări şi confruntări, astfel încît profesorii şi cei din comisia de examinare au fost inculpaţi numai pentru abuz în serviciu şi fals material în înscrisuri oficiale. În ceea ce priveşte alţi acuzaţi, ei au fost trimişi în judecată pentru comiterea infracţiunilor de trafic de influenţă, iar cursanţii şcolii postliceale fiind inculpaţi pentru cumpărare de influenţă. Cele două părţi vătămate din dosar, Inspectoratul Şcolar Judeţean Neamţ şi Şcoala Posliceală Sanitară Piatra Neamţ, nu s-au constituit părţi civile în procesul penal. Curtea de Apel Bacău va da în cauză o sentinţă definitivă. Conform actelor de urmărire penală, lanţul neregulilor pleca încă de intrarea în şcoală şi se termina la finele studiilor, cu examenul de certificare, unul care era de cele mai multe ori măsluit grosolan. Oamenii legii s-au sesizat despre nereguli în 2013, iar cercetările au durat aproape doi ani. Au ajuns în faţa judecătorilor membrii comisiilor de certificare a studiilor, diriginţii celor trei clase din Piatra Neamţ care au absolvit în 2013, secretarul unei postliceale din Roman, care în anul 2013 a scos ultima promoţie, apoi şi-a închis porţile, precum şi de mulţi din cei care au cumpărat bunăvoinţa profesorilor şi a medicilor şi au cumpărat o diplomă de asistent medical, deşi în unele cazuri chiar cei din comisia de examinare se minunau cît de neinstruiţi erau candidaţii. Acheta a relevat faptul că la postliceala din Roman succesul examenului era asigurat contra sumei de 1.000 de lei de persoană. În mod normal, taxa legal instituită era de 170 de lei, iar diferenţa pînă la 1.000 de lei însemna cumpărarea indulgenţei profesorilor examinatori. De toate demersurile s-a ocupat secretara unităţii, cea care strîngea banii de la cotizanţi, le spunea că această practică este valabilă de ani de zile şi că pentru cei care dau bani, poate rezolva problema examenului la Piatra Neamţ. Tot ea făcea drumurile la „judeţ“, unde era centru de examinare şi rezolva problema. Femeia le-a spus oamenilor legii că această taxă ilegală era de cînd lumea, că iniţial a fost mai modestă, dar că din 2009 rămăsese la pragul de 1.000 de lei. Din cei 34 de elevi înscrişi în promoţia 2010 – 2013, au venit la examenul de certificare numai 24, dar instanţa le-a anulat lucrările. Pentru unii, cursurile din cei trei ani au fost opţionale, nici măcar nu au trecut pe la şcoală fiind plecaţi la muncă în străinătate. Pentru majoritatea candidaţilor secretara le-a făcut rost şi de proiecte pe care le avea de la promoţiile anterioare. La Piatra Neamţ examenul de final costa mai puţin, cam 500 de lei. Ca orice examen şi cel de la postliceala sanitară era monitorizat audio şi video, aşa că anchetatorilor nu le-a trebuit decît niţică răbdare pentru a studia înregistrările. Aşa a ieşit la iveală că acolo unde toată comisia era „cumpărată“, medicii au muncit pe brînci, şi- au scos din poşete mai multe pixuri, au stabilit care este mai aproape de culoarea cu care s-a scris teza şi au trecut la treabă. La testele tip grilă erau întrebări care aveau unul, două sau chiar trei răspunsuri corecte. Corectorii au completat tot ce trebuia pentru note cît mai mari. Totuşi, mediciii care nu s-au lăsat cumpăraţi au rămas uimiţi de neştiinţa candidaţilor, catalogînd promoţia 2013 ca fiind cea mai slabă din istoria şcolii. La examenul din 2013 au fost un număr total de 212 candidaţi care au avut de susţinut proba scrisă şi proiectul. Dacă la cea de-a doua probă toţi au trecut cu brio, la teza scrisă, şapte candidaţi nu au reuşit să obţină minim nota 5. Din cei care au trecut însă, mulţi s-au bucurat de sprijinul comisiei de corectare, în unele cazuri modificările fiind evidente. În aceste condiţii, a fost dispusă o expertiză grafologică în urma căreia a ieşit la iveală că din totalul de 212 de teze, un număr de 113 prezintă modificări ale substanţei cu care s-a scris, dar nu s-a putut stabili dacă au făcut menţiunile pe foaie una, sau două persoane.

Citește știrea

Arhivă 2005-2017

Plugusorul pentru Primãria Piatra Neamt

Știre publicată în urmă cu

în data de

Aho, aho, copii si frati, Stati putin si nu mânati, Ascultati ce vreau sã spun, Eu, pribeagul Mos Crãciun, Care-n marsul meu rãzlet, Am alergat prin judet, De la munte pân-la ses, Oprindu-mã tot mai des, Prin orase si prin sate, Toate frumoase, curate, Gãtite de sãrbãtori, Cu betealã si cu flori; Bunã vremea, gospodari, Oameni cu rãspunderi mari, Care-n urmã cu un an, Dupã cum aveati în plan, Ati urcat semeti pe val, Chiar în Consiliul Local. Eu vã urez sãnãtate, De succese s-aveti parte, Municipiul sã-nfloreascã, Lumea sã vã pretuiascã, Sã se-adune-n buget banul, Cum creste-n grãdini bostanul; Veti avea pe-ndestulate, Banii pentru sãnãtate, Aziluri, orfelinate, Pentru scoli, sport si culturã, Cheltuiti-i cu mãsurã; Banul public investit Sã fie atent chibzuit, Iar de-o rãmânea vreun pai, Dati ceva si pe la cai, Cum ati dat si-n acest an, Când s-a pus ban lângã ban, De-a zburat vestea în tarã, Auzindu-se si-afarã, Cã Piatra Neamt e-un oras, La multe sporturi fruntas, Printre care sportu-ecvestru, A-nãltat prestigiu nostru; Ani la rând ne-am ocupat, Orasul l-am promovat, Fiindcã am organizat, Concursuri nationale, Multe cupe mondiale; Si-au venit la noi turistii, Cãlãretii si artistii, Turcii, grecii si germanii, De si-au lãsat aici banii; De-am mai fi iarãsi ce-am fost, În tarã s-avem un rost, Baza cea de Peste Vale, Scrisã demult în anale, Trebuie modernizatã, Spre-a fi iar ce-a fost odatã, Cea mai frumoasã din tarã, Sã putem gãzdui iarã, Competitii mondiale, Si-alte internationale; Dar Bazei de Peste Vale, Unii i-au cam dat târcoale, Nu s-a-mplinit visul lor, Spre binele tuturor, Fiindcã noi nu am cedat, Am luptat, ne-am judecat, Iar instantele curate, Doar nouã ne-au dat dreptate. Se va-mplini visul lor La Pastele Cailor; Vrând Baza de cãlãrie Dumnezeu sã nu-i mai tie, Sã ajungã albi ca varul, Sã le cadã mãdularul, Limba sã le putrezeascã, Sã aibã mersul de broascã, Si de-or ajunge la mal, Sã moarã striviti de cal. Noi, cei de la cãlãrie, Cum toatã lumea ne stie, N-am cedat, nu vom ceda, Într-una ne vom lupta, Pânã când vom avea parte Si noi de sfânta dreptate; Poate-n anul care vine Ne va fi ceva mai bine, Dacã-întregu-Executiv Si Consiliul, receptiv, Vor da mâna-n unitate, Vrând sã se facã dreptate, Ca terenul disputat, Sã fie înapoiat Si lãsat în custodie Numai pentru cãlãrie; Acest lucru s-a produs, Undeva este si scris, Când domnul Chitic, primar, Pe atunci interimar, Le spunea plin de mândrie, Celor de la cãlãrie, Cã de-or câstiga procesul, Dânsul va face demersul, Cã acest teren furat, Sã le fie-napoiat, Cum spuneam, în custodie, Pentru sport si cãlãrie. Din pãcate, fãrã bani, S-au scurs aproape doi ani, De când nu a fost putinta, Probabil cã nici vointa, Ca problemele-ncurcate Sã fie-odatã transate. De-aceea, privim cu jale, Când ajungem Peste Vale, La Baza de cãlãrie, Pe vremuri, bijuterie, Iar acum se degradeazã, Fiindcã nimeni nu pluseazã, Bani în suma-asa de mare, Doar pentru modernizare. Încã e tinutã-n viatã, Ne cãznim sã-i dãm o fatã, Pentru-a fi competitivã, Pe plan national activã, Organizând competitii, Cunoscute cu traditii. Acum insistãm plenar, Din nou la domnul primar, Exprimându-ne-o durere, Cã nu mai avem putere, Sã mentinem mereu vie, Flacãra în cãlãrie; Nu vrem sã fim deloc duri, Dar de nu se iau mãsuri, Urgente, pe legi bazate, În termene limitate, Vine peste noi urgia, De-a lichida cãlãria; Nu cred cã domnul primar, Care-i primul gospodar Si nici domnul Gavrilescu, Viceprimar de Bãsescu, Sã accepte-o tragedie Pe-a orasului mosie. Dupã ce ne-am plâns amarul, Cum face pe câmp plugarul, Hai sã tragem niste brazde Pentru cinstitele gazde; Întâi plugul mai activ Direct la Executiv, Apoi plugul tras de cal Pentru Consiliul Local; Mânati mãi, hãi, hãi, hãi!

Noi pe unde am umblat, Multe, multe am aflat, Orasu-i foarte curat, Ca în basme luminat; Luni întregi v-ati chinuit Pânã când ati reusit, Cu talent si iscusintã, Ca sã dati în folosintã, Piata Centralã vestitã, De mai multi sacali pânditã; Dar acum, bine se stie, Cã e tot la Primãrie, Sã fie administratã, Permanent modernizatã, Si-apoi rentabilizatã; Prin oras dacã pornesti, Lucruri bune-ai sã gasesti: Pe strãzi s-a muncit intens, Ai separatoare de sens, Nu mai sunt doar iluzorii Sensurile giratorii, Care prompt fluidizeazã, Foarte bine dirijeazã, Circulatia-n final, Chiar si cãlare pe cal. Când ajungi pe la muzeu, Dacã mergi cumva mai greu, Si vrei sã te relaxezi, Trebuie doar sã traversezi, Si-ajungi, fiind mai atent, Într-un parc inteligent. În zone, unde cei tari, Sunt câinii comunitari, Atacând cu insistentã, Se cere multã prudentã; E bine c-a apãrut Înc-un padoc construit, Cã poate-ntr-un viitor Si problema câinilor Va fi total rezolvatã Fãr-a mai fi amânatã. Spuneam cum am remarcat, Cã orasul e curat, Tot asa am observat Si cum s-au securizat Multe europubele, În oras, prin cartiere. Aceste realizãri, Aminitite în urãri, Si-altele neamintite, De toatã lumea stiute, Ne-obligã sã-i dãm crezare, S-avem încredere mare, În acest executiv Capabil si foarte-activ, Condus de-un vrednic primar, Care stie foarte clar, Cum ce-i rãu sã redreseze, Iar ce-i bun sã promoveze; El este înconjurat Si permanent ajutat De cei doi viceprimari, Oameni cu rãspunderi mari, Gavrilescu si Vârlan, În functii de peste-un an; Consilier personal, Popescu, mereu pe val; Puscasu, brav veteran, Administrator de-un an; Fecic, tânãr secretar, Cu legile-n buzunar. Iar domnii consilieri, Care-s cei mai mari boieri, Dacã-au venit la urare, Absolut din întâmplare, Vor bãga mâna-n tunicã, Si vor scoate-o pungã micã, Slobozind discret din ea, Toatã-indemnizatia, Ca s-o dea la urãtori, Care-s pe drumuri din zori; Sã tragem niste urãri Si pentru realizãri! Mânati mãi, hãi, hãi, hãi!

Trageti brazda mai atent Pentru toti din parlament, Încã una si mai mare S-ajungem la Guvernare; Toate guvernele-n bloc De tarã si-au bãtut joc; Încã de la început S-a distrus cât s-a putut, Furând toti cam ce au vrut, Nici o jenã n-au avut; Ne-au lãsat fãrã pãduri, Fel de fel de secãturi, Tãind într-o veselie Cu Romsilva-n cârdãsie; Încã furã toti cum vor, Cã-s multe cozi de topor În Guvern si-n Parlament, Manifestându-si strident Aplecarea spre hotie Într-o biatã Românie, Înecatã-n sãrãcie, Devenitã colonie. Chiar de Mosu-i în putere Se apropie de-ncheiere. Sã le urãm sãnãtate Doamnelor salariate Si domnilor bãrbãtei Cã-s functionari si ei; Când intri în Primãrie Fiecare treaba-si stie, Amabili, oameni de treabã, Toti sfãtosi, te-ajutã-n grabã, Doctori în calculatoare Si doamne si domnisoare Iar sefii lor de birou Sunt purtãtorii de nou, Toti se-ntrec si inventeazã Treaba o supravegheazã Lumea sã fie servitã Si în final multumitã. Pentru toti functionarii Sã slobozim telegarii Si sã tragem roata plinã La Primãrie-n grãdinã. Mânati mãi, hãi, hãi!

Citește știrea

Arhivă 2005-2017

Premii de milioane la parada mascatilor de la Tîrgu Neamt

Știre publicată în urmă cu

în data de

• traditionala paradã are loc pe 2 ianuarie • trofeul festivalului va aduce cîstigãtorului 2.500 lei, iar pentru premiile I, II si III se vor oferi 2.000 lei, 1.500 lei si 1.000 lei •

Nemtenii sînt asteptati în ziua de 2 ianuarie, la Tîrgu Neamt, la traditionala paradã a mascatilor – Festivalului obiceiurilor si traditiilor de Anul Nou, ajuns la editia a VI-a. Evenimentul este organizat de cãtre Primãria si CL Tîrgu Neamt, Casa Culturii si CJ, bugetul alocat depãsind 40.000 lei. Programul va începe cu parada formatiilor de mascati prin centrul urbei, care vor evolua apoi, de la ora 11, pe scena amenajatã în piata Adormirea Maicii Domnului. Premierea este planificatã sã aibã loc la ora 13.30. Pe lîngã diplome, vor fi acordate si recompense bãnesti. Astfel, trofeul festivalului va aduce cîstigãtorului 2.500 lei, iar pentru premiile I, II si III se vor oferi 2.000 lei, 1.500 lei, respectiv 1.000 lei. Festivalul a început sã se desfãsoare în mod organizat în urma unei hotãrîri adoptate de CL în decembrie 2012. În urmã cu cîtiva ani nu se cheltuia mai nimic pentru organizare, mizîndu-se pe faptul cã mascatii aveau obiceiul sã se adune pe 2 ianuarie în oras. Autoritãtile au hotãrît sã se implice dupã ce s-a observat o scãdere a participantilor si a publicului spectator, constatîndu-se si cã poluarea culturalã si fenomenul de kitch luase amploare, degradînd obiceiurile si traditiile autentice. În formula actualã, festivalul îsi propune perpetuarea si promovarea traditiilor si obiceiurilor locale si nationale, cunoasterea valorilor fundamentale ale folclorului românesc, pãstrarea notei de autenticitate si originalitate a traditiilor si obiceiurilor românesti, descoperirea si culegerea de folclor autentic. Programul si bugetul celei de-a VI-a editii a festivalului mascatilor au fost aprobate de alesii de sub Cetate în sedinta din 22 decembrie. „Traditiile si obiceiurile ocazionate de Sãrbãtorile de iarnã sînt cele mai bogate si mai vesele dintre manifestãrile folclorice din Neamt si nu numai. De la Sãrbãtoarea Crãciunului la Anul Nou au loc o serie de manifestãri la care participã toatã colectivitatea, impresionînd prin costumatiile originale, muzicã traditionalã, mesaj si recuzitã. Cîntecele de Colind, Uratul cu plugusorul, jocurile cu mãsti, Capra, Ursul, Arnãutii, Dansul cãiutilor si Teatrul haiducesc sînt obiceiuri de un farmec si originalitate deosebite, care îmbogãtesc repertoriul national. În Tîrgu Neamt s-a împãmîntenit obiceiul sã se organizeze, în fiecare an, o Paradã a acestor obiceiuri si traditii, ca un adevãrat carnaval, fiind si o importantã atractie turisticã. (…) Mentionãm cã, în cele cinci editii care s-au desfãsurat pînã acum, au participat un numãr mare de formatii din Neamt si din zonele limitrofe judetului“, se mentioneazã în expunerea de motive semnatã de primarul Daniel Harpa.

Citește știrea
Advertisement
Trending