Contactează-ne

Arhivă 2005-2017

Cinci milioane de euro pentru chilii cu fason european

Știre publicată în urmă cu

în data de

• dupã cîteva luni de blocaje, ca urmare a lipsei posibilitãtilor de cofinantare, autoritãtile locale au gãsit împreunã cu reprezentantii judetului o solutie • CJ Neamt a garantat contractarea unui împrumut de 8,5 miliarde de lei, iar anul viitor va asigura 9 miliarde lei pentru finalizarea proiectului • alimentarea cu apã, reteaua de canalizare si reabilitarea a 108 cãsute mãnãstiresti vor crea premisele transformãrii într-o veritabilã zonã turisticã •

Racordarea satului românesc la standardele europene de civilizatie reprezintã, în România urmãtorilor ani, o directie prioritarã. În conditiile actuale, atît în contextul veniturilor subtiri atrase la bugetele locale, cît si a mecanismului legislativ care, pînã acum, nu a fost dotat si cu pîrghiile necesare sustinerii cofinantãrilor pentru proiectele selectate pentru atragerea fondurilor europene, nu a fost creat, încã, un cadru de absorbtie optim al sprijinului finantatorilor. Neamtul se numãrã printre judetele cu cel mai ridicat potential turistic, beneficiind atît de un cadru natural deosebit, cît si de numeroase monumente istorice si culturale. Salba mãnãstirilor din aceastã zonã – Neamt, Agapia, Vãratec, Secu, Sihãstria si Secu – reprezintã veritabile puncte de atractie atît pentru turistii din tarã, cît si din strãinãtate. Sporadic, pe lîngã acestea, si-au fãcut aparitia pensiunile agroturistice. Din pãcate însã, infrastructura slabã de drumuri, corelatã cu lipsa celei pentru utilitãti, sînt un mare dezavantaj. Neamtul este, deocamdatã, o zonã de tranzit pentru turisti, în drum spre alte zone de atractie ale altor judete. Premisele schimbãrii au pornit, la începutul acestui an, în zona Agapia, Primãria comunei reusind sã intre în atentia finantatorilor europeni cu proiectul privind „Reabilitarea arealului turistic mãnãstirea Agapia“. Astãzi, aflat în vizitã în judetul Neamt, Jonathan Scheele, seful Delegatiei Comisiei Europene în România, va poposi la Agapia pentru a vedea primele rezultate ale implementãrii proiectului.

Reabilitarea arealului turistic a intrat în ritmul normal Startul oficial al implementãrii proiectului a fost dat pe 15 ianuarie, în acest an, dar, odatã cu începerea lucrãrilor, au apãrut impedimentele de ordin financiar. Motivul? Administratia localã s-a trezit descoperitã în privinta fondurilor, neavînd puterea sã sustinã cofinantarea. În lunile care au urmat, au fost organizate nenumãrate întîlniri pe tema sumelor necesare pentru cofinantarea proiectului, cu reprezentantii Consiliului Judetean, Prefecturii si Agentiei pentru Dezvoltare Regionalã Nord-Est, dar fãrã a fi gãsitã o solutie viabilã de iesire din impas. Practic, la o valoare totalã de aproape 5 milioane de euro, Consiliul Local Agapia trebuie sã contribuie cu 10%, ceea ce înseamnã circa 500.000 de euro. În urmã cu cîteva luni, în urma unei discutii cu factorii implicati în dezvoltarea regionalã, Primãria Agapia a primit girul Consiliului Judetean pentru contractarea unui împrumut de 8,5 miliarde de lei, bani necesari pentru acest an. „Noi nu am fi putut face singuri acest împrumut, pentru cã nu putem depãsi un anumit prag de îndatorare, care este prevãzut de legislatie. Pentru anul viitor, conducerea Consiliului Judetean Neamt ne-a promis cã ne va aloca 9 miliarde lei pentru a putea finaliza proiectul“, a declarat Vasile Cucos, primarul comunei Agapia. Lucrãrile, realizate de cãtre firma Diekat din Grecia, constau în realizarea sistemului de alimentare cu apã a satului Sãcãlusesti, a canalizãrii, atît la mãnãstire, cît si în satul Agapia, a unei statii de epurare, precum si în reabilitarea a 108 cãsute mãnãstiresti. Care este stadiul lucrãrilor executate pînã acum? „Alimentarea cu apã a satului Sãcãlusesti a fost realizatã în proportie de 90%, iar canalizarea spre satul Agapia – de 40%. Statia de epurare, furnizatã de o firmã danezã, urmeazã sã ne fie adusã în aceastã sãptãmînã. Au început reabilitãrile la douã module de case – unul de 12, iar celãlalt – de 6. Pînã la sfîrsitul acestei luni, vor fi date în folosintã 6, iar pînã la finalul anului – toate cele 18. Lucrãrile de reabilitare constau în amenajarea de grupuri sanitare moderne, racordate la apã curentã si canalizare, refacerea instalatiilor electrice, precum si înlocuirea materialului putrezit“, a mai spus primarul Cucos. Termenul limitã de implementare a proiectului este 1 iulie 2006. Agapia va deveni, astfel, o comunã etalon a judetului Neamt, ai cãrei locuitori vor beneficia de conditii civilizate, prin racordarea la apa curentã si canalizare. Mai mult decît atît, vor fi create reale conditii de dezvoltare a agroturismului care ar putea fi o importantã sursã de venituri atît pentru locuitori, cît si pentru autoritãtile locale.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending