Contactează-ne

Actualitate

Chipul mamei în amintirile mitropolitului Visarion Puiu. Dreptul la neuitare

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ părintele Florin Țuscanu reamintește că mitropolitul Visarion Puiu a rememorat în lucrarea autobiografică „Însemnări din viața mea” chipul ființei care i-a dat viață ■ mama sa, Elena Mironescu, o femeie modestă din Roman, a muncit enorm pentru susținerea în școală a celor trei fii ■ în memoria ei, mitropolitul a instituit o bursă pentru elevele sărace de la Școala profesională de fete de lângă biserica Sfântul Sava din Iași, în sumă totală de 300.000 lei ■

În această zi de primăvară dedicată tuturor mamelor din lume, preot dr. Florin Țuscanu, reamintește cum în lucrarea autobiografică „Însemnări din viața meaׂ, mitropolitul Visarion Puiu, rememorează cu mult respect și recunoștință figura mamei sale, Elena Mironescu, din Roman, ființa care a crescut trei băieți, cu mijloace materiale modeste și cărora le-a făcut un rost în lume.

Părintele Țuscanu spune că în memoria mamei sale, mitropolitul Viasrion Puiu, în vremea pe când era episcop de Hotin, a luat o inițiativă lăudabilă, de a sprijini fetele sărmane și talentate, cu o bursă care să poarte numele mamei sale, donând tabloul acesteia pentru a fi așezat în cancelaria școlii.

„Nu știu dacă răposata noastră mamă, Elena Puiu (1852-1924), a avut în viață bucurii! Ne dăm seama însă destul de bine, câte necazuri și suferințe a îndurat sărmana, săracă fiind, până ne-a crescut mari, iar pentru toată truda sa în vremea creșterii noastre, mărturisim că n-am fost în stare să-i mulțumim în măsura cuvenită, pentru că tocmai când socoteam că-i putem răsplăti aleasa ei trudă de mamă bună, Dumnezeu a chemat-o din lumea aceasta.

Și nu știm, nici cu ce i-am fi putut răsplăti deplin, respectul și dragostea fiiască si recunoștința ce-i datorăm aici, pe pământ. Azi, ne-a rămas numai mângâierea rugăciunilor calde, ce îndreptăm pentru odihna sufletului său, către bunul Dumnezeu, ca tot El, care ne-a dat-o și i-a fost singurul sprijin pe lume în creșterea noastră, să-i deie și răsplata Sa, sfântă și deplină, în lumea în care este acum.

Iar dorind noi a nu lăsa amintirea mamei noastre nerăsplătită și între oameni, apoi, socotind de datorie obștească a sprijini pregătirea dată de școlile noastre viitoarelor mame bune și venim a ruga comitetul Școlii profesionale de fete de lângă biserica Sfântul Sava din Iași, să binevoiască a primi o sumă de bani, din venitul căreia să se poată da, annual, sprijinul trebuitor pentru învățătură în această școală, câtorva fete sărace și silitoare din Iași, dintr-un fond intitulat „Elena Puiu”, în sumă totală de 300.000 lei.

Pentru perpetuarea pomenirii sale creștinești, direcțiunea Școlii să îngrijească de buna stare a mormântului mamei noastre, care este în cimitirul Eternitatea din Iaşi, făcând cu un preot ortodox în fiecare an, la 21 mai, ziua numelui său, ori în altă zi apropiată de această dată, cuvenita rugăciune pentru cei adormiți. Direcțiunea să păstreze portretul ei în ulei, ce dăruim, în cancelaria Școlii. VISARION , Episcopul Hotinului, 20 august 1931, BĂLȚI“.

Părintele Florin Țuscanu reamintește faptul că în data de  25 februarie 2024, cu prilejul „Zilelor Mitropolit Visarion Puiu”, Ediția XXVIII-a, cunoscând locul unde au fost înmormântați părinții mitropolitului (Ioan și Elena Puiu), a făcut o rugăciune pentru dânșii, „așa cum și-a dorit vladica Visarion, mai ales că acum se împlinesc și 100 de ani de la moartea mamei sale (+1924). Veșnică să fie pomenirea lor din neam în neam!

 

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending