Contactează-ne

Actualitate

Chiar nu vă e ruşine? “Drumul cumătrului”, adevărata poveste. Ce nu spune cumătrul cumătrului, dar nici liberalii

Știre publicată în urmă cu

în data de

“Drumul cumătrului”, aşa cum a fost supranumit tronsonul de pe DN 15 Bicaz-Poiana Largului, e o pată pe obrazul tuturor celor care au administrat sau administrează judeţul Neamţ.

Care e adevărata poveste a unui tronson de drum a cărui reabilitare a început prin mai 2019 şi nu e gata nici în iunie 2020, deşi s-au încasat deja zeci de milioane de euro? Ce nu spune nici cumătrul cumătrului, vopsit politic în roşu pesedist, dar nici liberalii?

Haideţi să vedem faptele. În primăvara lui 2019 plouă mai zdravăn în Neamţ. Nişte unii de prin Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă se “deşteaptă” brusc, probabil de la ploaia rece, şi ajung subit la concluzia că e “urgent” să fie reparat DN 15 Bicaz-Poiana Largului. Că altfel o ia la vale. Deşi problema era de mult timp.

De ce trebuia “urgent”? Pentru că aşa nu mai trebuia licitaţie pentru încredinţarea lucrării, se putea prin încredinţare directă. Şi încredinţare directă a fost. Iar cui i s-ar fi putut încredinţa direct decît unei asocieri de firme din care partea leului revenea unei firme controlate de cumătrul lui Ionel Arsene, preşedintele CJ Neamţ?

Numele cumătrului e Gheorghe Vlasie, celebrul Ginel, iar numele firmei e Aqua Parc. Să nu vă pună necuratul să căutaţi firma pe “goagăl” că vă speriaţi de câte contracte cu statul a prins de-a lungul timpului. Şi cum cumătrul Ionel era pe bune cu guvernanţii de atunci, s-au alocat şi banii: peste 300 de milioane de lei. Pentru reparaţia a 44 de kilometri de drum. Calculaţi dumneavoastră cât amar de bănet pe kilometru.

Se încheie contract şi se spune în el că lucrarea trebuie să fie terminată în noiembrie 2019. Constructorul, cumătrul adicătelea, în loc să facă lucrarea şi să plece cu profitul în Caraibe, la banii ăştia îi rămânea profit şi dacă făcea drumul ca în… Germania, se încurcă în reparaţii şi cere şi obţine o amânare a termenului de finalizare.

Între timp Guvernul Dăncilă pică, nu mai cântă cucul la Transporturi şi liberalii, care nu erau cumetrii cu Ginel, ajung să taie şi să spânzure în ţară. Şi, la un moment dat, încep să spună nasoale de “drumul cumătrului”.

Ba că starea de urgenţă nu era deloc “urgentă”, ba că nu se regăsesc pe teren nişte lucrări facturate, ba că sunt probleme cu hârtiile – proiectul tehnic depus prin 2020 şi după ce au fost făcute plăţi -, ba, mai nou, aflăm că şi la mediu “au cauzat” respectivele lucrări. Deci, dacă e să dăm crezare liberalilor, numai nereguli.

Prin mai 2020 când era deja scandalul cât casa pentru că nu mai lucra nimeni la drum, aflăm că s-ar fi realizat proiectul în procent de vreo 80% şi ar mai fi de plată vreo 40% din sumă. Rotunjim, deci constructorul ar fi încasat la vreo 180 de milioane. Dar ar fi vrut mai mult, adică înţelegem noi 80% din sumă, însă liberalii nu şi nu pe motiv că sunt… “inadvertenţe”. Ce-or mai fi şi alea că nimeni nu vrea să zică în clar.

Şi de atunci o tot ţinem în discuţii şi scandal. Suntem în 15 iunie 2020. Zilele următoare vor fi alte discuţii. Dar cu ce ne-am ales  noi, prostimea, până acum, noi fiind cei care am făcut plata. Avem un drum impracticabil, cel puţin pe 20% din lungime, la mai bine de un an de la începerea lucrărilor. Avem un cumătru care primeşte direct un contract de 300 de milioane de lei pentru că s-a descoperit brusc că drumul de la Bicaz la Poiana Largului o ia la vale. O lua de peste 10 ani. Cumătrul încasează vreo 180 de milioane, dar vrea mai mult. Avem nişte guvernanţi care spun sfios că ar fi nereguli cu carul în legătură cu acest contract, dar… aşteaptă DNA-ul şi dau asigurări că ei vor ca drumul să fie finalizat cât mai repede. De parcă am putea astupa gropile cu vorbele lor şi cu declaraţiile lor de bună intenţie. Evident că nu pot spune când va fi finalizat drumul, asta e… în discuţie.

Iar acum ajungem la întrebarea de la început. Ce nu spune cumătrul cumătrului, cel care ţipă sus şi tare că e jale pentru că nu se termină odată reabilitarea drumului? Nu spune de exemplu dacă într-o ţară normală şi fără el la preşedinţia CJ şi colegii de partid la guvernare, cumătrul ar mai fi primit prin încredinţare directă o aşa o pleaşcă de 300 de milioane pentru a repara 44 de kilometri de drum fiind invocată o aşa-zisă situaţie urgenţă pentru o problemă pe care nemţenii o cunoşteau de ani buni? Dacă într-o ţară normală, cumătrul ar fi putut încasa bani şi abia apoi plăti garanţia de bună execuţie pentru lucrare sau dacă şi-ar fi putut permite să depună proiectul tehnic după ce depăşise primul termen de execuţie şi dacă, într-o ţară normală, ar fi putut lăsa în urma sa depozite de deşeuri în “speranţa” că acestea nu vor ajunge în lac?

Ce nu spun liberalii care îl acuză pe cumătrul cumătrului că face jocuri politice? Nu spun că, de teamă să nu piardă voturi într-un an electoral, nu au curajul să rupă pisica şi să dea pe faţă neregulile pe care le tot flutură prin conferinţe de presă şi să meargă în instanţă cu cumătrul constructor pentru a recupera banii publici cheltuiţi. Asta însemnând să scoată la iveală toată mizeria, să se războiască în faţa judecătorilor cu cumătrul, să organizeze o altă licitaţie, să găsească un nou constructor. Dar asta înseamnă timp şi alegerile bat la uşă. Nu vreau să mă gândesc că poate unii calculează că s-ar putea ca onor cumătrul să-şi schimbe… familia. Şi nu mă gândesc în principal la cea politică. Tare ar închide ochii liberalii, numai să termine drumul cumătrul constructor şi să nu mai deconteze supărarea votanţilor.

Cam asta e povestea adevărată a (ne)reparării unor amărâţi de 44 de kilometri de drum, dintr-un amărât de judeţ aflat pe ultimele locuri din ţară la venituri, dintr-o amărâtă de regiune care are autostradă doar pe hârtie, cea din Monitorul Oficial în care a fost publicată legea ce ne ţine loc de autostradă, dintr-o amărâtă de ţară în care cumetrii constructori şi cumetrii cumetrilor constructori îşi împart banii cum vor muşchii lor, iar cei care nu sunt cumetrii cu ei, dar fac politică, se uită cu invidie sperând să ajungă şi ei la caşcaval. Toate se întâmplă sub privirea “părintească” a DNA sau a altor Parchete, care, din când în când, mai anunţă câte un dosar in rem. Adică fără făptaşi şi cu speranţe zero de recuperare a prejudiciului. Sincer? Comparativ cu ciuma care roade ţara asta de peste 30 de ani, COVID-ul e mic copil.

Actualitate

Coronavirus: Neamţ – 110 cazuri noi. Naţional – 4.271 cazuri noi

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la Neamţ rata de infectare este de 1,3 la mia de locuitori ■ la nivel naţional, în ultimele 24 de ore au fost raportate 98 de decese ■

Până pe 4 martie, pe teritoriul României, au fost confirmate 816.589 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).

749.673 de pacienți au fost declarați vindecați. În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 4.271 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv. Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 832 de persoane au fost reconfirmate pozitiv. Până astăzi, 20.684 persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

În intervalul 03.03.2021 (10:00) – 04.03.2021 (10:00) au fost raportate 98 de decese (58 bărbați și 40 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Argeș, Arad, Bacău, Brăila, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brașov, Buzău, Caraș-Severin, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Gorj, Hunedoara, Ialomița, Iași, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Olt, Prahova, Satu Mare, Sălaj, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Vaslui, Vâlcea, Vrancea, Ilfov și București.

Dintre acestea, 1 deces a fost înregistrat la categoria de vârstă 20-29 de ani, 2 decese la categoria de vârstă 30-39 ani, 6 decese la categoria de vârstă 40-49 ani, 12 decese la categoria de vârstă 50-59 ani, 22 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 33 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 22 decese la categoria de peste 80 de ani.

94 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, iar 4 pacienți decedați nu au prezentat comorbidități.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 9.035. Dintre acestea, 1.070 sunt internate la ATI.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 6.105.686 de teste RT-PCR și 334.027 de teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 26.410 teste RT-PCR (16.885 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 9.525 la cerere) și 9.539 de teste rapide antigenice.

Pe teritoriul României, 44.712 persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 13.011 persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 50.327 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 120 de persoane.

 În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 3.667 de apeluri la numărul unic de urgență 112 și 589 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ziua de 3 martie, 5.389 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 980.985 de lei.

De asemenea, prin structurile abilitate ale Poliției, a fost întocmit, ieri, un dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută și pedepsită de art. 352 Cod Penal.

Reamintim cetățenilor că Ministerul Afacerilor Interne a operaționalizat, începând cu data de 04.07.2020, o linie TELVERDE (0800800165) la care pot fi sesizate încălcări ale normelor de protecție sanitară.

Apelurile sunt preluate de un dispecerat, în sistem integrat, și repartizate structurilor teritoriale pentru verificarea aspectelor sesizate.

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 23.469 de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu SARS – CoV – 2 (coronavirus): 2.539 în Italia, 16.772 în Spania, 195 în Marea Britanie, 125 în Franța, 3.116 în Germania,  93 în Grecia, 49 în Danemarca, 37 în Ungaria, 28 în Olanda, 2 în Namibia, 4 în SUA, 7 în Suedia,  137 în Austria, 22 în Belgia, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 43 în Elveția, 3 în Turcia, 2 în Islanda, 2 în Belarus, 7 în Bulgaria, 12 în Cipru, 2 în India, 2 în Ucraina, 8 în Emiratele Arabe Unite, 13 în Republica Moldova, 3 în Muntenegru, 218 în Irlanda, 2 în Singapore, 3 în Tunisia  și câte unul în Argentina, Luxemburg, Malta, Brazilia, Kazakhstan, Republica Congo, Qatar, Vatican, Portugalia, Egipt, Pakistan, Iran, Slovenia, Federația Rusă și Croația. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 186 de cetățeni români aflați în străinătate, 34 în Italia, 19 în Franța, 43 în Marea Britanie, 60 în Spania, 14 în Germania, 2 în Belgia, 3 în Suedia, 4 în Irlanda, 2 în Elveția, unul în SUA, unul în Brazilia, unul în Republica Congo, unul în Grecia și unul în Iran, au decedat. Dintre cetățenii români confirmați cu infecție cu noul coronavirus, 798 au fost declarați vindecați: 677 în Germania, 90 în Grecia, 18 în Franța, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Namibia, unul în Luxemburg, unul în Tunisia și unul în Argentina.

Citește știrea

Actualitate

We have… architect. Şef

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ Andrei Ciubotaru este noul arhitect şef al municipiului Piatra-Neamț ■ el a trecut o probă de... limba engleză ■

Andrei Ciubotaru este noul arhitect şef al municipiului Piatra-Neamţ. Aşa ar suna o banală ştire, scrisă după un banal comunicat de presă emis de Primăria Piatra Neamţ pe tema menţionată.

Ce nu mai e banal e că, după cum citim în comunicatul pe care îl vom prezenta integral, noul arhitect şef a avut de trecut o probă de… limba engleză. Bravo lui ca a trecut de ea, despre cei care au gândit o astfel de probă pentru un astfel de post… ne abţinem să comentăm.

Probabil Piatra-Neamţ se va transforma din Perla Moldovei în Perla… Albionului. Noroc că nu s-au gândit noii edili să construiască… zigurate la Piatra-Neamţ că ar fi trebuit săracii candidaţi la postul de arhitect şef să facă declinări şi conjugări în… limba persană. Vă prezentăm în cele ce urmează comunicatul primăriei şi mai precizăm doar că pe 2 martie a fost organizat concursul pe post:În vârstă de 52 de ani, Andrei Ciubotaru este absolvent al Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” și a profesat în mediul privat timp de 25 de ani. Este membru al Registrului Urbaniștilor din România.

„Această mutare reprezintă pentru mine o ieșire din zona de confort, respectiv partea de proiectare în care am profesat 25 de ani și, în același timp, o încercare de a aduce un suflu nou în ceea ce privește relația proiectant – administrație locală, dar și cetățean – primărie.  Pornesc cu foarte mult entuziasm pe acest drum și îmi doresc să eficientizez activitatea Direcției de Urbanism” a declarat arh. Andrei Ciubotaru.

„Am încredere în arhitectul Andrei Ciubotaru pentru că este genul care știe să îmbine arhitectura modernă cu cea clasică. Cred că este omul potrivit să pună pe planșă și în aplicare conceptul de =nouaPiatra. Aici, de cealaltă parte a baricadei, va avea ocazia să vină cu soluții, să le implementeze, alături de provocarea de îmbunățire a colaborării dintre municipalitate și proiectanți. Îl felicit și îi doresc mult succes și multă putere de muncă. Pornește la acest drum cu o mare responsabilitate, în condițiile în care pietrenii au așteptări mari de la noua noastră echipă” a declarat primarul Andrei Carabelea.

Concursul pentru ocuparea acestei poziții a constat în patru probe, respectiv probă de limba engleză, probă de competențe în aplicații grafice pentru module de arhitectură, proba teoretică și interviul. Andrei Ciubotaru își va începe activitatea la Primăria Piatra-Neamț la sfârșitul lunii martie”.

Understood?

Citește știrea

Actualitate

Prefectul a fost numit… prefect

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ George Lazăr este “noul” prefect de Neamţ ■ subprefecţii sunt de la USR ■ plus sau minus ■

Odată cu transformarea prefecţilor şi subprefecţilor din înalţi funcţionari publici în demnitari, care pot avea culoare politică, era necesară “reconfirmarea” pe post a celor care ocupau aceste “dregătorii”. Sau nu. În funcţie de cromatica politică.

Oricum, la Neamţ reconfirmarea s-a produs în ceea ce priveşte prefectul, căruia îi stă bine în galbenul liberal. Aşa că prefectul George Lazăr a fost numit prefect, începând cu data de 4 martie, printr-o hotărâre de guvern pe care nici nu s-a uscat bine cerneala. Conform noilor modificări la Codul Administrativ, care vin mănuşă, evident întâmplător, după ce alianţa de guvernare “a trebuit” să-şi împartă inclusiv prefecturile, la Neamţ vom avea doi subprefecţi. “Algoritmul” politic a zis că de la USR – PLUS. Sau minus.

Deci e clar că fostul subprefect nu se încadra în nuanţa politică necesară, aşa că noii subprefecţi sunt Florin Zaharia – dacă n-a fost să fie “vice” la CJ, măcar “sub” la Prefectură – şi Ioan Meraru, care n-a fost să fie decât… “sub”. De la colegii din presă am aflat că numirea subprefecţilor a fost anunţată de USR, plus sau minus, printr-un comunicat de presă. În condiţiile în care acest comunicat nu a fost transmis subsemnatului sau pe e-mailul redacţiei Monitorul, l-am citit de la colegi. Comunicatul.

Şi am reţinut că domnul Meraru zice ceva de genul: “Numirile politice, acolo unde avem nevoie de oameni profesionişti, trebuie să înceteze şi să fie înlocuite cu un proces transparent de selecţie a resursei umane”. Mi-au dat lacrimile când am citit această declaraţie venită tocmai din partea unuia numit subprefect după ce a fost modificată legea tocmai pentru ca subprefecţii să poată fi… oameni politici. În rest, am mai reţinut că domnul Meraru vrea să colaboreze bine cu toate organele. Administraţiei publice locale, evident, ceea ce e de bine.

Am sărit apoi la declaraţia domnului Zaharia: “Ca cetăţean…” atât am citit şi m-am oprit înainte de a mai asista complice la vreo altă “violentare” a limbii române. Oricum sunt convins că restul nu era doar o “cacofonie” de declaraţie, ci una plină de bune intenţii.

Şi mi-am amintit că domnul preşedinte Arsene, Ionel, făcea furori la începuturile carierei sale politice cu celebrul său “că când”. Şi a ajuns preşedinte. Dacă îl imită măcar la exprimare şi domnul Zaharia are şanse să iasă din postura de “sub”. Subprefect.

Citește știrea

Trending