Contactează-ne

Actualitate

Chiar nu vă e ruşine? “Drumul cumătrului”, adevărata poveste. Ce nu spune cumătrul cumătrului, dar nici liberalii

Știre publicată în urmă cu

în data de

“Drumul cumătrului”, aşa cum a fost supranumit tronsonul de pe DN 15 Bicaz-Poiana Largului, e o pată pe obrazul tuturor celor care au administrat sau administrează judeţul Neamţ.

Care e adevărata poveste a unui tronson de drum a cărui reabilitare a început prin mai 2019 şi nu e gata nici în iunie 2020, deşi s-au încasat deja zeci de milioane de euro? Ce nu spune nici cumătrul cumătrului, vopsit politic în roşu pesedist, dar nici liberalii?

Haideţi să vedem faptele. În primăvara lui 2019 plouă mai zdravăn în Neamţ. Nişte unii de prin Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă se “deşteaptă” brusc, probabil de la ploaia rece, şi ajung subit la concluzia că e “urgent” să fie reparat DN 15 Bicaz-Poiana Largului. Că altfel o ia la vale. Deşi problema era de mult timp.

De ce trebuia “urgent”? Pentru că aşa nu mai trebuia licitaţie pentru încredinţarea lucrării, se putea prin încredinţare directă. Şi încredinţare directă a fost. Iar cui i s-ar fi putut încredinţa direct decît unei asocieri de firme din care partea leului revenea unei firme controlate de cumătrul lui Ionel Arsene, preşedintele CJ Neamţ?

Numele cumătrului e Gheorghe Vlasie, celebrul Ginel, iar numele firmei e Aqua Parc. Să nu vă pună necuratul să căutaţi firma pe “goagăl” că vă speriaţi de câte contracte cu statul a prins de-a lungul timpului. Şi cum cumătrul Ionel era pe bune cu guvernanţii de atunci, s-au alocat şi banii: peste 300 de milioane de lei. Pentru reparaţia a 44 de kilometri de drum. Calculaţi dumneavoastră cât amar de bănet pe kilometru.

Se încheie contract şi se spune în el că lucrarea trebuie să fie terminată în noiembrie 2019. Constructorul, cumătrul adicătelea, în loc să facă lucrarea şi să plece cu profitul în Caraibe, la banii ăştia îi rămânea profit şi dacă făcea drumul ca în… Germania, se încurcă în reparaţii şi cere şi obţine o amânare a termenului de finalizare.

Între timp Guvernul Dăncilă pică, nu mai cântă cucul la Transporturi şi liberalii, care nu erau cumetrii cu Ginel, ajung să taie şi să spânzure în ţară. Şi, la un moment dat, încep să spună nasoale de “drumul cumătrului”.

Ba că starea de urgenţă nu era deloc “urgentă”, ba că nu se regăsesc pe teren nişte lucrări facturate, ba că sunt probleme cu hârtiile – proiectul tehnic depus prin 2020 şi după ce au fost făcute plăţi -, ba, mai nou, aflăm că şi la mediu “au cauzat” respectivele lucrări. Deci, dacă e să dăm crezare liberalilor, numai nereguli.

Prin mai 2020 când era deja scandalul cât casa pentru că nu mai lucra nimeni la drum, aflăm că s-ar fi realizat proiectul în procent de vreo 80% şi ar mai fi de plată vreo 40% din sumă. Rotunjim, deci constructorul ar fi încasat la vreo 180 de milioane. Dar ar fi vrut mai mult, adică înţelegem noi 80% din sumă, însă liberalii nu şi nu pe motiv că sunt… “inadvertenţe”. Ce-or mai fi şi alea că nimeni nu vrea să zică în clar.

Şi de atunci o tot ţinem în discuţii şi scandal. Suntem în 15 iunie 2020. Zilele următoare vor fi alte discuţii. Dar cu ce ne-am ales  noi, prostimea, până acum, noi fiind cei care am făcut plata. Avem un drum impracticabil, cel puţin pe 20% din lungime, la mai bine de un an de la începerea lucrărilor. Avem un cumătru care primeşte direct un contract de 300 de milioane de lei pentru că s-a descoperit brusc că drumul de la Bicaz la Poiana Largului o ia la vale. O lua de peste 10 ani. Cumătrul încasează vreo 180 de milioane, dar vrea mai mult. Avem nişte guvernanţi care spun sfios că ar fi nereguli cu carul în legătură cu acest contract, dar… aşteaptă DNA-ul şi dau asigurări că ei vor ca drumul să fie finalizat cât mai repede. De parcă am putea astupa gropile cu vorbele lor şi cu declaraţiile lor de bună intenţie. Evident că nu pot spune când va fi finalizat drumul, asta e… în discuţie.

Iar acum ajungem la întrebarea de la început. Ce nu spune cumătrul cumătrului, cel care ţipă sus şi tare că e jale pentru că nu se termină odată reabilitarea drumului? Nu spune de exemplu dacă într-o ţară normală şi fără el la preşedinţia CJ şi colegii de partid la guvernare, cumătrul ar mai fi primit prin încredinţare directă o aşa o pleaşcă de 300 de milioane pentru a repara 44 de kilometri de drum fiind invocată o aşa-zisă situaţie urgenţă pentru o problemă pe care nemţenii o cunoşteau de ani buni? Dacă într-o ţară normală, cumătrul ar fi putut încasa bani şi abia apoi plăti garanţia de bună execuţie pentru lucrare sau dacă şi-ar fi putut permite să depună proiectul tehnic după ce depăşise primul termen de execuţie şi dacă, într-o ţară normală, ar fi putut lăsa în urma sa depozite de deşeuri în “speranţa” că acestea nu vor ajunge în lac?

Ce nu spun liberalii care îl acuză pe cumătrul cumătrului că face jocuri politice? Nu spun că, de teamă să nu piardă voturi într-un an electoral, nu au curajul să rupă pisica şi să dea pe faţă neregulile pe care le tot flutură prin conferinţe de presă şi să meargă în instanţă cu cumătrul constructor pentru a recupera banii publici cheltuiţi. Asta însemnând să scoată la iveală toată mizeria, să se războiască în faţa judecătorilor cu cumătrul, să organizeze o altă licitaţie, să găsească un nou constructor. Dar asta înseamnă timp şi alegerile bat la uşă. Nu vreau să mă gândesc că poate unii calculează că s-ar putea ca onor cumătrul să-şi schimbe… familia. Şi nu mă gândesc în principal la cea politică. Tare ar închide ochii liberalii, numai să termine drumul cumătrul constructor şi să nu mai deconteze supărarea votanţilor.

Cam asta e povestea adevărată a (ne)reparării unor amărâţi de 44 de kilometri de drum, dintr-un amărât de judeţ aflat pe ultimele locuri din ţară la venituri, dintr-o amărâtă de regiune care are autostradă doar pe hârtie, cea din Monitorul Oficial în care a fost publicată legea ce ne ţine loc de autostradă, dintr-o amărâtă de ţară în care cumetrii constructori şi cumetrii cumetrilor constructori îşi împart banii cum vor muşchii lor, iar cei care nu sunt cumetrii cu ei, dar fac politică, se uită cu invidie sperând să ajungă şi ei la caşcaval. Toate se întâmplă sub privirea “părintească” a DNA sau a altor Parchete, care, din când în când, mai anunţă câte un dosar in rem. Adică fără făptaşi şi cu speranţe zero de recuperare a prejudiciului. Sincer? Comparativ cu ciuma care roade ţara asta de peste 30 de ani, COVID-ul e mic copil.

Actualitate

Şapte persoane la spital din cauza ciupercilor

Știre publicată în urmă cu

în data de

Şapte persoane, dintre care patru copii, au ajuns la Spitalul Târgu-Neamţ, vineri, 14 mai, având diagnosticul intoxicaţie cu ciuperci. Solicitarea către Ambulanţa Neamţ a fost făcută în jurul orei trei dimineaţa  şi la unitatea sanitară au fost transportaţi o fetiţă de cinci ani, un băieţel de şase ani, o fetiţă de 8 ani şi un băiat de 12 ani, dar şi trei tineri cu vârste cuprinse între 23 şi 29 de ani.

Citește știrea

Actualitate

Nu ieşim din zodia ploilor

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ informarea de instabilitate atmosferică expiră azi, la ora 21:00 ■ totuşi, nu scăpăm de precipitaţii nici săptămîna viitoare ■ valorile termice diurne vor oscila între 14 şi 22 grade ■

Cea de-a doua jumătate a lunii mai nu aduce timp bun şi foarte aproape de vara calendaristică meteorologii anunţă ploi consistente, iar în cea mai rece zi a săptămînii viitoare nu vor fi mai mult de 14 grade. Singura veste bună este că nopţile vor fi mai calde, iar minimele se vor situa între 9 şi 11 grade.

O informare meteo de instabilitate atmosferică accentuată expiră azi, 14 mai, la ora 21:00, dar specialiştii spun că vor fi perioade în care va ploua în averse ce vor avea şi caracter torenţial, vor fi descărcari electrice, intensificări de scurtă durată ale vîntului, vijelii şi, izolat, grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor depăşi 15…20 l/mp şi, pe arii restrînse, 25…35 l/mp.

La acest moment, la staţia meteo de pe Ceahlău – Toaca mai sînt 15 centimetri de nea. Astăzi, 14 mai, regimul termic va fi bunişor, 20 de grade ziua şi cam 10 grade vor fi peste noapte. Temperatura se apreciază pe parcursul zilei de sîmbătă, 15 mai, iar la jumătatea lui Florar vor fi 21 de grade, dar nu scăpăm de furtunile care vor fi în special după amiază.

Nu sînt schimbări în regimul termic nocturn şi vor fi vreo 10 grade. Duminică, 16 mai, în prima parte a zilei va fi soare, însă la amiază maxima ajunge cu greu la 20 de grade şi sînt aşteptate ploi în aversă. Noaptea vor fi 10 grade. Cea mai caldă zi de săptămîna viitoare va fi cea de luni, 17 mai, cînd meteorologii prognozează o maximă îndrăzneaţă de 22 de grade.

Cu toate acestea, nu scăpăm de instabilitate şi sînt anunţate ploi mai după amiază. Minima nocturnă rămîne cantonată la 10 grade. Conform prognozei, de marţi, 18 mai, începe depreciarea regimului termic, astfel că la amiază în zona noastră vor fi 19 grade. Instabilitatea îşi face de cap şi din nou pot veni furtuni. Va fi ceva mai bine după lăsarea întunericului şi minima saltă la 11 grade.

Urmează cea mai rece zi, cea de miercuri, 19 mai, cînd maxima atinge cu greu valoarea de 14 grade. Cerul va fi acoperit şi va ploua mărunt întreaga zi. Precipitaţii sînt anunţate şi după lăsarea întunericului, cînd se vor înregistra cam 10 grade. Joi, 20 mai, se mai încălzeşte niţel, revedem şi soarele şi vor fi vreo 17 grade.

Nu trebuie să uitaţi umbrelele acasă pentru vor fi ceva stropi de ploaie, în aversă. Urmează cea mai rece noapte din întreg intervalul de prognoză, iar minima va fi de 9 grade. Vineri, 21 mai, norii se cantonează în zona noastră şi va ploua mai tot timpul. Termic nu stăm prea bine pentru începutul ultimei decade a lui mai şi vor 17 grade ziua şi vreo 11 grade după lăsarea întunericului.

Sîmbătă, 22 mai, este anunţat cer variabil cu soare, ceva ploi după amiază, 19 grade ziua şi vreo 11 grade vor fi peste noapte. Singura zi fără ploi pare a fi cea de duminică, 23 mai, cînd se vor înregistra 21 de grade.

Citește știrea

Actualitate

E căutat un minor fugar

Știre publicată în urmă cu

în data de

Poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale de la IPJ Neamţ şi cei ai Poliţiei municipiului Roman fac verificări pentru depistarea unui minor de 17 ani, dar dispărut acum cîteva zile.

„La data de 11 mai 2021, poliţiştii din cadrul Poliţiei municipiului Roman au fost sesizaţi cu privire la faptul ca minorul Mereuţă Vlăduţ Ionuţ, în vîrstă de 17 ani, din Roman, a părăsit voluntar Centrul de asistenţă socială în care se afla şi nu a mai revenit“, se arată într-un comunicat al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Neamţ.

Adolescentul are o înălţime de circa 1,65 metri, greutate de aproximativ 66 de kilograme, părul brunet, tuns scurt, ochi căprui. Nu se cunosc detalii referitoare la obiectele de îmbrăcaminte pe care acesta le purta la momentul dispariţiei.

Anchetatorii au efectuat verificări pe raza municipiului Roman, precum şi a localităţilor limitrofe, în vederea depistării acestuia, dar fără folos, astfel că cer ajutorul populaţiei. Orice persoană care poate oferi informaţii ce pot conduce la depistarea persoanei căutate, este rugată să apeleze numărul unic de urgenţă 112 ori să anunţe cea mai apropiată unitate de poliţie.

De regulă, în astfel de cazuri, copii fugari hoinăresc prin oraş sau merg la rude timp de cîteva zile, după care revin în centrele unde sînt instituţionalizaţi.

Citește știrea

Trending