Contactează-ne

Actualitate

Chiar nu vă e ruşine? Contractul de sponsorizare pentru aparatul de recoltat plasmă, nesemnat

Știre publicată în urmă cu

în data de

Culmea birocraţiei. Culmea nepăsării. Culmea dezinteresului şi a incompetenţei. Plus o lipsă de ruşine incalificabilă. Adică nesimţire pe înţelesul tuturor. Aşa poate fi descrisă următoarea situaţie: un patron de firmă, nemţean şi care îşi doreşte să ajute nemţenii, donează Spitalului Judeţean, încă de la începutul acestei nenorocite de pandemii, un aparat de recoltat plasmă de la bolnavii vindecaţi de COVID-19. Plus toate consumabilele necesare, plus îşi exprimă disponibilitatea să pregătească angajaţii din sistem pentru a putea recolta plasma convalescentă. Plasmă ce poate salva vieţi, tratamentul fiind destinat bolnavilor de Covid-19 aflaţi în stare critică. Omul de afaceri care a făcut donaţia trimite un contract de sponsorizare pentru respectivul echipament şi… după luni întregi nimic. Contractul respectiv nu mai ajunge înapoi. De ce? Managerii Spitalului Judeţean au fost schimbaţi ca şosetele şi nimeni nu se “îndeamnă” să semneze contractul, care între timp a ajuns “antedatat”. Halucinant.

“Judeţul Neamţ este singurul judeţ din cele 17 în care în prezent funcţionează echipamente puse la dispoziţie gratuit de către noi care nu a trimis contractul de sponsorizare semnat. În mod normal ar fi trebuit să retrag acel echipament de foarte mult timp. Echipamentul în momentul de faţă funcţionează la Piatra Neamţ fără să am acte prin care să fi fost făcută recepţia din punct de vedere legal pentru că nu ni s-a trimis nici până în ziua de astăzi de către nimeni din judeţul Neamţ acel contract semnat. Noi l-am trimis semnat, dar nu l-am primit înapoi, pentru că a fost toată nebunia cu numirea directorului de spital. Nu s-a mai ştiut cine, cum se numeşte directorul de spital, iar la ultima discuţie pe această temă ni s-a spus că directorii noi de la spitalul judeţean nu pot semna un contract antedatat, aşa că vă rugăm să vă adresaţi centrului de transfuzii, poate vor ei să semneze contract cu dumneavoastră. Deci în momentul de faţă judeţul Neamţ s-a făcut de râs cu brio. E doar nebunia mea că am lăsat acest echipament să funcţioneze acolo fără să am niciun document”, a declarat Florin Hozoc, omul de afaceri care a donat un aparat de recoltare plasmă şi toate “consumabilele” necesare pentru ca acest tratament, destinat bolnavilor de Coivd-19 cu forme grave, să fie funcţional şi în Neamţ.

Povestea acestui aparat şi acestei donaţii este tristă încă de la început. Autorităţile, blocate în birocraţie şi mentalitate învechită, au avut reticienţe să îl primească. Nu se descurcau în hârtii, nu aveau norme, nu avea metodologie. Cu greu, după ce au trecut luni întregi, în care au murit oameni care poate ar fi putut fi salvaţi, au ajuns şi autorităţile să înţeleagă că acest tratament e o şansă majoră pentru a fi salvate vieţi. În urmă cu câteva zile, ministrul de interne anunţa că va fi constituită o bancă de plasmă şi la nivelul ministerului a fost demarată o campanie publică pentru a încuraja donatorii. Iar la Neamţ, unde un om de bine le-a dat mură în gură echipamentul încă de acum multe luni în urmă, nişte funcţionari la fel de birocraţi şi învechiţi nu numai că nu au mulţumit pentru acest gest, dar nu sunt în stare nici măcar să pună o semnătură pe o hârtie. Halucinant. Ruşinos. Nesimţire.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Noua „ordine” din Prefectura Neamţ

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ la Neamț vor funcționa două posturi de subprefect, care revin, politic, Alianței USR-PLUS ■ George Lazăr va ocupa, în continuare, postul de prefect din partea PNL ■ prefectul și subprefecții devin demnitari ■ se înființează și un post de secretar general ■

Prefectura Neamț a înaintat în cursul zilei de vineri, 26 februarie, la Agenția Națională a Funcționarilor Publici și la Ministerul Administrației și Internelor schema de reorganizare, în conformitate cu prevederile unui proiect de Hotărîre de Guvern, aflat în transparență decizională pe site-ul Ministerului de Interne.

În baza acestui act normativ se trece la reașezarea celor 43 de posturi din instituție, deja ocupate, la care se adaugă 5 posturi vacante, blocate. În principal noua organigramă va avea și cel puțin două posturi noi: e vorba de un nou subprefect și de un secretar general.

Ca element de noutate, prefectul și cei doi subprefecți devin demnitari și nu vor mai fi înalți funcționari publici, ca pînă acum. Noua reorganizare înlătură ipocrizia politică actuală, conform căreia, deși erau numiți de formațiunile politice aflate la guvernare, prefectul și subprefectul erau considerați apolitici.

”E vorba de o modificare de structură a prefecturilor din întreaga țară. În cursul zilei de vineri, 26 februarie am trimis la București, pentru viza de legalitate, la Agenția Funcționarilor Publici și la Ministerul Afacerilor Interne, spre aprobare, noua organigramă. Ca noutate apare în noua organigramă un al doilea post de subprefect. Ca urmare a prevederilor unei Hotărîri de Guvern din mai-iunie 2020 se înființează și un post de secretar general, cu rol de contrasemnare a ordinelor de prefect.

Posturile de prefect și subprefect devin posturi de demnitari și nu de înalți funcționari publici, ca pînă acum. În rest, nu se modifică structura de personal existentă în actuala organigramă. La Neamț nu am găsit oportună reînființarea Oficiului Prefectural, care a funcționat la Roman, în perioada anilor 2000-2009, serviciu care avea rolul de a prelua petițiile cetățenilor din cele 28 de comune ale zonei metropolitane”, a precizat, pentru ”Monitorul”, prefectul George Lazăr.

La ora actuală în Prefectura Neamț sînt ocupate 43 de posturi și sînt vacante alte cinci, care, în conformitate cu prevederile unei hotărâri de guver,n sînt blocate, din cauza restricțiilor economice pandemice, ce nu mai permit angajarea de personal în instituțiile bugetare, pînă la noi decizii.

Prefectul George Lazăr a mai declarat că în conformitate cu algoritmul politic, la Neamț, postul de prefect va rămîne PNL-ului și cele de subprefect vor fi ale Alianței USR-PLUS.

Citește știrea

Actualitate

Vine primăvara! Cum va fi vremea zilele viitoare

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ meteorologii anunţă valori termice peste media perioadei ■ ceva mai rece va fi în week-end, cînd sînt aşteptate şi precipitaţii ■ arareori vor mai fi valori termice nocturne negative ■

Vremea e schimbătoare şi după ce vreo două săptămîni ne-a chinuit gerul s-a încălzit nesperat de mult. A reapărut soarele, astfel că cea mai călduroasă zi din ultima perioadă de timp a fost cea de ieri, dar tot aşa vor sta lucrurile şi astăzi.

Va fi o scurtă sincopă în week-end, cînd temperaturile scad cu vreo 10 grade, fiind anunţate şi ploi. Mai apoi, săptămîna viitoare, la început de Mărţişor, se încălzeşte din nou şi sînt anunţate valori termice diurne de pînă la 13 grade. Minimele nocturne vor fi pe la limita îngheţului şi vor fi cuprinse săptămîna viitoare între -1 şi cel mult 3 grade.

Pînă atunci trebuie spus că ziua de ieri, 25 februarie, a fost spectaculoasă din punct de vedere termic, iar la ora 13:00 termometrele indicau 16 grade la Piatra Neamţ şi Tîrgu Neamţ, cu promisiunea unei maxime diurne de 18 grade, în timp ce la Roman erau 15 grade.

Cel mai rece era în vîrf de munte, la staţia meteo de pe Ceahlău – Toaca, unde erau 5 grade. Doar acolo mai este zăpadă, un strat consistent de 54 de centimetri. O vorbă din popor spune că nu vine primăvara decît atunci cînd nu mai este zăpadă pe munte, deci nu e cazul să ne amăgim. Cam la fel va fi vremea şi azi, 26 februarie, cînd se anunţă cer degajat şi o maximă de 18 grade, în timp ce peste noapte mercurul din termometre se opreşte la 4 grade. Sîmbătă, 27 februarie, se răceşte brusc, cu vreo 10 grade, iar în cel mai cald moment al zilei nu vor fi mai mult de 8 grade.

Simultan, se adună norii şi sînt aşteptate ploi. Minima scade la 2 grade. Duminică, 28 februarie, se face şi mai rece şi chiar dacă vedem soarele, nu vor fi mai mult de 6 grade. Peste noapte vor fi temperaturi la limita îngheţului. Prima zi a lui Mărţişor, luni 1 martie, va fi urîtă, cu cer acoperit, ploaie şi cel mult 5 grade. Valorile termice se dublează marţi, 2 martie, cînd reapare soarele şi se vor înregistra 10 grade. Cu toate acestea, urmează cea mai rece noapte cu o minimă negativă, de -1 grad.

Cea mai caldă zi de săptămîna viitoare pare a fi cea de miercuri, 3 martie, cînd vor fi 13 grade, iar dacă meteorologii nu dau greş şi joi, 4 martie, va fi bine la o maximă de 12 grade. Minima nocturnă mai creşte niţel şi ajunge la valori pozitive, dar modeste, 2 grade. Cer variabil cu soare este anunţat şi pentru vineri, 5 martie, dar valorile termice intră în declin, astfel că la amiază vor fi numai 10 grade.

Noaptea aduce o minimă de 3 grade, cu plus. Se readună norii pe parcursul zilei de sîmbătă, 6 martie, dar nu vor fi şi precipitaţii. Maxima diurnă va fi de 9 grade, iar minima nocturnă se opreşte la 1 grad. Fix pe acelaşi model va fi şi ziua de duminică, 7 martie.

Citește știrea

Actualitate

Maşină parcată în scările unei firme de un şofer aproape în comă alcoolică

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un şofer în pragul comei alcoolice, cu o alcoolemie de 2 la mie, nu şi-a mai putut stăpîni maşina şi s-a oprit în treptele unei firme. S-a întîmplat pe 25 februarie 2021, cînd poliţiştii Biroului Rutier din cadrul Poliţiei municipiului Roman au fost solicitaţi să intervină la un eveniment rutier produs pe o stradă din municipi soldat, din fericire, doar cu pagube materiale.

În urma cercetărilor efectuate de oamenii legii a reieşit că, în timp ce un bărbat de 38 de ani, din Roman, conducea un autoturism pe strada Cuza Vodă, ar fi pierdut controlul asupra direcţiei de mers, a părăsit partea carosabilă, intrînd în coliziune cu scările de acces ale unei societăţi comerciale. Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul indicînd amploarea beţiei, o concentraţie de 1,00 mg/l alcool pur în aerul expirat.

De menţionat e faptul că această valoare se dublează în sînge, drept pentru care şoferul a fost condus la spital, unde i s- au recoltat mostre biologice în vederea stabilirii, cu exactitate, a alcoolemiei. Poliţiştii i-au săltat carnetul de conducere şi continuă cercetările sub aspectul comiterii infracţiunii de conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului.

Citește știrea

Trending