Contactează-ne

Prima pagină

Chemare la un protest civic din cauza defrișărilor din parc și a crizei apei

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ municipalitatea este chemată de doi reprezentanți ai societății civile să dea explicații pentru defrișările de arbori, aparent sănătoși, din Parcul Municipal ■ rezervație peisagistică „Grădina Mare“, datând din 1906, se întinde pe o suprafață de 13,3 hectare ■ o altă sursă de nemulțumire a societății civile este legată de lipsa cronică a apei ■

Starea de tensiune în orașul de la confluența Moldovei cu Siretul a ajuns la cote alarmante. Cauza nemulțumirii romașcanilor e legată nu numai de întreruperile tot mai dese ale apei potabile, dar și de o campanie de defrișări a municipalității în „Grădina Mare”, rezervație naturală peisagistică.

A fost înființată în 1906, în fosta pădure Teiuș. Inițiatorii unui asemenea demers sunt membrii Asociației „Mușatini”, ONG înființat în urmă cu un deceniu de profesorul Ovidiu Albert. Acesta a făcut, pentru Monitorul, câteva precizări privind implicarea reprezentanților societății civile în acest protest, care va avea loc astăzi, 6 martie, la ora 17.00, la statuia voievodulu Roman Mușat.

„Este o formă de protest civic, absolut legală. Am făcut o solicitare scrisă, la primărie, împreună cu domnul Liviu Ilie, un alt romașcan membru al societății civile. Chemarea în stradă a romașcanilor doresc să fie interpretată ca o solicitare a doi cetățeni, care sunt nemulțumiți de starea de lucruri actuală, în două domenii de mare inters civic.

Una dintre acestea este campania de defrișare a arborilor din Parcul Municipal, care este, pe bună dreptate considerat a fi «plămânul orașului». Ne-au abordat pe rețelele de socializare mai mulți romașcani. Așteptăm să ni se alăture un număr de 50-100 de concitadini, care doresc răspunsuri din partea autorităților publice, la o serie de probleme.

În principiu, vorbim despre un protest deschis, la care va putea participa fiecare romașcan, ce simte că are ceva de spus și îi pasă de orașul în care trăim. Ne-am dori ca protestul nostru civic să nu fie confiscat de vreo formațiune politică. Vrem o dezbatere civică, coerentă, pe idei și argumente și nu afirmații politicianiste, cu scop electoral. Am înțeles că primăria justifică tăierile masive de arbori din parc ca trebuind a fi făcute, din cauza vechimii acestora.

Vrem să ni se arate dacă pentru aceste tăieri există avizele necesare, din partea Direcției Silvice Neamț. Romanul este un municipiu amplasat pe E-85, care este traversat non-stop de mii de mașini, care poluează, la care se adaugă și poluarea întreprinderilor care mai sunt în activitate. De aceea ni se pare inoportună tăierea arborilor”, a declarat profesorul Ovidiu Albert.

Acesta spune că va insista pe lângă autoritățile locale să se reinstaleze plasma din centrul municipiului, care până acum câțiva ani afișa nivelul de poluare al localității. Parcul Municipal sau „Grădina Mare“ se află pe strada Ștefan cel Mare, vizavi de Gara Roman și a fost amenajat în 1906 pe o suprafață de 13,3 hectare, în fosta pădure Teiuș.

Este din punct de vedere al diversității speciilor unic în Europa, declarat rezervație peisagistică, ocrotită de lege, încă din 1994. În 2005, primăria a comandat Catedrei de biologie de la Universitatea „Bacovia” din Bacău un studiu referitor la vegetația din acest parc, realizat de cunoscutul profesor Barbas, pe cei 3.800 de arbori, din speciile: paltin, mesteacăn, molid, stejar, tei, ulm, salcâm, platan, frasin.

Conform declarațiilor ex-directorului tehnic Felician Ioniță, fiind o operație dificilă, primăria nu a putut duce operația de ecologizare la bun sfârșit, în sensul de a scoate și rădăcinile arborilor bolnavi, așa încât de-a lungul timpului boala s-a transmis de la un copac la altul. Studiul amintit cuprinde și o hartă a tuturor speciilor existente. Cea de a doua problemă pentru care sunt chemați în stradă romașcanii este cea legată de criza apei, care nu mai poate fi suportată.

 

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending