Contactează-ne

Actualitate

Cheltuieli pandemice, tare dificil de acoperit

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ conducerea Spitalului Municipal Roman se plînge că de cînd a izbucnit pandemia are blocate 100 de paturi ■ cheltuielile de protecţie sanitară au crescut substanţial facturile ■ asta în timp ce Casa de Asigurări de Sănătate decontează mai puţine servicii ■

Criza provocată de epidemia de coronavirus a impus spitalelor o serie de măsuri sanitare de limitare a răspîndirii virusului, care au dus la imposibilitatea de realizare a contractului cadru semnat cu cei de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate.

În acelaşi timp, cheltuielile unităţilor cu echipamente de protecţie a salariaţilor au crescut substanţial şi sînt foarte greu de acoperit. Spitalele s-au aflat în situaţia de a nu-şi putea acoperi cheltuielile necesare rezolvării cazurilor pacienţilor internaţi, în condiţiile în care unitatea din Roman are blocate, de la intrarea în pandemie, 100 de paturi.

„De la începutul pandemiei am fost obligaţi să luăm măsuri de prevenire a răspîndirii virusului, năsuri menite să ducă la crearea unor spaţii speciale de izolare a pacienţilor suspecţi. A-a creat un spaţiu de izolare la parterul spitalului, unde erau cabinetele ambulatoriului de specialitate, unde pacienţii aşteaptă rezultateloe testelor Covid.

Pe de altă parte, pandemia a impus să achiziţionăm un volum mai mare de echipamente de protecţie. Dacă pînă la intrarea în pandemie un cadru medical purta o bonetă, o mască şi mănuşi de unică folosinţă, de la izbucnirea ei am fost obşigaţi să achiziţionăm combinezoane speciale, halate de unică folosinţă, ochelari, viziere, care au încărcat facturile.

Pe de altă parte, de la Ministerul Sănătăţii ne-a venit o adresă prin carte ni s-a impus limitarea internărilor, din cauza motivelor pe care le-am invocat. În aceste condiţii s-a ajuns la situaţia ca în unele luni să avem mai puţine externări decît cele prevăzute în contractul pe care l-avem încheiat cu CJAS Neamţ.

Prin crearea spaţiilor de izolare avem blocate 100 de paturi. Situţia din spitalul nostru este aceeaşi ca a tuturora din România, unde nu s-au putuit respecta numărul de internări/externări impus de contractul care datează din 2018. În opinia noastră problema ar putea fi rezolvată doar dacă vom putea încheia un nou contract cu CJ A S, care să ţină cont de noile restricţii sanitare şi de creşterea cheltuielilor pentru rezolvarea unui caz. Este necesartă creşterea tarifelor pe cazul ponderat.

Trebuie să se ţină seamă de faptul că în actul medical intră şi cheltuielile de personal, şi cele de masă, şi cele cu medicamentele. Dacă anul trecut, pentru perioada stării de urgenţă, au fost alocate fonduri speciale, după încetarea acesteia nu ne mai putem încadra în cheltuieli, în condiţiile în care ne sînt decontate mai puţine servicii“, a declarat Maria Andrici, managerul Spitalului Municipal de Urgenţă Roman.

Legi obligatorii, dar fără sursă de finanţare

Managerul mai spune că a trebuit să ţină seama şi de alte acte normative, cum ar fi Legea 19/2020, prin care angajatorii trebuiau să achite salariile angajaţilor care au copii sub 11 ani şi care au stat acasă atît timp ei nu au mers la şcoală.

Conducerea SMU Roman speră ca factorii de decizie de la Casa Naţională de Sănătate şi din Ministerul Sănătăţii să se pună de acord şi să găsească soluţii de majorate a tarifelor pe caz ponderat, în corelare cu noile realităţi din sistemul sanitar. Din cauza declarării Spitalului Roman ca principală unitate de soluţionare a cazurilor grave, Spitalul Judeţean fiind suport Covid, Centrul de Primi Urgenţe a fost veşnic luat cu asalt de pacienţi din întreg judeţul, media zilnică ajungînd la 150-160 de persoane. Pandemia de coronavirus nu a ocolit spitalul romaşcan şi a determinat ca anul trecut să izbucnească focare în rîndul angajaţilor şi al pacienţilor, cele mai numeroase fiind în Secţia chirurgie, în număr de 124, la care s-au adăugat 29 la Ortopedie şi cîteva la Serviciul Administrativ.

Aceste realităţi au presupus măsuri de reorganizare a circuitelor, de nebulizare a spaţiilor şi închiderea Secţiilor de Endocrine, Îngrijiri Paleative şi Recuperare Medicală. La aceste toate s-au adăugat cheltuielile de reparare a prejudiciilor aduse de incendiul, din luna ianuarie, de la Secţia de Psihiatrie, care s-au ridicat şi ele la cîteva sute de milioane de lei pentru că flăcările provocate de doi pacienţi, care au aruncat ţigări în spaţii nepermise a dus la arderea unei bune părţi din tîmplărie, afectarea zugrăvelilor şi deteriorarea unei părţi a aparaturii.

Dacă în 2019 în Spitalul Roman au fost internaţi 21.759 de pacienţi, anul trecut în unitatea sanitară de la confluenţa Moldovei cu Siretul au fost internaţi doar 18.592 de pacienţi, deci cu 167 de pacienţi mai puţini, pentru care nu s-au mai decontat serviciile de către CJAS. Spitalul a înregistrat şi un număr mai mare de decese respectiv 984 în 2020, faţă de 634 în 2019, decese survenite în urma diverselor boli cronice sau din cauza unor accidente de circulaţie, din întreg judeţul, mai toate îngrijite la Spitalul din Roman.

Conducerea unităţii a fost nevoită să se apere, periodic, de acuzaţiile aduse spitalului în spaţiul public, precum cele legate de umilinţele suportate de pacienţi, obligaţi să rămînă în saloane şi să-şi facă nevoile fiziologice în saci de unică folosinţă. Am solicitat, în scris, un punct de vedere conducerii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate privind aspectele ridicate de conducerea Spitalului din Roman, pe care-l vom face public în momentul în care vom intra în posesia lui.

Citește știrea
Un comentariu

Un comentariu

  1. Opinia publica

    15 februarie 2021 at 10:11 PM

    Seful Politiei Roman, impreuna cu sotia care este ofiter sef in politie s-au vaccinat peste rand la Centrul de vaccinare organizat la Liceul numarul 5 din Roman. Vaccinarea a fost facuta ce catre fina lor de cununie doctorita de familie, Solomon… Nu este uman, nu este corect asa in timp ce omul de rand asteapta mai multe luni… De ce nu a fost vaccinat un politist de rand care este in prima linie.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Toamna îşi intră în drepturi

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ meteorologii au emis o informare de ploi şi vijelii ■ de săptămîna viitoare se răceşte dramatic ■ maximele diurne vor fi cuprinse între 13 - 15 grade, iar minimele nocturne scad pînă la 3 grade ■

Vremea schimbă foaia şi de la zile însorite şi temperaturi de 25 de grade, maximele diurne scad săptămîna viitoare pînă la 13 grade. Şi nopţile vor aduce temperaturi mult prea mici pentru acest moment al anului şi avem promisiunea unei minime de infarct, 3 grade.

Toate acestea se vor întîmpla săptămîna viitoare, însă pînă atunci meteorologii au emis o informare de vreme rea, valabilă toată ţara, de ieri, 16 septembrie, de la ora 19:00, care expiră sîmbătă, 18 septembrie, la ora ora 10:00 şi anunţă instabilitate atmosferică temporar accentuată şi intensificări ale vîntului.

„În intervalul menţionat în vestul, centrul şi nordul ţării, precum şi în zonele de munte vor fi perioade în care instabilitatea atmosferică va fi accentuată şi se va manifesta prin averse, descărcări electrice şi izolat căderi de grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor depăşi 15…25 l/mp, iar pe alocuri, 30…40 l/mp, îndeosebi la munte.

Temporar vîntul se va intensifica în majoritatea regiunilor, cu viteze, în general, de 45…50 km/h, iar în zona montană înaltă, de peste 70 km/h. Astfel de fenomene se vor semnala începînd din după-amiaza zilei de vineri (17 septembrie) pe arii restrînse şi în restul teritoriului“, conform ANM.

Chiar de azi, 17 septembrie, vremea intră în declin şi pe lîngă ploi şi furtuni valorile termice scad şi se opresc la 24 de grade ziua şi 15 grade peste noapte. Plouă în aversă şi sîmbătă, 18 septembrie, dar în răstimpuri vedem şi soarele. Maxima diurnă nu mai trece de 21 de grade, în timp ce minima nocturnă scade pînă la 13 grade. Duminică, 19 septembrie, va fi o zi cu cer variabil şi soare, însă se face din ce în ce mai rece, astfel încît toamna îşi intră în drepturi la finele celei de-a doua decade a lunii, iar la amiază nu vor fi mai mult de 18 grade. Şi noaptea se răcoreşte binişor şi vor fi minime de 10 grade.

Frigul adevărat vine de la începutul săptămînii viitoare. Aşa se face că luni, 20 septembrie, va fi soare, dar cu dinţi, pentru că în cel mai cald moment nu vor fi mai mult de 13 grade. Acest lucru influenţează şi regimul termic nocturn, iar minima scade la doar 7 grade. Nu sînt schimbări notabile nici pe parcursul zilei de marţi 21 septembrie. Va fi tot o zi cu soare, dar nu mai mult de 14 grade în termometre.

Noaptea va fi deosebit de rece, cu o minimă de 4 grade. Cam la fel se anunţă vremea şi miercuri, 22 septembrie, cer variabil cu soare, dar o maximă care ajunge cu greu la 13 grade. Urmează cea mai rece noapte din intervalul de prognoză, iar minima scade dramatic pînă la 3 grade. Pînă spre finele săptămînii nu sînt noutăţi, 13 grade ziua, cer acoperit şi 3 pînă la 6 grade se anunţă peste noapte. Mai bine va fi duminică, 26 septembrie, cînd va fi soare şi cam 17 grade la prînz.

Citește știrea

Actualitate

Fraude cu subvenţii la angajare, fără clemenţă

Știre publicată în urmă cu

în data de

Cei trei inculpaţi arestaţi preventiv pentru fraudă cu subvenţii pentru angajare nu s-au consolat cu cătuşele şi au contestat privarea de libertate la Curtea de Apel Bacău. Nu au convins instanţa care i-a păstrat după gratii, iar demersul inutil i-a costat pe fiecare dintre inculpaţi cîte 250 de lei.

„În baza art.425/1 alin.7 pct.1 lit.b C.pr.pen., raportat la art.204 C.pr.pen., respinge contestaţiile formulate de contestatorii – inculpaţi Samoilă Raul Cristian, Blaj Alin Ionuţ şi Bacoşcă Adrian împotriva încheierii nr. 90/U din 10.09.2021 pronunţată în dosarul nr. 2404/103/2021 al Tribunalului Neamţ. În baza art. 275 alin. 2 C.pr.pen. obligă contestatorii inculpaţi la plata a cîte 250 lei fiecare, cheltuieli judiciare avansate de stat. Definitivă“, conform încheierii de şedinţă de la Curtea de Apel Bacău.

În cauză sînt acuze de fraudare a bugetului de stat prin acordarea de subvenţii pentru angajări fictive. Pentru 140 de noi angajaţi doar pe hîrtie, acuzaţii ar fi obţinut ilegal 1,44 milioane de lei. Pe 9 septembrie 2021, poliţişti Serviciului Economic din Poliţia Neamţ, sub supravegherea unui procuror de la Parchetul Judeţean, au efectuat 9 percheziţii, din care 4 avînd loc în Neamt, 3 în Dîmboviţa şi cîte una la Iaşi şi Ilfov. În vizor au fost persoane bănuite de constituirea unui grup infracţional organizat, obţinerea ilegală de fonduri şi tentativă la această acuzaţie şi fals în înscrisuri sub semnatură privată.

„Au fost puse în executare cinci mandate de aducere, iar după audieri trei persoane au fost reţinute pentru 24 de ore. Persoanele bănuite s-ar fi constituit într-un grup infracţional organizat care, în perioada octombrie 2020 – iunie 2021, ar fi înfiinţat trei societăţi cu sedii în Neamţ, Dîmboviţa şi Ilfov, în cadrul cărora ar fi angajat fictiv 140 de persoane“, a transmis Poliţia Neamţ. Ulterior, membrii grupului ar fi solicitat de la agenţii pentru ocuparea forţei de muncă din Neamţ, Dîmboviţa şi Ilfov subvenţii în baza prevederilor legle. Prin activitatea infracţională s-ar fi cauzat un prejudiciu estimat la peste 1.439.000 lei.

Citește știrea

Actualitate

„Profii de sex”, înapoi la catedră?!

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ începînd cu 13 septembrie profesorul Constantin Pipirigeanu s-a întors la catedră ■ instanţa a decis reintegrarea în învăţămînt şi plata retroactivă a salariilor ■ şi profesorul de sport de la Rediu a participat la concursul de ocupare a unui post prin suplinire ■ el are nevoie de un certificat de integritate comportamentală ■

Sistemul de învăţămînt românesc se confruntă cu imposibilitatea de a înlătura de la catedră cazurile de cadre didactice care, prin comportamentul lor inadecvat, au adus prejudicii de imagine grave sistemului de educaţie şi au revoltat, la culme, părinţii. La nivelul judeţului Neamţ este de notorietate sentinţa dată de instanţa de judecată în cazul profesorului de matematică Constantin Pipirigeanu, implicat în scandalul cu tentă sexuală de la Liceul „Dimitrie Leonida” din Piatra Neamţ.

El a fost reclamat de o elevă de la seral pentru avansurile sexuale pe care i le-ar fi făcut pe o reţea de socializare. De la liceul în cauză se ştie că a demisionat, imediat după izbucnirea scandalului, dar titular fiind la Şcoala Dumbrava Roşie şi la Şcoala „Regina Maria” din Bicaz, i s-a desfăcut contractul de muncă fiind înlăturat din învăţămînt, încă de anul trecut. Surprinderea tuturor a fost aceea că instanţa de judecată a dispus reîntoarcerea sa la catedră, începînd cu data de 13 septembrie, precum şi plata retroactivă a salariilor pentru perioada în care a fost înlăturat din învăţămînt, instanţa constatînd faptul că membrii CA-urilor de la cele două şcoli nu ar fi respectat prevederile Codului Muncii, de sancţionare graduală, ceea ar fi presupus, mai întîi, diminuarea cu 15% a salariului şi ulterior alte sancţiuni care ar fi condus la desfacerea contractului de muncă.

Atît conducerile celor două şcoli cît şi Inspectoratul Şcolar şi-au rezervat dreptul de a ataca cu recurs sentinţa Tribunalului Neamţ apreciind, în continuare, că faptele care i-au fost puse în sarcină profesorului Pipirigeanu sînt incompatibile cu prevederile Statutului cadrelor didactice. Inspectorul şcolar general Mihai Obreja a declarat că, pentru moment, îşi rezervă dreptul de a nu comunica mai mult pe acest subiect delicat.

Reamintim că în spaţiul public a apărut informaţia că profesorul îi cerea elevei sale poze nud. „Doar sîntem adulţi, Sîntem discreţi, ce naiba. Ai peste 18 ani? Şi eu! Ce coincidenţă! De ce te ascunzi după deget? O poză „incendiară” ar mai înfrumuseţa zilele mele de om trecut de 45. Mai am oleacă… vreo 20 de de ani şi aştept pensia”. În schimb i se sugera elevei că nu va avea probleme la matematică: „La mate nu am pus niciodată 2 şi 3 la elevele frumoase. Cel puţin nota 6, întotdeauna”. Şi revine cu alt mesaj: „Mulţumesc, apreciez… dacă vorbeai sincer, deja trimiteai o poză. Dar aşa… Ţi-e frică de mine, probabil. Sau de soţ. Sau de amant… Eu ştiu?”. Răspunsul e următorul: „Nu mi-e frică de nimeni”, replica fiind: „Atunci?… eu de ce nu văd nici o poză?”. La un moment dat, exasperată de insistenţele cadrului didactic, tînăra l-a reclamat la conducerea şcolii, iar cazul a devenit ulterior public.

Şi proful de sport vrea înapoi la catedră

Nici în cazul profesorului de sport de la Şcoala Rediu, Ştefan Burlacu, acuzat şi el că a hărţuit sexual, tot prin interemediul unei reţele de socializare, mai multe fetiţe, cu vîrste cuprinse între 10- 11 ani, care au primit de la cadrul didactic mai multe mesaje ce aveau conotaţii sexuale şi care chiar a fost arestat preventiv, în data de 5 iulie, lucrurile nu sînt mai simple.

Deşi nu e titular şi nici nu a promovat examenul de definitivat, învăţămîntul nu poate scăpa aşa uşor nici de el, întrucît acesta s-a prezentat la concursul de selecţie, din această toamnă, pentru suplinire. Reintegrarea acestuia în învăţămînt depinde, însă, în cazul său, de un certificat de integritate, pe care acesta trebuie să-l obţină de la Poliţie. La solicitarea redactorilor Monitorul, Serviciul de comunicare al IJP Neamţ ne-a informat că a fost eliberat un asemenea document.

„Urmare a solicitării adresate Serviciului Cazier Judiciar, Statistică şi Evidenţe Operative, persoanei în cauză i-a fost eliberat certificatul de integritate comportamentală, ce conţine măsurile penale, dispuse în conformitate cu dispoziţiile Legii 118 din 2019 privind Registrul Naţional automatizat cu privire la persoanele care comit infracţiuni sexuale, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor”.

Pe fondul unei legislaţii neunitare pe acest subiect, legiuitorii cred că este nevoie de acte normative mai clare, care să facă lumină în astfel de situaţii delicate. „A trecut de Senat şi a ajuns la Camera Deputaţilor o iniţiativă legislativă a PNL potrivit căreia va exista tolereanţă zero pentru orice fel de abuzuri de natură sexuală sau fizică asupra minorilor.

Numai că trebuie foarte mult atenţie în elaborarea legii pentru a nu permite abuzuri în desfacerea contractului de muncă al unor cadre didactice, de exemplu. Trebuie făcută clar distincţia între astfel de persoane cu un comportament deviant şi majoritatea cadrelor didactice, oameni devotaţi sistemului, cu merite în formarea unor generaţii întregi de copii”, a precizat deputatul nemţean Dan Laurenţiu Leoreanu.

Citește știrea

Trending