Contactează-ne

Actualitate

Cheltuieli pandemice, tare dificil de acoperit

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ conducerea Spitalului Municipal Roman se plînge că de cînd a izbucnit pandemia are blocate 100 de paturi ■ cheltuielile de protecţie sanitară au crescut substanţial facturile ■ asta în timp ce Casa de Asigurări de Sănătate decontează mai puţine servicii ■

Criza provocată de epidemia de coronavirus a impus spitalelor o serie de măsuri sanitare de limitare a răspîndirii virusului, care au dus la imposibilitatea de realizare a contractului cadru semnat cu cei de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate.

În acelaşi timp, cheltuielile unităţilor cu echipamente de protecţie a salariaţilor au crescut substanţial şi sînt foarte greu de acoperit. Spitalele s-au aflat în situaţia de a nu-şi putea acoperi cheltuielile necesare rezolvării cazurilor pacienţilor internaţi, în condiţiile în care unitatea din Roman are blocate, de la intrarea în pandemie, 100 de paturi.

„De la începutul pandemiei am fost obligaţi să luăm măsuri de prevenire a răspîndirii virusului, năsuri menite să ducă la crearea unor spaţii speciale de izolare a pacienţilor suspecţi. A-a creat un spaţiu de izolare la parterul spitalului, unde erau cabinetele ambulatoriului de specialitate, unde pacienţii aşteaptă rezultateloe testelor Covid.

Pe de altă parte, pandemia a impus să achiziţionăm un volum mai mare de echipamente de protecţie. Dacă pînă la intrarea în pandemie un cadru medical purta o bonetă, o mască şi mănuşi de unică folosinţă, de la izbucnirea ei am fost obşigaţi să achiziţionăm combinezoane speciale, halate de unică folosinţă, ochelari, viziere, care au încărcat facturile.

Pe de altă parte, de la Ministerul Sănătăţii ne-a venit o adresă prin carte ni s-a impus limitarea internărilor, din cauza motivelor pe care le-am invocat. În aceste condiţii s-a ajuns la situaţia ca în unele luni să avem mai puţine externări decît cele prevăzute în contractul pe care l-avem încheiat cu CJAS Neamţ.

Prin crearea spaţiilor de izolare avem blocate 100 de paturi. Situţia din spitalul nostru este aceeaşi ca a tuturora din România, unde nu s-au putuit respecta numărul de internări/externări impus de contractul care datează din 2018. În opinia noastră problema ar putea fi rezolvată doar dacă vom putea încheia un nou contract cu CJ A S, care să ţină cont de noile restricţii sanitare şi de creşterea cheltuielilor pentru rezolvarea unui caz. Este necesartă creşterea tarifelor pe cazul ponderat.

Trebuie să se ţină seamă de faptul că în actul medical intră şi cheltuielile de personal, şi cele de masă, şi cele cu medicamentele. Dacă anul trecut, pentru perioada stării de urgenţă, au fost alocate fonduri speciale, după încetarea acesteia nu ne mai putem încadra în cheltuieli, în condiţiile în care ne sînt decontate mai puţine servicii“, a declarat Maria Andrici, managerul Spitalului Municipal de Urgenţă Roman.

Legi obligatorii, dar fără sursă de finanţare

Managerul mai spune că a trebuit să ţină seama şi de alte acte normative, cum ar fi Legea 19/2020, prin care angajatorii trebuiau să achite salariile angajaţilor care au copii sub 11 ani şi care au stat acasă atît timp ei nu au mers la şcoală.

Conducerea SMU Roman speră ca factorii de decizie de la Casa Naţională de Sănătate şi din Ministerul Sănătăţii să se pună de acord şi să găsească soluţii de majorate a tarifelor pe caz ponderat, în corelare cu noile realităţi din sistemul sanitar. Din cauza declarării Spitalului Roman ca principală unitate de soluţionare a cazurilor grave, Spitalul Judeţean fiind suport Covid, Centrul de Primi Urgenţe a fost veşnic luat cu asalt de pacienţi din întreg judeţul, media zilnică ajungînd la 150-160 de persoane. Pandemia de coronavirus nu a ocolit spitalul romaşcan şi a determinat ca anul trecut să izbucnească focare în rîndul angajaţilor şi al pacienţilor, cele mai numeroase fiind în Secţia chirurgie, în număr de 124, la care s-au adăugat 29 la Ortopedie şi cîteva la Serviciul Administrativ.

Aceste realităţi au presupus măsuri de reorganizare a circuitelor, de nebulizare a spaţiilor şi închiderea Secţiilor de Endocrine, Îngrijiri Paleative şi Recuperare Medicală. La aceste toate s-au adăugat cheltuielile de reparare a prejudiciilor aduse de incendiul, din luna ianuarie, de la Secţia de Psihiatrie, care s-au ridicat şi ele la cîteva sute de milioane de lei pentru că flăcările provocate de doi pacienţi, care au aruncat ţigări în spaţii nepermise a dus la arderea unei bune părţi din tîmplărie, afectarea zugrăvelilor şi deteriorarea unei părţi a aparaturii.

Dacă în 2019 în Spitalul Roman au fost internaţi 21.759 de pacienţi, anul trecut în unitatea sanitară de la confluenţa Moldovei cu Siretul au fost internaţi doar 18.592 de pacienţi, deci cu 167 de pacienţi mai puţini, pentru care nu s-au mai decontat serviciile de către CJAS. Spitalul a înregistrat şi un număr mai mare de decese respectiv 984 în 2020, faţă de 634 în 2019, decese survenite în urma diverselor boli cronice sau din cauza unor accidente de circulaţie, din întreg judeţul, mai toate îngrijite la Spitalul din Roman.

Conducerea unităţii a fost nevoită să se apere, periodic, de acuzaţiile aduse spitalului în spaţiul public, precum cele legate de umilinţele suportate de pacienţi, obligaţi să rămînă în saloane şi să-şi facă nevoile fiziologice în saci de unică folosinţă. Am solicitat, în scris, un punct de vedere conducerii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate privind aspectele ridicate de conducerea Spitalului din Roman, pe care-l vom face public în momentul în care vom intra în posesia lui.

Citește știrea
Un comentariu

Un comentariu

  1. Opinia publica

    15 februarie 2021 at 10:11 PM

    Seful Politiei Roman, impreuna cu sotia care este ofiter sef in politie s-au vaccinat peste rand la Centrul de vaccinare organizat la Liceul numarul 5 din Roman. Vaccinarea a fost facuta ce catre fina lor de cununie doctorita de familie, Solomon… Nu este uman, nu este corect asa in timp ce omul de rand asteapta mai multe luni… De ce nu a fost vaccinat un politist de rand care este in prima linie.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Noua „ordine” din Prefectura Neamţ

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ la Neamț vor funcționa două posturi de subprefect, care revin, politic, Alianței USR-PLUS ■ George Lazăr va ocupa, în continuare, postul de prefect din partea PNL ■ prefectul și subprefecții devin demnitari ■ se înființează și un post de secretar general ■

Prefectura Neamț a înaintat în cursul zilei de vineri, 26 februarie, la Agenția Națională a Funcționarilor Publici și la Ministerul Administrației și Internelor schema de reorganizare, în conformitate cu prevederile unui proiect de Hotărîre de Guvern, aflat în transparență decizională pe site-ul Ministerului de Interne.

În baza acestui act normativ se trece la reașezarea celor 43 de posturi din instituție, deja ocupate, la care se adaugă 5 posturi vacante, blocate. În principal noua organigramă va avea și cel puțin două posturi noi: e vorba de un nou subprefect și de un secretar general.

Ca element de noutate, prefectul și cei doi subprefecți devin demnitari și nu vor mai fi înalți funcționari publici, ca pînă acum. Noua reorganizare înlătură ipocrizia politică actuală, conform căreia, deși erau numiți de formațiunile politice aflate la guvernare, prefectul și subprefectul erau considerați apolitici.

”E vorba de o modificare de structură a prefecturilor din întreaga țară. În cursul zilei de vineri, 26 februarie am trimis la București, pentru viza de legalitate, la Agenția Funcționarilor Publici și la Ministerul Afacerilor Interne, spre aprobare, noua organigramă. Ca noutate apare în noua organigramă un al doilea post de subprefect. Ca urmare a prevederilor unei Hotărîri de Guvern din mai-iunie 2020 se înființează și un post de secretar general, cu rol de contrasemnare a ordinelor de prefect.

Posturile de prefect și subprefect devin posturi de demnitari și nu de înalți funcționari publici, ca pînă acum. În rest, nu se modifică structura de personal existentă în actuala organigramă. La Neamț nu am găsit oportună reînființarea Oficiului Prefectural, care a funcționat la Roman, în perioada anilor 2000-2009, serviciu care avea rolul de a prelua petițiile cetățenilor din cele 28 de comune ale zonei metropolitane”, a precizat, pentru ”Monitorul”, prefectul George Lazăr.

La ora actuală în Prefectura Neamț sînt ocupate 43 de posturi și sînt vacante alte cinci, care, în conformitate cu prevederile unei hotărâri de guver,n sînt blocate, din cauza restricțiilor economice pandemice, ce nu mai permit angajarea de personal în instituțiile bugetare, pînă la noi decizii.

Prefectul George Lazăr a mai declarat că în conformitate cu algoritmul politic, la Neamț, postul de prefect va rămîne PNL-ului și cele de subprefect vor fi ale Alianței USR-PLUS.

Citește știrea

Actualitate

Vine primăvara! Cum va fi vremea zilele viitoare

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ meteorologii anunţă valori termice peste media perioadei ■ ceva mai rece va fi în week-end, cînd sînt aşteptate şi precipitaţii ■ arareori vor mai fi valori termice nocturne negative ■

Vremea e schimbătoare şi după ce vreo două săptămîni ne-a chinuit gerul s-a încălzit nesperat de mult. A reapărut soarele, astfel că cea mai călduroasă zi din ultima perioadă de timp a fost cea de ieri, dar tot aşa vor sta lucrurile şi astăzi.

Va fi o scurtă sincopă în week-end, cînd temperaturile scad cu vreo 10 grade, fiind anunţate şi ploi. Mai apoi, săptămîna viitoare, la început de Mărţişor, se încălzeşte din nou şi sînt anunţate valori termice diurne de pînă la 13 grade. Minimele nocturne vor fi pe la limita îngheţului şi vor fi cuprinse săptămîna viitoare între -1 şi cel mult 3 grade.

Pînă atunci trebuie spus că ziua de ieri, 25 februarie, a fost spectaculoasă din punct de vedere termic, iar la ora 13:00 termometrele indicau 16 grade la Piatra Neamţ şi Tîrgu Neamţ, cu promisiunea unei maxime diurne de 18 grade, în timp ce la Roman erau 15 grade.

Cel mai rece era în vîrf de munte, la staţia meteo de pe Ceahlău – Toaca, unde erau 5 grade. Doar acolo mai este zăpadă, un strat consistent de 54 de centimetri. O vorbă din popor spune că nu vine primăvara decît atunci cînd nu mai este zăpadă pe munte, deci nu e cazul să ne amăgim. Cam la fel va fi vremea şi azi, 26 februarie, cînd se anunţă cer degajat şi o maximă de 18 grade, în timp ce peste noapte mercurul din termometre se opreşte la 4 grade. Sîmbătă, 27 februarie, se răceşte brusc, cu vreo 10 grade, iar în cel mai cald moment al zilei nu vor fi mai mult de 8 grade.

Simultan, se adună norii şi sînt aşteptate ploi. Minima scade la 2 grade. Duminică, 28 februarie, se face şi mai rece şi chiar dacă vedem soarele, nu vor fi mai mult de 6 grade. Peste noapte vor fi temperaturi la limita îngheţului. Prima zi a lui Mărţişor, luni 1 martie, va fi urîtă, cu cer acoperit, ploaie şi cel mult 5 grade. Valorile termice se dublează marţi, 2 martie, cînd reapare soarele şi se vor înregistra 10 grade. Cu toate acestea, urmează cea mai rece noapte cu o minimă negativă, de -1 grad.

Cea mai caldă zi de săptămîna viitoare pare a fi cea de miercuri, 3 martie, cînd vor fi 13 grade, iar dacă meteorologii nu dau greş şi joi, 4 martie, va fi bine la o maximă de 12 grade. Minima nocturnă mai creşte niţel şi ajunge la valori pozitive, dar modeste, 2 grade. Cer variabil cu soare este anunţat şi pentru vineri, 5 martie, dar valorile termice intră în declin, astfel că la amiază vor fi numai 10 grade.

Noaptea aduce o minimă de 3 grade, cu plus. Se readună norii pe parcursul zilei de sîmbătă, 6 martie, dar nu vor fi şi precipitaţii. Maxima diurnă va fi de 9 grade, iar minima nocturnă se opreşte la 1 grad. Fix pe acelaşi model va fi şi ziua de duminică, 7 martie.

Citește știrea

Actualitate

Maşină parcată în scările unei firme de un şofer aproape în comă alcoolică

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un şofer în pragul comei alcoolice, cu o alcoolemie de 2 la mie, nu şi-a mai putut stăpîni maşina şi s-a oprit în treptele unei firme. S-a întîmplat pe 25 februarie 2021, cînd poliţiştii Biroului Rutier din cadrul Poliţiei municipiului Roman au fost solicitaţi să intervină la un eveniment rutier produs pe o stradă din municipi soldat, din fericire, doar cu pagube materiale.

În urma cercetărilor efectuate de oamenii legii a reieşit că, în timp ce un bărbat de 38 de ani, din Roman, conducea un autoturism pe strada Cuza Vodă, ar fi pierdut controlul asupra direcţiei de mers, a părăsit partea carosabilă, intrînd în coliziune cu scările de acces ale unei societăţi comerciale. Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul indicînd amploarea beţiei, o concentraţie de 1,00 mg/l alcool pur în aerul expirat.

De menţionat e faptul că această valoare se dublează în sînge, drept pentru care şoferul a fost condus la spital, unde i s- au recoltat mostre biologice în vederea stabilirii, cu exactitate, a alcoolemiei. Poliţiştii i-au săltat carnetul de conducere şi continuă cercetările sub aspectul comiterii infracţiunii de conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului.

Citește știrea

Trending