Prima pagină
Ceremonia de decorare a școlilor la Palatul Cotroceni, impresii la „cald”

■ la Palatal Cotroceni, au fost decorate de către președintele României, Klaus Iohannis, 101 școli ■ acestea au primit Ordinul „Meritul pentru Învățământ” de Mare Ofițer, Ofițer, Comandor și Cavaler ■ asta „în semn de apreciere și recunoștință pentru contribuția dascălilor la dezvoltarea României prin educație, pentru profesionalismul și dăruirea cu care s-au dedicat misiunii transformatoare a școlii în viața elevului” ■
Marți, 8 octombrie 2024, la Platul Cotroceni a avut loc ceremonia de conferire, în baza unui decret prezidențial, a Ordinului „Meritul pentru Învățământ” de Mare Ofițer, Ofițer, Comandor și Cavaler. Au participat 101 conduceri ale unor unități de învățământ din întrega țară și reprezentanți ai elevilor, care au declarat că este vorba de un moment unic în viața unei școli. Am vrut să aflăm impresiile, la „cald”, despre festivitatea de acordare a ordinelor prezidențiale de la protagoniștii nemțeni ai evenimnetului.
Astfel, Colegiul Național „Roman-Vodă” a fost distins cu Ordinul „Meritul pentru Învățământ” în grad de Comandor. Pe pagina de Facebook au fost notate câteva considerații despre ceremonia oficială de la Cotroceni, care nu poate fi altceva decât o rezultantă directă a performanțelor obținute în ultimii trei ani școlari, probate prin calificări, premii și locuri fruntașe la olimpiadele și concursurile naționale și internaționale.
La acestea și-au adus aportul substanțial toți „actorii educaționali”: cadre didactice, elevi, părinți și partenerii educaționali ai bătrânului Gimnaziu cu blazon mușatin. „Acest titlu onorific este despre comunitate, despre puterea de a fi împreună – elevi, părinți, bunici, cadre didactice, personal auxiliar și nedidactic, autorități locale și județene, agenți economici și parteneri educaționali din societatea civilă și de a zidi o fărâmă din istoria unui loc.
Oamenii-far, oamenii-călăuză modelează destine și insuflă valori, iar pe urmele acestora se înscriu și eforturile noastre, individuale și colective, de a crește generații, de a însufleți și a inspira tinerii, în orientarea lor spre performanță, spre mai bine și mai frumos! Ne exprimăm gratitudinea față de toți, vă mulțumim pentru necontenitul sprijin acordat școlii, sub blazonul mușatin, care a adus mereu cutezanță, încredere și reușite!”. Așa este consemnat, în sinteză, evenimentul solemn de la Cotroceni.
„Am pornit la drum cu dorința de a aduce starea de bine, performanță la nivelul întregii școli și lucrurile s-au întâmplat”
Școala Gimnazială din comuna Tămășeni a primit tot Ordinul „Meritul pentru Învățământ în grad de Comandor”, despre care, tot pe pagina de Facebook a unității, este consemnat: „Acest titlu onorific este o încununare a rezultatelor obținute în ultimii trei ani în școala noastră, unde, de la mic la mare, de la elev la profesor, de la părinți și bunici, autorități locale și biserică, sponsori și investitori în educație am format un TOT, am format acel <<Împreună>> de care ne-am sprijinit.
Am pornit la drum cu dorința de a aduce starea de bine, performanță la nivelul întregii școli și lucrurile s-au întâmplat. Modernizarea școlii prin proiectele cu finanțare europeană, dar și locală, rezultatele la concursuri și olimpiade, rezultatele de la Evaluările Naționale, proiectele educaționale, relațiile sănătoase între actorii educaționali, implicarea părinților, dar mai ales sprijinul pe care l-am avut din partea autorităților locale și județene au condus la o adevărată transformare a școlii noastre, concretizată printr-un progres vizibil la învățătură.
Mulțumim tuturor elevilor care au înțeles cât de important este a învăța și <<a fi OM>>, mulțumim părinților și bunicilor care s-au apropiat de școală și au înțeles că numai împreună putem fi un ajutor real pentru copii, mulțumim consiliului local, domnului primar Ștefan Lucaci, care ne-a sprijinit atât din punct de vedere financiar, dar mai ales prin implementarea proiectelor finanțate.
Un mare mulțumesc pentru sponsori. Sunt foști elevi care s-au format în școala noastră și care acum s-au reîntors pentru a investi în locașul care le-a deschis drumul spre succes. Mulțumirile noastre se îndreaptă și spre conducerea Inspectoratului Școlar Județean Neamț: domnului Inspector General, Ciocoiu Ionuț, cât și distinselor doamne Inspector General Adjunct, Ana Socea, și Inspector General Adjunct, Dana Păiuș.
Ne-au sprijinit, ne-au dat încredere și curaj că și noi putem ajunge la performanță. Un mare mulțumesc pentru toți colegii profesori, învățători și educatori care am format și formăm o echipă devotată și implicată în a obține performanță”, este mesajul profesoarei Maria Andrici, directorul Școlii Gimnaziale din localitatea Tămășeni.
„Le mulțumim, de asemenea, tuturor partenerilor noștri educaționali și sponsorilor”
Cea de a treia unitate școlară decorată la Palatul Cotroceni a fost Școala Gimnazială „Vasile Mitru” Tașca, care a primit Ordinul „Meritul pentru Învățământ în grad de Cavaler”.
„Cu ocazia Zilei Mondiale a Educației, în cadrul ceremoniei desfășurate la Administrația Prezidențială a României, Școala Gimnazială ,,Vasile Mitru”,Tașca a fost decorată, prin Decret Prezidențial, cu Ordinul Meritul pentru Învățământ în grad de ,Cavaler, în semn de apreciere și recunoștință pentru contribuția dascălilor la dezvoltarea României prin educație, pentru profesionalismul și dăruirea cu care s-au dedicat misiunii transformatoare a școlii în viața elevului, dar și a comunității, preocupânde-se de continua îmbunătățire a actului educațional.
În activitățile noastre am fost susținuți de Inspectoratul Școlar Județean Neamț, Primăria și Consiliul Local Tașca și Asociația Părinților <<VASILE MITRU>>, cărora le suntem recunoscători. Le mulțumim, de asemenea, tuturor partenerilor noștri educaționali și sponsorilor care au sprijinit financiar demersurile noastre”, sunt cuvintele de mulțumire ale conducerii Școlii „Vasile Mitru”, reprezentată la ceremonia de la Cotroceni de profesoara Gabriela Mădălina Bârsan.
Din țară au fost decorate 101 unități de învățământ. Președintele României, Klaus Iohannis, a conferit medaliile amintite pentru 36 de colegii, 33 dintre ele fiind colegii naționale, două colegii tehnice și unul pentru agricultură, 50 școli gimnaziale, 4 școli speciale, 9 licee teoretice și tehnologice, un liceu pedagogic și un liceu cu statut special – pentru elevii cu deficiențe de vedere.

-
Prima pagină3 zile,
Trebuie să mulţumim celor 9 judecători ai CCR că au reuşit să facă orice ca să stopeze intrarea României într-un mare rahat, dacă se respectă Constituţia
-
Prima paginăo săptămână,
Interlopi din Roman, care șantajau patronii unor săli de „păcănele”, condamnați cu executare
-
Prima pagină2 săptămâni,
Atenție șoferi! E-sigur este funcțional și-n Neamț. Unde vor fi amplasate noile radare
-
Prima pagină2 zile,
A riscat și a pierdut o mică avere. TIR confiscat cu tot cu lemnul transportat
-
Prima pagină2 săptămâni,
Zone mirifice din Neamț, calificate în finala competiției Destinația Anului 2025. Votul tău contează!
-
Actualitate2 săptămâni,
„Trebuie să ne facem cunoscuți!”. Neamțul este prezent la cel mai mare târg de turism din lume
-
Prima pagină4 zile,
Pe urmele voievozilor, lui Creangă și Veronica Micle. Târgu Neamț este în finala Destinației Anului la categoria Orașe care inspiră FOTO
-
Prima pagină2 săptămâni,
Investiție a Guvernului Japoniei și Ministerului Educației. Tehnologii de ultimă generație la Colegiul de Informatică