Contactează-ne

Actualitate

Ceahlăul, un prim pas pentru obiectiv

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ gruparea nemţeană a început cu o victorie în debutul campionatului 2021 - 2022 ■ obiectivul echipei lui Costel Ilie este promovarea în Liga 2 ■ pietrenii s-au impus cu 2-0, la Paşcani ■

CSM Ceahlăul Piatra Neamţ a început noua ediţie a Ligii 3 cu o victorie la CSM Paşcani. Faţă de ultima partidă din campionatul trecut, cea de la Sporting Vaslui, gruparea nemţeană a suferit multe modificări la nivelul titularilor, apărînd şapte nume noi. Titulari atunci şi acum au fost doar Moroşanu, Ursu, Toma şi Botezatu.

Scorul final al disputei de vinerea trecută, la Paşcani, a fost 2-0 (0-0) pentru elevii lui Costel Ilie, marcatori fiind Cristian Copoţ-Barb (81) şi Andrei Şter (84). S-a marcat târziu, dar echipa oaspete a avut numeroase ocazii la poarta ieşenilor.

Nemţanu (58) a nimerit bara cu un şut din afara careului, după ce în prima repriză a irosit alte trei şanse în minutele 7, 38 şi 42. În afara acestor ocazii din primul mitan, Vîlea şi Şter puteau marca în acelaşi minut, 19, iar Ţincu-Scripă (36) putea deschide scorul după un corner, dar a tras razant cu transversala.

În acelaşi timp, CSM Paşcani i-a dat mari emoţii lui Barna. Acesta a prins la şutul din interiorul careului al lui Şandru (18), după care mingea şutată de Albu (22) din lovitură liberă a ocolit poarta noastră. În minutul 42 s-a consemnat cel mai fierbinte moment în careul nostru. Albu a pătruns cu mingea la picior şi din poziţie foarte bună a tras la firul ierbii, însă Barna a respins fericit.

După pauză, cele două formaţii şi-au împărţit şansele de gol: gazdele din faze fixe, oaspeţii din faze fixe şi din construcţii colective. Eficienţi au fost totuşi nemţenii. În minutul 81, Istrati a primit mingea la marginea careului advers şi a pasat decisiv pentru şutul de la 18-19 metri al lui Copoţ-Barb. Balonul s-a oprit în plasa porţii ieşenilor şi echipa pietreană s-a descătuşat.

Ursu a centrat din stânga, iar Şter (84) şi-a făcut treaba de atacant de careu şi a marcat din marginea de şase metri. Scorul putea fi şi mai mare după faza ofensivă lucrată de Istrati şi Mucuţă, dar care a fost finalizată de Moldovan cu un şut în braţele portarului advers.

„Este un start bun de campionat. Am învins în deplasare o echipă alcătuită din cu totul alţi jucători faţă de sezonul precedent, o echipă care a muncit şi a crezut în şansa sa şi care, după părerea mea, va fi o nucă greu de spart în această serie. Remarc însă şi la noi că echipa a avut un plus adus de pe banca de rezerve. Am ratat ocazii numeroase, dar în final cei intraţi de pe bancă şi-au adus aportul la joc şi victorie. Este un semn bun pentru grup, pentru coeziunea dintre noi“, a declarat Costel Ilie, antrenor principal CSM Ceahlăul.

Jocul s-a desfăşurat pe o vreme total nepotrivită pentru fotbal. Cu o oră înainte de meci cerul începuse a se acoperi de nori, dar la câteva minute după startul dueului început o ploaie măruntă şi sâcâitoare, „ajutată“ de un vânt rece să deranjeze toţi actorii de pe teren. Obiectivul Ceahlăului în acest sezon este promovarea în Liga 2, lucru anunţat atît de preşedintele Cătălin Roca, cît şi de Anton Măzărianu, manager general COMES SA, noul sponsor principal al grupării.

Pe 25 august, într-o conferinţă de presă, tehnicianul Costel Ilie detalia pe marginea acestui subiect şi a noii ediţii de campionat: „Suntem în faţa unui nou început, cu meci de debut la CSM Paşcani, o echipă mult schimbată faţă de sezonul precedent, cu mulţi jucători tineri din zona Iaşului. Ei sunt o echipă tânătă, agresivă şi bine organizată. Sper ca la ora jocului să fim toţi apţi din punct de vedere medical.

Avem absenţe doar în cazul lui Sorin Tăbăcariu şi a lui Cristian Jalbă. Mai aşteptăm un fundaş central şi un mijlocaş. Cred că lotul este unul bun din punct de vedere numeric şi valoric în prezent. În rest, toţi sunt concentraţi şi nici nu au cum altfel. Am jucători maturi în lot, cu valoare, cu experienţă, care prin multe discuţii individuale şi de grup şi-au dat seama de importanţa meciului, de importanţa obiectivului şi nu ne rămâne decât să punem în practică ceea ce lucrăm la antrenamente. Este o competiţie strânsă cu şapte echipe care se vor bate pentru cele patru locuri din play-off. Sunt formaţii cu loturi bune, omogene, cu experienţă şi pot da exemple ca Dante Botoşani sau Huaşana Huşi. Sunt însă ferm convins că avem cea mai bună echipă.

Am mare încredere în jucători şi sper să ne îndeplinim obiectivul. Programul este unul destul de greu, mai ales că în primele jocuri acasă întâlnim Huşana şi Dante, ambele echipe cu experianţă, dar consider că la valoarea noastră nu ar trebuie să avem probleme. În lot este o atmosferă bună“. În celelalte partide ale primei etape s-au mai înregistrat rezultatele: Bucovina Rădăuţi – Sporting Juniorul Vaslui 2-1; Şomuz Fălticeni – CSM Bacău 2-1; Ştiinţa Miroslava – Dante Botoşani 0-1, iar Foresta Suceava – Huşana Huşi s-a amînat.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Eugen Țapu-Nazare (PNL): ”Măsuri concrete de sprijin pentru locuitorii din zonele montane”

Știre publicată în urmă cu

în data de

Comisia pentru antreprenoriat și turism, din Senatul României, a avizat favorabil o serie de măsuri pentru încurajarea înființării de centre de colectare și/sau prelucrare a laptelui, fructelor de pădure, ciupercilor, plantelor medicinale și aromatice. Aceste măsuri au ca principale obiective dezvoltarea localităților rurale, crearea de noi locuri de muncă și stoparea migrației populației către zone mai dezvoltate. Promovarea unui lanț alimentar este, de asemenea, un alt obiectiv bine definit.

Termenul final până la care se aplică schema de ajutor este 31 decembrie 2022, iar plățile aferente vor fi efectuate până la 29 decembrie 2023.

Pentru înființarea centrelor de colectare și/sau prelucrare a laptelui, bugetul alocat schemei de ajutor, pentru anul 2022, este 60 de milioane euro. Beneficiarii programului pot primi maximum 40% din cheltuielile necesare înființării de centre de colectare, iar ajutorul poate ajunge la 50% în cazul înființării și componentei de prelucrare.

Pentru fermierii care doresc să înființeze centre de colectare și prelucrare primară a ciupercilor, fructelor de pădure, plantelor medicinale și aromatice, bugetul total este 65,5 de milioane euro, iar valoarea ajutorului acordat este de maxim 40% din totalul cheltuielilor eligibilepentru înființarea de centre de colectare și de maxim 50% pentru prelucrarea primară a ciupercilor, fructelor de pădure, plantelor medicinale și aromatice.

Valoarea ajutorului oferit poate crește până la 90% din valoarea cheltuielilor eligibile în cazul tinerilor fermieri, a investițiilor colective (asociative) și a investițiilor realizate în zone cu constrângeri naturale.

Eugen Țapu-Nazare, președintele Comisiei pentru antreprenoriat și turism, din Senatul României

Citește știrea

Actualitate

Sistemul de management inteligent al traficului – de ce avem mai multe semafoare în oraş?

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ în Piatra Neamţ se implementează un proiect de management adaptiv al traficului, care are o valoare de 35 de milioane de lei ■ până la finalizarea lui vor funcţiona vechile semafoare, iar la final vor rămâne doar cele noi ■

În vederea menţinerii unei fluenţe a circulaţiei pentru vehiculele private, asigurarea priorităţii pentru vehiculele de transport public la trecerea prin intersecţiile semaforizate, precum şi pentru creşterea siguranţei deplasărilor pentru toate tipurile de participanţi la trafic (şoferi, pietoni, biciclişti), se implementează un proiect de management adaptiv al traficului.

Acesta vine în completarea proiectelor de modernizare a principalelor artere din oraşul nostru şi asigură eficienţa lor. Valoarea totală a proiectului este de 35 de milioane de lei, iar implementarea lui se va realiza corelat cu celelalte proiecte de mobilitate urbană aflate în execuţie.

Străzile care sunt cuprinse în proiect sunt următoarele: Bd. Decebal, Piaţa Mihail Kogălniceanu, Bd. Traian, Bd. 9 Mai, str. Dimitrie Leonida, str. Mihai Viteazu, str. Petru Rareş, reprezentând un total de 53 intersecţii înfiinţate sau modernizate. Sistemul de gestiune inteligentă a traficului este implementat pentru a îndeplini următoarele funcţii importante:

  1. Asigurarea priorităţii pentru vehiculele de transport public în intersecţiile semaforizate şi a adaptării în timp real a ciclurilor de semaforizare în funcţie de informaţiile referitoare la poziţia vehiculelor de transport public.

  2. Asigurarea unui management adaptiv al traficului prin capacitatea de modificare a timpilor de semaforizare în funcţie de informaţiile în timp real asupra traficului; 3. Monitorizarea video în locaţiile semaforizate, în vederea creşterii siguranţei pentru toţi participanţii la trafic; 4. Oferirea de informaţii relevante pentru şoferi, cu efectul alegerii unor rute optime.

„În acest moment, sunt montate în paralel atât semafoarele vechi, cât şi cele noi. Până la finalizarea proiectului vor funcţiona vechile semafoare, iar la final vor rămâne în funcţiune doar cele noi, care fac parte din sistemul de management inteligent al traficului. Important de menţionat este şi că nu toţi stâlpii montaţi în prezent sunt pentru sistemul de semaforizare, ci pentru mai multe echipamente: camere, radare şi panouri de informare“, se arată într- un comunicat al Primăriei Piatra Neamţ.

Pentru asigurarea funcţionării optime a sistemului de management al traficului este necesară şi controlarea trecerilor de pietoni dintre intersecţiile semaforizate, astfel încât sistemul să poată calcula cu o predictibilitate suficientă corelarea semafoarelor din locaţii aflate în apropiere una de alta.

Trecerile de pietoni sunt prevăzute cu butoane de cerere pentru pietoni/biciclişti, după caz, astfel încât acestea să poată fi corelate cu diagramele de semaforizare din intersecţiile alăturate şi să asigure o perturbare cât mai mică a fluxului de vehicule, dar şi o traversare în condiţii de siguranţă de către pietoni.

În mod similar, pentru intersecţiile cu străzi laterale cu trafic redus, sistemul va asigura un timp de verde pentru ieşirea de pe străzile laterale doar în momentele în care sunt sesizate vehicule care vor să execute această mişcare. Prin aceste funcţionalităţi, fluxul de vehicule de pe direcţia principală va fi oprit în locaţiile respective doar dacă este sesizată o cerere din partea pietonilor sau a vehiculelor de pe străzile laterale.

Creşterea vitezei de circulaţie în special pentru transportul public şi respectarea graficelor de circulaţie sunt corelate cu alte măsuri de promovare a acestui mod de transport: achiziţia de vehicule ecologice şi implementarea de staţii inteligente de transport, care să permită planificarea călătoriei, comunicarea în timp real a momentului sosirii în staţie a vehiculelor de transport public, precum şi un confort sporit al aşteptării.

Toate acestea sunt măsuri care au rolul de a creşte gradul de utilizare a transportului public, prin renunţarea la deplasările cu vehicule personale. Scăderea traficului pe principalele artere rutiere ale municipiului şi implementarea sistemului adaptiv de management al traficului vor conduce la menţinerea unei fluenţe bune a circulaţiei pentru traficul general, conducând astfel la reducerea poluării, a gazelor cu efect de seră şi creşterea calităţii vieţii cetăţenilor municipiului.

Citește știrea

Actualitate

Investiții în rețeaua de apă

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ la Roman se lucrează, de zor, la înlocuirea conductelor din str. Anton Pann ■ viceprimarul și-ar dori plecarea Romanului de la ApaServ ■ el critică lentoarea celorlate investiții asumate de municipalitate, făcînd supoziția că se vrea finalizarea lor înainte de viitoarea campanile electorală, din 2024 ■

După scandalul imens din această vară legat de avariile repetate care au lăsat Romanul fără apă zile întregi, după furnizarea în continuare a apei potabilie în regim de oprire a acesteia pe timp de noapte, la presiunile Primăriei Roman s-a trecut la programul de schimbare a rețelelor de apă, în zonele unde acestea au și cea mai mare vechime. Viceprimarul Radu Samson a anunțat că în aceste zile se lucrează la schimbarea conductelor de aducțiune în cartierul cel mai vechi al municipiului, pe strada Anton Pann.

”În octombrie 2021 am participat la o negociere între Primărie și ApaServ, unde am stabilit cine și ce își asumă dintr-o listă de probleme urgente. Noi, Primăria, ne-am asumat un proiect de sectorizare a rețelei de apă, adică să construim 8 cămine noi de sectorizare și să montăm debitmetre la cele 6, care deja există. Totodată, am agreat să reparăm rezervorul care este nefuncțional, respectiv cel de la autogară. Celelalte puncte din listă au fost asumate de ApaServ. Din primăvară, de cînd coordonez activitatea de furnizare a apei, am avut, periodic, discuții cu reprezentanții tehnici și conducerea companiei ApaServ, despre soluțiile optime și despre stadiul proiectelor”. “Contrar unor opinii, activitatea mea nu se rezumă la a-mi face poze lîngă gropile de la avarii”, spune viceprimarul Radu Samson, ca răspuns la admonestările unor romașcani, de pe paginile de socializare, cînd a fost ironizat că-i place să se fotografieze lîngă locurile în care se lucrează la remedierea avariilor.

Edilul șef adjunct trece apoi în revistă investițiile în rețeaua de apă a municipiului, cu referire la cele de la Stația de captare Pildești, de înlocuire în acestă vară a 360 metri de conductă în zona de captare pentru eliminarea pierderilor din acest sector. „Punctele 4 și 5 vizează înlocuirea conductelor de transport a apei, pe străzile Anton Pann și Libertății. Conductele mari de transport duc apa din rezervoare în diferite zone ale orașului, iar din acestea apa trece în conductele mai mici, de distribuție, la care sînt branșate casele noastre. Majoritatea conductelor de transport au între 30 și 100 de ani vechime și se sparg frecvent. Săptămîna trecută a început lucrarea de înlocuire a conductei de transport pe strada Anton Pann, cu foraj orizontal dirijat. Se fac găuri la distanță de 180 de metri, se execută forajul și apoi se introduce conducta. Curat, eficient și modern, fără să întoarcem strada pe dos. În maxim 3 săptămîni va fi gata lucrarea de pe Anton Pann (720 metri), după care utilajele se mută pe Libertății”, a mai spus viceprimarul Radu Samson.

Acesta nu ezită însă să critice lentoarea cu care se derulează celelalte investiții asumate de Primărie. ”Sub coordonarea domnului primar abia s-au montat 2 debitmetre și se lucrează la al 3-lea. Despre cămine pentru sectoare noi nu există nicio discuție. Pentru rezervor abia e gata studiul de fezabilitate și e aprobată finanțarea lucrării cu fonduri de la Guvern, mai urmează, proiect, avize, autorizație, licitație și apoi execuție. Adică o să-l termine domnul primar de reparat aproape de alegerile din 2024, numai bun de o inaugurare electorală. Sau poate domnul primar consideră că dacă dumnealui nu face mare lucru în legătură cu problema apei mă sabotează politic pe mine. Dacă aș avea ocazia să votez plecarea de la ApaServ, încă aș vota cu două mîini PENTRU. Părerea mea rămâne neschimbată pînă cînd o să avem apă non-stop, echipă de mentenanță și intervenții destinată doar municipiului Roman, nu întregii zone de operațiuni (Roman + 9 comune),” mai spune Radu Samson.

Citește știrea
Advertisement

Trending