Contactează-ne

Prima pagină

Cea mai veche predică românească despre Sfânta Cuvioasă Parascheva. Dreptul la neuitare

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ în Biblioteca Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului se păstrează astăzi cinci exemplare din această inestimabilă tipăritură ■ dintre acestea, două exemplare au aparținut bisericii „Sfântul Nicolae” din satul natal al părintelui Țuscanu, Hociungi, comuna Moldoveni ■

Preot dr. Florin Țuscanu a consemnat în rubrica „Dreptul la Neuitare”, una pe care o susține pe contul de Facebook, câteva însemnări legate de Sfânta Parascheva, ocrotitoarea Moldovei, pe care le-a descoperit în cartea „Cazania lui Varlaam”, prima carte tipărită în Moldova, la Iași, în anul 1643.

După aducerea moaștelor Sfintei Cuvioasei Parascheva la biserica Trei Ierarhi din Iași, în iunie 1641, mitropolitul Varlaam a scos de sub teascurile noii sale tiparnițe, prima carte românească din Moldova, numită „Cartea românească de învățătură”, sau „Cazania” ce-i poartă astăzi numele (Cazania lui Varlaam).

„În zestrea Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului se păstrează astăzi cinci exemplare din această inestimabilă tipăritură de la noi, din care două exemplare au aparținut bisericii Sfântul Nicolae” din satul meu natal (Hociungi). Pe filele învechite de vreme am descoperit însemnări legate de evenimente și oameni, despre slujitori ai bisericii satului, despre momente semnificative din viața comunității, cataclisme, războaie, satul Hociungi, fiind atestat în martie 1490.

Răsfoind aceste pagini încărcate de istorie, am avut sentimentul că mă întâlnesc cu strămoșii, cu cei care au scris istoria acestei comunității răzășești. Bucuria mea a fost mare când am descoperit câteva pagini dedicate Sfintei Parascheva, cea care cu numai doi ani înainte de tipărirea acestei cărți (1641), a venit într-un mod providențial la noi, devenind astfel pentru totdeauna OCROTITOARE a MOLDOVEI ! Iata un pasaj din Cazania mitropolitului Varlaam:

„…Pentru aceea și noi să ținem minte lucrurile (minunile) Sfintei acesteia. De aceea să luăm aminte și cinstea ce au luat de la Dumnezău! Au doară n-au fost și aceasta femeie? Cum au umplut voia lui Dumnezeu? N-au iubit lumea, ca noi în vremea de acum: giocurile, cântecele, petrecerile… Pentru aceea și Dumnezău o au cinstit-o și în cer și pe pământ….”. Pentru rugăciunile Preacuvioasei Maicii noastre Parascheva, cea mult folositoare, Doamne Iisuse Hristoase Fiul lui Dumnezeu, miluiește-ne pe noi”.

Conform Wikipedia ”Cazania a lui Varlaam” are titul exact: „Carte românească de învățătură dumenecele preste an și la praznice împărătești și la svanți mari”, fiind  o lucrare masivă, cu 506 file (1.012 pagini), ilustrată cu numeroase gravuri în lemn, reprezentând scene biblice, chipuri de sfinți, frontispicii, viniete, inițiale înflorate etc. Acestea au fost lucrate de meșterul gravor Ilia, care a ilustrat și unele din cărțile tipărite la Kiev și Lvov.

Este presupus că el nu a lucrat singur, ci ajutat de unii călugări moldoveni, poate de la Neamț, Putna sau Dragomiran, unde exista o bogată tradiție miniaturistică. Toate aceste podoabe grafice și iconografice, cu mai multe caractere de litere, fac din Cazanie una dintre cele mai artistice opere tipărite din vechea cultură românească. Prin larga ei răspândire, Cazania lui Varlaam a unit în același cuget și în aceeași credință pe românii de pretutindeni, ca un neprețuit „dar” limbii românești”.

 

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending