Contactează-ne

Actualitate

Ce speculează nelegiuiţii în escrocheria Accidentul

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ oamenii legii vin cu sfaturi pentru a nu cădea în plasa infractorilor ■ persoanele vîrstnice sînt preferatele ţeparilor prin această metodă, care exploatează şocul emoţional ■

Persoanele vîrstnice reprezintă un grup vulnerabil în această perioadă de pandemie dar şi în ceea ce priveşte victimizarea infracţională, atît prin prisma caracteristicilor lor biologice, cît şi psiho-sociale.

Printre cele mai frecvente infracţiuni cu care se confruntă persoanele în vîrstă, sînt infracţiunile contra patrimoniului prin „nesocotirea încrederii” – înşelăciunile, în special cele prin metoda Accidentul sau declinarea de calitati mincinoase, „ghicitul” precum şi infracţiunile de furt.

„În ansamblul populaţiei, persoanele vîrstnice reprezintă un grup vulnerabil în ceea ce priveşte victimizarea infracţională, atît prin prisma caracteristicilor lor biologice, cît şi psiho-sociale.

Astfel, vîrsta a treia se caracterizează în general printr-o scădere a capacităţii fizice de a se apăra în faţa unei potenţiale agresiuni, a capacităţii de a sesiza pericolul fizic datorită limitării simţurilor fizice (văz, auz etc.), prin izolare socială ce se traduce printr-un grad mai scăzut de informare cu privire la noile metode folosite de infractori, tipuri de infracţiuni sau modalităţi de protecţie, dar şi printr-o serie de comportamente de risc prezente în cadrul acestei categorii, ca de exemplu, păstrarea unor sume importante de bani în numerar în locuinţă etc“, arată Poliţia Neamţ.

Metoda Accidentul, deşi o metodă veche, prezentă de mult timp în tabloul infracţional, continuă să faca victime în rîndul vîrstnicilor. Unii dintre ei au recunoscut că, deşi erau informaţi despre acest mod de operare, atunci cînd au fost sunaţi, noaptea, au avut nevoie de ceva timp să se dumirească ca nu este o situaţie reală.

Acţiunea infracţională în cazul metodei Accidentul constă în realizarea contactului telefonic cu victima, căreia i se comunică o ştire şocantă, în esenţă constînd în aceea că un membru al familiei sale a fost implicat într-un accident rutier care s-a soldat cu urmări grave, iar pentru diminuarea consecinţelor legale şi/sau medicale ale evenimentului se solicită o sumă importantă de bani.

Este exploatat şocul pe moment

Producerea acestui gen de infracţiune se bazează, în mare măsură, pe specularea stării emoţionale a victimei şi pe informaţiile oferite chiar de aceasta în clipa primirii veştii că un membru al familiei a provocat sau a suferit un accident şi trebuie ajutat.

Nu toate persoanele apelate şi care intră initial în dialog cu infractorii devin victime. Există o serie de caracteristici, de vulnerabilităţi ale acestora care permit infractorilor să-şi prezinte scenariul cu succes. Grupul victimelor acestei metode de înşelăciune prezintă aceleaşi tip de caracteristici: emotivitate crescută, uşurinţă de a se panica, relaţia afectivă specială pe care o are cu ruda sa aflată în dificultate. Nu este foarte relevant dacă victima a avut o anumită instrucţie şcolară sau o anumită profesie.

De altfel, mai important decît abilităţile intelectuale de care infractorii dau sau nu dovadă, factorul care înfrînge rezistenţa victimei este, de fapt, şocul emoţional resimţit de aceasta şi complexul de gînduri contradictorii pe care aceasta le are în legătură cum modul în care ar trebui să acţioneze. În cazul înşelăciunilor prin metoda Accidentul şocul resimţit pe moment îi face să nu mai raţioneze.

Grija faţă de copii, faţă de persoanele dragi favorizează reacţia emoţională în detrimentul celei raţionale în faţa unei situaţii prezentate de către infractori ca fiind de risc. „Seniorii“ nu verifică informaţiile, se panichează uşor, fiind de asemenea şi uşor de impresionat în cazul în care li se relateaza anumite drame.

Nu daţi crezare necunoscuţilor ce vă solicită, prin intermediul telefonului, bani pentru rezolvarea unor situaţii/accidente în care pretind că au fost implicate persoane din familie. Contactaţi imediat ruda în cauză chiar daca vi se recomandă să nu faceţi acest lucru. De asemenea, sunaţi poliţistul din comunitate pentru semnalarea celor întîmplate. Nu uitaţi faptul că un reprezentant sau o instituţie în sine nu vă cere niciodată bani pentru a rezolva totul pe cale amiabilă.

Nu aveţi încredere în persoanele necunoscute şi care vă solicită telefonic încărcarea unor cartele telefonice în schimbul unor premii „cîştigate” la concursuri organizate de diverse firme. Fiţi precauţi cînd diverşi indivizi colectează sume de bani în scopuri umanitare, vînd diverse bunuri deoarece aceştia pot fi în realitate escroci. Nu uitaţi, escrocii mizează tocmai pe reacţia emoţională puternică de moment.

Cum au fost recuperaţi 6.000 de euro

Un ultim caz de escrocherie s-a petrecut pe 20 aprilie 2020, cînd o otogenară din Săvineşti a dat 6.000 de euro, dar intervenţia rapidă a oamenilor legii a dus la recuperarea pagubei.

Poliţiştii au constituit filtre, reuşind oprirea în trafic a unui autoturism condus de un pietrean de 34 de ani, în care s-a găsit o cutie metalică în care se afla o sumă de bani. Verificările au relevat faptul că bărbatul ar fi primit o solicitare de la o persoană să preia un colet din Săvineşti, pe care urma să-l transporte în judeţul Iaşi. „În vederea documentării activităţii infracţionale a celor implicaţi, poliţiştii Secţiei de Poliţie Rurală Săvineşti împreună cu cei de investigaţii criminale din cadrul Poliţiei Roman s-au deplasat în judeţul Iaşi, unde au depistat în flagrant delict o tînără de 18 ani şi un bărbat de 39 de ani, în timp ce ridicau coletul de la conducătorul auto“, anunţa Poliţia Neamţ.

Din cercetări au reieşit indicii că un bărbat de 29 de ani, încarcerat în alte cauze, ar fi indus în eroare persoanele vătămate, printre care şi o femeie de 83 de ani, din Săvineşti, contactîndu-le la telefon şi spunîndu-le că o persoană apropiată este vinovată de producerea unui accident rutier grav. Pentru înlăturarea consecinţelor penale ale accidentului, victimelor le-ar fi fost solicitate diverse sume de bani. Prin activitatea infracţională, ar fi fost cauzat un prejudiciu de aproximativ 6.000 de euro, care a fost recuperat integral.

Actualitate

Primăvară … timidă

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ pînă la finele săptămînii viitoare se anunţă temperaturi „călii“ ■ maximele diurne vor oscila între 9 şi 13 grade ■ în cea mai caldă noapte nu vor fi mai mult de 6 grade ■ în cea mai mare parte a intervalului sînt aşteptate ploi ■

Primăvara aceasta a fost capricioasă şi la fel va rămîne vremea chiar dacă am trecut în a doua parte a anotimpului. Cea de-a doua decadă a lui aprilie nu ne aduce timpul bun la care sperăm, iar meteorologii anunţă valori termice sub media perioadei, indiferent dacă vorbim de cele nocturne sau de cele diurne.

Şi mai rău este faptul că în majoritatea intervalului supus analizei sînt aşteptate precipitaţii sub formă de ploaie. Aşa stînd lucrurile trebuie spus faptul că meteorologii de la staţia de pe Ceahlău – Toaca au anunţat faptul că pe munte este un strat consistent de nea, ce măsoară 100 de centimetri de nea, iar o vorbă din popor spune că nu vine primăvara pînă nu se topeşte zăpada de pe munte.

Ieri, 15 aprilie 2021, la jumătatea primăverii, la ora 10:00 erau 2 grade la Tîrgu Neamţ, 3 grade erau la Roman, iar în reşedinţa de judeţ se înregistrau la acelaşi moment 5 grade. Pe munte erau valori negative, de -6 grade. Astăzi, 16 aprilie, am putea zări soarele în răstimpuri, iar la amiază se vor înregistra 11 grade.

Minima nocturnă va fi mult sub media perioadei, doar 2 grade. Ceva mai bine va fi sîmbătă, 17 aprilie, cînd se anunţă cer varoabil cu soare şi pînă la 13 grade. Regimul termic diurn nu-l influenţează şi pe cel nocturn, iar minima rămîne la 2 grade. Duminică, 18 aprilie, se strică vremea. Se readună norii şi plouă destul de mult, iar maxima se opreşte la 12 grade. Singura veste bună este că mai creşte maxima nocturnă care ajunge la 6 grade.

Fix la fel va fi vremea şi luni, 19 aprilie, cînd cerul va fi acopereit, plouă slab întreg intervalul la o maximă diurnă de 12 grade şi o minimă nocturnă staţionară la 6 grade. Cea mai rece zi din întreg intervalul de prognoză pare a fi cea de marţi, 20 aprilie, cînd nu vor fi mai mult de 9 grade şi continuă să plouă. După lăsarea întunericului nu sînt schimbări notabile, iar minima rămîne la 6 grade.

Mai zărim soarele abia miercuri, 21 aprilie, dar vor fi şi ceva nori lipsiţi de importanţă. Se ajunge la valori termice diurne de 11 grade, însă noaptea va fi mai rece şi minima coboară la 5 grade. Joi, 22 aprilie, se readună norii şi reîncep precipitaţiile, chiar dacă ziua se mai încălzeşte şi se ajunge la 13 grade. Se depreciază regimul termic nocturn şi se ajunge la 4 grade. Vineri, 23 aprilie, va fi cer acoperit, dar pare că precipitaţiile încetează.

Maxima zilei nu trece de 13 grade, iar minima nocturnă ajunge la 6 grade. Week-end-ul viitor aduce timp mohorît. Sîmbătă şi duminică, în perioada 24 – 25 aprilie, ploile vor face legea. În ce priveşte temperaturile nu avem mari speranţe, pentru că ziua vor fi cam 12, cel mult 13 grade, iar minima nocturnă va fi de 6 grade.

Citește știrea

Actualitate

Costul standard pe elev s-a modificat

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ în mediul rural, cheltuielile s-au majorat cu aproximativ 36% ■ la grădiniţă, costul standard este de 526 de lei ■ el ajunge la 575 de lei la învăţămîntul liceal urban ■

De ani de zile sindicatele din învăţămînt sînt nemulţumite de costurile standard per elev, care nu totdeauna erau acoperitoare ale cheltuielilor reale din sistem. Inspectorul şcolar general, Mihai Obreja, a confirmat faptul că într-o recentă şedinţă de Guvern a fost aprobată modificarea acestor costuri standard pe anumite cheltuieli.

„În Monitorul Oficial al României a fost publicat şi Ordinul de Ministru privind modificarea costurilor standard. Este vorba de modificarea Hotărîrii de Guvern 352 din martie, privind modificarea Hotărîrii 136 din 2016 cu privire la aprobarea normelor metodologice pentru determinarea costului standard per elev. Este bine de reţinut faptul că s-au majorat sumele costului standard privind cheltuielile cu pregătirea profesională, a cheltuielilor cu evaluarea periodică a elevilor, dar şi a cheltuielilor cu bunurile şi serviciile.

Prin noul act normativ sînt prevăzute sume mai mari cu aproximativ 36% în mediul rural. Dacă este vorba de judeţul Neamţ, acesta se află în zona 5. Astfel la grădiniţă costul standard este de 526 lei, în cazul în care grădiniţa are între 1 şi 300 de preşcolari. La şcolile cu învăţămînt liceal cu 300 şi 800 elevi costul ajunge la 575 lei, în cazul în care şcoala se află în mediul urban.

În mediul rural, costul standard la grădiniţă este de 618 lei, dacă sînt şcolarizaţi 300 de copii. La gimnaziu costul standard ajunge la 593 lei, la liceu, colegiu şcoală profesională 673 dacă aceasta funcţionează în mediul rural. Iată că sînt sume mult mai mari şi mai generoase care permit şcolilor să-şi rezolve mai uşor problemele legate de cheltuielile materiale, bunuri şi servicii“, a precizat profesorul Mihai Obreja. Conform unui comunicat de presă al ministerului, costurile standard au rămas la acelaşi nivel în privinţa cheltuielilor salariale, care rămîn la 6.111 lei.

Finanţarea cheltuielilor din învăţămînt se face potrivit costurilort standard din 2012. Creşterea bugetului Ministerului Educaţiei pentru aceste cheltuieli materiale şi pentru pregătire profesională în şcoli, de la 1,260 miliarde lei, la 1,586 miliarde lei, creştere de 326 de milioane, înseamnă exact 26%. Diferenţierea între costurile standard s-a făcut doar în funcţie de zona geografică şi în funcţie de climă şi prin noua hotărîre se crează premizele micşorării diferenţelor dintre şcolile din mediul urban şi cele din rural.

De la preluarea mandatului, ministrul Sorin Cîmpeanu a declarat de mai multe ori despre această intenţie de a creşte componenta de cheltuieli materiale din costul standard per elev. În ultimii 4 ani, coeficientul 1 al costului standard per elev (pentru cheltuieli cu bunuri şi servicii, cu pregătirea profesională a cadrelor didactice şi organizarea examenelor naţionale) a crescut cu doar 66 de lei, de la 321 de lei în anul 2016, la 387 de lei la începutul anului 2020. Din 2016 pînă în 2020 suma alocată pentru acest cost s-a dublat. În 2019 costul standard per elev pentru coeficientul 1 (cheltuieli salariale) a avut cea mai mare creştere, de 23%. În anul 2020 aceasta creştere a fost de 13,5%, cea mai mică din ultimii 4 ani.

Acest coeficient se calculează diferit în funcţie de zona de temperatură în care este şcoala, de numărul elevilor/copiilor pe care îi are înscrişi şi de tipul de şcoală/grădiniţă. Finanţarea unităţilor de învăţămînt preuniversitar are trei componente:finanţarea de bază, finanţarea complementară şi finanţarea suplimentară.

Citește știrea

Actualitate

Cu suspendare, pentru că şi-a incendiat amicul

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ inculpatul de 60 de ani şi-a stropit amicul cu spirt şi a aprins o brichetă ■ victima a ajuns în spital cu arsuri pe o treime din corp ■

Tribunalul Neamţ s-a pronunţat în dosarul sexagenarului care i-a turnat alcool sanitar pe hainele unui amic şi i-a dat foc, provocîndu-i arsuri pe o treime din corp.

Alexandru Olaru, a fost găsit vinovat de săvîrşirea infracţiunii de tentativă de omor, faptă pe care a recunoscut-o şi a beneficit de clemenţă, fiind condamnat la 2,8 ani de detenţie, pentru care s-a dispus suspendarea sub supraveghere. Pe parte civilă este bun de plată cu aproape 95.000 de lei, din care 41.000 lei sînt daune pentru amicul mutilat, peste 51.000 trebuie achitaţi unei clinici din Iaşi, iar restul este cheltuiala ambulanţei care a transortat bărbatul incendiat.

Decizia instanţei de fond nu este definitivă şi poate fi atacată la Curtea de Apel Bacău. Întîmplarea a avut loc pe 27 octombrie 2020, în Beţeşti, comuna Rediu. Cei doi, ambii de 60 de ani, s-au întîlnit la un bar. Între ei nu erau tensiuni, deci erau întrunite condiţiile pentru o „vorbă“ la un pahar de ceva. Probabil „vorba“ a fost cam lungă, iar la un moment dat Olaru, nu se ştie din ce motiv, a luat de pe masa din local alcoolul sanitar destinat dezinfectării mîinilor şi l-a turnat pe amicul său.

Apoi Olaru s-a jucat cu o brichetă, amenînţîndu-şi în glumă prietenul că o va apride. Nu avea această intenţie, dar la un moment dat ceea ce nu trebuia să se întîmple s-a petrecut, iar victima a devenit o torţă vie. Observînd grozăvia care s-a petrecut în faţa lor, ceilalţi clienţi au reuşit să stingă flăcările şi au cerut ajutor la 112. Victima prezenta arsuri de gradul I şi II pe 30% din suprafaţa corpului, iar după ce medicii i-au acordat primele îngrijiri, au decis transferul pacientului la o clinică din Iaşi.

În ce-l priveşte pe Olaru, acesta a fost reţinut de anchetatori şi a fost dus la audieri. A susţinut că nu a vrut să-i facă rău amicului său, însă anchetatorii au stabilit că prin agresiunea suferită, victimei i-a fost pusă viaţa în primejdie. A fost prezentat în faţa magistraţilor de la Tribunal cu propunere de arestare preventivă pentru săvîrşirea infracţiunii de tentativă de omor. La finele şedinţei, judecătorii au respins propunerea şi au decis măsura arestului la domiciliu.

„Ia faţă de inculpat – cercetat pentru săvîrşirea infracţiunii de tentativă de omor, prevăzută de art. 32 alin. 1 Cod penal raportat la art. 188 alin. 1 Cod penal, măsura preventivă a arestului la domiciliu, pentru o durată de 30 de zile, începînd cu data de 29.10.2020 şi pînă la data de 27.11.2020, măsură care constă în obligaţia impusă inculpatului de a nu părăsi imobilul unde locuieşte, fără permisiunea organului judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza şi de a se supune unor restricţii stabilite de acesta“, conform instanţei. Judecătorii i-au atras atenţia asupra faptului că, dacă încalcă condiţiile impuse, arestul la domiciliu poate fi înlocuit cu arestul preventiv. Măsura preventivă a fost ulterior prelungită, ultima dată pe 3 martie.

Citește știrea

Trending