Actualitate
Ce facem cu singurătatea? – concluzia unei cercetări științifice
■ Psiholog Dr. Ana Aurelia Huţanu ■
Un cercetător britanic de la Universitatea din Bath, lectorul Sam Carr, a demarat un proiect prin care a intervievat peste 100 de persoane pentru a înțelege mai bine ce înseamnă singurătatea pentru fiecare dintre participanți.
Concluzia sa a fost că singurătatea stă la baza suferinței umane dar ea nu este o boală de care trebuie să ne vindecăm ci o parte inevitabilă a vieții pe care e de preferat să o luăm ca atare. „Să fii viu este să fii singur”, afirmă omul de știință pentru care singurătatea este un sentiment perfect natural ce nu poate fi – și nici nu trebuie să fie – evitat. „Singurătatea vine și trece de-a lungul vieții adesea după cum dorește ea, neținând cont de eforturile noastre de a fugi de ea, de a o nega sau de a pretinde că nu este așa”.
Autorul studiului recomandă celor care se confruntă cu sentimentul acesta să nu-l ignore sau să spere că va trece de la sine. El a descoperit că cea mai bună modalitate de a-i face față este să acceptăm trăirea ca atare și să vorbim cu ceilalți despre ceea ce simțim.
Pentru el, singurătatea este asemenea doliului, o emoție care poate fi ameliorată doar trecând prin ea oricât de inconfortabil ne este și să-i respectăm ritmul fiindcă nu putem grăbi procesul.
Pandemia de Covid-19 a evidențiat și mai mult problema singurătății la nivel global. Dr. Vivek Murty, Chirurgul General al Statelor Unite, numește ceea ce trăim acum o „epidemie de singurătate și izolare” și o „criză subapreciată de sănătate publică”. Medicul consideră că „relațiile noastre sunt o sursă de vindecare și bunăstare emoțională ascunsă la vedere […] ce ne pot ajuta să trăim vieți mai sănătoase, mai împlinite și mai productive”.
Sam Carr, autorul studiului „The Loneliness Project”, consideră că a vorbi despre singurătate declanșează empatia precum și înțelegerea faptului că mai sunt și alți oameni care suferă asemenea nouă de-a lungul vieții lor, oferindu-ne posibilitatea de a manifesta compasiune unii pentru alții și de a ne îmbrățișa vulnerabilitatea.”
Sursa: Articolul ‘I’m a researcher who has interviewed over 100 people about loneliness: Here’s my best advice’ publicat de Renée Onque pe cnbc.com la data de 26.04.2024.
-
Actualitate2 zile,
MARSAT SA Roman
-
Prima pagină2 săptămâni,
Cel mai bun pădurar din țară a fost stabilit la Ocolul Silvic Târgu Neamț FOTO
-
Prima pagină3 zile,
Trafic ilegal de câini care-s „exportați”? A fost declanșată o anchetă
-
Actualitateo săptămână,
GALERIE FOTO: Leii nemţeni, pe podium şi în “casa” olimpicilor
-
Editorial2 săptămâni,
Cu valiza la picior, primarul Andrei Carabelea iese la „Raport”, declarând misiune încheiată
-
Prima pagină2 săptămâni,
Informații extrem de utile: obligațiile angajatorilor la pensionarea unui angajat
-
Actualitate2 săptămâni,
Târgul de carte la Roman 17-19-X-2024
-
Actualitate2 săptămâni,
În perioada 22-28 octombrie 2024 are loc constituirea noilor consilii locale