Contactează-ne

Actualitate

CE ESTE REZILIENȚA ȘI CUM O PUTEM CULTIVA

Știre publicată în urmă cu

în data de

psiholog dr. Ana-Aurelia Huțanu

Conform dexonline, reziliența are două sensuri. Primul provine din domeniul fizicii și se referă la „capacitatea unui corp de a reveni la forma și dimensiunile inițiale după deformare”, fiind o „mărime caracteristică pentru comportarea materialelor la solicitările prin șoc”. Cel de-al doilea sens este psihologic și vizează „capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (emoțional, economic etc.)”.

Conform unor afaceriști și sportivi de succes dar și oamenilor de știință, cheia reușitei în viață nu este doar ceea ce se vede din afară, adică să ai realizări spectaculoase, ci să te poți ridica de jos pentru a o lua de la capăt atunci când suferi eșec după eșec. Reziliența este așadar cea care ne învață arta de a tranforma o pierdere într-o reușită. Trecutul este o lecție, nu o sentință. Învățăm din experiența neplăcută, ne scuturăm de praf, ne ridicăm de jos prinzând mâna care ne oferă ajutorul sau sprijinindu-ne în propriile palme și pornim din nou la drum punând un pas înaintea celuilalt, și apoi încă unul, constant.

Ne putem cultiva propria reziliență sau pe a altora în multe feluri, descoperind mereu noi și noi modalități. Iată aici opt dintre ele:

  1. Dezvoltă-ți gândirea orientată către creștere

Adoptă convingerea că dificultățile și eșecurile sunt oportunități de dezvoltare și învățare. Încearcă să vezi problemele ca temporare și rezolvabile în loc să le percepi ca fiind permanente și insurmontabile. Acest mod de a gândi te poate ajuta să revii în ring și să te adaptezi în fața adversităților. De asemenea, te încurajează să descoperi soluții noi și creative la problemele tale în loc să rămâi blocat în situații fără ieșire.

  1. Construiește-ți o rețea de suport

Înconjoară-te de persoane suportive și înțelegătoare care îți pot oferi încurajare, empatie și îndrumare. Având o rețea de prieteni de încredere, membrii apropiați ai familiei și de ce nu și un psiholog cu care să te sfătuiești este ceva neprețuit în momente grele.

  1. Practică autocompasiunea

Tratează-te cu bunătate, înțelegere și autocompasiune. Asta nu înseamnă să-ți plângi de milă și să te consideri o victimă neajutorată și neputincioasă a unor împrejurări asupra cărora nu ai nici un control. Nu. Să practici autocompasiunea în mod corect din punct de vedere psihologic este să manifești blândețe și înțelegere față de sine atunci când te confrunți cu un eșec sau cu emoții dificile. Nu-ți vorbi urât, nu-ți arunca jigniri, reproșuri și alte vorbe grele. Monologul intern negativ este toxic. Practică mai degrabă activități de autoîngrijire pentru trupul, sufletul și mintea ta.

  1. Dezvoltă abilități de rezolvare a problemelor

Îmbunătățește-ți capacitatea de a identifica și aborda situațiile dificile dezvoltând abilități de rezolvare a problemelor. Împarte problemele mari în etape și pași mai mici, mai ușor de gestionat, apoi găsește mai multe strategii și soluții pentru fiecare din posibilele rezultate diferite. Te va ajuta să te simți mai stapân/ă pe situație.

  1. Încurajează reglajul emoțional

Învață modalități sănătoase de a-ți regla emoțiile. Exersează tehnici precum respirația profundă, mindfulness, scrisul zilnic într-un jurnal, sau angajează-te în activități care te ajută să-ți procesezi emoțiile într-un mod constructiv. Acceptă fiecare emoție ca pe un oaspete care vine, dar mai și pleacă. Nu te agăța de niciuna dintre ele prea mult. Trăiește-le atunci când vin și apoi lasă-le să plece. Regăsește-ți echilibrul nu prin a simți prea mult dintr-o emoție, apoi opusul ei, sau călcându-ți pe suflet ci acceptă-ți trăirea ca pe o reacție firească în acea situație. Învață din ea și mergi mai departe.

  1. Cultivă optmismul

Dezvoltă-ți un mod pozitiv și optimist de a privi viața chiar și în fața adversităților. Asta nu înseamnă să porți cu încăpățânare ochelari roz și să te îmbeți cu apă rece. Evaluează realist situația și caută soluții alternative de a ieși cu bine din ea. Mereu există cel puțin (încă) o cale de ieșire din orice. Evită gândirea dihotomică, absolutistă, de tip alb-negru în care pare că ți se impun două rele. Viața e plină de nuanțe. Problemele se rezolvă cu optimismul realist. Concentrează-te pe potențialul de creștere, pe rezultatele pozitive pe care le poți obține și pe lecțiile învățate din experiențele dificile. Așa se menține speranța și reziliența.

  1. Practică introspecția

Acordă-ți timp pentru introspecție pentru a dobândi insight, înțelegerea profundă a punctelor tale forte, a slăbiciunilor, principiilor și blocajelor tale. Înțelegerea de sine te ajută să navighezi prin situații dificile cu mai multă claritate și reziliență. Atunci când nu știi cine ești și ce vrei, e mult mai simplu să te blochezi sau să te rătăcești pe drum. Descoperindu-te, ți se deschide calea.

  1. Stabilește-ți scopuri realiste

Stabilește-ți scopuri realiste și realizabile. Este mult mai dificil decât pare! Adesea așteptările nerealiste sunt sursa nefericirii noastre. Atunci când îți stabilești un scop măreț, împarte-l în pași mai mici și mai ușor de gestionat. Sărbătorește fiecare progres de-a lungul călătoriei tale către îndeplinirea scopului propus. Acest lucru te va ajuta să rămâi motivat/ă și să construiești încredere în capacitatea ta de a depăși obstacolele. Nu uita că ai dreptul să-ți redefinești obiectivele, să iei pauze, să faci detururi sau să te răzgândești. De asemenea, odată obiectivul îndeplinit, meriți să te bucuri din plin de rezultatele muncii tale, nu sări la următorul țel chiar imediat. Atâta vreme cât ți-ai construit o viziune de viață de care ești mulțumit/ă și te afli pe drumul cel bun, oprește-te din când în când să miroși trandafirii.

Cultivarea rezilienței este un proces de durată care necesită timp și exercițiu. Ai răbdare și încearcă să te bucuri de călătorie. Dacă nu reușești să-ți dezvolți singur/ă propria reziliență, poți cere oricând ajutorul unui psiholog!

 

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending