Contactează-ne

Actualitate

Ce agoniseli au liderii de sindicat

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ liderii centrali ai sindicatelor sînt obligaţi să depună declaraţii de avere la ANI ■ pe paginile de internet ale sindicatelor agoniselile nu apar ■ totuşi, din declaraţiile de la ANI rezultă că sindicaliştii nu sînt săraci deloc ■ o parte dintre ei primesc bani de la locul de muncă, şi de la sindicate, dar şi de la diverse CA şi comisii ■

În ciuda încercărilor ex-senatorului PSD, Liviu Pop, fost lider al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţămînt (FSLI), de a trece prin Parlamentul României un act normativ prin care se stipula faptul că liderii de sindicat nu ar mai trebui să fie obligaţi să depună declaraţii de avere şi interese, legea nu a fost votată.

În aceste condiţii, reprezentanţii sindicatelor sînt şi ei obligaţi să comunice către Agenţia Naţională de Integritate (ANI), anual, veniturile obţinute. Deşi legea îi obligă pe sindicalişti să depună declaraţiile de avere şi interese, pe niciunul din site-urile sindicatelor nu apar aceste documente.

Liderul FSLI Neamţ, Gabriel Ploscă, a fost oarecum derajat de interesul gazetăresc în a afla conţinutul acestor documente, ţinînd să spună că dorinţa noastră de a şti ce averi au liderii de sindicat ar face parte dintr-o campanie de denigrare şi slăbire a structurilor sindicale, pornită de cîţiva ani buni împotriva acestora de guvernanţi, prin intermediul presei. Pînă la proba contrarie, este doar o părere.

Aşadar, Gabriel Ploscă, conform ultimei declaraţii de avere, din 19 mai 2020, publicată de ANI, a încasat de la FSLI Neamţ, beneficii in valoare de 49.436 lei. În calitate de vicepreşedinte naţional al FSLI a ridicat alţi 17.268 lei, iar de la Colegiul Petru Poni unde a fost profesor a încasat suma de 57.613 lei. La acestea se adaugă 200 lei de la Casa de Cultură Roman şi 366 de la cea din Piatra Neamţ, unde este membru în CA.

În declaraţia de avere mai apare consemnată şi suma de 62.292 lei, salariul soţiei de la Colegiul Naţional Roman Vodă. Ca membru în Comisia de autorizare a furnizorilor de formare profesională Neamţ a încasat 273 lei. Familia Ploscă deţine un apartament de 76,32 metri pătraţi şi un autoturism Volkswagen Golf din 2006. În 2011, 2013 şi 2014 a reuşit să economisească la CEC Bank un depozit în valoare de 272.514 lei şi în 2014 se deschidă un fond de investiţii de 52.134 lei.

Ioan Cănărău, lider al Sindicatului Europol Neamţ, nu are terenuri, nu are casă, ci doar un autoturism Volkswagen Bora, din 2001 şi un microbuz Transporter T5. În 2019, a contractat un credit la BCR în valoare de 10.000 lei, fără a preciza data la care va avea termenul scadent. Vocalul lider nu declară veniturile salariale pe care le încasează de la Inspectoratul Judeţean de Poliţie Neamţ, dar pe surse, am aflat că acesta ar avea un cîştig net de 4.500-5.000 lei/lunar. De la Europol nu încasează nici un venit.

Dănuţ Radu, lider al Federaţiei Cartel Alfa Neamţ ne-a declarat că are un apartament de 3 camere în municipiul Roman şi o Dacie Logan. De curînd a căpătat statutul de „tînăr pensionar“ şi se pregăteşte ca în martie 2022 să predea şi funcţia sindicală, pentru care nu a fost remunerat. Colegul său, Gheorghe Coroban, lider al Sidicatului Liber Petrotub este proprietarul unui apartament cu 3 camere şi al unui autoturism, conform declaraţilor .

Liderii naţionali, venituri substanţiale

Liderul Camerei Federative a Medicilor, la care este afiliat SINMED, doctorul Victor Eşanu, deţine un apartament cu două camere în Cluj Napoca şi are un autoturism Skoda Octavia din 2008. Veniturile sale salariale ca medic, anul trecut, au fost de 101.686 lei, la care s-au adăugat 1.622 lei, ca membru al CA al Casei de Asigurări de Sănătate Cluj Napoca. De la sindicat nu primeşte nici un ban. Site-ul ANI publică venituri importante obţinute şi de alţi lideri de sindicat, nume de rezonanţă.

Printre ei se numără Dumitru Coarnă, în prezent deputat PSD, care a încasat venituri şi de la sindicat şi de Poliţia Română, dar şi din diverse alte surse, anul trecut reuşind să acumeleze 208.000 lei. Alţi lideri, Dumitru Costin (Blocul Naţional Sindical), în 2018 a declarat venituri de 113.733 lei, la care se adugă 69.029 ca secretar al Asociaţiei Fotbaliştilor Amatori. Marius Nistor, preşedinte al Federaţiei Sindicatelor din Educaţie a obţinut în 2019 78.288 lei salariul de la Liceul Spiru Haret, 72.000 lei de la Sindicat, 28.466 lei de la CES şi venituri din proprietate intelectuală de 12.000 lei, la care se adaugă 27.466 lei de la Consiliul Economic şi Social şi 44.404 lei de la Liceul Nicolae Iorga Bucureşti.

Preşedintele Federaţiei Naţionale Sindicală Alma Mater, Anton Hadăr, nu primeşte bani pentru calitatea de lider de sindicat. În declaraţia de avere din 2019, Hadăr a trecut venituri din activităţi didactice, ca profesor universitar la Politehnică, în valoare de 266.069 de lei. Ca membru în Consiliul ARACIS (instituţie care stabileşte standardele de calitate în educaţie) a primit 61.424 de lei, ca membru corespondent al Academiei Oamenilor de Ştiinţă a obţinut 13.958 de lei, de la Agenţia Feroviară a luat 18.135 de lei, iar în calitate de membru în CA al Companiei Municipale de Consolidări a fost remunerat cu 36.000 de lei. Ultima declaraţie de avere a vocalului Bogdan Hossu (CNS Cartel Alfa) publicată de ANI este din 2017 şi aflăm că în 2016 a obţinut de la confederaţie 70.938 lei şi dintr-un CA SIND România 2.949 lei.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Eugen Țapu-Nazare (PNL): ”Măsuri concrete de sprijin pentru locuitorii din zonele montane”

Știre publicată în urmă cu

în data de

Comisia pentru antreprenoriat și turism, din Senatul României, a avizat favorabil o serie de măsuri pentru încurajarea înființării de centre de colectare și/sau prelucrare a laptelui, fructelor de pădure, ciupercilor, plantelor medicinale și aromatice. Aceste măsuri au ca principale obiective dezvoltarea localităților rurale, crearea de noi locuri de muncă și stoparea migrației populației către zone mai dezvoltate. Promovarea unui lanț alimentar este, de asemenea, un alt obiectiv bine definit.

Termenul final până la care se aplică schema de ajutor este 31 decembrie 2022, iar plățile aferente vor fi efectuate până la 29 decembrie 2023.

Pentru înființarea centrelor de colectare și/sau prelucrare a laptelui, bugetul alocat schemei de ajutor, pentru anul 2022, este 60 de milioane euro. Beneficiarii programului pot primi maximum 40% din cheltuielile necesare înființării de centre de colectare, iar ajutorul poate ajunge la 50% în cazul înființării și componentei de prelucrare.

Pentru fermierii care doresc să înființeze centre de colectare și prelucrare primară a ciupercilor, fructelor de pădure, plantelor medicinale și aromatice, bugetul total este 65,5 de milioane euro, iar valoarea ajutorului acordat este de maxim 40% din totalul cheltuielilor eligibilepentru înființarea de centre de colectare și de maxim 50% pentru prelucrarea primară a ciupercilor, fructelor de pădure, plantelor medicinale și aromatice.

Valoarea ajutorului oferit poate crește până la 90% din valoarea cheltuielilor eligibile în cazul tinerilor fermieri, a investițiilor colective (asociative) și a investițiilor realizate în zone cu constrângeri naturale.

Eugen Țapu-Nazare, președintele Comisiei pentru antreprenoriat și turism, din Senatul României

Citește știrea

Actualitate

Sistemul de management inteligent al traficului – de ce avem mai multe semafoare în oraş?

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ în Piatra Neamţ se implementează un proiect de management adaptiv al traficului, care are o valoare de 35 de milioane de lei ■ până la finalizarea lui vor funcţiona vechile semafoare, iar la final vor rămâne doar cele noi ■

În vederea menţinerii unei fluenţe a circulaţiei pentru vehiculele private, asigurarea priorităţii pentru vehiculele de transport public la trecerea prin intersecţiile semaforizate, precum şi pentru creşterea siguranţei deplasărilor pentru toate tipurile de participanţi la trafic (şoferi, pietoni, biciclişti), se implementează un proiect de management adaptiv al traficului.

Acesta vine în completarea proiectelor de modernizare a principalelor artere din oraşul nostru şi asigură eficienţa lor. Valoarea totală a proiectului este de 35 de milioane de lei, iar implementarea lui se va realiza corelat cu celelalte proiecte de mobilitate urbană aflate în execuţie.

Străzile care sunt cuprinse în proiect sunt următoarele: Bd. Decebal, Piaţa Mihail Kogălniceanu, Bd. Traian, Bd. 9 Mai, str. Dimitrie Leonida, str. Mihai Viteazu, str. Petru Rareş, reprezentând un total de 53 intersecţii înfiinţate sau modernizate. Sistemul de gestiune inteligentă a traficului este implementat pentru a îndeplini următoarele funcţii importante:

  1. Asigurarea priorităţii pentru vehiculele de transport public în intersecţiile semaforizate şi a adaptării în timp real a ciclurilor de semaforizare în funcţie de informaţiile referitoare la poziţia vehiculelor de transport public.

  2. Asigurarea unui management adaptiv al traficului prin capacitatea de modificare a timpilor de semaforizare în funcţie de informaţiile în timp real asupra traficului; 3. Monitorizarea video în locaţiile semaforizate, în vederea creşterii siguranţei pentru toţi participanţii la trafic; 4. Oferirea de informaţii relevante pentru şoferi, cu efectul alegerii unor rute optime.

„În acest moment, sunt montate în paralel atât semafoarele vechi, cât şi cele noi. Până la finalizarea proiectului vor funcţiona vechile semafoare, iar la final vor rămâne în funcţiune doar cele noi, care fac parte din sistemul de management inteligent al traficului. Important de menţionat este şi că nu toţi stâlpii montaţi în prezent sunt pentru sistemul de semaforizare, ci pentru mai multe echipamente: camere, radare şi panouri de informare“, se arată într- un comunicat al Primăriei Piatra Neamţ.

Pentru asigurarea funcţionării optime a sistemului de management al traficului este necesară şi controlarea trecerilor de pietoni dintre intersecţiile semaforizate, astfel încât sistemul să poată calcula cu o predictibilitate suficientă corelarea semafoarelor din locaţii aflate în apropiere una de alta.

Trecerile de pietoni sunt prevăzute cu butoane de cerere pentru pietoni/biciclişti, după caz, astfel încât acestea să poată fi corelate cu diagramele de semaforizare din intersecţiile alăturate şi să asigure o perturbare cât mai mică a fluxului de vehicule, dar şi o traversare în condiţii de siguranţă de către pietoni.

În mod similar, pentru intersecţiile cu străzi laterale cu trafic redus, sistemul va asigura un timp de verde pentru ieşirea de pe străzile laterale doar în momentele în care sunt sesizate vehicule care vor să execute această mişcare. Prin aceste funcţionalităţi, fluxul de vehicule de pe direcţia principală va fi oprit în locaţiile respective doar dacă este sesizată o cerere din partea pietonilor sau a vehiculelor de pe străzile laterale.

Creşterea vitezei de circulaţie în special pentru transportul public şi respectarea graficelor de circulaţie sunt corelate cu alte măsuri de promovare a acestui mod de transport: achiziţia de vehicule ecologice şi implementarea de staţii inteligente de transport, care să permită planificarea călătoriei, comunicarea în timp real a momentului sosirii în staţie a vehiculelor de transport public, precum şi un confort sporit al aşteptării.

Toate acestea sunt măsuri care au rolul de a creşte gradul de utilizare a transportului public, prin renunţarea la deplasările cu vehicule personale. Scăderea traficului pe principalele artere rutiere ale municipiului şi implementarea sistemului adaptiv de management al traficului vor conduce la menţinerea unei fluenţe bune a circulaţiei pentru traficul general, conducând astfel la reducerea poluării, a gazelor cu efect de seră şi creşterea calităţii vieţii cetăţenilor municipiului.

Citește știrea

Actualitate

Investiții în rețeaua de apă

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ la Roman se lucrează, de zor, la înlocuirea conductelor din str. Anton Pann ■ viceprimarul și-ar dori plecarea Romanului de la ApaServ ■ el critică lentoarea celorlate investiții asumate de municipalitate, făcînd supoziția că se vrea finalizarea lor înainte de viitoarea campanile electorală, din 2024 ■

După scandalul imens din această vară legat de avariile repetate care au lăsat Romanul fără apă zile întregi, după furnizarea în continuare a apei potabilie în regim de oprire a acesteia pe timp de noapte, la presiunile Primăriei Roman s-a trecut la programul de schimbare a rețelelor de apă, în zonele unde acestea au și cea mai mare vechime. Viceprimarul Radu Samson a anunțat că în aceste zile se lucrează la schimbarea conductelor de aducțiune în cartierul cel mai vechi al municipiului, pe strada Anton Pann.

”În octombrie 2021 am participat la o negociere între Primărie și ApaServ, unde am stabilit cine și ce își asumă dintr-o listă de probleme urgente. Noi, Primăria, ne-am asumat un proiect de sectorizare a rețelei de apă, adică să construim 8 cămine noi de sectorizare și să montăm debitmetre la cele 6, care deja există. Totodată, am agreat să reparăm rezervorul care este nefuncțional, respectiv cel de la autogară. Celelalte puncte din listă au fost asumate de ApaServ. Din primăvară, de cînd coordonez activitatea de furnizare a apei, am avut, periodic, discuții cu reprezentanții tehnici și conducerea companiei ApaServ, despre soluțiile optime și despre stadiul proiectelor”. “Contrar unor opinii, activitatea mea nu se rezumă la a-mi face poze lîngă gropile de la avarii”, spune viceprimarul Radu Samson, ca răspuns la admonestările unor romașcani, de pe paginile de socializare, cînd a fost ironizat că-i place să se fotografieze lîngă locurile în care se lucrează la remedierea avariilor.

Edilul șef adjunct trece apoi în revistă investițiile în rețeaua de apă a municipiului, cu referire la cele de la Stația de captare Pildești, de înlocuire în acestă vară a 360 metri de conductă în zona de captare pentru eliminarea pierderilor din acest sector. „Punctele 4 și 5 vizează înlocuirea conductelor de transport a apei, pe străzile Anton Pann și Libertății. Conductele mari de transport duc apa din rezervoare în diferite zone ale orașului, iar din acestea apa trece în conductele mai mici, de distribuție, la care sînt branșate casele noastre. Majoritatea conductelor de transport au între 30 și 100 de ani vechime și se sparg frecvent. Săptămîna trecută a început lucrarea de înlocuire a conductei de transport pe strada Anton Pann, cu foraj orizontal dirijat. Se fac găuri la distanță de 180 de metri, se execută forajul și apoi se introduce conducta. Curat, eficient și modern, fără să întoarcem strada pe dos. În maxim 3 săptămîni va fi gata lucrarea de pe Anton Pann (720 metri), după care utilajele se mută pe Libertății”, a mai spus viceprimarul Radu Samson.

Acesta nu ezită însă să critice lentoarea cu care se derulează celelalte investiții asumate de Primărie. ”Sub coordonarea domnului primar abia s-au montat 2 debitmetre și se lucrează la al 3-lea. Despre cămine pentru sectoare noi nu există nicio discuție. Pentru rezervor abia e gata studiul de fezabilitate și e aprobată finanțarea lucrării cu fonduri de la Guvern, mai urmează, proiect, avize, autorizație, licitație și apoi execuție. Adică o să-l termine domnul primar de reparat aproape de alegerile din 2024, numai bun de o inaugurare electorală. Sau poate domnul primar consideră că dacă dumnealui nu face mare lucru în legătură cu problema apei mă sabotează politic pe mine. Dacă aș avea ocazia să votez plecarea de la ApaServ, încă aș vota cu două mîini PENTRU. Părerea mea rămâne neschimbată pînă cînd o să avem apă non-stop, echipă de mentenanță și intervenții destinată doar municipiului Roman, nu întregii zone de operațiuni (Roman + 9 comune),” mai spune Radu Samson.

Citește știrea
Advertisement









Trending