Contactează-ne

Actualitate

Ce a mai descoperit Inspecția Muncii la firmele din județul Neamț

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ au fost verificați 20 agenţi economici ■ inspectorii de muncă au aplicat 17 amenzi în cuantum de 39.500 lei și dispuse 42 măsuri de remediere a neconformităţilor constatate ■

Între 18-22 martie 2024, Inspectoratul de Muncă Neamț a desfăşurat acțiuni în campania pentru verificarea modului în care sunt respectate prevederile privind încheierea si executarea contractelor de muncă, precum şi cele privind cerinţele minime de securitate şi sănătate în muncă de către angajatorii cu activitate în „Fabricarea altor produse din minerale nemetalice”, „Comerţ cu ridicata al lemnului şi a materialelor de construcţie şi echipamentelor sanitare”.

Conform reprezentanților ITM, obiectivele acţiunilor de control au fost identificarea şi verificarea firmelor care activeazã în domeniile amintite; eliminarea neconformităţilor constatate prin dispunerea de măsuri obligatorii; creşterea gradului de conştientizare a angajatorilor şi a lucrătorilor în ceea ce priveşte necesitatea respectării prevederilor în domeniile relaţiilor de muncă şi securităţii şi sănătăţii în muncă.  

În cadrul acestei acţiuni, inspectorii de muncă au verificat un număr de 20 agenţi economici, la care au fost găsite o serie de deficienţe, legate de: nerespectarea obligaţiei angajatorului de a ţine la locul de muncă evidenţa reală a orelor prestate zilnic de fiecare salariat, cu evidenţierea orelor de începere şi de sfârşit ale programului de lucru; au fost găsite dosare de personal erau incomplete.

Angajatorii nu respectau repartizarea timpului de muncă în cadrul săptămânii care este, de regulă uniformă, de 8 ore pe zi, timp de 5 zile, cu două zile de repaus; angajatorul nu respecta dispoziţiile legale referitoare la îndeplinirea obligaţiei de a elibera o adeverinţă de vechime şi a unui extras de Revisal salariatului care a încetat activitatea; angajatorul nu a asigurat o instruire corespunzătoare şi suficientă în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă.

S-a mai constatat că angajatorul nu a stabilit şi asigurat delimitarea, îngrădirea şi semnalizarea tuturor zonelor periculoase; nu a organizat activitatea de acordare a primului ajutor; angajatorul nu a făcut dovada efectuării controlului medical periodic de către medicul de medicina muncii la termenul scadent; angajatorul nu a organizat activitatea de prevenire şi protecţie la nivelul  unităţii.

Altă abatere a fost neasigurarea verificării tehnice periodice a echipamentelor de ridicat, conform prescripţiilor ISCIR. Pentru încălcarea legislaţiei în domeniile relaţiilor de muncă şi securităţii şi  sănătăţii în muncă, inspectorii au aplicat angajatorilor 23 sancţiuni contravenţionale,  din care 17 amenzi în cuantum de 39.500 lei şi 6 avertismente contravenţionale. Au fost dispuse 42 măsuri de remediere a neconformităţilor constatate.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending