Actualitate
Ce a descoperit Inspecția Muncii la firmele care aveau angajați muncitori străini
■ instituția a desfășurat acțiuni de control timp de o săptămână ■ 13 angajatori au fost sancționați și au fost aplicate amenzi în valoare de 212.700 lei ■
Inspectoratul Teritorial de Muncă Neamț anunță faptul că, între 31 octombrie și 8 noiembrie 2024, a desfăşurat Campania Națională privind verificarea modului de respectare de către angajatori a prevederilor O.G. nr. 25/2014 privind încadrarea în muncă şi detaşarea străinilor pe teritoriul României şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative privind regimul străinilor în România, cu modificările şi completările ulterioare.
Obiectivele campaniei au fost identificarea și combaterea muncii nedeclarate a străinilor pe piața muncii din România; identificarea angajatorilor care utilizează cetățeni străini non UE în activități lucrative; identificarea angajatorilor care primesc la muncă pe teritoriul României un lucrător străin non UE detașat; garantarea în plată a salariului de bază minim brut pe țară; verificarea respectării prevederilor privind timpul de muncă și de odihnă.
Verificările au mai vizat eliminarea neconformităților constatate, prin dispunerea de măsuri obligatorii de intrare în legalitate; creşterea gradului de conştientizare a angajatorilor români pentru necesitatea respectării prevederilor legale privind angajarea străinilor;diminuarea consecințelor sociale și economice negative cara derivă din nerespectarea regimului străinilor pe teritoriul României.
În timpul acțiunilor de control au fost verificaţi 45 de angajatori din Neamț. Din cauza deficienţelor constatate, un număr de 13 angajatori au fost sancționați contravențional. Inspectorii de muncă au dispus și 37 de măsuri pentru remedierea neconformităților constatate și au aplicat 18 sancţiuni contravenţionale, din care 10 amenzi în cuantum de 212.700 lei şi opt avertismente contravenţionale.
Deficienţele au fost legate de primirea la muncă a cetăţenilor străini fără aviz de angajare; neprecizarea în contractele individuale de muncă cu timp parțial a modului de repartizare a programului de lucru. În alte situații, registrul general de evidenţă a salariaţilor era transmis cu date eronate. A existat și o situație în care angajatorul nu a respectat obligaţia de a ţine la locul de muncă evidenţa orelor de muncă prestate zilnic de fiecare salariat.
Adică nu erau evidenţiate orele de începere şi de sfârşit ale programului de lucru. Într-un alt caz, angajatorul nu a făcut dovada eliberării către salariații, ale căror contracte individuale de muncă au încetat, a unei adeverinţe care să ateste activitatea desfăşurată de aceștia, durata activităţii, salariul, vechimea în muncă şi în specialitate, precum şi un extras din registrul general de evidenţă a salariaţilor.
-
Actualitate23 de ore,
MARSAT SA Roman
-
Prima pagină2 săptămâni,
„Ordonanța trenuleț” lovește cumplit și în Educație
-
Prima pagină2 săptămâni,
Monumentul arhitectonic incendiat de oamenii străzii va fi transformat în muzeu FOTO
-
Actualitate22 de ore,
Ratis Serv – angajează
-
Actualitate2 săptămâni,
Anunț de vânzare
-
Actualitate2 săptămâni,
Cabinet Medical Veterinar angajează
-
Actualitate2 săptămâni,
Anunț angajare
-
Actualitate2 săptămâni,
Comuna Poienari