Contactează-ne

Actualitate

Cazul dramatic al fetelor care îşi vindeau jucăriile

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ „mamă“ pentru 7 copii este o tînără de nici 29 de ani ■ ea are grijă de ceilalţi 6 fraţi şi de propriul copil ■ situaţia fraţilor este foarte complicată, ţinînd cont de faptul că mama copiilor trăieşte ■ fetiţele au ascuns că sunt crescute doar de o soră mai mare, de frică “să nu ajungă la stat” ■

Că „viaţa bate filmul“, cel mai adesea, nu mai este nici o îndoială pentru nimeni. În numărul de luni, 26 septembrie, al cotidianului Monitorul publicam un articol care a stîrnit un val de simpatie enorm, prin latura socială a subiectului. Redactorul a întîlnit sîmbătă, 25 septembrie, în apropierea Colegiului Roman Vodă două fetiţe, de 9 şi 12 ani, aşezate pe un carton, care încercau să-şi vîndă jucăriile pentru a-şi ajuta „mama să achite facturile“.

Uşor speriate de faptul că le-am fotografiat şi le-am pus câteva întrebări, am simţit că în povestea lor spun doar jumătăţi de adevăr. Articolul însă a stîrnit un val uriaş de simpatie şi zeci de mesaje au început să curgă atît pe adresa redacţiei de la Piatra Neamţ, cît şi pe aceea de la Roman, rugând să fie oferite mai multe informaţii. Pornind pe firul documentării am aflat adresa celei căreia copiii îi spun „mamă“ şi care le are de grijă. Povestea celor şapte copii este cu adevărat impresionantă.

S.M le este doar soră, dar spune că tot ceea ce-şi doreşte acum este să-i ţină lîngă ea, pentru că aşa i-a jurat tatălui ei, aflat pe patul de moarte. „Am aproape 29 de ani şi am trăit mai mult în Franţa decît în România. Mama mea m-a abandonat cînd eram mică, fiind îngrijită de bunica. Apoi am fost luată în Franţa, unde locuia şi muncea tata. La 13 ani acesta a trăit în concubinaj cu o româncă, dînd viaţă la vreo cinci copii.

După o vreme i-a părăsit cu totul. Tata, în 2019, a făcut un accident vascular cerebral, fiind internat, timp de 8 zile, într-un spital în Franţa, în stare vegetativă. A făcut în Franţa de toate. A lucrat pe macara, ca mecanic auto, la căile ferate. De-a lungul timpului a strîns o sumă care ar părea multora măricică. E vorba de vreo 30.000 de euro, bani pe care, rămasă cu şapte fraţi în grija mea, i-am cheltuit, mare parte ducîndu-se pe repatrierea cadavrului şi înhumare.

Greutăţile abia după au început. De la tata ne-a rămas moştenire o casă în Roman, lăsată la toţi fraţii prin testament . Norocul ne-a scos-o la un moment dat în cale pe doamna Cecilia de la Asociaţia Născuţi Îngeri, care a făcut tot posibilul şi ne-a achitat o factură în valoare de vreo 60 de milioane, reprezentînd lumina, gazul şi salubritatea.

Ne-a adus periodic alimente, rechizite pentru şcoală. Marea mea problemă şi frică, în acelaşi timp, a fost aceea de a nu mi se lua copiii. La început am primit tutela provizorie a copiilor, iar acum am primit-o pe cea definitivă. Singurul venit din care îmi întreţin fraţii şi un copil al meu este cel provenind din alocaţiile de stat, sumă absolut insuficientă să acopere toate cheltuielile“, a declarat M.S.

Custodia definitivă, cheia tuturor problemelor

Întrebată fiind de ce cele două fete pe care le-am întîlnit sîmbătă vînzîndu-şi jucăriile au spus doar jumătăţi de adevăr, vorbindu-ne de o „mamă“ care le-a trimis să vîndă jucăriile şi de un tată care, chipurile, ar fi lucrat cu ziua pentru a le întreţine, M.S a spus că fraţii ei se tem în permanenţă „să nu ajungă la stat“, ceea ce nu-şi doreşte nici ea, cea care şi-a asumat creşterea lor.

„De cînd am grija lor, copiii au învăţat să trăiască viaţa aşa cum e. După moartea tatei am întîlnit- o pe doamna avocat Mădălina Dornescu, care ne-a ajutat în toată această perioadă nu doar cu procesul de custodie al copiilor, ci şi material, de mai multe ori. Îmi cer scuze, pentru că aşa cum aţi remarcat, fetele au spus jumătăţi de adevăruri, doar din teamă“, a mai spus MS.

Aceasta a detaliat că marea lor problemă este strîngerea sumei de 1.100 lei, necesară achitării facturilor la electricitate, gaz şi salubritate: „Asta ar rezolva pentru moment problemele noastre. Marea grijă este însă încălzirea casei la iarnă. Am avea nevoie de o centrală termică, care să consume mai puţin. Nevoile sînt foarte mari tot timpul. Nu e uşor să am grija atîtor suflete“.

Viceprimarul de Roman, Radu Samson, spune că soarta viitoare a copiilor depinde de procesul de custodie al acestora: „În această dimineaţă (ieri – n.r.) managerul de caz a primit confirmarea faptului că există o sentinţă de tutelă către sora mai mare, doamna S. După ce aceasta va rămîne definitivă şi irevocabilă, sora mai mare va fi ajutată să obţină o indemnizaţie de tutelă pentru fiecare minor avut în grijă, care are o valoare de 600 lei“.

Vicele mai spune că familia primeşte zilnic o masă caldă de la cantina socială a primăriei şi alte beneficii sociale. Avocata Mădălina Dorneanu a declarat că lucrurile sînt mai complicate decît par la prima vedere, ţinînd cont de faptul că mama copiilor trăieşte pe la Constanţa şi că aceasta ar fi interesată de casa rămasă de la tatăl copiilor, motiv pentru care nu ar fi dispusă să renunţe la tutela copilor, care în conformitate cu art. 110 din Codul civil se constituie numai în cazul în care ambii părinţi sînt morţi. De alfel mama mai are alţi doi copiii.

Printr-o hotărîre a Tribunalului Neamţ locuinţa minorilor a fost stabilită la sora mai mare din Roman, care se ocupă de supraveghearea şi educarea acestora. Avocata familiei susţine că totul depinde de ancheta DGASPC, care ţine seama de interesul copiilor. Lucrurile sînt însă de durată ţinînd cont de faptul că pînă la limpezirea lor copii au nevoi majore, ţinînd de întreţinerea lor.

Citește știrea
Un comentariu

Un comentariu

  1. Ioana Rascanu

    28 septembrie 2021 at 10:08 PM

    Buna seara, cum poate fi contactata sora cea mare? As dori sa ajut si eu cu niste banuti. Multumesc.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Preşedintele PNL Neamţ, George Lazăr, anunţă primarii că pot solicita în continuare fonduri prin PNRR

Știre publicată în urmă cu

în data de

Preşedintele PNL Neamţ, George Lazăr, anunţă primarii că pot solicita în continuare fonduri prin PNRR.

“Administrațiile publice locale din județul Neamț pot solicita în continuare fonduri de la Guvern, prin Programul Național de Redresare şi Reziliență!

Guvernul României, condus de liberalul Nicolae Ciucă , va finanța, prin intermediul PNRR, aflat în desfăşurare, proiectele de renovare energetică şi reziliență a clădirilor publice şi a celor rezidențiale multifamiliale.

Este un demers care arată interesul Partidului Național Liberal față de problemele regionale şi locale şi implicarea responsabilă a Guvernului în soluționarea acestora.

Îi încurajez pe primarii nemțeni să aplice pentru aceste fonduri cu proiecte bine realizate şi sustenabile, pentru a atrage finanțări generoase, care vor permite reabilitarea clădirilor din județ şi modernizarea localităților noastre.

Județului Neamț i s-au alocat de către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, un total de 22.962.488 euro pentru renovarea energetică a clădirilor publice, dintre care au fost utilizați până acum 3.176. 680 euro.

În prezent dispunem de încă 19.785.808 euro, care pot fi folosiți pentru lucrări de reabilitare energetică a clădirilor publice, la solicitarea primăriilor.

De asemenea, în scopul renovării energentice a clădirilor rezidențiale multifamiliale, Ministerul Dezvoltării a alocat județului Neamț suma totală de 18.770.589 euro, dintre care au plecat către administrațiile publice nemțene, în urma proiectelor depuse, 8.473.407 euro.

Suma disponibilă în continuare pentru proiectele de renovare şi reabilitare energetică a clădirilor rezidențiale este de 10.297.182 euro.

Apelurile de proiecte pentru finanțare se depun online pe www.mdlpa.ro/investiții/PNRR.

Potrivit ghidului pus la dispoziție pe site-ul oficial al Ministerului Dezvoltării şi Lucrărilor Publice, se vor finanța proiecte care propun:

Lucrări de reabilitare termică a elementelor de anvelopă a clădirii;

Lucrări de reabilitare termică a sistemului de încălzire/a sistemului de furnizare a apei calde de consum;

Instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei electrice și/sau termice pentru consum propriu; utilizarea surselor regenerabile de energie;

Lucrări de instalare/reabilitare/modernizare a sistemelor de climatizare și/sau ventilare mecanică pentru asigurarea calităţii aerului interior;

Lucrări de reabilitare/ modernizare a instalațiilor de iluminat în clădiri;

Sisteme de management energetic integrat pentru clădiri;

Sisteme inteligente de umbrire pentru sezonul cald;

Modernizarea sistemelor tehnice ale clădirilor;

Lucrări pentru echiparea cu stații de încărcare pentru mașini electrice; Instalare de stații de încărcare rapidă pentru vehicule electrice aferente clădirilor (cu putere peste 22kW), cu două puncte de încărcare/stație, etc.

Rata de finanțare acordată de Guvern prin PNRR este de 100% din valoarea cheltuielilor eligibile ale proiectului, fără TVA.

Localitățile nemțene au nevoie de aceste investiții, de aceea îi îndemn pe toți reprezentanții administrațiilor publice locale să solicite fondurile disponibile şi să facilităm, cât mai curând, dezvoltarea zonelor rurale şi urbane ale județului.

Ca reprezentant al Partidului Național Liberal, susțin sprijinul primit din partea Guvernului condus de Nicolae Ciucă şi consider că aceste investiții reprezintă punctul de start al obiectivelor liberale de a moderniza şi consolida județele României”, a declarat preşedintele PNL Neamţ, George Lazăr.

Citește știrea

Actualitate

Corina Chiriac soseşte la Piatra Neamţ pentru „Minuni trăite“. Manifestarea va avea loc la Muzeul de Artă

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ întîlnirea cu artista şi lansarea ultimului volum semnat de aceasta va avea loc sîmbătă, 21 mai ■ timp de două luni, nemţenii pot vizita expoziţia ce include documente şi obiecte din colecţia personală ■

În 2021, marea artistă Corina Chiriac a donat Muzeului Naţional de Istorie a României numeroase documente şi obiecte din colecţia personală, privind istoria familie sale dar şi despre impresionanta ei carieră. În perioada 2 februarie – 31 martie 2022, cele mai reprezentative dintre piesele oferite au fost expuse. Asta pentru a fi admirate de vizitatorii muzeului în cadrul expoziţiei care a avut titlul „Corina Chiriac. Istoriile unei mari artiste“. „Finisajul“ expoziţiei a beneficiat de prezenţa istoricilor Alina Pavelescu, Ştefania Dinu şi bineînţeles a personajului principal, artista Corina Chiriac.

„Începînd din data de 14 mai 2022, timp de două luni, expoziţia va putea fi vizionată la Muzeul de Artă Piatra Neamţ. În data de 21 mai, ora 17:00, Corina Chiriac şi curatorul expoziţiei, cercetător ştiinţific dr. Cristina Păiuşan-Nuică, se vor afla la Muzeul de Artă Piatra Neamţ, pentru a vorbi publicului despre expoziţie. De asemenea, va fi prezentata ultima apariţie editorială semnată de Corina Chiriac, «Minuni trăite»“, anunţă Complexul Muzeal Naţional Neamţ.

Istoria familiilor Calaigian-Nestorescu-Chiriac, păstrată timp de generaţii, începe cu străbunica artistei, Ioana Nestorescu, soţia lui Nichita Nestorescu, negustor boiangiu din Buzău, ajuns preşedinte al Corporaţiei Meseriaşilor – Comisiunea Arbitrilor din Buzău, în anul 1911. Fiica lor, Lucreţia Nestorescu, absolventă de pension, cu mult talent muzical, s-a căsătorit cu Gheorghe Chiriac, caligraf, desenator, pictor şi tipograf, cu firmă la Bucureşti.

Ei au fost părinţii lui Mircea Chiriac, tatăl Corinei, respectiv bunicii paterni ai Corinei Chiriac. Bunicii materni, Hovelia Calaigian şi Paris, născută Madirghian, au venit ca refugiaţi armeni în România şi s-au stabilit la Bucureşti înainte de Primul Război Mondial, după ce au pierdut doi copii în timpul teribilelor evenimente din 1915.

Paris Calagian, care a fost institutor, absolvind un liceu pedagocic american în oraşul natal, Adabazar (azi, Adapazari, Turcia), a organizat la Bucureşti o grădiniţă pentru copiii armenilor refugiaţi din Turcia. Ea s-a stins tînără, iar fiica sa cea mare, Hasmig, căsătorită Biberian, şi-a ajutat tatăl la creşterea celorlalţi copii, printre care Arşaluiz-Eliza Calaigian, mama Corinei Chiriac.

Ambii părinţi ai Corinei Chiriac au fost muzicieni. Arşaluiz-Eliza Calaigian s-a născut pe 5 martie 1920 şi a urmat Academia Regală de Muzică din Bucureşti, secţia pian, primind în 1941, în timpul studenţiei, premiul „Paul Ciuntu”. A susţinut numeroase concerte şi a fost profesoară la Conservatorul din Bucureşti.

Mircea Chiriac s-a născut la 19 mai 1919, a absolvit Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti în anul 1943 şi a intrat în Baroul Bucureşti, dar, cu un talent nativ la muzică, a ales să se dedice acestei pasiuni, urmînd studiile Academiei Regale de Muzică, secţia Compoziţie.

A avut o prodigioasă activitate de compozitor, precum şi una de profesor la Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din Capitală. Corina Chiriac a debutat în muzică în 1965, în cadrul concursului „Debuturi”, organizat la Casa de Cultură a Studenţilor „Grigore Preoteasa”, cîştigînd premiul de popularitate, iar în teatru în 1968, în piesa „Sfîntul”, în regia Sandei Manu, la Teatrul de Comedie.

Anul 1970 a însemnat debutul în muzica pe marile scene, fiind laureată a concursului televizat „Steaua fără nume”, participînd la festivaluri naţionale şi la primul festival internaţional, în Polonia. În anul 1971, Corina Chiriac a reprezentat România la Festivalul internaţional „Cerbul de Aur” de la Braşov, fiind premiată cu „Cerbul de Bronz” pentru interpretarea pieselor „Inimă nu fii de piatră” şi „Va veni o clipă”. În acelaşi an îi apărea şi primul disc single Electrecord.

Citește știrea

Actualitate

Surpriză în cazul tonelor de motorină furate din rezervoarele unor camioane. A fost depistat încă un făptaş

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ anchetatorii au mai dat de urma unui suspect, de 19 ani ■ alţi şase tineri sînt deja în arest la domiciliu sau în control judiciar ■ ei au furat din rezervoarele unor camioane peste 2.300 de litri de motorină ■

Se măreşte cercul suspecţilor într-un dosar de furt de motorină petrecut la Tîrgu Neamţ. Iniţial, anchetatorii au dat de şase tineri bănuiţi că au sustras din camioane parcate circa 2.300 de litri de combustibil. Pe 16 mai a fost reţinută o a şaptea persoană, un tînăr de 19 ani, din Răuceşti.

„La data de 16 mai 2022, în urma extinderii activităţilor de cercetare efectuate într-un dosar penal ce vizeaza săvîrşirea mai multor infracţiuni de furt calificat de combustibil din rezervoarele camioanelor, a mai fost reţinută o persoană bănuită de comiterea faptelor. Investigaţiile au relevat faptul că, în perioada februarie- martie 2022, suspectul de 19 ani din Răuceşti împreună cu alte 3 persoane ar fi sustras aproximativ 2.000 l motorină, în valoare de 17.500 lei.

Ulterior, combustibilului a fost transportat pe raza localităţii Răuceşti unde ar fi fost comercializat. În ziua de 16 mai a.c., în urma documentării activităţii infracţionale tînărul de 19 ani a fost reţinut, pentru 24 de ore, pe baza de ordonanţă de reţinere“, a anunţat Inspectoratul Judeţean de Poliţie Neamţ. „Afacerea“ ilicită le-a fost stricată de anchetatorii care au documentat activitatea infracţională, iar pe 14 mai 2022, oamenii legii au reţinut şase tineri.

Investigaţiile au relevat că în noaptea de 1 spre 2 mai 2022, 6 persoane cu vîrste cuprinse între 18 şi 29 de ani, din localităţile Răuceşti, Timişeşti şi Tîrgu Neamţ, avînd feţele acoperite cu cagule, ar fi tăiat plasa unui gard şi ar fi pătruns în curtea a două societăţi de unde ar fi sustras din rezervoarele camioanelor o cantitate de aproximativ 1.200 de litri de motorină. O nouă lovitură ar fi avut loc în noaptea de 5/6 mai, cînd aceleaşi persoane ar fi pătruns, din nou, în curtea uneia dintre cele două firme, de unde au sustras circa 1.100 de litri de motorină, din rezervoarele camioanelor.

Ulterior, aceştia ar fi transportat combustibilul pe raza localităţii Răuceşti, unde au vîndut motorina. Pe 14 mai, cei 6 tineri au fost reţinuţi pentru 24 de ore, ulterior 4 suspecţi, cu vîrste cuprinse între 18 şi 19 ani, fiind plasaţi în arest la domiciliu. Alţi doi suspecti, de 19 şi 29 de ani, au scăpat cu cea mai blîndă măsură preventivă, controlul judiciar pentru o perioadă de 60 de zile.

Citește știrea
Advertisement
Trending