Contactează-ne

Actualitate

DREPTUL LA NEUITARE… Cea mai veche predică românească despre Sf. Cuvioasă Parascheva

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ în România se regăsesc  230 biserici cu hramul Sf. Parascheva ■ cinci exemplare din ”Cazania lui Varlaam”, prima carte tipărită în Moldova, se găsesc în biblioteca Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului ■ două exemplare din această prețioasă carte  au aparținut Bisericii ”Sf. Nicolae” din Hociungi ■

Unul dintre cercetătorii cei mai dedicați ai valorilor culturale și religioase, pr. dr. Florin Țuscanu, face cunoscut faptul că Arhiepiscopia Romanului și Bacăului adăpostește în biblioteca sa o serie de cărți de patrimoniu și obiecte de cult rare. Printe documentele de patrimoniu Arhiepiscopia deține și cinci exemplare ale ”Cazaniei lui Varlaam”, tipărită la Iași, în anul 1643.

”După aducerea moaștelor Sf. Cuvioasei Parascheva la biserica Trei Ierarhi din Iași, în iunie 1641, mitropolitul Varlaam a scos de sub teascurile noii sale tiparnițe, prima carte românească din Moldova, numită Cartea românească de învățătură, sau Cazania ce-i poartă astăzi numele (Cazania lui Varlaam).

În zestrea Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului se păstrează astăzi cinci exemplare din această inestimabilă tipăritură, din care, două exemplare au aparținut bisericii <<Sf. Nicolae>>, din satul meu natal, Hociungi (comuna Moldoveni, fostă Porcești – n.r).

Pe filele învechite de vreme am descoperit însemnări legate de evenimente și oameni, despre slujitori ai bisericii satului, despre momente semnificative din viața comunității, cataclisme, războaie, ș.a., satul fiind atestat în martie 1490.

Răsfoind aceste pagini încărcate de istorie, am avut sentimentul că mă întâlnesc cu strămoșii, cu cei care au scris istoria acestei comunități răzășești. Bucuria mea a fost mare când am descoperit câteva pagini dedicate Sfintei Parascheva, care cu numai doi ani înainte de tipărirea acestei cărți (1641), ajunsese într-un mod providențial la noi, devenind astfel pentru totdeauna Ocrotitoare a Moldovei !”, consemnează pr. dr. Florin Țuscanu, care citează un pasaj relevant din Cazania mitropolitului Varlaam:

„ …Pentru aceea și noi să ținem minte lucrurile (minunile) Sfintei acesteia. De aceea să luăm aminte și cinstea ce au luat de la Dumnezău! Au doară n-au fost și aceasta femeie? Cum au umplut voia lui Dumnezeu? N-au iubit lumea, ca noi în vremea de acum: giocurile, cântecele, petrecerile… Pentru aceea și Dumnezău o au cinstit-o și în cer și pe pământ….”.

Prețioasa carte de patrimoniu are 506 file, ilustrate cu numeroase gravuri, reprezentând scene biblice, chipuri de sfinți la care se adaugă inițiale înflorate, frontispicii, viniete, podoabe finale.

Împătimit cercetător de istorie, Florin Țuscanu,  mai subliniază și faptul că în România se regăsesc  230 biserici cu hramul Sf. Parascheva, din care patru sunt în zona Romanului, respectiv: Catedrala Arhiepiscopală „Sf. Cuvioasă Parascheva” din Roman, ctitorie a familiei domnitorului Petru Rareș, sfințită de episcopul cronicar Macarie, în anul 1550, cu un secol înaintea aducerii raclei cu Sfintele moaște la Iași. O a doua este biserica de lemn „Sf. Cuv. Parascheva” din Crăiești (1680), ctitorie a episcopului Ioan al Romanului, canonizat de Sf. Sinod al BOR în anul 2008, serbat pe 30 august. Și biserica „Sf. Cuv. Parascheva” din Secuieni ( 1762), ctitorie a familiei marelui postelnic Neculai Vârnav, cu soția sa Despina (fostă Purice), care adăpostește și necropola familiei Vârnavilor (18 persoane fiind înmormântate in cripta familiei) are același hram.

Cea de a patra biserică de lemn „Sf. Cuv. Parascheva” se găsește în satul Moreni și este ctitorie de obște, ridicată la anul 1800 de localnici, care a fost mistuită recent de un incendiu, iar în prezent pe locul vechiului locaș de cult, au început lucrările de construcție pentru noua biserică parohială, ce va purta același hram.

***

Pr. dr. Florin Țuscanu a fost inclus în volumul V al ”Enciclopediei reprezentanților scrisului Românesc”, editată de Academia Română în 2022 sub coordonarea academicianului Victor Spinei. El este autorul a șapte cărți cu documente istorice și împătimit colecționar de carte veche.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending