Actualitate
Caz de turbare la un câine. O persoană din comuna Cordun a fost mușcată

■ rabia este o boală infecto-contagioasă transmisibilă de la animal la om ■ netratată la timp, poate duce la deces ■ primele simptome sunt apariția febrei și a furnicăturilor în locul mușcat ■ pot urma spasme, agitație, stare de confuzie și pierderea cunoștiinței ■
Un comunicat de presă al Direcției de Sănătate Publică Neamț anunță apariția unui caz de rabie la un câine dintr-o gospodărie a unui locuitor din Cordun și măsurile ce au fost luate: „Apariția aceste boli a fost confirmată pe 5 decembrie. În urma anchetei epidemiologice a fost inițiată profilaxia post-expunere la 7 persoane, care au intrat în contact cu animalul bolnav. A fost necesară și administrarea de imunoglobuline antirabice persoanei mușcată de câinele care avea rabie”.
Rabia sau turbarea este o boală virală a mamiferelor provocată de virusul rabic care se găsește în saliva animalelor infectate, fiind o maladie identificată încă din antichitate, astăzi fiind definită ca o meningoencefalită difuză. Printre primele simptome ale bolii sunt apariția febrei și a furnicăturilor în locul mușcat de animalul turbat, urmate apoi de spasme, agitație externă, frica de apă, paralizia corpului, stare de confuzie, pierderea cunoștinței.
Gravitatea bolii este aceea dată de faptul că, după câteva luni se ajunge la decesul omului mușcat, după ce afecțiunea a afectat sistemul nervos central. Rabia se transmite de la animal la om prin mușcătură. Speciliștii DSP fac o serie de recomandări pentru prevenirea îmbolnăvirilor care trebuie să înceapă cu vaccinarea animalelor de companie, în baza unei scheme indicate de medicii veterinari.
Se recomandă și apărarea animalelor domestice de posibilitatea contacării bolii de la animale sălbatice bolnave. Câinii și pisicile trebuie ținuți în gospodărie și nu lăsați să hoinărească. Gospodarii trebuie să nu lase la îndemâna animalelor sălbatice alimente care le pot atrage în gospodărie. Un alt sfat este acela de a nu ține animale sălbatice pe post de animale de companie. Animalele sălbatice trebuie observate de la distanță, pentru că și în condițiile în care sunt blânde pot fi purtătoare de boli transmisibile la om.
În cazul în care se consată că un animal sălbatic întâlnit ar avea un comportament bizar, trebuie anunțate imediat autoritățile sanitar-veterinare. Dacă un animal domestic a fost mușcat de unul sălbatic trebuie anunțat medicul veterinar, care va stabili conduita medicală pentru animal și om. Animalele domestice trebuie vaccinate periodic împotriva rabiei și ținute sub observație 45 de zile. Specialiștii recomandă celor mușcați de un animnal să nu intre în panică, dar să adreseze medicului și înainte de acest gest să spele imediat profund și riguros mușcătura cu apă și săpun.
Perioada de incubație pentru rabie este de obicei de 2-3 luni, dar poate varia de la o săptămână până la 1 an, în funcție de factori precum: modalitatea de contactare a virusului și încărcarea virală. Pe măsură ce virusul se răspândește la sistemul nervos central, se dezvoltă inflamația progresivă și fatală a creierului și a măduvei spinării. Rabia furioasă este manifestată prin: hidrofobie, aerofobie, agitaţie extremă, furie, hiperacuzie, halucinații, dispnee, tahicardie, febră (38-39°C).

-
Actualitate2 zile,
De ce mai sărbătorim Ziua Națională?
-
Actualitateo săptămână,
La psiholog venim doar ”de bună voie și nesiliți de nimeni”
-
Prima pagină2 zile,
Frizerul cu tricolorul în suflet. „Noi nu apreciem noțiunea de patriotism decât la zile festive. Foarte mulți nici nu știu ce înseamnă să fii român”
-
Prima paginăo săptămână,
Sindicaliștii de la APIA amenință cu proteste de amploare la București și Bruxelles
-
Actualitate7 zile,
Sătenii din Nemțișor se tem de efectele instalării antenei 5G
-
Actualitate4 zile,
Un proiect Erasmus pentru viitori asistenți medicali
-
Actualitate4 zile,
Ziua Naţională a României, manifestare organizată în parteneriat de Liceul de Arte Victor Brauner şi Colegiul Naţional de Informatică
-
Actualitate6 zile,
Și totuși se fac angajări la stat