Prima pagină
Câte zile libere vor fi în anul 2024. Mai multe minivacanțe pentru bugetari
■ anul viitor, bugetarii vor avea încă trei zile libere: pe 2 mai, 16 august și 27 decembrie ■ vor fi create încă trei minivacanțe, din care una în luna mai, alta în luna august și a treia în luna decembrie ■
Conform unui proiect de Hotărâre a Guvernului României, în 2024 vor fi libere pentru bugetari, următoarele zile: 1 ianuarie – Anul Nou (luni), 2 ianuarie – A doua zi după Anul Nou (marți), 6 ianuarie – Bobotează (sâmbătă), 7 ianuarie – Sfântul Ion (duminică).
Liberă va fi și 24 ianuarie – Ziua Principatelor Române (Mica Unire) (miercuri), 1 mai – Ziua Muncii (miercuri), 3 mai – Vinerea Mare (vineri), 5 mai – Paștele ortodox (duminică), 6 mai – A doua zi de Paște ortodox (luni), 1 iunie – Ziua copilului (sâmbătă).
La fel va fi 23 iunie – Rusaliile (duminică), 24 iunie – A doua zi de Rusalii (luni), 15 august – Adormirea Maicii Domnului (Sfânta Maria) (joi), 30 noiembrie – Sfântul Andrei (sâmbătă), 1 decembrie – Ziua Marii Uniri (duminică), 25 decembrie – Crăciunul (miercuri), 26 decembrie – A doua zi de Crăciun (joi) și 27 decembrie – Sfântul Ștefan (vineri).
Potrivit unui proiect de lege, intrat în vigoare în 2019, Guvernul României este obligat să stabilească până cel mai târziu la data de 15 ianuarie a fiecărui an, toate zilele libere ce vor fi acordate în acel an, înainte sau după sărbătorile legale, astfel încât bugetarii să poată beneficia de o minivacanță. Măsura se dorește a facilita programările în industria ospitalieră.
Pentru recuperarea zilelor de muncă stabilite ca libere de la stat, instituțiile și autoritățile publice își vor prelungi corespunzător timpul de lucru până pe 31 mai și 30 august 2024, respectiv 31 ianuarie 2025. Zilele libere nu se aplică, însă, în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă ca urmare a caracterului procesului de producție sau a specificului activității.
Totodată, nu se aplică magistraților și celorlalte categorii de personal din cadrul instanțelor judecătorești, implicate în soluționarea proceselor cu termen în ziua de 2 mai, 16 august și 27 decembrie 2024 și nici participanților în aceste procese. Conform actului normativ amintit vor fi create, astfel, trei minivacanțe de 4,5 și 6 zile.
Prima minivacanță va fi la începutul lunii mai: 2 mai pică într-o zi de joi, între două alte sărbători legale: 1 mai – Ziua Muncii (miercuri) și 3 mai – Vinerea Mare (vineri). Duminică, 5 mai, este Paștele ortodox, iar luni, 6 mai este a doua zi de Paște. Rezultă deci o minivacanță de 6 zile. A doua minivacanță va fi în luna august.
16 august pică într-o zi de vineri, imediat după sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului (Sfânta Maria) care este joi. Împreună cu weekendul rezultă o minivacanță de 4 zile. A treia minivacanță va fi de Crăciun: În condițiile în care Crăciunul (25 decembrie) și a doua zi de Crăciun (26 decembrie) pică miercurea și respectiv joia, Guvernul va decide ca și ziua de vineri, 27 decembrie să fie liberă pentru bugetari, rezultând altă minivacanță de 5 zile.
În nota de fundamentare se precizează că zilele de 2 mai, 16 august și 27 decembrie 2024 fiind stabilite ca zile libere, instituţiile publice și autoritățiile publice îşi vor prelungi corespunzător timpul de lucru până la data de 31 mai, 30 august 2024, respectiv 31 ianuarie 2025, potrivit planificărilor stabilite.
-
Actualitate23 de ore,
MARSAT SA Roman
-
Actualitate2 săptămâni,
Erori considerabile în calcularea pensiilor
-
Actualitate2 săptămâni,
Viitura de pe Dunăre va ajunge în România pe 28-29 septembrie
-
Prima paginăo săptămână,
Diamantele pământului, captură realizată în parcarea unui centru comercial
-
Actualitate7 zile,
Demisie surprinzătoare a primarului Cristian Baciu
-
Actualitate2 săptămâni,
Triton la Clinica Crismed din Piatra Neamț
-
Actualitate2 zile,
21 de milioane de euro pentru pădurea lui Eric Sturza
-
Actualitate2 săptămâni,
Cei 52 de salvatori nemțeni au revenit acasă