Arhivă 2005-2017
CATASTROFÃ
• municipiul a fost zguduit ieri de un devastator cutremur • hotelul si blocul cu bulinã s-au prãbusit • o garniturã de tren a deraiat • au fost avarii la retele de utilitãti si numeroase incendii • exercitiul a fost un succes •
Municipiul Roman a fost zguduit, ieri, 14 iunie, de un devastator cutremur, care a dus la prãbusirea partialã a „blocului cu bulinã“ si a hotelului, avarii la retelele de utilitãti, deraierea unei garnituri de tren în garã, incendii de amploare si evacuarea tuturor copiilor din scoli, conform unui scenariu pus la punct de autoritãtile locale si judetene, sub coordonarea Comandamentului pentru Situatii de Urgentã. Misiunea a fost consideratã un succes, aceasta dovedind cã, în caz de calamitate, fortele responsabile pot actiona eficient. În jurul orei 10.40, sirenele au dat semnalul actiunii, desfãsuratã, în mare parte, în centrul orasului, lîngã hotel. Pompierii militari, reprezentantii Inspectoratului pentru Situatii de Urgentã (ISU), politisti, ambulantieri, jandarmi, gãrzi civile, reprezentanti ai firmelor de utilitãti, agenti de pazã si voluntari au creat un scenariu apocaliptic. Mai întîi, dupã semnalele acustice, echipele de cercetare au stabilit unde existã probleme si au solicitat sprijinul factorilor implicati. Pompierii au stins incendiile de la „blocul cu bulinã“ si din garã, au salvat persoane prinse sub dãrîmãturi si captive la înãltime, victime preluate de cadrele Salvãrii, care le-au acordat primul ajutor în corturile ISU, amplasate lîngã Biblioteca Municipalã, dupã care au fost transportate la spital. Echipele de muncitori ai primãriei, Acvaserv si E.On au sistat furnizarea utilitãtilor. Oamenii legii au vegheat permanent la ordinea si linistea publicã. Cea mai spectaculoasã a fost interventia salvamontistilor nemteni, condusi de Raul Papalicef, care au coborît, cu tãrgi speciale, pe coardã, victimele aflate la peste 30 de metri, pe clãdirea hotelului. Spectaculoasã a fost si interventia pompierilor militari, în garã, dupã deraierea unei garnituri încãrcatã cu materiale inflamabile, care a luat foc.
„Lucrat ca la carte“
Coordonarea a fost cuvîntul de ordine, la final, prefectul de Neamt, Toader Mocanu, primarul Dan Ioan Cãrpusor si seful ISU, colonel Ioan Niticã, declarîndu-se multumiti. „Este lãudabil faptul cã ati reusit sã vã încadrati în baremele unui astfel de exercitiu de simulare. Am constatat cã actionînd într-o disciplinã perfectã, echipele de interventie nu s-au «cãlcat pe picioare» si au reusit sã rãspundã unei singure comenzi, aceea a primarului Dan Ioan Cãrpusor, presedintele Comitetului Local pentru Situatii de Urgentã. Este bine sã continuati sã vã profesionalizati în astfel de actiuni. Este important ca sã învãtãm cu totii sã trãim cu aceste evenimente, dar mai ales sã iesim din ele“, a declarat prefectul Toader Mocanu. Primarul Dan Ioan Cãrpusor a lãudat eforturile fortelor implicate. „Exercitiul de alarmare organizat la Roman a fost foarte bine fixat, cu atît mai mult cu cît blocul din Nicolae Titulescu 3, cu risc seismic ridicat, este un punct nevralgic, aflat într-o stare avansatã de degradare. S-au depus toate dilegentele pentru reabilitare, dar oricînd se aflã în pericolul de a se prãbusi. Un astfel de exercitiu ne aratã cum putem interveni în caz de dezastre. Sã sperãm cã nu ne vom confrunta si cu evenimente reale. Important este cã acest exercitiu a demonstrat cã ne putem organiza si reactiona în timp real în astfel de situatii“, a declarat primarul Dan Ioan Cãrpusor. Colonel Ioan Niticã a mentionat cã în urma acestui exercitiu de alarmare a fost acordat calificativul „Foarte Bine“. „A fost un lucru bun cã ne-am putut mobiliza si am avut în vedere viata oamenilor si apoi salvarea bunurilor si a infrastructurii. Un lucru deosebit de important este ca cei din clãdirile expertizate ca avînt risc seismic sã asculte mãsurile pe care le stabilesc autoritãtile, pentru cã este spre binele lor. Nu se doreste altceva decît sã li se punã viata în sigurantã. La Roman se cunoaste situatia blocului 3, din strada Nicolae Titulescu si ar fi fost normal ca ea sã fi fost rezolvatã de atîtia ani. Din pãcate, reticenta locatarilor a dus la tergiversarea lucrãrilor de consolidare a acestui bloc cu probleme, la zece a ni dupã ce s-a constatat riscul seismic. Autoritãtile locale au fost preocupate sã le aqsigure conditii decente de locuit pînã la consolidarea blocului. Problema aceasta trebuie, în sfîrsit, rezolvatã“, a precizat colonelul Ioan Niticã.
-
Actualitate20 de ore,
MARSAT SA Roman
-
Actualitate2 săptămâni,
”Lebăda neagră” Călin Georgescu își adjudecă județul Neamț
-
Actualitate2 săptămâni,
Cine a câștigat alegerile prezidențiale la Roman
-
Actualitate2 săptămâni,
Proiect european în valoare de 1,5 milioane de euro
-
Prima paginăo săptămână,
Îngrijorări majore în sistemul de Sănătate
-
Prima pagină2 săptămâni,
Cultura Cucuteni, cea mai importantă civilizaţie preistorică europeană. Simpozion internațional la Piatra-Neamț
-
Actualitate2 săptămâni,
Alegeri prezidențiale 2024: Ghid complet pentru votanți
-
Prima pagină2 săptămâni,
Elena Lasconi pare să-i fi spulberat visurile prezidențiale ale lui Mircea Ciolacu