Contactează-ne

Actualitate

Școli din Neamț care folosesc catalogul electronic

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ Ministerul Educației a publicat, săptămâna trecută,  lista școlilor din România cărora li s-a aprobat folosirea catalogului electronic ■ printre acestea figurează 12 unități școlare din județul Neamț, atât din mediul urban, cât și din mediul rural ■ directorii spun că digitalizarea evaluării elevilor este un câștig pentru școala românească ■

Dacă anul trecut 742 de școli au trecut experimental  la folosirea catalogului electronic, iată că din această toamnă numărul unităților școlare care folosesc catalogul electronic s-a majorat la 1156.

Săptămâna trecută Ministerul Educației Naționale a publicat Ordinul de ministru prin care și alte școli pot folosi acest instrument electronic de notare a cunoștințelor dobândite de elevi. Printre unitățile școlare cărora li s-a aprobat folosirea catalogului electronic se numără 22 din județul Neamț.

Iată care sunt acestea: Liceul Teologic Ortodox ”Cuvioasa Parascheva” Agapia; Școala Gimnazială Bălțătești; Școala Gimnazială Crăcăoani; Școala Gimnazială Dragomirești; Școala nr.1 Dumbrava Roșie; Școala ”Episcop Melchisedec” Gârcina; Școala ”Carmen Sylva” Horia; Școala Gimnazială ”Ion Creangă” din comuna Ion Creangă; Seminarul Teologic Ortodox ”Veniamin Costache” Mănăstirea Neamț; Colegiul Național ”Calistrat Hogaș” Piatra Neamț; Colegiul Național de Informatică Piatra Neamț; Colegiul Național Pedagogic ”Gheorghe Asachi” Piatra Neamț; Colegiul Forestier Piatra Neamț; Liceul de Artă ”Victor Brauner” Piatra Neamț; Liceul Economic ”Alexandru Ioan Cuza” Piatra Neamț; Școala de Artă ”Sergiu Celibidache” Roman; Școala Gimnazială ”I.Gervescu” Săvinești; Școala Gimnazială ”V.Mitru” Tașca; Colegiul Național ”Ștefan cel Mare” Târgu Neamț și Școala Gimnazială Nr.2 Piatra Neamț. Obligațiile școlilor care folosesc catalogul electronic au fost stabilite prin Ordinul 3896 din 28 martie 2023 care stipulează regulile pe care trebuie să le respecte unitățile de învățământ în anul școlar 2023/2024.

Potrivit actului normativ citat, școlile sunt obligate să asigure măsurile de securitae a prelucrării datelor și să garanteze următoarele drepturi:a) dreptul de a fi informat; b) dreptul de acces; c) dreptul la rectificare; d) dreptul la restricționarea prelucrării datelor; e) dreptul la portabilitatea datelor.

Potrivit art.13 din ordin „(1) Editarea notelor/ calificativelor/ absențelor este permisă, pe bază de acces, doar persoanelor responsabile care au capacitatea de modificare conform prevederilor ROFUIP.”; furnizorul serviciului de catalog electronic își asumă, împreună cu unitatea de învățământ, responsabilitatea pentru asigurarea existenței și accesibilității copiilor de siguranță pe toată perioada desfășurării contractului sau contractelor de servicii dintre părți, precum și minimum 24 de luni de la încetarea contractului, conform documentului.

În ordin apare stipulat și faptul că elevii și părinții/reprezentanții legali au drept de a vizualiza catalogul electronic în baza unor date de acces prestabilite, respectiv nume de utilizator și parolă. Parola poate fi modificată de fiecare utilizator pentru propriul nume de utilizator, respectiv părinți/reprezentanți legali pentru minori.

Conform sursei citate mai sus, utilizatorii de tip administrator nu pot modifica înregistrări de note, calificative sau absențe în catalogul electronic.

Utilizatorii de tip administrator nu au dreptul de a înregistra/modifica înregistrări de tip notă/ calificativ/ absență în catalog.(art.18). La art.9 – (1) Interfața de administrare este accesibilă doar utilizatorilor autorizați în acest sens.

(2) Cu acordul conducerii unității de învățământ, orice alt tip de utilizator are acces doar la pagini cu date statistice, fără a putea accesa date personale ale elevilor, cadrelor didactice sau părinților.”

Directorii unităților școlare spun că părinții primesc un mesaj instant când copilul lor a fost notat sau când este absent, la ședințele cu părinți putându-se genera un grafic care să arate evoluția sau involuția copilului, pe fiecare disciplină în parte.

.

 

 

 

Citește știrea
Un comentariu

Un comentariu

  1. Irina S.

    13 septembrie 2023 at 9:50 AM

    Colegiul National ”Petru Rares” din Piatra Neamț nu beneficiază de catalog electronic?

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending