Actualitate
Cât ne costă încăierările huliganilor
■ toate cheltuielile cu tratarea unor bătăuși sunt asigurate din bugetul Ministerului Sănătății ■ teoretic sumele cheltuite ar trebui recuperate de spitale de la huligani ■ practic unitățile sanitare reușesc să recupereze anual, prin instanță, sume mici față de cheltuieli ■ numai în primele 8 luni ale anului în curs au fost sesizate în Neamț aproximativ 1700 de infracțiuni contra integrității corporale și sănătății ■ în 265 de cazuri a fost continuată urmărirea penală față de persoane bănuite de comiterea de infracțiuni din această sferă ■ SMU Roman a recuperate în 2024 doar 6526 lei
O problemă extrem de gravă pe care o întâmpină spitalele e aceea a recuperări cu mare dificultate a cheltuielilor de tratare a pacienților victime ale încăierărilor, din ce în ce mai dese la Roman și nu numai. Banii cheltuiți în aceste situații, conform prevederilor legale ar trebui recuperați în instanță de către serviciile juridice ale unităților sanitare cu paturi. Din păcate din cauza aglomerării Judecătoriilor cu foarte multe procese aceste demersuri sunt anevoioase și ineficiente.
Teoretic art.180 din Codul Penal prevede că ”Lovirea sau orice acte de violenţă cauzatoare de suferinţe fizice se pedepsesc cu închisoare de la o lună la 3 luni sau cu amendă.Lovirea sau actele de violenţă care au pricinuit o vătămare ce necesită pentru vindecare îngrijiri medicale de cel mult 20 de zile se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă. Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.Împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală”.
Fapta prin care s-a pricinuit integrităţii corporale sau sănătăţii o vătămare care necesită pentru vindecare îngrijiri medicale mai mult de 60 de zile, sau care a produs vreuna dintre următoarele consecinţe: pierderea unui simţ sau organ, încetarea funcţionării acestora, o infirmitate permanentă fizică ori psihică, sluţirea, avortul, ori punerea în primejdie a vieţii persoanei, se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani.
Când fapta a fost săvârşită în scopul producerii consecinţelor prevăzute în alineatul precedent, pedeapsa este închisoarea de la 3 la 10 ani. Dacă fapta a avut vreuna din urmările prevăzute în art. 182 alin. 1, pedeapsa este închisoarea de la 3 luni la 2 ani sau amendă.În teorie lucrurile stau bine, dar la noi practica ne omoară.Conform informațiilor solicitate Serviciului de comunicare al IPJ numai în primele 8 luni ale anului în curs în județ au fost sesizate aproximativ 1700 de infracțiuni contra integrității corporale și sănătății.Dintre acestea, în 265 de cazuri a fost continuată urmărirea penală față de persoane bănuite de comiterea de infracțiuni din această sferă.
Dacă este să facem referire la unul din ultimele cazuri de acest tip, respectiv la cel din ziua de 7 septembrie când un bărbat de 46 de ani a fost căsăpit de alți trei indivizi într-un spațiu al magazinului Kaufland, conducerea medicală a Spitalului Municipal de Urgență(SMU) Roman a făcut precizări referitoare la starea de sănătate a acestuia:”S-a prezentat în CPU (în ziua de 7 septembrie 2024 n.r) un pacient în vârstă de 46 de ani, victima unei agresiuni severe. În momentul prezentării se constată traumatism acut și plagă facială stângă, hematom periocular stâng, contuzie oculară și hemoragică subconjunctivală, declarând acuitate vizuală diminuată. S-au practicat investigații multiple; clinice, paraclinice, CT, evaluare neorologică, chirurgicală, examen oftalmologic. S-a efectuat suturarea plăgilor și s-au efectuat recomandări de tratament la domiciliu. Pacientul a refuzat continuarea investigațiilor și a solicitat plecarea la domiciliu, pe proprie răspundere”, a precizat dr.Nicoleta Popescu, directorul medical al SMU Roman.
Ulterior am solicitat conducerii SMU Roman și o informare referitoare la ”nota de plată” a cazului. ”Costurile investigațiilor medicale efectuate pentru pacientul CC, care a ajuns la CPU în ziua de 7 septembrie au fost de 877,76 lei reprezentând: medicamente, materiale sanitare și investigații CT. Pentru pacienții care se prezintă la CPU pentru diverse probleme de sănătate, fondurile vin de la Ministerul Sănătății, cu titlul de cheltuieli, bunuri și servicii”, se precizaeză în răspunsul adresat ”Monitorului” cu precizarea că din luna ianuarie și până în prezent unitatea sanitară romașcană a reușit să recupereze în total doar 6526 lei, o sumă infimă raportată la numărul de cazuri de violențe pe care unitatea sanitară le raportează săptămânal.
Revenind la cazul pacientului ”căsăpit” în ziua de 7 septembrie am adresat o solicitare și Parchetului de pe lângă Judecătoria Roman pentru a vedea care au fost măsurile legale dispuse față de cei trei bărbați care l-au bătut pe pacient și măsurile legale dispuse, potrivit articolului 28 din Hotărârea CSM nr.197/17 XI 2019: ” Prin ordonanța organelor de cercetare penală din data de 7. IX. 2024 s-a început urmărirea penală IN REM( pentru faptă) sub aspectul săvârșirii infracțiunii de lovire sau alte violențe, prevăzut și pedepsit de art.193, aliniat 1 Cod Penal. Prin ordonanța organelor de cercetare penală din data de 7 septembrie 2024 confirmată de procuror s-a dispus efectuarea, în continaure, a urmăririi penale față de 3 persoane fizice sub aspectul săvârșirii infracțiunilor prevăzute de art.193, aliniat 1 CP cu aplicarea art. 77, litera a din CP cu privire la faptul că în aceeași dată în jurul orelor 17,30 persoana vătămată a fost fugărită și lovită de 3 suspecți, persoane fizice, în incinta supermarketului Kaufland, din str. Mihai Viteazu Roman”.
Trebuie precizat faptul că Hotărârea CSM la care face referire comunicatul de presă al Parchetului se referă la relația dintre sistemul judiciar și instituțile de presă care stipulează faptul că trebuie respectate o serie de drepturi ale persoanelor implicate într-o cercetare, respectiv: protecția vieții private și de familie, dreptul la imagine, caracterul nepublic al urmăririi penale, prezumția de nevinovăție, imparțialitatea actului de justiție și protecția datelor cu caracter personal.
Lasă un răspuns
-
Actualitate16 ore,
MARSAT SA Roman
-
Actualitate2 săptămâni,
21 de milioane de euro pentru pădurea lui Eric Sturza
-
Prima pagină5 zile,
Adrian Laza, premieră națională în Himalaya. Este primul român care a escaladat cele 14 vârfuri de peste 8.000 de metri din lume FOTO
-
Prima paginăo săptămână,
Școli nemțene din rural, decorate prin decret prezidențial de Ziua Mondială a Educației
-
Actualitate16 ore,
ARCELORMITTAL TUBULAR PRODUCTS ROMAN – Producător de țevi, membră a grupului ArcelorMittal, angajează
-
Actualitateo săptămână,
A murit Elodia din Gârcina
-
Actualitate2 săptămâni,
SC ROSSAL SRL VĂ FACE CUNOSCUT PROGRAMUL DE COLECTARE DEȘEURI VOLUMINOASE
-
Politicao săptămână,
Diana Șoșoacă: un nou dosar de candidatură la Biroul Electoral Central
Lică Roman
14 septembrie 2024 at 10:57 AM
Muncă in folosul comunitații ! sau…
Muncă din pușcărie !
NB Cine nu muncește nu mănâncă !!