Contactează-ne

Actualitate

Cât ne-am certat pe mască, am ajuns fruntaşii Europei la COVID. Asta ne-am dorit?

Știre publicată în urmă cu

în data de

Asist de ceva vreme, neputincios şi frustrat, la o ceartă naţională între două tabere. Cei pro mască împotriva celor anti mască. Cu “subclasele” celor care cred că virusul este cea mai mare ameninţare pentru viitorul omenirii şi cei care îl consideră puţin mai puternic decât o banală răceală. Ce s-a întâmplat în tot acest timp în care ne-am muşcat de gât unii pe alţii căutând sau chiar inventând argumente pentru a ne dovedi deşteptăciunea, priceperea şi cunoştinţele în “domeniul” COVID?

Am ajuns fruntaşii Europei la numărul de cazuri noi raportate zilnic. Înţeleg că doar Spania ne mai depăşeşte, dar cred că în scurt timp vom reuşi “performanţa” de a ajunge pe primul loc. Asta ne-am dorit? Ce am mai “obţinut” în timp ce ne stucheam unii pe alţii pentru că… COVID? Avem şcoli închise şi copii condamnaţi la un postpai de educaţie denumită pompos “educaţie on-line”. La care mulţi nici măcar nu au acces, dar care, oricum, nu are valoare mai mare decât o tichie de mărgăritar. Avem firme închise şi altele care se vor închide, cu şomerii aferenţi. O economie care era muribundă oricum şi pe care acum ne chinuim să o repornim. O repornim ca să o ducem… la groapă? Avem spitale pline sau pe punctul de a se umple, iar suferinzii, COVID sau non-COVID, moartea nu alege, vor putea să moară în linişte acasă pentru că… nu vor mai fi nici paturi de spital nici medici disponibili pentru ei. Avem graniţe “închise”, pentru că am ajuns “ciumaţii” Europei. Avem… de toate. Şi probabil că le “merităm”. Asta ne-am dorit?

Înainte de epidemie, în timp ce ne muşcam de gât între noi nu pentru mască, ci pentru PSD, Băsescu, Iohannis, vaccinare, Ordonanţa 13, pro sau anti diaspora, etc, am ajuns să fim codaşii Europei la venituri, la economie, la autostrăzi sau măcar străzi asfaltate. Astăzi, tot în plină epidemie de înjurat între noi, am ajuns fruntaşi… la boală. Cu ceva ani în urmă, pe când unii franţuji ne-au catalogat la grămadă drept ţiganii Europei, am înjurat cu năduf considerând că nu merităm această etichetă. De atunci şi până azi ne-am înjurat şi ne înjurăm ca la uşa cortului pe orice motiv ne vine în minte, ducând în ridicol şi derizoriu orice temă inportantă pe care istoria ne-a aşezat-o înainte. O ţigăneală naţională, o spun cu toată ruşinea şi supărarea.

Am dovedit şi dovedim că nu înţelegem nimic din vremurile pe care le-am trăit şi le trăim. Că suntem în afara istoriei. Dacă mai stăm mult în afara vremurilor, vom sfârşi la coşul de gunoi al istoriei. Cu mască sau fără, oricum nu mai are importanţă. Asta ne-am dorit?

P.S. Disputa despre COVID, în opinia mea, nu a fost şi nu este în principal despre… oamenii care mor sau din ce cauze mor. Nu e despre laşitate sau curaj în faţa morţii. E despre cum evităm sau măcar limităm efectele sociale perverse ale acestei epidemii. Sărăcie, izolare (nu doar în Europa), economii prăbuşite, educaţie precară. Efecte poate mai rele decât moartea. Efecte care pot duce la moartea unei naţiuni, nu doar a unor indivizi.

Citește știrea
Un comentariu

Un comentariu

  1. VLAD

    26 iulie 2020 at 11:05 AM

    Sigur, la această prăbușire a încrederii au contribuit și alte minciuni mai mici, dar la fel de grave. Imaginile cu Orban în birou cu whiskey-ul pe masă și înconjurat de membrii cabinetului, toți fără măști, petrecerile unor lideri PNL în total dispreț față de măsurile pe care ei le-au impus nu au ajutat deloc la dorința lor de a-i face pe români să creadă în limitările cerute de autorități. Nu au ajutat deloc nici cele 200 de milioane de lei care au fost dăruite mass-mediei și care au pus sub semnul întrebării obiectivitatea mass-mediei.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending