Prima pagină
CARP Roman după 10 ani: 23800 de membri în căutarea conducerii
■ recent două instanțe de judecată de la Roman și de la Tribunalul Neamț au decis că adunarea Generală a CARP din 22 octombrie 2022 a avut numeroase vicii ■ în aceste condiții judecătorii au hotărât că nu pot fi validați ca membri ai Comitetului Director cei din echipa Nelu Stoica, formată din: Costel Rotariu, Vasile Rusu,, Eugen Pătrașcu și Sava Ifrim n
Că la CARP Roman, organizație care numără aproximativ 23.800 de membri, este de 10 ani o veritabilă degringoladă, în sensul că pensionari la vârsta la care ar trebui să-și plimbe nepoții prin parc s-au adunat în grupări, care își dispută cu ferocitate conducerea instituției înființate de venerabilul colonel Teodor Gheorghiu la 1940, nu mai e o noutate pentru nimeni.
Destabilizarea“ CARP a început prin 2013, când s-au conturat principalele tabere de ”combatanţi” în jurul unor persoane cunoscuţe, Constantin Tărâță – Vasile Leoreanu , Miluță Scutaru, pe de o parte, Ioan Vlăduţ (decedat între timp) –Dumitru Călărăşanu – Alexandru Albu, o altă grupare și Gheorghe Popa, Anca Popovici, o altă grupare și Mircea Anton/ Ionel Cobzaru, pe de altă parte.
Numai între 2013-2021 au fost 48 de procese civile şi nouă penale, în care s-au cheltuit, conform unor surse, peste 3 miliarde lei vechi din fondurile CARP. Aceste litigii n-au fost soluţionate definitiv şi aşa se face că, în toţi aceşti ani, Consiliul Director nu a avut legitimitate, iar împrumuturile s-au dat pe semnătura contabilei şefe, Mariana Rusu şi a secretarei Elena Burlacu, singurele cu specimen de semnătură în Banca Transilvania, celelate bănci blocând conturile CARP.
Ultima adunare generală a CARP, cea contestată acum, s-a desfășurat în data de 22 octombrie 2022, ca urmare a decizia 1790 din 28 iulie 2022 a Judecătoriei Roman, prin care trei persoane: Eugen Pătrașcu (consilier local PSD, președintele PSD Seniori Roman), Vasile Rusu și Costel Rotariu (inițial membri ai grupării Popa, Popovici) au primit însărcinarea de a pregăti și desfășura alegerile noii conduceri.
Urmare a refuzului contabilei șefe Mariana Rusu, de a pune la dispoziția celor care s-au ocupat de pregătirea adunării generale din octombrie 2022 baza de date cu membrii CARP, cei 3 au organizat întruniri în mediul rural și la Roman, doar prin anunțuri la primării și printre cunoscuți, ceea ce a creat posibilitatea vicierii rezultatelor, constatată de instanțe.
Instanțele invalidează ultimele alegeri
Judecătoria Roman a înregistrat dosarul 7367/291/2022 la data de 14.12.2022, CARP Roman solicitând ”modificare acte constitutive”. La data de 31.01.2023, instanța amână cauza ”pentru a depune lista cu membrii CARP Roman și pentru a se atașa dosarul 1987/291/2022 și dosarul de fond.” Importat de subliniat că dosarul 1987 avea ca obiect cererea lui Anton Mircea de ordonanță președențială, admisă, după mai multe termene de amânare, la data de 26.07.2022, cu soluția: ”Califică obiectul cererii ca fiind ordonanță președențială. Admite, în parte, cererea formulată de reclamantul Anton Mircea în contradictoriu cu pârâta CARP Roman. Desemnează ca membri ai Consiliului Director, pentru un mandat de 6 luni, strict în scopul legalei convocări a adunării generale a CARP Roman pentru alegerea membrilor consiliului director și a comisiei de cenzori, pe următorii: Pătrașcu Eugen, Rusu Vasile, Rotaru Costel.
La 28.03.2023, la Tribunalul Neamț a fost înregistrat, la Secția I Civilă și de Contencios Administrativ, dosarul 7367/291/2022, având ca obiect ”modificare acte constitutive CARP Roman”. În ședința din 5.10.2023 instanța respinge cererea de suspendare facultativă a judecării apelului ca nefondată. A respins, ca nefondate, apelurile declarate de CARP Roman și de intervenienții Anton Mircea și Cobzaru Ionel împotriva încheierii civile nr 153/22.03.2023 pronunțată de Judecătoria Roman.
Practic, rezultatele adunării generale din octombrie 2022 au fost invalidate. După 10 ani cercul s-a închis menținându-se aceeași situație: lipsa unei conduceri legale, statutare, blocaj la acordarea de împrumuturi și ajutoare necesare miilor de pensionari, înmulțirea grupărilor înverșunate să obțină funcții și privilegii financiare.
În toți acești ani,contabila Mariana Rusu, angajată a CARP și-a asumat decizii care , în conformitate cu Statutul din 2010, înscris la Grefa Judecătoriei Roman, erau în responsabilitatea Consiliului Director, de stabilire a nivelului de împrumuturi, de angajare de personal (fără concurs), de achitare a unor onorarii de avocat în numele CARP, de retribuire a activității de organizare a alegerilor, de percepere a unor sume pentru imprimante, etc.
Ce spun ”beligeranții” ?
Pentru corectitudine vom consemna toate opiniile fiecăreia din grupările care s-au bătut și se bat pentru conducerea CARP.
- În numele grupării Ioan Stoica (trezorier PSD Roman), Eugen Pătrașcu, ales în Comitetul Director a declarat: ”Din câte am înțeles noi, instanța de la Piatra Neamț a dispus trimiterea dosarului la Roman pentru reînscriere (?!-n.n.) Pe 5 decembrie se va judeca contestația grupării Popa-Popovici-Rusu (Costică). Nu înțeleg de ce se pune problema ca un membru de partid (PSD-PNL) să nu poată fi membru în conducerea CARP. Din păcate, asta e justiția în România! Nu e în stare să facă lumină într-un proces de înscrie a CARP la Judecătorie. Am înceract să discutăm frumos cu doamna contabilă Rusu, să dea drumul la împrumuturi, că vine iarna și oamenii au nevoie de lemne, de plata facturilor. S-a ajuns ca doamna contabil să facă ce vrea în acest CARP. Toată lumea știe că din banii CARP s-au dat indemnizații nesimțite de 6400 lei, că salariul ei este unul uriaș în raport cu munca pe care o face acum. Nimeni nu mai știe ce salariu are, doar zvonuri. Marea dandana e că se strânge lațul și vine scadența plății furnizorilor la Pensirom, care a rămas cu datorii uriașe. I-am propus să închiriem spațiul magazinului pentru 1000 euro și a refuzat. Atunci când am organizat alegerile a refuzat să ne dea baza de date cu membrii și acum suntem acuzați noi de incorectitudine. Vă declar că eu, personal sunt dispus să lucrez voluntar până CARP-ul va ieși din acest blocaj ”, a spus Eugen Pătrașcu, care a recunoscut că fiecare din cei trei membri care s-au ocupat de pregătirea adunării generale au primit 1060 lei pentru 4 luni de activitate.
- Gruparea Popovici-Popa-Costică Rusu. ”CARP-ul merge, în opinia mea, încet dar sigur, spre faliment din cauza faptului că instituția se decapitalizează. Împrumuturi nu se dau decât în limita fondului. Ajutoarele de înmormântare trebuie achitate. Salariile măricele, în condițiile în care treabă nu se mai face, se dau în continuare, nu se știe pentru ce. Foarte mulți pensionari se retrag sau lasă ca fond o sumă minimă de 500 lei. Utilitățile trebuie plătite, dările la stat sunt uriașe și trebuie achitate, onorariul avocaților a fost plătit pentru gruparea Stoica din banii CARP, în timp ce noi ne-am plătit singuri avocatul. Cei trei membri: Pătrașcu, Rotaru-Rusu, au fost plătiți din banii noștri pentru a se alege ei în Comitetul Director. Se ajunge la fundul sacului pentru că de unde nu mai pui, nu mai ai de unde lua”, a precizat Anca Popovici, care afirmă că în joc ar fi un capital de peste un milion de euro. Costică Rusu a dezvăluit și el faptul că luni, 9 octombrie, a existat o tentativă de sechestrare a sa în sala de Consiliu, atunci când toate grupările s-au adunat la sediul CARP. Doar la amenințarea că va suna la 112, anunțând infracțiunea ar fi fost eliberat. De altfel intervenția Poliției și a Parchetului nu este o noutate, la ea apelându-se de câteva ori în cei 10 ani de ”război”.
- Miluță Scutaru, fost consilier PNL, exclus din CARP în 2013 și 2014. ”Voi merge cu procesul meu până în pânzele albe și până când se va trece la reprimirea mea și a altor 34 de membri, exluși abuziv. Refuzul contabilei șefe Rusu de a aplica o hotărâre judecătorească definitivă și irevocabilă e faptă penală. E clar că instanțele au consatat mari nereguli de vreme ce de 10 ani CARP Roman nu este înregistrat la Judecătorie.Trebuie să se treacă urgent la organizarea unei adunări legale pentru că există în continuare pericolul de desființare a CARP-ului în conformitate cu art.237 din Legea 31/1990 care prevede că dizolvarea unei societăți se poate face la cererea oricărei persoane interesate sau a Oficiului Național al Registrului Comerțului, dacă societatea nu mai are organe statutare sau acestea nu se mai pot întruni. Acolo se petrec și alte ilegalități: contabila șefă percepe celor care vor să se retragă 1% din fondul avut, lucru neprevăzut în Statut ( probabil din dorința de a opri exodul de oameni care se retrag n.r). Contabila pretinde 5 lei și pentru fiecare chitanță, etc. CARP-ul și-a pierdut demult scopul de întrajutorare. De 10 ani nu există transparență referitoare la capital, la modul de încadrare a personalului, fără concurs și pe bază de rubedenii, nu există transparență privind salarizarea personalului și a nenumăratelor bonusuri, care se tot dau acolo”, a spus, printre altele, Miluță Scutaru.
- Mircea Anton (apropiat de PNL):” Instanța a decis respingerea solicitării de înscriere a grupării Stoica-Pătrașcu-Rotaru, la care eu am fost intervenient, în sensul în care am făcut o cerere de suspendare facultativă a judecății, având în vedere că mai există alte două contestații nejudecate(grupările Popovici-pr.Ioan Antoci n.r) și am apreciat mai întâi că ar trebui judecate acestea, lucru care a părut că a deranjat instanța ”, a declarat Mircea Anton.
- Mariana Rusu-contabil șef: ”Din păcate și de data aceasta s-a ratat șansa de a fi înregistrat CARP-ul la Judecătorie. Toate aceste grupări nu se liniștesc și nu-și dau seama cât de rău fac acestei instituții. Efectul se vede că după 10 ani s-a ajuns în punctul inițial și la blocarea activității CARP. Repet și acum că în statut, la art.5, se stipulează că este organizație APOLITICĂ, orice activitate de acest fel fiind interzisă. Cei care știu că sunt implicați în politică ar trebui să se retragă și să lase liber, la organizarea unor alegeri corecte. Se pare că și din această cauză n-au fost înregistrați. Probabil că instanța a constatat că toți cei numiți să organizeze alegerile au apartenență politică. La procesul de la Piatra Neamț CARP a avut un avocat curator (Dănuța Mancaș n.r). Este grav că o instituție de ajutor reciproc este ținută în loc de tot felul de interese”, a apreciat Mariana Rusu.
-
Actualitateo zi,
MARSAT SA Roman
-
Actualitate2 săptămâni,
”Lebăda neagră” Călin Georgescu își adjudecă județul Neamț
-
Actualitate2 săptămâni,
Cine a câștigat alegerile prezidențiale la Roman
-
Actualitate2 săptămâni,
Proiect european în valoare de 1,5 milioane de euro
-
Prima pagină2 săptămâni,
Îngrijorări majore în sistemul de Sănătate
-
Prima pagină2 săptămâni,
Cultura Cucuteni, cea mai importantă civilizaţie preistorică europeană. Simpozion internațional la Piatra-Neamț
-
Actualitate2 săptămâni,
Alegeri prezidențiale 2024: Ghid complet pentru votanți
-
Prima pagină2 săptămâni,
Elena Lasconi pare să-i fi spulberat visurile prezidențiale ale lui Mircea Ciolacu