Actualitate
Cardurile de sănătate sînt valabile încă 7 ani
■ prelungirea valabilităţii se face automat, posesorii lor neavînd de făcut nici un demers
Guvernul Orban a materializat o propunere mai veche, aceea de prelungire a valabilităţii, cu 7 ani, a cardurilor de sănătate, emise pîîă la 31 decembrie 2014.
Conform actului normativ, începînd cu luna iulie 2020, se generează şi se rescriu noi certificate digitale pentru cardurile naţionale de asigurări de sănătate, emise pînă la data de 31 decembrie 2014. Termenul de valabilitate al acestor carduri este de 7 ani de la data rescrierii certificatului.
Această reglementare vine în contextul în care valabilitatea certificatelor inscripţionate pe cardurile naţionale de asigurări de sănătate ar fi expirat în 2020 pentru un număr e 4,2 milioane de pacienţi, urmînd ca şi în 2021 să expire încă 10 milioane.
„Soluţia de prelungire a certificatelor inscripţionate pe cardurile naţionale va face economii substanţiale, de peste 30 de milioane de euro, binevenite în perioada dificilă pe care o traversăm, în care există o presiune financiară suplimentară în sistemul de sănătate, determinată de pandemie“, a susţinut Adela Cojan, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.
Costurile acestei soluţii sînt în valoare de aproximativ 550 mii lei, faţă de 165,4 milioane lei, cît ar fi costat retipărirea a 14,2 milioane de carduri de sănătate. Scrierea noului certificat pe CIP-ul cardului se va face în mod automat. La nivelul aplicaţiei furnizorului de servicii medicale, în momentul introducerii cardului în cititor, sistemul va detecta certificatul expirat şi îl va înlocui, fără nicio intervenţie a furnizorului.
„Aşteptăm să primim metodologia de aplicare a actului normativ şi abia atunci vom putea oferi amănunte privind conţinutul acestuia şi se va face analiza numărului de carduri existente în judeţul Neamţ, aflate în situaţia de a fi prelungite în cele două etape“, a precizat Lăcrămioara Ilişescu, purtător de cuvînt al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate. Utilizarea cardului de sănătate a devenit obligatorie de la 1 septembrie 2015. În 2015, cînd la conducerea Casei Judeţene de Sănătate se afla tot actualul director executiv interimar, Mariena Atomulesei, aceasta se „lupta“ cu asiguraţii să primească aceste carduri de sănătate, fără de care nu se mai putea face decontarea serviciilor medicale.
La vremea respectivă peste 9.000 de carduri e mai aflau în posesia CAS Neamţ. vreo 3.000, fuseseră refuzate de proprietari şi erau distribuite în judeţ 315.000.
-
Actualitateo zi,
MARSAT SA Roman
-
Actualitate2 săptămâni,
21 de milioane de euro pentru pădurea lui Eric Sturza
-
Prima pagină4 zile,
Adrian Laza, premieră națională în Himalaya. Este primul român care a escaladat cele 14 vârfuri de peste 8.000 de metri din lume FOTO
-
Actualitate2 săptămâni,
Demisie surprinzătoare a primarului Cristian Baciu
-
Prima pagină6 zile,
Școli nemțene din rural, decorate prin decret prezidențial de Ziua Mondială a Educației
-
Actualitate2 săptămâni,
Vremea împărțelilor
-
Eveniment2 săptămâni,
Traseele din Masivul Ceahlău și Cheile Bicazului-Hășmaș închise traficului turistic
-
Actualitateo zi,
ARCELORMITTAL TUBULAR PRODUCTS ROMAN – Producător de țevi, membră a grupului ArcelorMittal, angajează