Contactează-ne

Actualitate

„Cântăreţii prieteniei“

Știre publicată în urmă cu

în data de

Când Beethoven – creatorul de muzică instrumentală şi simfonistul inegalabil în veacul veacurilor – a pornit să închine un imn iubirii dintre oameni, frăţiei dintre popoare şi vieţii atât de scumpe tuturor, a simţit că sumedenia de instrumente de care dispunea nu-i era suficientă pentru a se exprima şi a recurs, nu la voce – care poate fi imitată – ci la glasul uman, creând cel mai monumental edificiu muzical posibil.

A spune că cel mai frumos instrument muzical este vocea omenească nu este decât un truism care nu are nevoie de comentarii. Şi dacă la început a fost cuvântul, apoi a fost cântecul şi în cele din urmă muzica, de care nu ne putem lipsi nici o clipă, fiindcă dă culoare vieţii şi existenţei de fiecare zi, trebuie să fim recunoscători lui Dumnezeu pentru comoara fără egal pe care ne-a dăruit-o.

Fără îndoială că, dincolo de melodia singulară, monofonă, omul a simţit nevoia de mai mult, de armonie şi polifonie, ceea ce a dus la alăturarea mai multor voci, cea mai la îndemână formulă de expresie muzicală. O asociere de numai trei sau patru voci poate atinge perfecţiunea, fiindcă realizează acordul, pe care urechea îl percepe în deplinătatea lui.

Dar aşa cum mintea omenească nu s-a mulţumit cu puterea şi iscusinţa mâinilor sale şi a născocit instrumentele care să le sporească, cum nu i-a ajuns pasul şi a creat mijloace care să scurteze tot mai mult distanţele, tot aşa, pentru bucuria sufletului şi a minţii sale, a amplificat modalităţile prin care vibraţiile sonore îl pot învălui ca o maree binefăcătoare.

Nu ne putem plânge de formaţii şi ansambluri muzicale capabile să satisfacă gusturile simple sau rafinate ale amatorilor de muzică, dar nu e chiar uşor să le descoperi pe cele care împlinesc asentimentul majorităţii.

Destinată prin titulatură ţi intenţii unui scop umanist (ce poate fi mai nobil decât să cânţi prietenia?!?, corala „Cantores amicitiae“* formată initial din studenţi ai conservatorului ieşean, şi-a câştigat dreptul de formaţie profesionistă, dedicată creaţiei corale româneşti şi universale, deosebit de bogată şi variată.

Nu este lipsit de semnificaţie să spunem că ea este creaţia muzicianului de talent şi profesionist de primă mărime, Nicolae Gâscă, şi că drumul pe care l-a parcurs până la perfecţiune i se datorează integral, fără influenţe din afară dar aflat în permanentă căutare a unor forme noi, a diversificării excursului melodic şi de înscriere în preferinţele mereu în schimbare ale publicului.

Parteneri constanţi ai Vacanţelor muzicale la Piatra Neamţ, „Căntăreţii prieteniei“ nu s-au dezminţit şi ne-au oferit, în cea de a doua zi, un regal de muzică corală de calitate, de înaltă virtuozitate, care s-a încadrat în preferinţele şi gustul public.

Nu poţi identifica în întregul spectacolului, o trăsătură predominantă sau definitorie, fiindcă realizarea nu poate fi analizată pe bucăţele şi compartimente. Aş sublinia că înainte de toate, ansamblul şi conducătorul său au demonstrat că nu au ţinut să mai bifeze un punct de succes pe lunga listă pe care o deţine, ci s-au adresat publicului, pe care au dorit să-l rupă de urâtul cotidian care ne asaltează, să-l facă să vibreze şi să-i ofere satisfacţiile pe care le dorea şi, de ce nu, le merita.

N-am să mă opresc la frazarea fiecărei măsuri, bine studiată şi elaborată, n-am să scot în evidenţă calitatea vocală a membrilor formaţiei, fapt dovedit de realitatea că fiecare component poate evolua ca solist şi nici la contopirea tuturor vocilor într-un tot unitar, rotund, fără ascuţişuri supărătoare sau stridenţe, dar am să mă opresc la paleta largă de modalităţi de expresie, de îmbogăţire a mesajului transmis, ca un condiment fără de care orice preparat devine fad, fie că a fost vorba de mişcare, mimică sau strigături, ceea ce a adăugat un plus de prospeţime şi de tinereţe întregului spectacol. Se poate spune că auditoriul a făcut corp comun cu ansamblul, că s-a simţit şi el întinerit şi antrenat într-o întâmplare care i-a fost pe plac şi care a constituit un câştig deosebit al festivalului.

Şi totuşi… fără pretenţie de critic muzical, fără intenţia de a minimaliza o prestaţie de autentică valoare, poate numai din trăsătura de cârcotaş care zace în fiecare dintre noi, nu pot să ascund că mi- a lipsit sentimentul de profunzime a unui ansamblu numeros şi echilibrat în compartimente, capabil să te înfioare, să-ţi creeze piele de găină şi să-ţi doreşti să nu se mai termine. Să amintesc de Song-ul lui Mihalea ar fi prea mult.

Aş mai spune că nuanţa de exces de prelucrare a unor piese, chiar reuşită, în limitele şi canoanele genului, dăunează unora dintre piesele devenite clasice, adevărate bijuterii ale artei muzicale, pe care urechea le memorează într-o formă bine determinată. Orice abatere de la forma acceptată alterează într-un fel aşteptările. Este suficient să ne referim la splendidele „Kalinca“ şi „Vecernii zvon“ care se cereau altfel exploatate, încât să pătrundă până în străfundurile sufletului şi să creeze starea de vibraţie fără egal. Chiar în piesele cu parfum ardelenesc, bine cunoscute, s-a marşat mai mult pe timpii accentuaţi ai discursului melodic, minimalizând legăturile dintre ele, cu aceeaşi valoare de expresie.

În ansamblu, „Cantores amicitiae“ se dovedeşte un bun slujitor al frumosului şi al artei corale, un continuator al tradiţiei universale de mare valoare şi un contributor la înfrumuseţarea vieţii noastre de fiecare zi. …

Cea de a doua parte a zilei, desfăţurată în ambianţa fără egal a Pieţii Turnului, a dat curs unei ambianţe muzicale mult mai accesibile publicului larg. Protagoniştii, formaţia „Folclor“, a Filarmonicii „Serghei Lunchevici“ şi a Ansamblului de dansuri folclorice „Hora“, ambele din Chişinău, ne-au prilejuit bucuria întâlnirii cu folclorul românesc autentic, atât de variat şi de valoros, fără accente particulare de genul „de la dreapta sau stânga Prutului“. Am remarcat nu numai talentul şi profesionalismul soliştilor vocali şi instrumentali, al dansatorilor şi al celor două ansambluri, repertoriul extrem de variat şi bine reprezentat, ci şi satisfacţia şi entuziasmul care au dublat fiecare moment al spectacolului. Contribuţia fraţilor noştri basarabeni la reuşita „Vacanţelor…“ trebuie subliniată şi, fără îndoială, permanentizată. …

Ca şi la cronica primei zile, copleşit de amintiri şi de vreme, amintesc că, la scurtă vreme după revoluţie, prezent la Chişinău, colegii din Basarabia mi-au pus pe frunte o pecete pe care am purtat-o ca pe un blazon: „primul chirurg venit la noi din România“. Cu acea ocazie am putut constata (nu oricum, ci pe viu în vestitele crame de la Cricova), cu infinită bucurie, că nu exista cântec popular românesc pe care fraţii noştri să nu-l cunoască, să-l cânte şi să-l joace. Atunci mi-am spus că Prutul nu este şi nu va fi niciodată un râu de graniţă, ci de interior. (Dr. Virgil RĂZEŞU)

* „Cantoresul“, „Cantoresului“ sunt exprimări nefericite

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Băut la volan, a lovit un gard şi s-a răsturnat

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un bărbat în vârstă de 57 de ani, din Bicaz Chei, care a urcat la volan după ce a consumat alcool, a provocat un accident rutier, sâmbătă dimineaţă, 22 ianuarie.

În timp ce conducea pe drumul naţional 12 C, ajuns în localitatea Taşca, a ieşit “în decor”, a lovit un gard şi apoi s-a răsturnat. Este cercetat pentru vătămare corporală din culpă şi conducere sub influenţa alcoolului.

“Astăzi, în jurul orei 6.30, polițiștii rutieri din cadrul Poliției Orașului Bicaz au fost sesizați cu privire la producerea unui eveniment rutier, pe drumul național 12 C, în localitatea Tașca.

Din primele cercetări efectuate a reieșit că un conducător auto, în vârstă de 57 ani, din Bicaz Chei, a părăsit partea carosabilă, a acroșat gardul unui imobil, răsturnându-se pe cupolă.

În urma evenimentului rutier a rezultat rănirea conducătorului auto.

Acesta a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul indicând o concentrație de 0,84 mg/l alcool pur în aerul expirat.

În cauză, polițiștii continuă cercetările, sub aspectul comiterii infracțiunilor de vătămare corporală din culpă și conducerea unui vehicul sub influența alcoolului, în vederea stabilirii cauzelor și condițiilor în care a avut loc evenimentul rutier”, a declarat subinspector Ramona Ciofu, purtător de cuvânt al IPJ Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Când ar trebui să încep să cumpăr haine de gravidă?

Știre publicată în urmă cu

în data de

Ura – ești însărcinată! Felicitări! Ești pe cale să te îmbarci într-o călătorie extrem de interesantă. Probabil că ești, de asemenea, puțin uimită de schimbările care se produc în corpul tău și îți pui zilnic întrebări de genul: „Este normal?”, „Ar trebui să se întâmple asta?”, „Ce să fac când…”. Destul de curând te vei întreba, de asemenea, „Când trebuie să îmi cumpăr haine de gravidă?”

Una dintre primele întrebări pe care și le pun majoritatea femeilor atunci când fac primul lor drum în departamentul de rochii, pantaloni sau bluze de gravide este – „ce mărime îmi trebuie?”. Este o concepție greșită frecventă că trebuie să mărim o mărime mai mare pentru a ne acomoda cu burta în creștere. Cu toate acestea, toate hainele de maternitate bune sunt concepute ținând cont de tine și de burta ta în creștere! Așadar, îți recomandăm întotdeauna să începi cu mărimea de dinainte de sarcină. Această mărime ar trebui să îți ajungă până la sfârșit. Pe măsură ce sarcina avansează, dacă observi o mică retenție de lichide înseamnă că trebuie să crești cu o mărime, atunci fă asta! Reține, de asemenea, că, în cazul tuturor hainelor, mărimea între branduri poate varia ușor, așa că este întotdeauna cel mai bine să verifici de două ori măsurile unei bluze de gravide cu un tabel de mărimi.

Primul trimestru

S-ar putea să observi că te simți puțin mai balonată sau că în primele 3 luni nu există cu adevărat prea multe schimbări în corpul tău. S-ar putea chiar să te trezești că te uiți în oglindă în fiecare zi întrebându-te dacă îți crește burtica sau dacă nu cumva ai mâncat prea mult la cină cu o seară înainte. Cel mai bun lucru pe care îl poți face este să iei fiecare zi așa cum vine și să nu te stresezi dacă experiența ta de sarcină este „normală” – ce înseamnă normal?

De obicei, primul lucru din care vei crește sunt pantalonii. Dacă începi să simți că talia pantalonilor tăi se înfige pe măsură ce talia ta se mărește, dar nu ești sigură că ești pregătită pentru blugi de gravide, atunci poate că o pereche de colanți este un bun punct de plecare. Câteva bluze de gravide sau un tricou fără cusături este o altă idee, pentru a oferi un pic de sprijin suplimentar. Topurile de maternitate sunt, de asemenea, concepute cu o lungime suplimentară, așa că sunt perfecte pentru a le suprapune peste pantalonii care nu mai sunt la fel de confortabili ca altădată sau peste pantalonii descheiați!

Al doilea trimestru

Mărimea sânilor tăi va fluctua probabil pe parcursul sarcinii și vei putea evalua când simți că nu te mai încape sutienul. Ca un ghid, majoritatea femeilor trebuie să se echipeze pentru un sutien de maternitate între 12 – 16 săptămâni, iar apoi din nou între 29 – 32 de săptămâni. Când ajungi acasă seara și nici măcar nu ai pus jos pungile de cumpărături înainte de a arunca sutienul, acesta este un semn sigur că este timpul să renunți la el! Sau cel puțin optează pentru un sutien de maternitate cu bretele mai moi decât un sutien obișnuit.

Poți găsi o selecție de sutiene de maternitate cu aspect minunat, care sunt potrivite și dacă decizi să alăptezi, deoarece au bretele cu clips de eliberare pentru un acces ușor la alăptare. Un sutien de alăptare fără cusături este fabricat dintr-o țesătură moale și frumoasă, încât probabil că vei simți ca și cum nu porți nimic (cu excepția suportului suplimentar, desigur!).

În jurul datei de 13 – 16 săptămâni, probabil că vei fi pregătită pentru blugii de maternitate care arată la fel de bine ca vechii tăi blugi, dar au un tip de talie foarte diferit! De la blugii skinny, la blugi boyfriend, cu talie peste burtă și sub burtă, deschiși sau închiși și cu aspect deșirat, online poți găsi cea mai extinsă gamă de blugi de maternitate disponibilă.

Așadar, cum alegi blugii cu o talie care să ți se potrivească? Nu există o modalitate mai bună decât să le încerci pe amândouă și să vezi cum se simt. De multe ori, femeile care preferă în cazul în care pantalonii cu talie mai înaltă înainte de sarcină vor opta pentru banda de peste burtă, deoarece nu sunt obișnuite cu senzația de talie așezată sub burtă. Există, de asemenea, opțiunea de a plia banda de talie în jos în timpul acelor luni timpurii și apoi, odată ce simți că ai nevoie de o acoperire și susținere suplimentară, o poți trage în sus și purta peste burtă.

Al treilea trimestru

Lucrurile devin reale acum! Este timpul să începi să te gândești la hainele de alăptare. Chiar dacă nu te-ai gândit încă prea mult la alăptare, nu este niciodată prea devreme să începi să investești în bluze de gravide care vor face ca alăptarea în public să fie puțin mai ușoară! Știai că modelele de bluze de alăptare sunt de fapt concepute pentru a fi purtate în orice etapă a sarcinii și chiar și după aceea? Accesul pentru alăptare este atât de discret încât poți purta aceste modele în orice moment, și nimeni nu ar ști ce se întâmplă sub acel al doilea strat sau fermoar invizibil!

Citește știrea

Actualitate

Accidentată pe trecerea pentru pietoni

Știre publicată în urmă cu

în data de

O femeie în vârstă de 42 de ani, din Piatra Neamţ, a fost victima unui accident rutier produs vineri, 21 ianuarie, pe un bulevard din Piatra Neamţ.

Un şofer neatent, în vârstă de 71 de ani, a accidentat-o în timp ce traversa strada pe o trecere pentru pietoni.

“Astăzi, în jurul orei 10.00, polițiștii Biroului Rutier Neamț au fost sesizați cu privire la producerea unui eveniment rutier, pe bulevardul 9 Mai, din municipiul Piatra Neamț.

Din primele cercetări a reieșit că, un conducător auto, de 71 de ani, din Borlești, a surprins și accidentat o femeie, în vârstă de 42 ani, din Piatra Neamț, care era angajată în traversarea străzii, pe trecerea pentru pietoni. În urma evenimentului rutier, a rezultat rănirea pietonului.

Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ. În cauză, polițiștii continuă cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă, în vederea stabilirii cauzelor și condițiilor în care a avut loc evenimentul rutier”, a transmis subinspector Ramona Ciofu, purtător de cuvânt al IPJ Neamţ.

Citește știrea

Trending