Contactează-ne

Actualitate

Canotoarea Laura Pal s-a întors „acasă“ campioană

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ „Bucuria cîştigării unei medalii nu poate fi redată în cuvinte. Mîndria că România este pe podium nu se poate exprima, trebuie trăită“, a declarat Laura Pal ■ canotoarea a fost în prim-planul unei acţiuni din cadrul proiectului Campionii României în şcoală, liceu şi universitate al Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret ■

Proiectul „Campionii României în şcoală, liceu şi universitate“, care este implementat de Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret, a mai bifat, recent, o acţiune. Este vorba despre întîlnirea dintre o junioară campioană, Laura Pal, şi elevii Şcolii Nr. 11 din Piatra Neamţ. Pentru sportiva de 17 ani a fost de fapt o revenire la unitatea în care a învăţat prima dată tainele scrierii, cititului şi a calculelor. Laura Pal a „cîştigat“ dreptul de a face parte din acest proiect în 2018. Componentă a lotului naţional şi legitimată la Ceahlăul Piatra Neamţ, canotoarea a devenit în acest an campioană europeană, campioană şi vicecampioană balcanică, dar a fost şi medaliată cu bronz la Campionatul Mondial pentru juniori. Plină de emoţii în faţa unei săli în care s-au adunat copii din cinci clase, pietreanca a explicat prin ce este legată de Şcoala 11. „Am fost elevă aici“, a spus Laura, fapt care a bucurat asistenţa. A fost un moment în care liniştea s-a lăsat şi mai tare în „tribună“. Apoi, sportiva şi-a prezentat performanţele, cei din faţa sa au savurat fiecare informaţie, iar la final au aplaudat. Şi nu au avut nevoie de îndemnul cuiva. Cea pe care acum o percepeau drept colega lor mai mare merita din plin aprecierea tuturor. Aplaudau şi zîmbeau. Performera le- a vorbit şi despre greutăţile acestei cariere, care se anunţă a fi una impresionantă: „Cînd voi toţi faceţi ce vreţi vara, eu mă trezesc dimineaţa şi fac două antrenamente pe zi. Am un program impus. Iar seara la zece sunt în pat, la somn“. Stă zece luni pe an în cantonament cu loturile naţionale, acolo fiindu-i familia şi prietenii. Aceste roluri sînt îndeplinite de antrenori, de echipa medicală, de oamenii care sînt angajaţi în diferite compartimente şi care pun suflet în tot ceea ce fac pentru sportivi. „De fapt, rezultatele acestea sînt şi ale lor. Ei ne sînt aproape şi ne sprijină moral, ajutîndu-ne să nu cedăm“, a spus Laura, fiindu-le recunoscătoare tuturor pentru sprijin. Timpul petrecut departe de familie a schimbat-o pe canotoare. A maturizat-o, copilul de 17 ani părînd că ştie deja ce vrea de la viaţă. Şi pentru a le dovedi tuturor că vorbele sale au sens cînd spune că traiul departe de familie a făcut deja din ea un om mare, sportiva i-a întrebat pe copii: „Voi cînd vă loviţi la cine strigaţi prima dată?“ Răspunsul a venit firesc: „La mama“. „Ei vedeţi, eu dacă strig la mama, ea îmi răspunde doar la tel“, a replicat sportiva. Cît despre prieteni adevăraţi, ea consideră că aceştia sînt rari.

Frica de apă, de avion, răutatea oamenilor, respectul pentru părinţi

A urmat un moment mai mult decît interesant cu Laura Pal în prim- plan, atunci cînd a vrut să transmită auditoriului un mesaj prin care cerea copiilor să aibă mereu încredere în forţele proprii. „Poate unii nu aveţi darul de a învăţa. Nici eu nu am fost foarte bună la învăţătură. Dar nici un copil nu este prost, asta să ştiţi. Mie mi s-a spus «fată eşti proastă» şi am vrut să le arăt acelor oameni că nu sînt, că am ambiţia să ajung cineva. Acum, acei oameni cînd mă văd pe stradă lasă capul în jos. Eu am ajuns să fac ceva cu viaţa mea. Mi-am depăşit limitele. Copii frumoşi, să nu permiteţi nimănui să vă spună că nu puteţi. Dacă vrei să ajungi astronaut sau chirurg, poţi să o faci“, au sunat cuvintele campioanei europene. Era parcă o răbufnire, o replică dată trecutului şi oamenilor superficiali cu care s-a intersectat. Au fost clipe în care Laura Pal a arătat tuturor că ambiţia, determinarea, munca şi sacrificiul sunt argumente pentru o viaţă plină de satisfacţii. A vorbit şi de frică. I-a fost atît de frică de apă încît atunci cînd a trebuit să se urce în barcă prima dată nu mai voia să audă de canotaj. Acest „monstru“ a fost apoi uitat, dar a apărut altul: frica de zbor. Cînd a mers prima dată cu avionul a avut emoţiile cele mai mari, dar totul a trecut. Ţelul ei în viaţă nu a depins de temeri, ci de ambiţie. Munca de zi cu zi nu o sperie pe Laura Pal. Aşa cum nu a speriat-o canotajul şi tot ce se anunţa a însemna acest sport în urmă cu patru ani. La o oră de georgrafie, a profesorului Stan Tatu, care a şi fost prezent la revenirea fostei sale eleve în şcoală, în clasă a apărut antrenorul Valentin Gavril. Acesta a pus ochii pe ea şi i-a prezentat oferta educaţională a Liceului cu Program Sportiv din Piatra Neamţ. Fetiţa de 13 ani de la vremea aceea a acceptat imediat ideea şi a vrut sport. „M- am dus la mama şi prima dată mi-a zis că ce să caut eu la canotaj. Şi după multe rugăminţi şi cu promosiunea că o să fiu cuminte, m-a lăsat să aleg. Şi am ales“, a povestit medaliata cu bronz de la mondialele de canotaj pentru juniori din 2018. Poate şi acesta este un motiv în plus pentru Laura Pal de a-şi iubi părinţii. „Să vă iubiţi părinţii. Ei vă vor fericiţi. Ei vă vor binele. Să vă bucuraţi de prezenţa lor cît mai mult“, le- a transmis campioana celor din faţa sa.

Nu are un idol, dar este model pentru sora sa

Laura Pal nu are un idol. Nu are un model principal pe care vrea să-l urmeze. Crede că cel mai bine este să „furi“ de la cei din jurul tău cîte ceva bun. Elisabeta Lipă este cea mai mare canotoare a tuturor timpurilor, dar pentru pietreacă nu reprezintă destul pentru a o avea drept idol. „Eu iau ce văd mai bun la oameni, iau ce îmi place şi consider că pot face şi eu. De exemplu, acum ceva timp am văzut la colega mea de club Andreea Grăpinoiu că este atît de ambiţioasă şi că vrea titlul european şi pe cel mondial. Asta am vrut şi eu atunci. Din păcate în acest an nu am reuşit decît să cîştig titlul european, dar voi lua aurul şi la mondiale, anul viitor, la Tokyo“, a spus Laura Pal. De asemenea, a văzut cum două canotoare, Gianina Beleagă şi Ionela Lehaci au trecut peste toate problemele şi peste tot ceea ce a însemnat pregătirea dificilă şi au ajuns campioane mondiale la senioare. Toate acestea sînt pentru eleva antrenorului Valentin Gavril destule argumente că şi ea poate, că şi pentru ea se va mai cînta imnul. „Bucuria cîştigării unei medalii nu poate fi redată în cuvinte. Mîndria că România este pe podium nu se poate exprima, trebuie trăită“, a mai afirmat sportiva. Dacă ea nu are idol, a devenit în schimb model pentru sora sa mai mică, Delia, care a fost în sală pe toată durata evenimentului. Aceasta din urmă este acum elevă în clasa a V-a la Şcoala 11 din Piatra Neamţ şi face geografia tot cu profesorul Tatu. Despre sora sa, canotoarea spune: „Ei îi place mai mult mingea şi face handbal. Am încercat să o atrag spre canotaj, dar vrea handbal. Mă bucur că vrea şi că nu pierde timpul cu jocuri pe calculator“. Întîlnirea de la Şcoala 11 s-a terminat pentru Laura Pal cu o sesiune de autografe. Copiii pare că au înţeles că a lor colegă mai mare este un model de urmat. Au vrut şi fotografii, mai ales că fiecare a scos cîte un tel pentru a avea amintiri, dar cel mai important pentru unii era o îmbrăţişare. Voiau să strîngă în braţe o campioană. O aveau la îndemînă nu au ratat momentul. Iar Laura nu a plecat din sală pînă nu i-a bucurat pe toţi. (Marcel MIHALCEA, Direcţia pentru Sport şi Tineret Neamţ)

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

A reclamat că i-a dispărut cumnata

Știre publicată în urmă cu

în data de

Poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale şi cei ai Poliţiei municipiului Roman continuă activităţile de căutare în vederea depistării unei femeie de 42 de ani, din oraşul de la malurile Moldovei şi Siretului, care a plecat de acasă şi nu a mai revenit.

Oamenii legii au fost sesizaţi pe 25 ianuarie, cînd la Poliţia municipiului Roman s-a prezentat un localnic de 57 de ani, care a reclamat faptul că în ziua anterioară, pe 24 ianuarie, cumnata sa, Dodoi Mihaela, de 42 de ani, din Roman, a părăsit în mod voluntar domiciliul şi nu a mai revenit acasă. Femeia are o înălţime de aproximativ 1,60 metri, o greutate de circa 80 de kilograme, păr brunet, lung, şi ochi căprui.

La momentul dispariţiei, aceasta era îmbrăcată cu o bluză de trening portocalie, haină de blană mov, pantaloni negri, fiind încălţată cu slapi. Poliţiştii au efectuat verificări pe raza municipiului Roman, în vederea depistării acesteia, dar pentru că nu au găsit-o, cer ajutorul populaţiei.

„Orice persoană care poate oferi informaţii ce pot conduce la depistarea celei căutate, este rugată să apeleze numărul unic de urgenţă 112 ori să anunţe cea mai apropiată unitate de poliţie“, conform unui comunicat al Inspectoratului Judeţean de Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Şi Poliţia Locală a „ars“ la buzunare

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ odată cu apariţia epidemiei generate de noul coronavirus, atribuţiile structurii s-au mărit ■ pentru încălcarea ordonanţelor militare şi a Legii 55/2020 au fost aplicate sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 497.975 lei ■

Criza sanitară prin care trece ţara a adus modificări nu numai în sistemul sanitar din ţară, care se confruntă cu o siruaţie nemaiîntîlnită, dar a adus atribuţii noi şi altor structuri. În această categorie intră şi poliţiştilor locali.

Astfel, începând cu luna martie a anului trecut, Poliţia Locală Piatra Neamţ s-a subordonat operaţional Ministerul Afacerilor Interne, respectiv Inspectoratului Judeţean de Poliţie Neamţ, acţionînd în comun cu mai multe instituţii, cum ar fi cadrele Poliţiei Municipiului Piatra Neamţ şi Instectoratul Judeţean de Jandarmi Neamţ, pentru prevenirea şi combaterea răspândirii epidemiei cauzate de noul coronavirus.

Astfel, Poliţia locală Piatra Neamţ a fost implicată în acţiunuile ce au presupus realizarea a 26.828 anchete epidemiologice (lucru ce a însemnat verificarea persoanlor aflate în izolare sau în carantinare la domiciliu), la 14.728 adrese/locaţii. De asemenea, au fost monitorizate în privinţa respectării măsurilor sanitare impuse de prevenirea infectării cu noul coronavirus, un număr de 7.611 unităţi comerciale şi de prestări servicii şi 8.523 de mijloace de transport public de călători, în acest context fiind legitimate 35.565 de persoane.

S-au aplicat 1.176 sancţiuni contravenţionale pentru încălcarea ordonanţelor militare şi a Legii 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, în valoare totală de 497.975 lei. În acelaşi context, poliţiştii locali din cadrul Poliţiei Locale Piatra Neamţ au participat la 73 de filtre şi acţiuni comune dispuse de Inspectoratul Judeţean de Poliţie Neamţ împreună cu jandarmii nemţeni şi reprezentanţi ai Ministerului Apărării Naţionale, Direcţia de sănătate Publică Neamţ, Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Neamţ ori alte instituţii implicate în combaterea şi prevenirea răspândirii SARS CoV -2.

Citește știrea

Actualitate

Planul de şcolarizare a fost regîndit cap coadă

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ 3.666 absolvenţi de gimnaziu vor învăţa în 149 de clase de liceu şi şcoală profesională ■ multe şcoli din judeţ au primit fie clase de liceu, fie de şcoală profesională ■ şi la gimnaziu a fost revzuit planul de şcolarizare ■

La solicitarea Ministerului Educaţiei şi Cercetării, inspectoratele şcolare teritoriale au regîndit planul de şcolarizare pentru anul de învăţămînt 2021-2022 la toate nivelele – primar, gimnazial, liceal şi profesional. În acest sens, timp de două zile, la Inspectoratul Şcolar Judeţean Neamţ a fost definitivat acest document, unul de la care porneşte proiecţia actului educaţional pentru viitorul an şcolar.

„În urma emiterii ordinului de ministru privind efectivele de elevi la clasele de început, respectiv clasa a IX-a şi anul I şcoală profesională, ar trebui revizuit şi planul nostru de şcolarizare. Este bine de ştiut că efectivul de elevi care termină anul acesta clasa a VIII-a este de 3.666 de absolvenţi de clasa a VIII-a. În baza ordinului pe care l-am invocat, în zilele de 25 şi 26 ianuarie am regîndit acel plan de şcolarizare, care a fost transmis la începutul acestei luni şi în spaţiul public.

Au fost opertate şi în Sistemul Informatic de Evidenţă rezultatele. Făcînd acest proiect de plan de şcolarizare pentru anul 2021-2022 sînt propuse 149 de clase, deci mai mult faţă de cele 133 propuse în documentul precedent. Practic vom avea mai puţin faţă de anul şcolar în curs nu cu 25 de clase, ci doar cu nouă. Am făcut o analiză riguroasă, pe fiecare zonă geografică a judeţului şi acolo unde a fost necesar s-a mai dat încă o clasă în plus. Am realizat o analiză pertinentă, în baza unor indicatori referitori la rezultatele obţinute la Evaluarea Naţională, la Bacalaureat, programe proiecte“, a declarat Mihai Obreja, inspector şcolar general al ISJ Neamţ.

Astfel la Roman, unde iniţial erau trei clase în minus, au fost repartizate acum cinci clase în plus. Asta înseamnă că s-a revenit cu o clasă de profesională la Şcoala Adjudeni, cu una la Valea Ursului şi cu o clasă a IX-a la Liceul cu Program Sportiv. La Piatra Neamţ a mai fost repartizată o clasă de profesională la Colegiul Tehnic Dimitrie Leonida, o clasă, tot de profesională, la Colegiul Tehnic Gheorghe Cartianu.

O clasă de liceu a fost repartizată Colegiului Spiru Haret şi cîte o clasă colegiilor naţionale Petru Rareş şi Calistrat Hogaş. O altă clasă de liceu a mers la Liceul de Artă Victor Brauner, care este singurul liceu vocaţional din Neamţ, cu bază de recrutare la nivelul întregului judeţ. „Tot la Piatra Neamţ, prin noul plan de şcolarizare va fi realizată o clasă la Liceul Forestier, care nu a mai primit o asemenea clasă de ani buni, în condiţiile în care creşte nevoia de silvicultori pe piaţa muncii.

O altă clasă de şcoală profesională va fi realizată la Liceul Economic. În zona Tîrgu Neamţ iniţial erau nouă clase. În urma regîndirii planului de şcolarizare din perspectiva amintită a scăderii numărului de elevi în clase, unităţile şcolare liceale au rămas acum cu şase clase mai puţin. Au primit două clase de profesională la Colegiul Ion Creangă, o clasă la Liceul Vasile Conta şi una la Liceul Borca“, a mai spus inspectorul general, Mihai Obreja.

Acesta a făcut o analiză şi la nivelul învăţămîntului gimnazial, pornind de la constatarea numărului de clase a IV-a, apreciind că apar un număr mai mare de clase a V-a la şcolile gimnaziale, deşi se ştie că mare parte din elevi se îndreaptă şi spre colegii. „Este greu de crezut că la nivelul şcolilor gimnaziale se vor putea realiza numărul de clase pe care şi l-au propus, dat fiind realităţile de care v-am pomenit“, a concluzionat profesorul Obreja.

Citește știrea

Trending