Contactează-ne

Arhivă 2005-2017

Campion mondial, stins în uitare la Roman

Știre publicată în urmă cu

în data de

• Gheroghe Maftei a trecut în lumea celor drepti la vîrsta de 70 de ani • putini îsi mai amintesc cã acesta a obtinut, în 1962, medalia de aur a Campionatelor Mondiale de la Innsbruck, la bob •

Gheorghe Maftei a trecut în lumea celor drepti la vîrsta de 70 de ani, miercuri, 25 ianuarie, la ora 17, în propria locuintã, situatã în blocul nr. 29, de pe strada Anton Pann. Fostul sportiv a fost vegheat, pînã în ultima clipã, de cãtre fiica acestuia si de cãtre cei apropiati, iar potrivit traditiei, priveghiul va avea loc tot în apartamentul de la parterul imobilului mentionat. Cei care l-au cunoscut au povestit, cu durere, despre marele campion si despre pierderea imensã, suferitã odatã cu trecerea acestuia în lumea celor drepti. Fiica defunctului a declarat cã tatãl ei va putea fi condus pe ultimul drum, de cunoscuti si de toti cei care l-au apreciat, sîmbãtã, la ora 12, înmormîntarea urmînd a avea loc în Cimitirul „Eternitatea“.

Campion la bob si atletism

Gheorghe Maftei s-a nãscut pe 7 aprilie 1939, în comuna ieseanã Mogosesti – Siret. S-a stabilit definitiv la Roman, în 1956, an în care a absolvit Scoala profesionalã de tehnica metalelor, în acelasi oras. A început sã practice mai întîi atletismul, încã din scoala generalã, dupã care a participat la concursuri nationale la diferite probe atletice, precum cele de 1.500 m, 3.000 m obstacole, 5.000 m, 10.000 m, la maraton si în cursele de mars, obtinînd un titlu de campion national în 1959. De la Roman a plecat la CCA Bucuresti, club pentru care a concurat la o reuniune atleticã la Poiana Brasov, care a fost gãzduitã de o pistã ce nu se afla departe de pîrtia de bob din cunoscuta statiune montanã româneascã. Dupã numai un an de la titlul obtinut la atletism, în 1960, alãturi de Mircea Serban, a cîstigat primul sãu titlu national în proba de bob-2. În 1961 a cîstigat un alt titlu national la aceeasi probã, dar alãturi de Ion Panturu. Împreunã cu acesta, Gheorghe Maftei a obtinut, în 1962, medalia de aur a Campionatelor Mondiale de la Innsbruck, Austria. Era prima afirmare româneascã importantã dupã rãzboi în sporturile de iarnã. Cuplul Gheorghe Maftei – Ion Panturu a adus României un alt succes de aur, la Cupa Mondialã a Tineretului, din 1963. Romascanul si colegul sãu au participat apoi la Jocurile Olimpice de iarnã de la Innsbruck, unde s-au clasat pe locul IX, dupã care a trecut la proba de bob-4. Cu el în echipã, România s-a impus la Campionatul European de la Saint Moritz, Elvetia, din 1967, avînd drept colegi la marea bucurie pe Ion Panturu, Nicolae Neagoe si Petre Hristovici. Gheorghe Maftei s-a retras în urma unui accident la brat la Jocurile Olimpice de la Grenoble, Franta, în 1968, dupã ce mai concurase si la mondialele de la Cortina D’Ampezzo, Italia. A devenit apoi presedintele Asociatiei Sportive Metalul Roman. S-a pensionat în 1995.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending