Contactează-ne

Arhivă 2005-2017

Campanii electorale cu donatii ilegale

Știre publicată în urmă cu

în data de

• legea limiteazã donatiile primite din partea unor persoane juridice la 500 de salarii minime brute

Potrivit raportului Curtii de Conturi, sumele cele mai mari au fost primite de Partidul Conservator si Partidul Social Democrat. Nu lipsesc de pe listã însã nici PNL, Alianta PNL-PD, PRM si UDMR. Legea prevede cã donatiile primite din partea unor persoane juridice nu trebuie sã depãseascã 500 de salarii minime brute. Partidul Conservator a primit cu 190 000 de lei noi mai mult decît limita legalã, de la SC Grivco SA, iar PNL a primit în plus peste 63 de mii de lei noi de la un singur donator. Însã, presedintele Partidului Conservator, Dan Voiculescu a anuntat cã analizeazã posibilitatea de a da în judecatã Curtea de Conturi. El spune cã informatiile din raport ar fi false.

Datornicii la stat finanteazã partide 83 de datornici la stat au finantat ilegal partidele politice în aceeasi perioadã, 2003-2004. PUR a primit peste 470.000 de lei noi de la firmele SC Grivco SA si INTACT, ambele apartinînd grupului condus de presedintele partidului, Dan Voiculescu. PSD a beneficiat si el de peste 300.000 de lei noi de la mai multi datornici la bugetul statului, printre care Ateliere Grivita CFR. Si PNL a primit donatii de peste 100.000 de lei noi de la sapte companii cu datorii, printre care Tofan Grup si Fabrica de Pîine, iar Alianta PNL-PD a beneficiat de o donatie ilegalã de la Gironap Onesti, unul dintre creditorii RAFO.

Banii fundatiilor – la partide Pe de altã parte, Curtea de Conturi a mai constatat cã partidele au fost finantate de asociatii si fundatii care, prin lege, nu puteau sã dea bani formatiunilor politice. Este cazul unei donatii de 34.000 de lei noi fãcutã de Fundatia Umanitarã Eurodemocratia cãtre filiala PSD Satu Mare. Si Alianta PNL-PD a beneficiat de o donatie ilegalã de la Asociatia Transportatorilor rutieri din Satu Mare. Modul de finantare a partidelor politice a fost pus sub semnul întrebãrii în repetate rînduri. Institutul de Politici Publice atrãgea atentia anul trecut cã legea finantãrii partidelor cuprinde numeroase contradictii si ambiguitãti care lasã loc finantãrilor ilegale. (FOTO: Curtii de Conturi.jpg: Dan Drosu Saguna, presedintele Curtii de Conturi)

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending