Contactează-ne

Actualitate

Campania Romașcanii salvează vieți!, o nouă ediție

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ scopul este de a încuraja locuitorii să doneze sânge în perioada 1 iulie - 30 august ■ programul este în timpul zilelor lucrătoare, între ora 07.30 - 11.00 ■ Primăria Roman va oferi carduri de acces pentru trei intrări la ștrandul din Complexul Sportiv și de Agrement Moldova ■

Primăria și Centrul de Transfuzie Sanguină Neamț continuă și în acest sezon estival, campania Romașcanii salvează vieți! Prin această inițiativă, municipalitatea dorește să încurajeze locuitorii orașului să doneze sânge și, totodată, să-i conștientizeze cu nevoia permanentă de produse sanguine din unitățile medicale, nevoie care poate fi acoperită doar prin efortul tuturor cetăţenilor.

Dacă în edițiile anterioare s-a desfășurat doar pe parcursul lunii august, anul acesta campania se va desfășura în perioada 1 iulie – 30 august 2024, la sediul Punctului fix de recoltare Roman al Centrului de Transfuzie Sanguină Neamț din cadrul Polclinicii, situată pe strada Tineretului la nr. 28, etaj 2, telefon 0333/401.152. Programul pentru donare este în timpul zilelor lucrătoare, între ora  07.30 – 11.00.

Donând sânge, puteți fi eroul necunoscut al unui om aflat la nevoie, pe patul de spital. Pe lângă bucuria de a ajuta, de a salva vieți, există și alte beneficii personale ale acțiunii de donare de sânge. Pentru o viață sănătoasă chiar se recomandă să donăm sânge periodic. Primăria va oferi tuturor donatorilor, în cadrul derulării campaniei, carduri de acces valabile pentru 3 intrări la ștrandul din interiorul Complexului Sportiv și de Agrement Moldova.

Anul trecut, în cadrul campaniei Romașcanii salvează vieți! din luna august s-au înregistrat 270 de donatori. Trebuie știut că donarea se realizează în condiții de siguranță, cu respectarea normelor sanitare. Donatorii primesc echipamente de protecție de unică folosință, se supraveghează dezinfecția riguroasă a mâinilor, se dezinfectează regulat spațiile de donare. Condiții pentru donarea de sânge:

Vârsta cuprinsă între 18 și 60 ani; greutate peste 50 kg; puls regulat, 60 -100 bătăi/minut; tensiune arterială sistolică între 100 şi 180 mmHg; să nu fi suferit în ultimele 6 luni intervenţii chirurgicale; femeile să nu fie: însărcinate, în perioada de lăuzie, în perioada menstruală; să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puţin 48 de ore înaintea donării.

Să nu fii sub tratament pentru diferite afecțiuni: hipertensiune, boli de inimă, renale, psihice, hepatice, endocrine; să nu fi avut sau să nu aibă următoarele boli: hepatită (de orice tip), TBC, sifilis, malarie, epilepsie, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele, miopie forte peste 6 dioptrii, cancer.

Recomandări pentru donatorii de sânge

Înainte de recoltare poţi consuma o cană cu ceai sau cafea, un mic dejun puţin consistent, legume, fructe; fără proteine, grăsimi (lapte, unt, carne, etc); nu fuma înainte şi după donare cu o oră. La donare trebuie să te prezinţi cu unul dintre următoarele documente: buletin sau carte de identitate, carnet de conducere eliberat în România, în original; carnet de serviciu, în cazul militarilor; paşaport, în original; paşaport pentru cetăţenii altor state care locuiesc în România de cel puţin un an.

Etapele donării sunt: informare asupra importanţei sângelui, procesul de donare, beneficiile şi riscurile donării; selectarea donatorilor – se va avea în vedere siguranţa donatorului şi a pacientului care va primi produsele sanguine; Constituirea unui dosar medico-administrativ (completarea unor documente, atribuirea unui cod de identificare cu caracter unic etc.); examen medical (anamneză şi examen clinic).

Control biologic predonare (stabilire grupa sanguină, RH, hemoglobină, glicemie etc.); Recoltarea de sânge (eprubete-pilot din care se realizează analizele biologice şi alte teste şi sânge destinat obţinerii de produse sanguine pentru transfuzii); Repaus post-donare timp de 10 minute pentru a se asigura acomodarea organismului cu pierderea de sânge. La o donare se recoltează 450 ml – 500 ml de sânge.

Cantitatea ce se reface ca volum în câteva ore, celular în 2 săptămâni. Siguranța donării: trusa utilizată pentru fiecare donare este sterilă şi de unică folosinţă; nu există riscul contaminării cu HIV sau alte virusuri; senzaţia de leşin sau de oboseală după donare este întâlnită rar; poţi dona doar dacă starea de sănătate îţi permite şi te simţi bine. După donare este recomandat să creşti consumul de lichide în primele 24 de ore după donare.

Drepturile donatorului: să primeşti rezultatele testelor efectuate pe sângele recoltat: RH; grupă sangvină; Hepatita B, C; HIV (SIDA); HTLV (leucemie); VDRL (sifilis); ALT (probe hepatice). Acestea sunt confidenţiale. La cerere, ai posibilitatea efectuării şi a altor analize gratuite (calcemie, glicemie, transaminaze, colesterol, EKG, radiografie pulmonară). Acestea presupun o nouă recoltare la sediul centrului de transfuzii;

Se acordă o zi liberă de la locul de muncă sau o zi scutire de frecvenţă pentru elevi, studenţi şi militari, în ziua donării; decontarea transportului dacă ai domiciliul sau reşedinţa în altă localitate decât cea în care se face donarea; reducere de 50% la abonamentul pentru transportul în comun (pentru 30 de zile) dacă donarea se face la instituţia de profil din localitatea de domiciliu sau din cea în care donatorul este angajat; alocaţie de hrană sub forma tichetelor de masă.

 

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending